Apropå dyr mat, läste att det kastas bröd för nio miljarder per år. Det är i runda en slängar en tusenlapp per svensk! Hundratusen ton bröd och aningen mindre söta bakverk.
Någon kan invända att det mesta slängs innan det når konsument, redan på bageriet (ska vi vara ärliga är nog fabrik ett bättre ord för det mesta av det bröd som tillverkas) eller i butik och det kan ju inte vi som konsumenter göra något åt. Ja och nej.
Först skulle jag vilja påstå att det är väldigt mycket bröd som går i soporna i de flesta hem. Ännu värre i företagens fikarum där det gissningsvis också hälls ut åtskilliga kubikmeter kaffe varje år, till ett ständigt ökande pris. Allt detta för att vi plockar fram mer bröd och kokar mer kaffe än det går åt. Bullarna får stå på bordet och kaffet i kannan. Eftersom det inte är våra pengar orkar vi inte bry oss.
Fast grejen är att det är våra
pengar! Vare sig pengarna förstörs hos Pågens, Ica,
Försäkringskassan eller hemma hos oss själva är det vi som får
betala. Därmed inte sagt att vi kan göra något åt det (men det
kan vi).
Forskaren i reportaget säger att
butikerna gärna vill ha fulla hyllor som när mycket är utplockat
skulle kunna ersättas av bilder på bröd. Som konsumenter skulle vi
kunna föreslå handlarna det, men själv väljer jag att baka allt
mitt bröd själv. Det mesta läggs i frysen direkt efter bakning och
tas fram successivt över tid. Bryggt kaffe förvaras i termos, men
när det är för kallt går det i mitt tycke hur bra som helst att
mikra upp till tre dygn efter bryggning.
På Willys packas det butiksbakade brödet och fikabrödet ihop i påsar och sänks med 50 procent strax före stängning. Jag tycker det verkar vara god åtgång på dessa gröna påsar. Man borde kunna göra samma sak med bageriernas bröd. Dagen datumet går ut sänks priset med 50-70 procent. Men det skulle inte förvåna mig om det blir lönsammare för inblandade parter att slänga brödet och istället sälja en fullprislimpa. Och som sagt, in med brödet i frysen bara och ta fram vid behov så behöver man aldrig slänga något som konsument.
SvaraRaderaDet kan mycket väl vara mer lönsamt för företagen att slänga, och då har jag inga illusioner om att de ska göra något annat.
RaderaJa, jag kan inte minnas senast jag slängde bröd. Antagligen var det när jag precis hade börjat baka själv och ännu inte förstått vilken vansinnigt stor skillnad det är på hållbarheten för eget respektive fabriksbakat. Nu åker allt som inte används första dygnet i frysen så fort det svalnat. Enda missen är att jag ibland blir utan bröd alternativt måste mikra för att jag inte kommit ihåg att ta ut det ur frysen i tid.
För mig var det en självklarhet att bara köpa polarbröd och lägga det i frysen när jag kom hem.Smart och smidigt för den moderna människan med de möjligheterna vi har med frys.Finns ingen anledning att köpa nybakat bröd som fort blir dåligt om man inte äter upp det ganska fort.Är man ensam i hushållet är det ännu viktigare att tänka till så man inte får något svinn.Jag slänger enbart mat om jag inte skulle orka äta upp det när jag äter och det händer väldigt sällan.Även om man har råd att slänga mat så är det ju ett väldigt slöseri med jordens resurser till ingen nytta.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaOch man har ju ändå tjänat ihop pengarna till maten, inhandlat den, släpat hem den från butiken och ställt den i kyl/frys/skafferi. Då vill jag ha glädje av den också.
RaderaJag har löst brödsvinnet genom att frysa in allt direkt – inget mögel, inget slöseri. Mikron är sen min bästa vän . Förr var skafferiet en kyrkogård för limpor, nu är frysen ett välorganiserat brödmuseum. Och ja, varje upptinad skiva känns som en liten seger mot slöseriet.
SvaraRaderaDet gör jag med, förutom lite, lite bröd som får vara framme efter bakning, men nu har jag lärt mig hur snabbt det börjar mögla.
RaderaVisst känns det bra! Överhuvudtaget att frysa in sånt man gjort själv - färdiga soppor, egenplockade bär och svamp, ordning och reda!
Jag såg någon amerikan på Youtube prata om hur förvånade de blev över att europeiskt bröd blev dåligt så fort på någon resa. Amerikanskt bröd klarar sig mycket längre, tydligen på grund av någon tillsats som inte används här.
SvaraRaderaSå att bröd blir dåligt är inte nödvändigtvis så illa, alternativet kan vara värre.
