torsdag 10 april 2025

Sverige mot konkurs?

Nu tog jag i. Eller gjorde jag det? En artikel i Tidningen Näringslivet med rubriken ”Rekordhög försörjningsbörda hotar Sveriges ekonomi” låter mer negativ än jag någonsin gjort.

Där säger nationalekonomen Andreas Bergh att svenskarna snart får jobba till 75 och: ”Om det ser tufft ut idag, så är det ingenting mot hur det kommer att bli.” Vårdköerna växer, arbetslösheten stiger, pensionärerna blir fler, och värst av allt är nog att det inte verkar finnas någon ljusning framöver.

Att svenskarna blir äldre är ju fakta genom att barnafödandet sjunker. Det har pågått länge. Att ersätta svenskarna genom flyktinginvandring har inte heller funkat, någonsin. Det kan möjligen minska de demografiska utmaningarna, som det heter på politikerspråk. Men det kostar miljarder, det ökar arbetslösheten mer än det fyller upp lediga platser på arbetsmarknaden och dessutom visade det sig att även invandrare blir äldre.

Jag tror inte att det finns någon lösning”, säger nationalekonomen. Jag vet ingenting om det, men en sak vet jag och det är att jag inte tror på pension från svenska staten, varken före eller efter 75. Jag har sagt det förut, en del håller med, andra gör det inte. En del blir till och med arga, vilket jag inte helt förstår. Det är den verklighet jag tar höjd för. Andra gör som de vill.

142 kommentarer:

  1. Jag tror det blir mer och mer aktuellt att själv spara till sin pension i ISK. Apropå sitta still i båten eller ösa, jag har ändrat mig. Igår kväll passade jag på att sälja jag alla mina aktier (USA) . Nu ligger jag 100 % likvid några månader .../C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tyckte att det såg mörkt ut för pensionskapitalet redan innan staten gick all-in på Northvolt.

      Helt likvid låter farligt, man vet aldrig när det vänder.

      Radera
  2. Mitt största problem med den här typen av prognoser är att jag misstänker att de underskattar den kommande tekniska utvecklingen. Och då speciellt AI och allt det kan föra med sig.
    Sen kommer visserligen staten göra allt de kan för att klanta till det så mycket som möjligt ändå, men jag tror ändå att framtiden ser ganska mycket ljusare ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med någon som är positiv kring AI! Just den utvecklingen ser jag bara elände med, faktiskt för hela mänskligheten. Men vi får se, jag var skeptisk gällande CD också.

      Radera
    2. Läs mina böcker i Svart Kod-serien och återkom sedan om AI. AI har mer än 50% chans att ta död på mänskligheten, och de flesta kommer se det alldeles för sent. Fler än jag säger samma sak, ett flertal ledande forskare är väldigt överens om att AI är farligare än kärnvapen. Bra saker kan komma av AI också, men riskerna är större än fördelarna, särskilt som vi är oförmögna att tänka abstrakt. Bara vapenutvecklingen i sig där autonoma drönare får lov att döda människor baserat på ansiktsigenkänning är illa nog, men den är inte värst.

      Radera
    3. Visst vore det märkligt om det inte också kom bra saker av AI, men helhetsintrycket från min sida är allt annat än positivt redan utan att ha läst dina böcker. Finns de översatta till norska ;-)?

      Radera
    4. Haha, nej, inte norska ännu. Bara svenska och engelska (för första delen). Bra att helhetsintrycket är allt annat än negativt, det finns väldigt många som hoppar upp och ner av glädje när de ser en AI-skapad bild. Jag ser bara en dystopi växa fram.

      Radera
    5. "Bra att helhetsintrycket är allt annat än negativt".

      Eeh... tvärtom va? Annars var jag otydlig.

      Radera
    6. Sorry, helt rätt. Dubbel negation är inte min starka sida. :)

      Radera
    7. Det är inte nonsens att det inte skulle vara min heller ;-)

      Radera
    8. "AI har mer än 50% chans att ta död på mänskligheten, och de flesta kommer se det alldeles för sent. "

      Vän av ordning frågar sig hur de räknat ut att det är 50 % risk att AI utrotar mänskligheten?

      Max Tegmark mfl pratar om artificiell generell superintelligens. AGSI är science fiction i nuläget.
      https://www.iffs.se/nyheter/langt-kvar-till-artificiell-superintelligens/

      Det har alltid funnits de som varit för teknisk utveckling och de som varit mot teknisk utveckling. Historien lär oss att de som anammar ny teknik brukar gå vinnande ur striden.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Teknofobi

      Tågresor togs inte emot med öppna famnar på 1800-talet:

      "Författaren Carl Jonas Love Almqvist beskriver sin första tågresa i Frankrike år 1840 som någonting ”rysligt ohyggligt”. ”Det viner, gnisslar, dånar och skakar, men man far som ett jehu. Det går så fort att man inte ser den nära omgivningen”, skriver han i ett brev till dottern."

      AI kommer, precis som all annan teknisk utveckling, att föra med sig både positiva och negativa konsekvenser. Bland annat kan AI rädda liv.
      https://www.gp.se/debatt/ai-raddar-liv-vad-vantar-vi-pa.ff22637e-501e-4702-893c-570fe8d9e134

      Det enda vi med säkerhet kan säga om framtidens samhälle är att det inte kommer att se ut som det gör nu.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Max Tegmark är väl ett utmärkt exempel på någon som definitivt har stora kunskaper på området, men som ändå är livrädd för vad AI kan ställa till. Och jag tror på intet sätt att han är mot teknisk utveckling.

      Radera
    10. För övrigt verkar AI-kritikernas siffror lika pålitliga som klimatalarmisternas siffror (jorden går under om 10 år).

      "In 2022, a survey of AI researchers with a 17% response rate found that the majority believed there is a 10 percent or greater chance that human inability to control AI will cause an existential catastrophe."
      https://en.wikipedia.org/wiki/Existential_risk_from_artificial_intelligence

      Det är inte första gången som människan har spått jordens undergång. Armageddon, milleniebuggen, supermåne, ny istid mm. Människan har ingen brist på fantasi när det gäller att förutspå jordens undergång.
      https://www.svd.se/a/459101aa-5471-30fe-b7a1-01769bff30e7/domedagsprofetiorna-som-misslyckades

      Det är nästan så att man får lust att ställa sig på stan och skrika rakt ut "Gå under klotjävel!".
      https://gryttby.se/ArneAnka/jag%20vill%20knulla.gif

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. För egen del har jag inte pratat siffror när det gäller problem med AI, det känns nästan meningslöst. Men jag är 100 % säker på att jag inte ser AI som problemfri teknik att svälja med hull och hår. Man behöver inte hålla med mig där.

      Radera
    12. "Max Tegmark är väl ett utmärkt exempel på någon som definitivt har stora kunskaper på området, men som ändå är livrädd för vad AI kan ställa till. "

      Men Max Tegmark är bara en av många som forskar på AI. Tegmark säger 50 % risk att AI utrotar mänskligheten "under vår livstid".

      "Högst två decennier. Sen är AI-system smartare än människor. Sannolikheten för att det går riktigt illa? 20 procent, säger Nobelpristagaren Geoffrey Hinton till SvD."
      https://www.svd.se/a/bmeG1k/ai-s-gudfader-om-utvecklingen-20-procents-risk-att-manniskan-utrotas

      Ökar risken linjärt eller exponentiellt? Vad tror ni om att det är 37 % risk att AI utrotar mänskligheten inom 35 år? Jag har inte räknat så noga på det så jag kan inte gå ed på att siffrorna stämmer.

      För övrigt tar domedagsscenarierna ut varandra. Det gör inget om AI tar död på mänskligheten om två decennier eftersom jorden går under om 10 år på grund av klimatförändringarna.

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. "Men jag är 100 % säker på att jag inte ser AI som problemfri teknik att svälja med hull och hår. Man behöver inte hålla med mig där."

      Självklart är tekniken inte problemfri. Vi kommer troligtvis se bedrägerier, suicid mm på grund av AI. Men vi kommer också se bättre trafiksäkerhet, cancersjukvård mm på grund av AI.

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Tom-Hjördis - det finns en stor skillnad som du missar i jämförelsen. Det stämmer att människor alltid haft en misstro till ny teknik, av olika skäl. Ibland goda, ibland fullständigt irrationella. I fallet med tågen trodde man att människor skulle slitas itu av de otroligt höga hastigheterna av 30 km/h.

      Men den stora skillnaden är att tågen kan inte bygga nya tåg, eller förbättra sina egna förmågor. Det kan AI och det gör AI redan nu. Dessutom har du effekten av "ghost in the machine" när komplicerad kod hittar på egna saker. Vi är bara i början av utvecklingen av användbar AI och generisk AI kanske inte är så långt borta som många tror.

      Det finns många förstå-sig-på-are i alla ämnen, men jag har arbetat i IT-branschen sedan 1995 och med säkerhet under stor del av tiden. Jag har inte en enda gång sett felfri kod och den som säger sig kontrollera koden har aldrig funderat över varför vi behöver starta om datorer och telefoner för säkerhetsuppdateringar hela tiden.

      Radera
    15. Ja, är det bara 50 procents risk att mänskligheten utplånas under vår livstid verkar det ju nästan riskfritt? Bara att tuta och köra då ;-)

      Radera
    16. @Magnus Carling

      AI kommer inte ta över inom överskådlig framtid. I dagsläget är humanoider och AGSI som kan utrota mänskligheten bara science fiction. Jag är inte imponerad av Elon Musks "guy in bodysuit".
      https://www.businessinsider.com/elon-musks-ai-day-tesla-bot-is-just-a-guy-in-a-bodysuit-2021-8

      Den som lever får se om AI dödar mänskligheten. ;) Jag lovar att erkänna att jag hade fel när mänskligheten och jorden går under.