Ja, jag ser det absolut som positivt att mitt hembakade tröttnar mycket snabbare än köpebrödet för jag tror inte att de tillsatserna har samma effekt på min kropp som de har på Skogaholmslimpa :-)
RaderaJust Skogaholmslimpa verkar inte ha något som vanligtvis skulle klassas som en "tillsats" bortsett från askorbinsyra, vilket också är känt som C-vitamin, vilket är listat som mjölbehandlingsmedel. Men det är i vilket fall ett sockerbröd.
RaderaTypiskt! Jag bara slängde ur mig det första brödet jag kom på. Själv köpte jag som regel Rasker när jag åt fabriksbröd, den hade lägst kilopris, men den fanns å andra sidan aldrig någon anledning att låta stå framme ofryst.
RaderaSparo, Rasker är bakat av Pågen och här har de fått en fråga om just mögel och konserveringsmedel:
Radera" Hej. Jag har en pågenlimpa hemma som legat i skafferiet ett långt tag efter utgångsdatum som var 7 augusti (idag är det 22 augusti). Limpan är fortfarande helt mjuk och känns saftig utan ett uns till mögel. Min fråga är HUR (?!) kan den inte ha möglat? Vad är egentligen i brödet? Det står på ”utan konserveringsmedel”, det är ju bara inte möjligt. "
Och svaret är:
"Tack för din fråga. Vi förstår att det kan tyckas konstigt att ett bröd inte möglar. Men det finns en naturlig förklaring. Mycket kort kan man säga; inga mögelsporer, inget mögel.
Vi bakar våra bröd i ett mycket modernt bageri där kontakten mellan "händer" och produkt sällan möts. Med andra ord kan man säga att vi har bakat ditt bröd under mycket goda hygieniska förhållanden där mögelsporer troligen inte överförts i förpackningen och att förpackningen varit mycket tättslutande. Detta tillsammans med ingredienser som till exempel surdeg gör att bröd kan hålla sig mycket länge.
Som du ser finns det alltså flera skäl till att ditt bröd kunnat hålla sig så länge utan att ha möglat. Pågenlimpa innehåller för tydlighets skull inte konserveringsmedel. Det kan du se på ingrediensförteckningen."
I USA däremot - ett av de absolut bäst säljande fabriksbakade vita bröden är "Wonder Bread" - jo, det heter faktist så - som funnits i över 100 år.
Titta man på ingredienslistan så ser man:
unbleached enriched flour (wheat flour, malted barley flour, niacin, reduced iron, thiamin mononitrate, riboflavin, four acid). water, sugar, yeast, contains 2% or less of each of the following: calcium carbonate, wheat gluten, soybean oil, salt, dough conditioners (contains one or more of the following: sodium stearoyl lactylate, calcium stearoyl lactylate, monoglycerides, mono- and diglycerides, distilled monoglycerides, calcium peroxide, calcium iodate, datem, ethoxylated mono- and diglycerides, enzymes ascorbic acid), vinegar, monocalcium phosphate, citric acid, cholecalciferol (vitamin d3), soy lecithin, calcium propionate (to retard spoilage)
Det är något annat det än mjöl, vatten, jäst och lite salt
De här amerikanska bröden är dessutom lätt gummiaktiga, trycker man med fingret på brödet så det blir en grop så fjädrar brödet tillbaka efter en liten stund så ingen grop står att finna. Mycket märkligt är upplevelsen för en svensk, och för en europe måste det amerikanska brödet ses som helt oätbart.
Ja, en enorm fördel med färdigskivat bröd är att man kan ta fram enskilda skivor, som dessutom tinar förhållandevis snabbt.
RaderaJag tror att jag föredrar mitt hembakta ändå. Och även det skivar jag (om det är ett sådant bröd) innan jag fryser in så att jag slipper såga och sprätta i isen.
RaderaAnonym 15:40. Så länge man inte är funktionsnedsatt går det utmärkt att skiva brödet själv innan man fryser in det.
Radera/Christoffer.
Men ett bra tips är att vänta tills det svalnat helt. I alla fall brukar mitt bröd smula extremt mycket om jag gör det direkt när det kommer ut från ugnen.
RaderaTror aldrig någonsin vi slängt bullar, de går alltid åt (vi bakar bara sånt själva).
SvaraRaderaBröd är lite si o så, äter inte å mkt bröd själv men resten av familjen gör det och ibland hittar jag bröd o lådan som inte är mögligt men ändå inte aptitligt, de blir till hönsen glädje mat åt dem istället.
Samma här, men senast jag gjorde semlor blev grädden i de sista i syrligaste laget.
RaderaHar man höns kanske det känns meningsfullt. Jag har bara komposten och den är inte lika tacksam. Inte kluckar den så där hemtrevligt heller.
Syrad grädde är väl en grej?
RaderaJag har köpt det vid några tillfällen för länge sen, rätt gott, men kanske inte till semlor!
Det är möjligt att det är en grej, men jag såg det som tecken på att semlorna började surna. Inte var det gott heller, ungefär som att byta ut lite av grädden mot gräddfil. Men jag åt dem, är det hembakt så är det :-)
RaderaJag fryser gärna bröd direkt även jag.
SvaraRaderaMen annars är jag av åsikten att vi som folk är idioter kring bäst fore datum och helt kopplat loss ett kritiskt tänkande. Luktar det bra och smakar det bra vid test så är det bra.
Jag drar mig inte för att äta varor, i vissa fall månader efter utgånget datum. Bröd och ost som blivit mögligt skär jag bara bort den felande delen på. Luktas o smakas. Så jävla grundläggande.
Jag har blivit matförgiftad totalt fyra gånger när jag ätit ute. Aldrig blivit dålig av mat i mitt egna hem med min mathantering.
/JB
Ja, smak och lukt är viktigast. Tragiskt att det slängs mat regelmässigt vid bäst-före. Jag vet t o m en människa som slänger mat FÖRE bäst före, och när det är lite kvar för det där i botten på tuben eller flaskan är säkert dåligt av någon anledning jag inte klurat ut.
RaderaJag lyckades förgifta mig med mungbönsgroddar en gång, eftersom de tydligen bildar arsenik om man inte kokar upp dem:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29625525/
Det där ska man tydligen vara mycket noga med!
RaderaVill minnas att en skola förgiftade ett gäng elever med underkokta bönor i länet, om det nu var samma sort vet jag ej.
/JB
Det gick snabbt att upptäcka i alla fall. Tror att jag började kräkas redan innan bönorna nådde svalget.
RaderaJag slänger nästan ingen mat, men det händer maste jag tillsta. Inte bröd dock, det fryses in, men ibland händer det att nagot hamnar längst bak i kylen och har möglat när jag upptäcker det. Da blir det gröna tunnan.
SvaraRaderaFast idag blev jag nästan förbannad. Jag at pa restaurang med nagra vänner, vi tog med den överblivna maten hem (jätteportioner) medan grannbordet lämnade nästan hälften. Jäkla bortskämda människor. Sa gör man inte pa en bra restaurang. Antingen äter man upp eller sa tar man med sig resterna hem. Skämmas borde de!
/Annika
Jag slänger frukt och grönt. Det är oundvikligt, men lika surt varje gång.
RaderaDe kanske inte visste att det är okej att ta hem.
Sluta, att ta med en doggybag har väl gjorts sedan urminnes tider, dessutom hade vi faktiskt en hund med idag:). Fast jag tar med egna plastburkar, sa slipper de bekymra sig. Jag skopar bara ner den överblivna maten och lämnar en tom tallrik.
Radera/Annika
Det finns väl mycket som varit under överskådlig tid utan att unga människor förstår att det är en grej. Men visst är det bra att man kan ta med sig maten hem.
RaderaDet händer aldrig att jag slänger det bröd jag bakat på egen hand. Aldrig. Däremot händer det att man får rensa frysen då och då på det bröd som köpts till bortskämda barn. Undra varför?...
SvaraRaderaJag kanske får skylla mig själv, det bakades inte mycket när de var som minst så de har vant sig vid köpebröd också.
Mvh Investeraren
Men menar du att köpebrödet legat så länge i frysen att det inte går att äta? Det tror jag aldrig har hänt mig.
RaderaAtt frysa bröd har även fördelen att brödet då har mindre påverkan på blodsockret/insulin jämfört med färskt. Det är helt enkelt bättre, både ekonomiskt såväl som kroppsligt.
SvaraRaderaJaha, det hade jag inte en aning om!
RaderaEtt ännu lägre glykemiskt index uppnås om man även rostar det frusna brödet lätt gyllene. Om brödet rostas för hårt bildas ämnet akrylamid som kan vara cancerframkallande.
SvaraRaderahttps://iform.se/nyttig-mat/kostrad/ar-rostat-brod-nyttigt
/Mats Eriksson
Tänk att en macka också är en vetenskap :-)
RaderaBakar just nu i skrivande stund eget rostbröd som jag skivar när det svalnat och sen åker det in i frysen.
SvaraRaderaHar ett till recept som jag alternerar med, så kallad nattjästa bullar med grahamsmjöl.
Gott är det men framförallt billigare än köpebröd🙂
Risken är att man äter mycket mer av hembakt än av köpebröd, men även om man äter dubbelt så mycket blir det en ekonomisk vinst. Kalorimässigt är det värre.
Radera