      Tom-Hjördis

      Radera
    17. @Sparo

      "Ja, är det bara 50 procents risk att mänskligheten utplånas under vår livstid verkar det ju nästan riskfritt? Bara att tuta och köra då ;-)"

      Problemet är att Tegmark riskerar ingenting genom att säga att det är 50 % risk att AI utrotar mänskligheten "under vår livstid". Annat hade varit om han hade påstått med 99 % säkerhet att AI kommer att utrota mänskligheten mellan 2029-2033. Då hade han framstått som en idiot om et inte inträffar. Att påstå att det är 50 % riska att AI utrotar mänskligheten "under vår livstid" är en värdelös prognos. Det går att dra en parallell till Riksbankens ränteprognos.
      https://ekonomistas.se/wp-content/uploads/2017/02/solfjc3a4der1.jpg?w=520

      Vad ska man ha en sådan idiotprognos till?

      Tom-Hjördis

      Radera
    18. Tom-Hjördis: Läste du vad jag skrev? Autonoma vapensystem i form av drönare existerar redan. De aktiveras idag av människor. Drönarsvärmar är nästa steg. Tror du att de kommer kunna styras av människor? AI-kapprustningen pågår i full fart.

      AGSI kommer inte utvecklas, den kommer uppstå evolutionärt. Det finns redan exempel på AI som pratar med AI utan att de fått uppdraget av människor. AI kommer bli AGSI precis på samma sätt som människor utvecklade en "högre" intelligens. Fast det kommer ske i en oerhört mycket högre fart.

      Du ser på AI på fel sätt, utifrån dina referensramar. Det behöver inte ens vara en generisk AI som utrotar oss, det räcker att uppgiften som ges åt AI utförs på fel sätt.

      Ge en AI i uppdrag att lösa klimatkrisen. Vilket är den enklaste lösningen? Plocka ut människor ur ekvationen så har vi inga miljö- eller klimatproblem. Har samma AI satts att utveckla nya mediciner... tja, förra pandemin kommer vara en västanfläkt när en AI utvecklar ett 100% dödligt virus.

      Radera
    19. @Magnus Carling

      "Autonoma vapensystem i form av drönare existerar redan. De aktiveras idag av människor. Drönarsvärmar är nästa steg. Tror du att de kommer kunna styras av människor? AI-kapprustningen pågår i full fart."

      Jag ser ingen större skillnad mellan en drönare som styrs av AI och en vanlig personmina. En människa måste bygga den och aktivera drönaren/minan på slagfältet. Att man inte kan säga exakt vem drönaren/minan i slutändan har ihjäl förändrar inget.

      Människor måste bygga drönarna i fabriker. Drönarna kommer gå sönder, skjutas ner mm. Det är bara för människorna att sluta bygga nya drönare så är AI besegrad. Utan humanoider som kan bygga fysiska saker åt AI är AI bara en hjärna utan kropp. Jag är inte orolig för AI så länge det inte finns humanoider som kan ersätta människans fysiska arbete.

      Tom-Hjördis

      Radera
    20. @Magnus Carling

      Dessutom kan man fråga sig varför en superintelligent maskin skulle utrota mänskligheten? Den skulle lika gärna kunna vårda mänskligheten som om mänskligheten vore AI:s eget barn. Att vara superintelligens betyder inte att per automatik vilja förtrycka eller döda alla människor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    21. Jag tror vi behöver nöja oss med att vi ser på saken på olika sätt. Men när det gäller anledningarna till att en superintelligens skulle utrota oss så tror jag svaret finns i vår egen natur. Vi bygger intelligensen, den speglar oss. Mänskligheten är en otroligt destruktiv art vad det gäller att ta död på andra människor. Men det är inte det värsta, det värsta är hur vi behandlar annat liv. Om vi invaderade en annan planet med andra livsformer skulle vi inte dra oss för att ta död på allt bara för att skaffa oss makt. Det har redan hänt (Amerika).

      En superintelligens intelligens kan inte du eller jag föreställa oss. Däremot är det lätt att föreställa sig att den skulle se oss som fullständigt oviktiga och beroende på vad den har för mål skulle vi lätt kunna utrotas.

      En sista sak vad det gäller konstruktion av drönare. Kolla upp ABB's nya robotfabrik i Shanghai. Anläggningen bygger nya robotar. Med hjälp av robotar.

      Radera
    22. @Magnus Carling

      "Men när det gäller anledningarna till att en superintelligens skulle utrota oss så tror jag svaret finns i vår egen natur. Vi bygger intelligensen, den speglar oss. Mänskligheten är en otroligt destruktiv art vad det gäller att ta död på andra människor."

      Det stämmer inte. Människan är fredlig av naturen. Krig är undantaget. Det är t ex mycket vanligare att stamfolk i Amazonas bedrivit byteshandel med varandra än att de försökt döda varandra. Att vi är fler människor på jorden än någonsin talar starkt för att mänskligheten har en naturlig strävan att utöka populationen.

      "Men det är inte det värsta, det värsta är hur vi behandlar annat liv. Om vi invaderade en annan planet med andra livsformer skulle vi inte dra oss för att ta död på allt bara för att skaffa oss makt. Det har redan hänt (Amerika)."

      Du har en poäng. Artdöden lär vara ett faktum. Dock försöker mänskligheten värna utrotningshotade arter och även återskapa utdöda arter.
      https://www.svt.se/kultur/utdoda-jattevargen-dire-wolf-kand-fran-game-of-thrones-aterskapad

      Jag tror inte mänskligheten strävar efter att ta död på andra arter. Artdöden är mer en konsekvens av att vårt sätt att leva och inte ett mål. Kanske är AI verktyget vi behöver för att kunna skydda utrotningshotade arter och återskapa utdöda arter. Nuvarande teknologiska nivå verkar i alla fall inte vara lösningen.

      "En sista sak vad det gäller konstruktion av drönare. Kolla upp ABB's nya robotfabrik i Shanghai. Anläggningen bygger nya robotar. Med hjälp av robotar."

      Det gör den säkert. Men anläggningen bryter inte mineralerna i gruvorna och transporterar inte materialet till fabriken mm. Jag står fast vid att så länge humanoider inte ersatt mänskligt kroppsarbete så kommer AI aldrig kunna utrota mänskligheten. AI är en hjärna utan kropp och en automatiserad anläggning förändrar inte det.

      "En superintelligens intelligens kan inte du eller jag föreställa oss. Däremot är det lätt att föreställa sig att den skulle se oss som fullständigt oviktiga och beroende på vad den har för mål skulle vi lätt kunna utrotas."

      Om AGSI blir intelligentare än människan så kommer den tänka annorlunda än oss. Vi vet inte om det innebär att AGSI kommer bli mer mån om mänskligheten och andra arter eller vilja ta död på oss. Du utgår från att en varelse blir mer destruktiv ju mer intelligent den är. Det är inte alls säkert att empatin sjunker när intelligensen ökar. Däremot finns det ett samband mellan hög intelligens och förmåga att förstå orsakssamband och därmed förmågan att påverka naturen ihop. Människans destruktiva beteenden kan lika gärna bero på intelligensbrister som på människans intelligens.

      "Jag tror vi behöver nöja oss med att vi ser på saken på olika sätt."

      Jag håller med.

      Avslutningsvis kan man fråga sig hur AI ska kunna bli intelligentare än människan när det inte ens finns en enhetlig definition av vad intelligens är.

      "Inom psykologin skiljer man på bland annat intelligens och kreativitet[1], men i vardagsspråk får ordet intelligens ofta en mycket bred betydelse. I olika tider, samhällen och grupper har intelligens definierats på olika sätt."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligens

      Tom-Hjördis

      Radera
    23. @Magnus Carling

      "Om vi invaderade en annan planet med andra livsformer skulle vi inte dra oss för att ta död på allt bara för att skaffa oss makt. Det har redan hänt (Amerika)."

      Att européerna hade ihjäl den amerikanska ursprungsbefolkningen var ett misstag. Européerna dödade dem inte med avsikt. De dog för att de saknade flockimmunitet mot de virussjukdomar som européerna kom med.

      Samma sak inträffade när britterna besökte ursprungsbefolkningen på Norra Sentinel i slutet av 1800-talet.

      "After several days, six Sentinelese, an elderly couple and four children, were taken to Port Blair. The colonial officer in charge of the operation wrote that the entire group

      "sickened rapidly, and the old man and his wife died, so the four children were sent back to their home with quantities of presents"."
      https://en.wikipedia.org/wiki/North_Sentinel_Island#Portman's_expeditions

      Kanske bidrog händelsen till att de numera dödar alla som stiger iland på ön.
      https://www.sverigesradio.se/avsnitt/missionaren-john-allen-chau-och-doden-pa-norra-sentinel

      Att européerna hade ihjäl stora delar av befolkningen i Amerika berodde inte på intelligens. Det berodde på brist på intelligens eller rättare sagt brist på kunskap om hur virussjukdomar och immunförsvaret fungerar.

      Tom-Hjördis

      Radera
  3. Som individ skall man börja arbeta direkt efter grundskolan och sedan arbetar man mycket mer än de flesta andra samtidigt som man även sparar och investerar mycket mer än de flesta andra.Hade jag haft den kunskapen som jag har idag om börsen och kunskap om att investera mina pengar i utdelande värdepapper för att tjäna allt mer passiva pengar oavsett om börsen är blå eller röd och att det hade varit lika lätt att spara i utdelande aktier som det nu är via Avanza när jag slutade 9:an 1982 så hade jag varit ekonomiskt fri och kunnat sluta arbeta redan innan jag hade fyllt 40 år istället för 52 år som jag kunde pensionera mig.Man måste ta ett eget ansvar över sin egen ekonomi för man kan inte lita på politiker och samhället för en sådan vikit sak som ens egen ekonomi och pension.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att väldigt få människor förstår det. De räknar kallt med att staten alltid kommer att finnas där för dem, inte minst som pensionärer, och jag tror verkligen att de har fel och att vi kommer att få se många personliga tragedier framöver när det går upp för folk den hårda vägen.

      Radera
  4. Såg på veckans brott igår om assistansbrottet i Södertälje där en hel familj lurade till sig miljontals kronor alla välutbildade och med bra liv. På Södertälje kommun blev visselblåsaren mobbad av med arbetare. Inte undra på att det inte kommer finnas pengar.

    Törs knappt skriva det här, var länge sedan jag hade det så bra pengamässigt som nu när jag har blivit pensionär och då anses jag som "fattig". Sökte bostadstillägg och har börjat spara en bra summa. Att jag sparar beror på att jag tror inte att det kan vara sant och snart kommer de och tar pengarna ifrån mig, eftersom jag inte tror att det kommer hålla när det slösas som det gör. Föreställningen om att du inte kan ha mer än 100 000 kr på banken stämmer inte heller. Jag har guldkant, lever i o f s enkelt. Förstår inte varför pensionärer klagar även om en del har kanske skäl som dyra mediciner och vård.
    Med det sagt Vi är bortskämda, det som var att vara rik förr är att vara fattig idag, folk vill bara ha allt annars är de fattiga, lite så känns det som.
    Sverige behöver dra åt svångremmen men på ett rättvist sätt. Men allra först borde de bli klappjakt på de som lurar välfärdsstaten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen sorgligt när visselblåsare får skit för att de slår larm om oegentligheter, något som rimligen ingår i deras arbetsbeskrivning att göra.

      Jag förstår dig. Min mamma hade låg pension, men hade inga problem att gå runt på den, och då var hon ändå långt ifrån snål på min nivå. Om jag skulle bli pensionär idag och få norsk grundpension skulle jag lätt kunna spara halva inkomsten.

      Det låter som en underbar plan att ge sig på dem som lurar till sig pengar och sedan fördela dem rättvist. Synd bara att inga politiker har den planen.

      Radera
  5. Det är inte den framtida pensionen i sig som är skakig, det är hela den offentliga verksamheten. Kulturberikning utan större krav på assimilering (hej, Södertälje + halva Stockholms förorter och andra stora städer) statliga verksamheter som tillåts vara allt mer ineffektiva (hej, polisen, skola, vård, omsorg, infrastruktur, energiproduktion, korruption (hej Sida, Malmö och Göteborg), tron på ständig tillväxt till varje pris (istället för att anpassa verksamheten till verkligheten).

    Men det bryr jag mig inte så mycket om. Packar väskan och drar innan det blir för jävligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt hänger ihop. Finns inte pengar till det ena finns inte pengar till det andra. I nuläget höjer Sverige avgifter och lever på lån. Infrastruktur har man redan dragit ner på, hela järnvägsnätet skulle behöva en uppgradering. Pensionsåldern har höjts i omgångar, och att börja göra hela eller delar av pensionen behovsprövad kan man alltid motivera med rättviseargument, sedan rullar snöbollen vidare.

      Radera
  6. Det där med att få pension från staten eller inte låter jag vara osvuret. Just nu ser det väl ut som att allt och alla får pension vare sig de arbetat ihop den själv eller inte. Det kan naturligtvis ändras. Samma risk ser jag med det pensionskapital jag själv har skramlat ihop. Det finns inga garantier att inte politikerna helt sonika beslutar att mina pengar är våra (deras) pengar och plockar in dem till det gemensamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det inte bara kan ändra utan måste ändras. Det finns helt enkelt inte pengar till att fortsätta som tidigare.

      Det där är en av anledningarna till att jag aldrig pensionssparat. Att öronmärka och låsa pengar känns helt enkelt för osäkert. Jag hör andra (som har ett dylikt sparande) säga att politikerna inte har en möjlighet att ta dem, men jag vill helst inte gambla med pengar jag ska kunna leva på kanske en tredjedel av mitt liv.

      Radera
    2. Det där försöker jag piska in i mina brorsbarn, utan större framgång. Ja, ja, de kommer att få ärva mig och brorsan (vilket de inte riktigt vet om), frågan är hur snabbt de pengarna dunstar bort.

      Radera
    3. Vi har väl alla sett exempel på hur snabbt pengar kan dunsta om ägaren har dålig koll eller saknar respekt för pengar, så piska på bara!

      Radera
    4. Funderar på att om de öppnar var sitt Avanza-konto med indexfonder, så matchar jag deras minimiinsättningar så länge de låter pengarna stå kvar. Tar de ut pengar, så eldar jag upp motsvarande belopp på grillen, och skickar en video till dem.

      Radera
    5. Bra idé med undantag för grillvideon. Om de saknar respekt för pengar tror jag inte att den kommer växa av att faster eldar pengar.

      Radera
    6. @Anonym

      "Funderar på att om de öppnar var sitt Avanza-konto med indexfonder, så matchar jag deras minimiinsättningar så länge de låter pengarna stå kvar. Tar de ut pengar, så eldar jag upp motsvarande belopp på grillen, och skickar en video till dem."

      Det låter som en bra idé. Om du dessutom byter ut pengarna mot låtsaspengar innan du slänger dem på grillen så förlorar du inget.

      Dock finns det en risk att dina brorsbarn blir så fascinerande av att bränna pengar att de går med i Feministiskt initiativ.

      Tom-Hjördis

      Radera
  7. Nu vet jag inte alla har väl olika åsikter. Men världen var bra mycket fattigare på 60-70 talet (bara att kolla GDP per person 1960 vs 2023.) Då har världen ändå blivit mycket folkrikare. Och redan på 60-talet kunde man sätta de flesta i skola utan att man behövde betala. Så ur mitt perspektiv (jag är inte positiv till framtiden) men tror folk fokuserar på fel saker. Resurserna som finns är bra mycket större nu bara fördelningen som blivit annorlunda. Skulle säga oavsett att staten blir fattigare är ju för att man numera tar skatt på jobb istället för förmögenhet vilket då får folk att skrika som fasen. Men om lönerna står stilla och man sätter skatten på den så minskar ju förstås skatte intäkterna hela tiden. Men som sagt alla har väl sina egen tro vad som är de perfekta samhället. Men resurser finns nog och då kollar jag bara BNP per person.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vad är alternativet för staten? Norge har förmögenhetsskatt som dessutom kontinuerligt höjer, vilket har lett till att en betydande del av de allra rikaste flyttat från landet med sin förmögenhet. Hur många framtida arbetstillfällen som gått förlorat på köpet kan man bara spekulera i.

      "Men om lönerna står stilla och man sätter skatten på den så minskar ju förstås skatte intäkterna hela tiden."

      Ja, eftersom en allt lägre procent av folket jobbar ihop en beskattningsbar lön.

      BNP per capita tycker jag är ett olyckligt mått på framgång. Ta bara det klassiska exemplet att om du krossar glaset i alla statens busskurer så stiger BNP.

      Radera
    2. Jo, BNP är ju ett problematiskt mått de håller jag med om. Jo, problemet är ju att rika sticker men lönearbetarna blir kvar. Sen hur man löser problemet är jag ingen expert på och tänker inte heller ställa upp i valet. För jag kommer inte att komma med någon lösning.

      Radera
    3. Jag är likadan. En del vettiga åtgärder ser jag, men lösningar jag inga.

      Radera
    4. "Men om lönerna står stilla och man sätter skatten på den så minskar ju förstås skatte intäkterna hela tiden. "

      Lönerna står inte stilla.

      "Mellan 1995 och 2022 ökade reallönerna i Sverige mer än i de flesta andra liknande länder. Jämfört med 1995 hade den genomsnittliga reallönen per timme stigit mest i Norge år 2022. Efter nedgången under 2021 och 2022 hade den svenska reallönen stigit lika mycket som i Finland och i Storbritannien jämfört med 1995 års nivå."
      https://www.mi.se/nyheter/2023/hur-har-reallonerna-utvecklats/

      "Trots dagens kärvare tider med höjda boräntor, elpriser och matpriser så har de flesta hushållen under 2000-talet fått betydligt mycket mer pengar att röra sig med efter skatt. Det visar SCB:s statistik som SVT tagit del av."
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/scb-hushallens-disponibla-inkomster-okat-rejalt

      Och maten har blivit mycket billigare.

      "På 50-talet la svensken ungefär 30 procent av pengarna på mat och alkoholfria drycker som handlas i butik. På 2020-talet lade vi betydligt mindre – 13 procent av våra pengar, enligt Statistiska centralbyrån."
      https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-ater-svenskarna-i-dag-jamfort-med-forr

      Och om din matkostnad är mer än 13 % av din disponibla inkomst så beror det på att du äter för mycket kött och för många färdigrätter.

      "Ju rikare vi blir, desto mer kött äter vi.

      – Sedan år 2000 har vi ökat köttkonsumtionen med ungefär 50 procent i världen, säger Christian Jörgensen."
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/dyrt-i-mataffaren-vanta-bara-det-kan-bli-annu-dyrare

      Och bara för att svenska hushåll inte har vett nog att ställa in Thailandssemestern och spara pengarna till tillfälligt höga elkostnader så är inte elen dyrare idag än den varit de senaste åren (då svensken inte gnällde på elpriserna).

      "Elpriserna i december blev lägre än förra året, trots några timmar med extremt höga priser.

      SVT:s genomgång visar att elpriserna under helåret 2024, var de lägsta sedan 2020 i hela landet.

      – I ett Europeiskt perspektiv så har vi i Sverige låga elpriser, säger elmarknadsanalytiker Christian Holzt."
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-politiska-debatten-lagsta-elpriserna-pa-fyra-ar

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Så vi har alltså ännu större möjligheter att hålla igång allt eller hur skall jag tolka detta? @Tom-Hjördis. För om alla har mer pengar så borde ju samhället ha råd med mycket mera. Elpriserna är ju sjukt mycket billigare idag skulle jag hålla med om för nu betalar jag själv mest grundavgift. Dvs spelar ingen roll om jag inte använder någon el betalar ändå grundavgiften bara för möjligheten att använda el. Men de är min rant mot elbolagen och de hade inte med ämnet att göra.

      Radera
    6. @Anonym

      "Så vi har alltså ännu större möjligheter att hålla igång allt eller hur skall jag tolka detta? @Tom-Hjördis. För om alla har mer pengar så borde ju samhället ha råd med mycket mera. "

      Jag förstår inte frågan. Kan du utveckla den?

      Tom-Hjördis

      Radera
  8. Jag räknar med att svenska staten inte kommer att finnas kvar vid det laget jag uppnår pensionsålder, även om vi räknar med en pensionsålder på bara 60 eller så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är seriöst intresserad (har tankar om en skönlitterär bok åt det hållet). Hur skulle det gå till? Vad händer på kort och lång sikt?

      Radera
    2. Anonym 13.12: Jag tror inte att svenska staten är på väg att försvinna, men att det blir mindre pengar till pension verkar helt givet, pensionsåldern höjs ju.

      Anonym 13.20: Nu var väl inte frågan till mig, men låt mig förstå den ändå. Menar du vad som händer om svenska staten inte finns kvar? Eller vad som händer om den slutar betala ut pensioner?

      Radera
    3. Det är klart att svenska staten inte kommer försvinna men den riskerar att krympa både geografiskt och ekonomiskt. Det finns en gräns för hur mycket dumheter svenska politiker kan hitta på innan den politiska utvecklingen i Sverige hotar våra grannländer. I ett worst case-scenario kommer våra nordiska grannländer styra upp den politiska situationen i Sverige om vi inte gör det själva. Hjälpen är inte gratis. Som kompensation tar Norge (tillbaka) Sveriges viktigaste industriregion Västkusten och gruvorna i norr och Danmark tar (tillbaka) jordbruksmarken i Skåne. Det är så här gränserna har ändrats i Norden under hundratals år. När en stat vacklar flyttar grannstaterna fram sina positioner.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Men eftersom globaliseringen (och digitaliseringen) påverkar samhällsutvecklingen mest i vår tid kommer det kanske vara USA och EU (Nato-länderna) som räddar Sverige och inte våra nordiska grannländer. I utbyte kräver USA och EU "mineralavtal" mm med Sverige.

      Svenska staten kommer inte försvinna hur mycket dumheter de svenska politikerna än hittar på. Det värsta som kan hända är att vi förlorar kontrollen över våra naturresurser och att vi bli åter blir ett av Europas fattigare länder med sämre arbetsförhållanden, folkhälsa mm som följer i spåren av att vara ett fattigt land.

      Det var en kombination av tur och skicklighet som byggde Sveriges välstånd. Turen kommer garanterat inte hålla i sig. Desto viktigare att skickligheten håller i sig.

      "Efter andra världskriget gick det bra för svensk industri och ekonomi. Den svenska industrin var intakt eftersom Sverige lyckats hålla sig utanför kriget. Dessutom rådde stor efterfrågan på alla möjliga råvaror och varor i samband med uppbyggnaden av det svårt sargade Europa under 1950- och 1960-talen. Därmed genomgick den svenska industrin de s.k. rekordåren. Företag som Volvo, SKF, ASEA och LM Ericsson blev stora namn på världsmarknaden. Det fanns också gott om arbete. Sverige blev därigenom ett av världens rikaste industriländer."
      https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/sverige-under-1900-talet#

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nej, behåll västkusten. Vi vill inte ha en massa efterblivna fiskare från gruppboendet Göteborg.

      Radera
    6. "men att det blir mindre pengar till pension verkar helt givet, pensionsåldern höjs ju."

      Pensionsårens andel av livet blir större när medellivslängden ökar. Att inte höja pensionsåldern hade varit en välfärdsreform. Ungefär som att gratis tandvård är en välfärdsreform.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. "Nej, behåll västkusten. Vi vill inte ha en massa efterblivna fiskare från gruppboendet Göteborg."

      Det är bara ett gruppboende i mängden. Jag tror Norge äger typ 5 % av alla europeiska börsbolag genom den s k oljefonden.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. "Nej, behåll västkusten. Vi vill inte ha en massa efterblivna fiskare från gruppboendet Göteborg."

      Man kan fråga sig om det är stå upp-komikern eller fiskarna från Göteborg/Västkusten som är "efterbliven"?
      https://www.youtube.com/watch?v=Lgda6x_A5-g

      Tom-Hjördis

      Radera
  9. Till att börja med är Andreas Bergh inte bara nationalekonom. Han är politiker också.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Andreas_Bergh

    Det bör man ha i åtanke när han säger att han inte tror att det finns någon lösning. Jag tror han vill passivisera oss. Klart det finns en lösning. Man skulle t ex kunna ha en mer selektiv invandring för att på så sätt minska försörjningsbördan.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så det finns inga som helst möjligheter att omfördela inom den nuvarande ca 50-procentiga skattebördan av BNP? Tillåt mig småle som det heter.
      Man skulle ju kunna börja med att ta den här dolda delen inom arbetsgivaravgiften, ca en tredjedel, som inte går till pension utan istället slussas direkt in i skattkistan hos staten. Och vips, eller sim-sala-bim, så blev pensionsåldern med det samma några år lägre. Det var ett enkelt första steg.
      Sen finns det många miljarders miljarder att flytta från olika "projekt".
      Och vi har bevisligen några hundra miljarder som genom brott förskingras varje år. Med 2 miljoner pensionärer blir det minst 50 kkr per pensionär varje år per varje hundra miljard.

      Nej, det går inte att göra någonting, lyssna på vad de kloka politikerna säger - förresten, jorden ska gå under om tio år, varför talar politiker om pensionssystem och dess framtid när ingen framtid finns och jorden har förvandlats till ett stoftmoln?

      Radera
    2. Att han kandiderade för ett politiskt parti (L, eller hette de Folkpartiet då?) för 23 år sedan tycker jag inte är detsamma som att han är politiker.

      Visst kan man minska invandringen. Många skulle nog t o m kalla det önskvärt, men det tar inte bort problemet att Sveriges befolkning blir allt äldre.

      "Förresten, jorden ska gå under om tio år, varför talar politiker om pensionssystem och dess framtid"?

      För att det alltid är tio år kvar :-)

      Radera
    3. @Anonym

      "Nej, det går inte att göra någonting, lyssna på vad de kloka politikerna säger - förresten, jorden ska gå under om tio år, varför talar politiker om pensionssystem och dess framtid när ingen framtid finns och jorden har förvandlats till ett stoftmoln?"

      Och jag undrar hur politikerna ska kunna "rädda klimatet" när de inte ens kan rädda pensionssystemet. Saker som att rädda pensionssystemet, laga integrationen och fixa brottsligheten gör man till frukost jämfört med att rädda klimatet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. @Sparo

      "Visst kan man minska invandringen. Många skulle nog t o m kalla det önskvärt, men det tar inte bort problemet att Sveriges befolkning blir allt äldre."

      Jag är mest besviken på att politikerna inte berättade att de skulle införa ett övervakningssamhälle som en indirekt konsekvens av invandringen. Jag tvivlar på att nationalekonomen Andreas Bergh gick till val på det budskapet när han kandiderade för Liberalerna i riksdagsvalet 2002.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Att de ville införa ett övervakningssamhälle tycker jag att L, men framförallt M varit tydliga med i många år, att under deras ledning blir det ett övervakningssamhälle. De som inte velat lyssna får skylla sig själva.

      Radera
    6. @Sparo

      "Att han kandiderade för ett politiskt parti (L, eller hette de Folkpartiet då?) för 23 år sedan tycker jag inte är detsamma som att han är politiker."

      Andreas Bergh är verksam på IFN som styrs av Svenskt Näringsliv.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Institutet_f%C3%B6r_N%C3%A4ringslivsforskning

      Andreas är därmed snäppet mindre politisk insyltad än t ex Ebba Witt-Brattström.

      "Mellan 2000 och 2012 var Witt-Brattström professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola."

      "I april 2005 ingick hon i interimsstyrelsen för intresseföreningen Feministiskt initiativ (Fi). I september samma år beslutades på Fi:s årsmöte att man skulle ombildas som ett politiskt parti och ställa upp i riksdagsvalet."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Ebba_Witt-Brattstr%C3%B6m

      Jag kanske är fördomsfull men jag litar inte på forskare som har motstridiga lojaliteter (vetenskap och politik).

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. I princip alla forskare har motstridiga lojaliteter i och med att anslagen kommer från ett håll som inte hoppar av glädje över forskningsresultat som sabbar deras narrativ, vare sig det är politiker eller industri (eller både och). Det är därför man bör lyssna till många olika, inte bara en, säga "Lyssna på vetenskapen" och tro att man fått hela sanningen av den, något som tyvärr blivit väldigt vanligt i en värld där det nästan tycks förbjudet att ha två parallella tankar i luften.

      Radera
    8. Du har rätt i att ingen forskning är oberoende. Men jag tycker ändå det är viss skillnad mellan att forskningen är finansierad av staten eller kapitalet och att som forskare bilda ett parti (som Ebba Witt-Brattström) eller kandidera i ett riksdagsval (som Anderas Bergh). Att Andreas är verksam i IFN som styrs av Svenskt Näringsliv och att han kandiderat för L i riksdagsvalet gör att nackhåren reser sig på mig. Detta även om det gått 20 år sedan han kandiderade för L i riksdagsvalet.

      Av samma skäl är jag tveksam till nationalekonomen Johan Lönnroths påstående om utvecklingen talar för att Karl Marx hade rätt.

      "Med tiden är kapitalismen dömd att gå under. Dagens unga låter sig inte styras av kapitalistiska eller statsbyråkratiska hierarkier. De bygger nätverk och förvaltar själva sina företag som alltmer får den ”samhälleliga karaktär” som Karl Marx talade om, skriver Johan Lönnroth."

      Är det vänsterpartisten eller nationalekonomen Lönnroth som påstår att Marx hade rätt?
      Debattartikeln på DN är låst så jag låter bli att länka till den.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Jag ser egentligen ingen skillnad. Generellt litar jag mer på kapitalet än på staten eftersom den sistnämnda är mer oärlig och svårbegriplig, men jag litar inte på någon. Vad folk (inklusive jag själv) trodde på för över tjugo år sedan tycker jag däremot är preskriberat.

      Lönnroth - det är väl rimligen både och eftersom han är (eller var?) både det ena och det andra.

      Radera
    10. "Vad folk (inklusive jag själv) trodde på för över tjugo år sedan tycker jag däremot är preskriberat."

      Jag har absolut inte preskriberat politikernas invandringspolitik. Samma sak med politikernas ansvar för terrordådet på Drottninggatan 2017. I min bok har politikernas ansvar för invandringspolitiken och terrordådet 2017 lika lång preskriptionstid som mord dvs det preskriberas aldrig.

      "En huvudlös migrationspolitik och myndigheter som inte gjorde sitt jobb ledde till att min dotter mördades och att mitt eget liv för alltid är förstört.

      Jag vill se en ny haverikommission vars första ärende ska vara terrordådet på Drottninggatan, skriver Ebba Åkerlunds pappa Stefan."
      https://www.expressen.se/debatt/de-bar-ansvaret-for-att-min-dotter-ebba-ar-dod/

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. "Lönnroth - det är väl rimligen både och eftersom han är (eller var?) både det ena och det andra."

      Precis. Hans vetenskapliga utspel och hans politiska utspel är oskiljaktiga. Slutsats: Jag litar inte på honom.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. Fast nu var väl Bergh aldrig ens politiker utan bara aspirerande kandidat?

      Radera
    13. Om man, som Anderas Bergh, var medlem i ett parti och kandiderade för partiet i riksdagsvalet så var/är man en politiker enligt mig.

      "Bergh har även varit verksam i Liberala ungdomsförbundet och kandiderade 2002 som riksdagskandidat för Liberalerna."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Andreas_Bergh

      Jag kan inte kontrollera Wikipedias källa eftersom det är en låst artikel i Sydsvenskan.

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Jag varken kan eller orkar kolla jag heller, men i min värld är man inte politiker förrän man haft den funktionen. Jag har tävlat i SM, men kallar mig inte svensk mästare :-)

      Radera
    15. "Jag har tävlat i SM, men kallar mig inte svensk mästare :-)"

      Nej men du kanske kallar dig (före detta) schackspelare. Eller (före detta) stå upp-komiker om det var SM i stå upp-komik du tävlade i.

      Jag har aldrig kallat Andreas Bergh för riksdagsledamot (eller svensk mästare i politik). Jag har kallat honom politiker.

      Tom-Hjördis

      Radera
    16. Och det är han alltså inte, lika lite som jag är svensk mästare i någonting alls. Nu förstår jag inte ens vad vi diskuterar. Är man inte politiker så är man inte politiker, även om man en gång i forntiden sökt ett sådant jobb.

      Radera
    17. Jag menar att man kan vara politiker utan att ha en anställning som politiker. T ex genom att vara medlem i ett parti och kandidera för partiet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    18. "Nu förstår jag inte ens vad vi diskuterar."

      Det viktiga är att vi är överens om att jag är svensk mästare i att kommentera det här blogginlägget.

      Tom-Hjördis

      Radera
    19. Så om man är medlem i en friidrottsklubb och ställer upp i SM på 100 meter är man svensk mästare i det? Svarar du nej på den frågan (vilket jag fördomsfullt utgår ifrån) kan du väl för i h-e inte mena att man automatiskt är politiker bara för att man kandiderat till ett politiskt uppdrag för 23 år sedan?!

      Vi kan absolut vara överens om att du vinner alla kommentarstävlingar som finns :-)

      Radera
    20. "Så om man är medlem i en friidrottsklubb och ställer upp i SM på 100 meter är man svensk mästare i det?"

      Man är friidrottare om man ställer upp i SM på 100 m. På samma sätt är man politiker om man "ställer upp" i ett riksdagsval. Man måste inte vinna SM i 100 m för att vara friidrottare och man måste inte vinna ett riksdagsmandat för att vara politiker.

      Tom-Hjördis

      Radera
    21. Fast han var ju aldrig med. Är man friidrottare om man betalade avgiften till en tävling för 23 år sedan, men dök aldrig upp till start och har inte tävlat en enda gång efter det?

      Radera
    22. "Fast han var ju aldrig med."

      Enligt Wikipedia var han "verksam" i Liberalernas ungdomsförbund och han kandiderade för Liberalerna i riksdagsvalet. Han kan väl inte ha kandiderat till riksdagen för Liberalerna utan att vara med i partiet?

      Andreas Bergh står med under "Andra politiker" som gav sitt stöd till Anne Wibble i Folkpartiets partiledarval 1995.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkpartiets_partiledarval_1995

      Här skriver han själv att han var medlem i fp-norrmalm 2009.
      http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2009/8/8/grasrotsarbete-i-folkpartiet.html

      Jag hittar också information om att han satt i tekniska nämnden för Folkpartiet i Lund på 90-talet.

      Klart Andreas Berg är/var politiker.

      Tom-Hjördis

      Radera
    23. Jag tycker att det låter på dig som att du tycker att alla medlemmar i ett politiskt parti är att betrakta som politiker. Om det inte till och med räcker med att ha varit medlem i ett politiskt parti.

      Men okej, om vi säger att han hade politikeruppdrag (inte bara ett medlemskap) för 30 år sedan, om vi räknar in ett kommunalt uppdrag i Tekniska nämnden på 1990-talet. Att det skulle påverka hans syn på pensionsålder på 2020-talet ser jag som långt ifrån självklart.

      Radera
  10. Och kritiken mot det svenska pensionssystemet är överdriven. Det går ingen nöd på svenska pensionärer med europeiska mått mätt.
    https://www.dagensps.se/privatekonomi/har-ar-landerna-dar-du-far-mest-i-pension/

    Jag förstår att Sparo syftar på pensionerna i framtiden.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela systemet bygger ju i princip på att folk ska börja jobba från 14 års ålder med saker som sen länge automatiserats bort och att detta ska ge konkurrenskraftig export, samt att befolkningen som helhet inte ska åldras så mycket. Det har aldrig varit något annat än ett pyramidspel.

      Radera
    2. Ja, jag pratar helt och hållet om framtiden i detta inlägg. Idag finns pension och på det hela taget har svenska pensionärer rätt okej ekonomi, just tack vare pyramidspelet.

      Radera
  11. Trots hundratusentals arbetslösa människor i Sverige så blev Northvolt tvungen att ta in över 1700 personer från Indien, Turkiet och Pakistan mfl för att köra fabriken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo kompetensen fanns ju inte i Sverige, och den importerade kompetensen visade sig inte ha kompetens att tillverka batterier. Så hur var det med kompetensen? Kanske avspeglade kompetensen på managment - hur var det nu: jo nyckelspelaren hade jobbat som inköpare på Tesla för många herrans år sedan, jo han vet och kan säkert bygga upp en batterifabrik!
      Visserligen jobbar de annorlunda på Tesla men att inköparna skulle vara ute på golvet och förstå hur man gör batterier från grundämnen och hur kemin fungerar det är inte troligt, alls.

      Radera
    2. Klart att det finns expertis i andra länder, men jag förstår inte heller varför man exempelvis tog in städare från andra världsdelar till Northvolt. Kompetensen att svabba golv borde rimligen gå att hitta inom landet.

      Radera
    3. Det lär finnas ett överflöd av kebek-tekniker sägs det.
      Enligt Löfven och andra inom det största partiet finns även väldigt många med kompetens inom raketforskning, hjärnkirurgi och - får man anta för det gav han aldrig uttyck för - AI.
      Och vi vet alla varför alla dessa människor inte får något jobb i Sverige. Annars kan ni läsa ETC och ABs Lindberg så framkommer det direkt.

      Radera
    4. @Anonym

      "Löfven och andra inom det största partiet finns även väldigt många med kompetens inom raketforskning, hjärnkirurgi och - får man anta för det gav han aldrig uttyck för - AI."

      Han kanske inte såg AI komma. ;) Sedan var det nog Fredrik Reinfeldt som fantiserade om raketforskare.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Tom-Hjördis Reinfeldt hittade dem väl inom fotbollen får vi anta

      Radera
    6. @Anonym

      Nej det var långt innan Reinfeldt fick sparken som ordförande för Svenska Fotbollsförbundet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Bägge dessa potentater såg (eller låtsades se) mer potential i flyktingar från Långtbortistan än vad Arbetsförmedlingens statistik visar. För övrigt hade Reinfeldt gärna fått fortsätta med fotboll för min del :-)

      Radera
  12. Jag tycker inte Sparos spaning är onödigt negativ, följer mina egna tankar rätt väl.

    En nybliven ändring i systemet som för mig pekar på hårdare bud är att jag för att få ut mina 3500 kr i mån som arbetssökande nu ska söka minst hälften andelar jobb som tigger utanför 4 timmars total pendlingstid och även ända upp till norrland, där de tydligen ska skrika efter arbetskraft.

    Man kan nästan tro att regelverket sattes innan Northvolts konkurs.

    Tycker det är komplett vansinne, men har inget val utan kommer söka i hela landet annars blir jag av med tre månaders mager ersättning direkt.

    Vilka jobb jag kommer att söka förstår ni alla. Jag flyttar inte från mitt rotade liv och bygd.

    För övrigt håller jag med Tom-Hjördis i dennes tankar.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.dagensarena.se/innehall/sd-storst-bland-arbetslosa-handlar-om-grupper-som-fatt-det-samre/

      Radera
    2. "Arbetssökande nu ska söka minst hälften andelar jobb som tigger utanför 4 timmars total pendlingstid".

      Va? Oavsett antal?! Annars blir det ju mer värt i AF:s ögon att söka 20 jobb i närområdet och 20 långt borta än att söka 60 jobb i närområdet.

      Radera
    3. Om resan fram och tillbaka till jobbet tar mer än totalt 4 timmar så ligger jobbet utanför s k "dagpendlingsavstånd". Detta eftersom 8 timmar arbete + 4 timmar resa blir mer än 12 timmar som Arbetsförmedlingen har som gräns för vad som är "dagpendlingsavstånd". Arbetsförmedlingen har troligtvis bestämt att JB måste söka hälften av alla sökta jobb i JB:s "sökintervall" utanför dagpendlingsavståndet på grund av bristen på jobb som passar honom inom dagpendlingsavståndet. Hur stort sökintervallet är beror på hur många jobb Arbetsförmedlingen bedömer finns som matchar den arbetssökandens kompetens.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. 8 timmar + 4 timmar blir förstås exakt 12 timmar. Men om restiden är mer än 4 timmar så blir 8 timmar + restiden mer än 12 timmar. Då ligger jobbet utanför s k dagpendlingsavstånd enligt Arbetsförmedlingen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Har mängder av jobbtillfällen inom 10-30 minuters pendling. Problemet verka vara att jag är en halvkänd SD-profil och inte får anställning för att jag är underkvalificerad, överkvalificerad, all of the above.

      Nu får gärna Annika hoppa in och berätta hur jag beklagar mig över tingens tillstånd, men efter ett gäng år och högst medveten om hur det gått i arbetslivet för hundratalet mindre meriterade personer än jag så anser jag mig själv sitta i den bästa sitsen för att bedöma mitt läge.
      /JB

      Radera
    6. Det är du säkert JB, men jag kan berätta att jag ocksa varit arbetslös för längesen. Da fick mig arbetsförmedlaren att söka jobb som jag var oerhört överkvalificerad för, hon fattade helt enkelt inte mitt jobb. Jag fick besöka henne varje manad och skriva ner vilka jobb jag sökt, eftersom jag visste att hon kunde kolla. Men jag skrev pa vissa ansökningar typ "Dear x, I'm applying for this position. Best regards," bara för att fa tyst pa henne. Sen fixade jag själv ett nytt jobb.

      Men jag gissar att du fragar mig om varför jag tycker det är en dalig ide att öppet tillsta att du är SD:are? Ja, det tycker jag. Jag gillar olika, och som varande själv invandrare i mitt nya land fattar jag inte varför hudfärg, etnicitet, olika tycke och smak ska vara ett matt pa om man är en bra människa.

      Men om du envisas med SD far du ocksa ta konsekvenserna. Som jag skrev i en tidigare kommentar, där du var ohövlig med ditt svar, det är "bara" ca 20% som haller med dig.

      Räcker det som svar eller ska jag utveckla ännu mer?
      /Annika

      Radera
    7. @JB

      "Har mängder av jobbtillfällen inom 10-30 minuters pendling. Problemet verka vara att jag är en halvkänd SD-profil och inte får anställning för att jag är underkvalificerad, överkvalificerad, all of the above."

      Det förvånar mig inte att arbetsgivarna har en negativ inställning till arbetarnas politiska engagemang. Arbetsgivarna ogillar att arbetarna behöver vara lediga på grund och vill undvika politiska konflikter på arbetsplatsen. Risken för det politiska konflikter på arbetsplatsen ökar om arbetaren är medlem i SD. Arbetsgivarna ser helt enkelt inte politiskt engagemang som tillräckligt meriterande för att överväga nackdelarna med det politiska engagemanget.

      Sammanfattningsvis måste en politiskt engagerad arbetare vara överkvalificerad jämfört med andra sökanden. Troligtvis måste en SD:are vara ännu mer överkvalificerad.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. ... vara lediga på grund av politiken och ...

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. @Annika

      "Jag gillar olika, och som varande själv invandrare i mitt nya land fattar jag inte varför hudfärg, etnicitet, olika tycke och smak ska vara ett matt pa om man är en bra människa."

      Du gillar inte alls olika. Du gillar uppenbart inte personer som kritiserar kriminalpolitiken, invandringspolitiken, försvarspolitiken mm politikområden där SD har haft en avvikande uppfattning gentemot med andra partier.

      Du blandar ihop kultur och etnicitet. SD är (numera) ett kulturnationalistiskt parti. Kulturnationalism har ingenting med etnicitet/hudfärg att göra.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Apropå etnicitet. I det senaste avsnittet av TV-programmet Veckan visade SVT ett gammalt TV-inslag där en ung Leif GW Persson påstod att Sveriges befolkning är mindre benägna att bidragsfuska bland annat på grund av att det inte finns "etniska konflikter" i befolkningen.

      Jag minnas att Rickard Jomshof (SD) sa för några år sedan någonting i stil med att mångkulturen skadar samhällsgemenskapen.

      Frågan är om mångkultur/mångetnicitet (inte enskilda kulturer eller etnicitet!) är brottsgenererande i sig självt?

      Jag menar absolut inte att vissa etniciteter skulle vara mer benägna att begå brott än andra utan jag menar att själva blandningen av etniciteter/kulturer skulle kunna vara brottsgenererande. Ta till exempel de som kastade sten på polisen och tände eld på polisbilar i samband med Påskupploppen 2022. Jag misstänker att de som attackerade polisen i samband med Påskupploppen är mindre lojala mot det svenska samhället och att det kan påverka deras laglydighet i andra sammanhang än just Koranbränningar.

      Jag tycker det hade varit intressant om någon forskade på om MÅNGkultur/MÅNGetnicitet i ett samhälle är en brottsfaktor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Jag citerar mig själv.

      "Jag tycker det hade varit intressant om någon forskade på om MÅNGkultur/MÅNGetnicitet i ett samhälle är en brottsfaktor."

      Med tanke på hur hårt Sverige har gått in för att bli ett mångkulturellt/mångetniskt samhälle så borde universiteten vara proppfulla med forskning om hur mångkultur/mångetnicitet påverkar det så kallade samhällskontraktet och i förlängningen brottsligheten.

      För inte kan det väl vara så att forskningen är så politiskt styrd på svenska universitet att det saknas forskning om mångkulturens/mångetnicitetens eventuella brottsgenererande effekter? Det är ju en oerhört kritisk sak att undersöka för ett samhället som strävar efter mångkultur/mångetnicitet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. @Annika

      "Men om du envisas med SD far du ocksa ta konsekvenserna. Som jag skrev i en tidigare kommentar, där du var ohövlig med ditt svar, det är "bara" ca 20% som haller med dig."

      Trams. Den enskilt största andelen av Sveriges befolkning har varit negativt inställd till såväl en generös invandringspolitik som det mångkulturella samhället i decennier. Det visar bland annat SOM-undersökningarna där Göteborgs universitet varje år ställer frågor till Sveriges befolkning på tema samhälle, opinion och medier.

      Det är uppenbart att Sveriges invandringspolitik saknar stöd bland vanligt folk. Att inte fler än 20 % röstar på SD beror på två saker. För det första prioriterar de flesta väljare andra frågor högre än invandringspolitiken t ex arbetsmarknadspolitiken, skolan och sjukvården. Att de inte röstar på SD betyder inte att de tycker SD har fel om invandringspolitiken. För det andra så har SD inte gett ett förtroendeingivande intryck. Det går att dra paralleller med Vänsterpartiet som får anmärkningsvärt få röster sett till hur stor andel som håller med partiet i sak. Det beror på att vanligt folk tror att Vänsterpartiets politiker är en samling smygkommunister och rödvinsfyllon som kommer att syssla med korruption om de får makt.

      Här är definitionen av vanligt folk: https://www.youtube.com/watch?v=YYK5eqoSyc8

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. "Att inte fler än 20 % röstar på SD beror på två saker."

      Jag tycker att du glömde 3: Människor som vill ha en radikalt mer begränsad invandring, men upplever att SD inte bryr sig ett enda dugg om den frågan så länge de får vara inne i värmen och fika på Rosenbad ibland. Det gäller säkert inte varenda kommunpolitiker, men handen på hjärtat är det väl sällan dem man röstar på. För egen del får jag inte ens rösta i kommunvalet även om jag hade velat.

      Radera
    14. "Människor som vill ha en radikalt mer begränsad invandring, men upplever att SD inte bryr sig ett enda dugg om den frågan så länge de får vara inne i värmen och fika på Rosenbad ibland."

      Det ingår i "För det andra så har SD inte gett ett förtroendeingivande intryck." om man byter ut "gett" mot "ger". Man kan dela upp de väljare som inte har förtroende för SD:s politiker i väljare som inte har förtroende för SD:s politiker för att de tror att politikerna är smygnazister och väljare som inte har förtroende för SD:s politiker för att de tycker att politikerna är kappvändare. Gemensamt för dessa väljare är att de har förtroende för SD:s politik men saknar förtroende de politiker som representerar partiet.

      Två år in i mandatperioden har SD inte åstadkommit en minskning av invandringen. Det återstår att se om det är byråkratins kvarnar som maler långsamt eller om SD har svikit väljarna i invandringsfrågan.

      "Det gäller säkert inte varenda kommunpolitiker, men handen på hjärtat är det väl sällan dem man röstar på. "

      Särskilt inte SD:s väljare. Fler kommuninvånare röstar på SD i riksdagsvalet än i de egna kommunvalet. SD är alltså mer populärt på riksdagsnivå än på kommunnivå.

      Tom-Hjördis

      Radera
    15. Behöver inte besvara Annika, Tom-Hjördis gör det bra och korrekt. Sparos 3e anledning måste jag säga jag finner mycket grund. Det är givetvis en mycket delikat avvägning mellan vågmästarroll och att binda sig med styret. En position vi exakt nu dryftar i min kommun, och debatten går hög. Det är definitivt inte så enkelt som att vi har en dragning mot att komma in i värmen med kaffe och bullar, då glöms nog den golgatavandring vi gått och går.

      Medhåll i röstetalen riks/kommun. Vi ligger extremt bra till i rikstalen och mycket bra till i kommunen.

      Till Sparo, försöker alltid hålla politik utanför pga jag är bara gäst på din blogg och jag vill inte vara till besvär. Men ibland blir det gränsfall och saker som måste bemötas.
      /JB

      Radera
    16. Tom-Hjördis: Ja, det kanske ingår i din punkt, till viss del i alla fall.

      JB: Jag får i min tur be om ursäkt för att jag hackar på ditt parti igen (SD lär väl vara det politiska parti jag hackar mest på i den här bloggen och det känns lite orättvist), men Tom-Hjördis lurade in mig.

      Radera
    17. Ingen orsak för min del, jag bemöter gärna både saklig och osklig kritik, man kan säga att jag lärt mig genom åren.

      Sedan anser inte ens jag att SD, vi, är felfria. Det finns fel och brister både bland sakfrågor och personer.

      Personligen blev jag mäkta förbannad när SD övergav Swexit. Men det finns inget alternativ som är nära att matcha min åsikter.
      /JB

      Radera
    18. Tom-Hjördis, kan du förklara för mig vad "kulturnationalistiskt" betyder? Tack pa förhand.
      /Annika

      Radera
    19. +1 på Annikas fråga. Och kallar sig verkligen dagens SD för nationalistiskt, med något förled? Jag vill minnas att jag hört "socialkonservativt". Vad det nu betyder.

      Radera
    20. "Tom-Hjördis, kan du förklara för mig vad "kulturnationalistiskt" betyder? Tack pa förhand."

      Ja det kan jag men egentligen kanske bättre att JB förklarar vad kulturnationalism är eftersom det är han som företräder ett parti som kallar sig kulturnationalistiskt.

      Men om du frågar mig (vilket du ju gjorde) så svarar jag att ett kulturnationalistiskt parti inte bryr sig om hudfärgen/etniciteten utan bryr sig om saker som språk och värderingar. SD vill försvåra för människor som pratar andra språk än svenska och inte delar våra värderingar. SD bryr sig inte om en person kommer från Afrika eller Mellanöstern så länge personen lär sig svenska och håller med om saker som att män och kvinnor ska kunna bada tillsammans i badhuset, att kvinnor inte ska bära slöja, att halalslakt (utan bedövning) är djurplågeri, att yttrandefriheten tillåter skändandet av religiösa skrifter mm.

      Den nationalism du påstod att SD är en del av kallas för etnisk nationalism eller vit nationalism. SD har haft ledande företrädare med en bakgrund i vit nationalism. T ex hade den gamle partiordföranden Anders Klarström en bakgrund i nazistiska Nordiska Rikspartiet.
      Grundläggande för etnisk nationalism och vit nationalism är att tillhörigheten till nationen bygger på gemensam härkomst.

      Grundläggande för kulturnationalismen är att man delar den gemensamma kulturen till exempel talar samma språk och har likartade värderingar. Värderingar varierar mellan olika individer och tenderar att vara ganska konstanta över tiden.

      Wikipedia har ett avsnitt som beskriver olika typer av nationalism mer ingående.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalism#Olika_typer_av_nationalism

      Tom-Hjördis

      Radera
    21. En konsekvens av SD:s kulturnationalism är att SD förordar assimilering istället för integration. Du kan läsa på Wikipedia om assimilering respektive om integration om du inte känner till begreppen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    22. "Och kallar sig verkligen dagens SD för nationalistiskt, med något förled? Jag vill minnas att jag hört "socialkonservativt". Vad det nu betyder."

      Det stämmer. Enligt Wikipedia kallar sig SD "ett socialkonservativt[13][14][15] parti med en nationalistisk grundsyn, som lägger stor vikt vid värdekonservatism och konservativa kulturella värden."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna

      "Under den senare delen av 1800-talet gick de socialkonservativa i riktning mot att acceptera allmän rösträtt samtidigt som statlig socialpolitik blev en betydande del inom socialkonservatismen. Man syftade till att integrera arbetarna i en nationell gemenskap för att motarbeta socialismens idéer om klasskamp och väpnad revolution."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialkonservatism

      Att dra alla nationalistiska partier över en kam (som Annika verkar göra) är ungefär samma sak som att påstå att socialister som vill största samhällsordningen genom väpnad revolution och socialister (socialdemokrater) som vill införa ett socialistiskt samhälle genom demokratiska reformer är samma sak.

      Tom-Hjördis

      Radera
    23. Tom-Hjördis, tack för dina kommentarer. Och ja, jag känner till bade integration (eftersom jag bott i fem länder) och hur viktigt det är att lära sig spraket och passa in. Jag tillhör inte gruppen som umgas med bara svenskar (som t.ex. de som flyttat till solkusten i Spanien), utan har skaffat mig nya lokala vänner. Och jag hävdar fortfarande att människor kan komma överens även om man inte har samma bakgrund.

      Jag är heller inte förtjust i de extrema högerpartierna som tycker att alla utlänningar borde slängas ut. Ar heller inte säker pa vad "typiskt svenskt" är. Kanelbullar? Lagom? Betala mycket skatt som politiker slarvar bort?

      Men du far gärna berätta, eller om JB vill ge sin syn pa saken.
      /Annika

      Radera
    24. Åtminstone kan väl inte lagom vara särskilt svenskt?! På många sätt känns det som att man får leta länge efter extremare länder.

      Radera
    25. @Annika

      "Och ja, jag känner till bade integration (eftersom jag bott i fem länder) och hur viktigt det är att lära sig spraket och passa in."

      Att lära sig språket för att passa in är inte ett exempel på integration. Det är ett exempel på assimilering. Det är därför som SD fått utstå kritik för partiets förslag om språkkrav för medborgarskap och språkkrav för att jobba inom äldreomsorgen mm. När Folkpartiet föreslog språkkrav för medborgarskap kallade Morgan Johansson (S) det för "magnet för främlingsfientliga väljare". Folkpartiet backade från förslaget direkt efter valet.
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/partierna-eniga-om-uppdaterade-tidoavtalet-vill-skarpa-krav-for-medborgarskap
      https://tidningensyre.se/2023/2-mars-2023/sd-lar-dig-svenska-eller-riskera-uppsagning/
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/morgan-johansson-tvarvande-om-sprakkrav-har-tankt-om

      "Jag är heller inte förtjust i de extrema högerpartierna som tycker att alla utlänningar borde slängas ut."

      SD tycker inte att alla utlänningar borde slängas ut. Den typen av åsikter hittar du nog bara hos vissa småpartier utanför riksdagen.

      "Ar heller inte säker pa vad "typiskt svenskt" är. Kanelbullar? Lagom? Betala mycket skatt som politiker slarvar bort?"

      Det är problemet med kulturnationalismen. Det finns ingen enhetlig definition av vad "svensk kultur" är. Dessutom är det skillnad på svensk kultur idag och förr i tiden. Att bära slöja (huvudduk) var svensk kultur förr även om syftet snarare var praktiskt än religiöst.

      Men även om det inte finns någon enhetlig definition av svensk kultur tror jag ändå de flesta kan hålla med om att halalslakt, slöja och moskéer inte är traditionell svensk kultur medan midsommarfirande, fika och allemansrätten är det.

      Vad gäller sakerna du räknade upp så är nog kanelbulle svensk kultur. Kanelbulle är inte unikt för Sverige men ska tydligen vara vanligare i Nordamerika och norra Europa än i andra delar av världen.
      Lagom tror jag inte är svensk kultur. Det är en vanlig missuppfattning att ordet lagom bara finns i det svenska språket. Jag vet inte heller om betydelsen av lagom (varken för mycket eller för lite) är typiskt svenskt.
      Att ha förtroende för myndigheter kan vara typiskt svenskt. Det påverkar skattemoralen. En del invandrare har dåliga erfarenheter av myndighetskontakter i sina hemländer. Det kan smitta av sig på deras tillit till svenska myndigheter.

      Tom-Hjördis

      Radera
    26. @Annika

      Jag kan tillägga att till och med de partier som är emot assimilering brukar vara positiva till att invandrare ska lära sig svenska. Förklaringen är att till och med de mest fanatiska anhängarna av integration inser att invandrarna måste lära sig språket om de ska ha en chans i samhället. Men egentligen är det assimilering att kräva av invandrarna att de ska lära sig språket. Hemspråksundervisning är däremot integration. Det är troligtvis också därför SD är negativa till hemspråksundervisning.

      Tom-Hjördis

      Radera
    27. @Annika

      "Jag tillhör inte gruppen som umgas med bara svenskar (som t.ex. de som flyttat till solkusten i Spanien), utan har skaffat mig nya lokala vänner."

      Det låter som att du har assimilerat dig genom att anpassa dig till Spaniens seder. Om du istället hade integrerat dig hade du umgåtts med svenskar, krävt att information ska vara på svenska, att Sveriges nationaldag ska vara helgdag mm.

      Tom-Hjördis

      Radera
    28. Tom-Hjördis, fan vad jag tycker om det du och JB skriver. Ni bidrar till bloggens värde. Fortsätt så.

      Radera
    29. Samtidigt är det bra att alla får komma till tals och att Sparo svarar på alla kommentarer, de är rart. Dessutom alltid sagt att lojaliteten med det svenska samhället bland invandrare är låg, den befinner sig oftast i de länder de kommer ifrån.

      Radera
    30. Jag tycker att det är kravet på en bloggare, att man är inblandad i diskussionen. Jag svarar inte på alla kommentarer och kan i efterhand tycka att jag svarar på lite för många. Diskussioner där jag inte har en åsikt som tillför något sköter ni bättre själva.

      Det där med lojalitet hos invandrare kan stämma, det vet jag inte. Men jag vet att det finns undantag. Min lojalitet med Sverige är noll. Exakt noll. Jag hejar inte ens på svenska idrottare.

      Radera
    31. Där tycker Sparo och jag lika, jag har noll lojalitet till Sverige. Sista gangen jag var där var för 14 eller 15 ar sen. Jag ville ocksa avsäga mig mitt svenska medborgarskap men med tanke pa att jag har en del försäkringar och pension därifran att vänta mig, sa har jag avstatt. Försäkringsbolagen kranglar fan sa mycket ända, och kräver levnadsintyg varje ar, trots att jag uppgett var jag bor, mitt telefonnummer, min email och att jag svarar pa pappersbrev. Och deras s.k. kundtjänst eller robotar är lika dumma i huvudet. Sa jag gar tillbaka i tiden och skriver rekommenderade brev, sa de är tvungna att hämta de personligen. Det har funkat hittills.
      /Annika

      Radera
    32. Menar du att försäkringarna eller pensionen skulle krångla om du inte längre vore svensk medborgare?

      Radera
    33. Med tanke pa hur mycket de kranglar nu när jag inte bor i Sverige, sa gissar jag att de skulle göra det ännu svarare om jag inte var medborgare med ett svenskt personnummer. Det vet jag inte säkert förstas, men jag tar inte chansen att bli av med mina ärligt intjänade pengar.
      /Annika

      Radera
    34. Personnummer är också något jag tänkt på. Jag har ett norskt personnummer sedan tre år, men i kontakt med Sverige använder jag mitt svenska, vid deklaration, hos min svenska bank eller om jag registrerar mig i en svensk kundklubb. Om jag säger upp mitt svenska medborgarskap, slutar personnumret att existera då? Min gissning är att svenska företag och myndigheter fortsätter att förhålla sig till mitt svenska personnummer oavsett.

      Radera
    35. Jag vet som sagt inte, och jag har ocksa ett gammalt norskt personnummer sedan jag bodde där 1997-1999. Men jag vill inte riskera att bli av med mina pensionspengar som jag tjänade in bade i Sverige och Norge. Men det verkar som om de yngre pa myndigheter är ovetande om människor som bott i flera länder.

      Som kuriosa kan jag nämna att jag skulle förnya mitt körkort när jag bodde i Norge. Da hade Sverige och Norge gjort en deal, sa jag fick ett norskt körkort. Det tyckte konsuln var jättebra, "det funkar överallt". My ass. Men jag behallit det för det gäller till dess att jag fyller 100 ar. Fast jag använder det aldrig, har aldrig ägt en bil :).
      /Annika

      Radera
    36. För mig var det lite tvärtom. Jag ville byta in mitt svenska körkort mot ett norskt trots att det inte hade gått ut. Vegvesenets handläggare tyckte att jag inte behövde det för det går ju att köra på det norska, men grejen är att jag ju då inte hade haft legitimation med mitt norska personnummer. Men till slut kom jag till en handläggare som inte hatade sitt jobb och då gick det fint.

      Radera
    37. Fan vad jobbigt det kan bli när man inte har tid att kommentera på en dag eller två, nu ska vi se om jag minns allt!

      Anonym 01:01: Tusen tack för att du skriver som du gör, tycker ofta jag bara går in här som gossen Ruda och ställer till ofog genom att tycka olika, gäller dock mer kommentarer än postningar.

      Tom-Hjördis: Du gör mitt kommenterande mycket enkelt då det du skriver i stort är mina tankar.

      Det jag inte håller med i om det du skriver nu är att jag skulle vilja försvåra något för invandrare. Inte alls. Men allas lika värde som talas så mycket om borde praktiseras.
      Ingen mannamån, samma förutsättningar för alla. Ej samma som samma utfall.

      Annika: Älskar även dig. Bits inte men kan skälla lite.

      Sparo: Evigt glad o tacksam för att du låter diskussionen leva här och ännu mera att du lägger tiden på att ge egna svar när du finner det lämpligt, exakt därför detta är min favoritblogg med marginal!

      JB: Hur fan kan du kalla dig själv nationalist?!?

      Jo, det är för att jag använder det biologiskt och socialt självklart sunda begreppet som funkat sedan vi var encelliga.

      Först sätter jag mig. Sedan familj. Sedan vänner. Sedan by. Sedan kommun. Sedan län. Sedan land. Sedan världsdel. Sedan kan vi gå hur långt som helst.

      Undantag kan finnas, jag har en massa lägen där jag kan sätta annat över mig själv. Men inte något över landet, därav min gräns vid nationalist, och när man drar in övriga dimensioner landar jag fint i Tom-Hjördis förklaringar om kulturnationalist.

      Jag har alltså vänner av många färger och religioner och kulturer men anser att min egna ska vara utgångspunkt i landet.

      Sedan är förändringar över längre tid självfallet oundvikliga, men lagstiftningarna ska vara konservativa. Min syn.
      /JB

      Radera
    38. @Anonym

      "Tom-Hjördis, fan vad jag tycker om det du och JB skriver. Ni bidrar till bloggens värde. Fortsätt så."

      Tack!

      Tom-Hjördis

      Radera
  13. Pension så som det är konstruerat i Sverige är bara ett annat ord för pyramidspel. Och det kommer sluta som med alla andra pyramidspel, de allra flesta kommer inte få ett skit. Börja spara och bli oberoende är det ända som tryggar framtiden.
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tänker jag med. Har jag fel blir jag positivt överraskad och det kan jag leva med.

      Radera
  14. Ovanligt dyster artikel idag här, och dystopiska kommentarer om alltings jävlighet :)
    Ibland undrar man om det inte är lika bra att lägga sig ned platt och bara dö? Det ska ju ändå alltid gå åt skogen fullkomligt, om 10 år. Av inte det ena, så det andra skälet med 50% sannolikhet.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lika bra att sluta drömma.
      Det går åt helvete i alla fall.
      Om man drömmer om Paris
      så hamnar man på något vis
      lik förbannat i Hudiksvall."

      Radera
  15. Fast vad gäller pensionssystemet så är det bra att vara realist. Det är rätt likt ett pyramidspel. Men, det går bra att inte delta, utan att själv försöka lösa biffen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som med det mesta kan man försöka göra det man kan själv. Allt kan man inte påverka, men det är inte ett skäl till att ge upp.

      Radera
  16. Tänk att det här experimentet skulle komma med en kostnad. Vem kunde anat...

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem? Nästan ingen antagligen, det är politikersvaret på det mesta.

      Radera
  17. Men det är intressant att vi måste jobba högre upp i åldrarna samtidigt som Sverige har den största "ålderismen" i Europa. Dvs de som kommit upp i 50+ålder får plötsligt väldigt svårt att byta jobb om de vill. Som om all kunskap de har bara försvinner och all "ny" kunskap inte går att få in i deras hjärnor.
    Inte konstigt att många seniorer såsar omkring på sina arbetsplatser! De gör sitt jobb, mycket fortare än en nyanställd yngling skulle göra (eftersom de har kunskap och erfarenhet), de vet att de inte är intressanta för "karriär" (de är dessutom själva inte intresserade av att jobba 60 timmar i veckan) och de vet att de inte längre blir kallade på intervjuer även om de har bäst meriter för ett jobb.
    Trots detta tjat om att vi behöver arbeta högre upp i åldrarna så vet alla att de inte blir anställda. Två tankar går inte ihop här.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och samtidigt som man vill att folk jobbar när de blir äldre försöker man omöjliggöra förvärvsarbete så fort du nått en viss ålder. Jag förstår det när det exempelvis gäller bussförare och piloter, men jobbar du på kontor ska du inte behöva starta eget för att hyra ut dig själv på ålderns höst för att kringgå regler.

      Jag tänker att det är bättre att anställa en 50-åring som kanske blir kvar i tjugo år, än någon som är hälften så gammal och troligtvis byter jobb inom ett par år. Men ytterst få arbetsgivare tycks se det så.

      Radera
    2. Extremt roande att läsa bloggen några dagar i efterhand. Har Sparo blivit ett poliskt forum? ;-)

      Appropå konstiga arbetsgivare sökte mitt ex jobb runt millennieskiftet. Varande 30 år med dubbel-examen fick hon frågan av intervjuaren hur hon trodde det skulle gå att samarbeta med övriga på företaget då de oftast var 27-28 år. Man förstod det inte då men det måste väl ändå klassas som ålderism? Eller infantilism?
      /bilmek

      Radera
    3. Det är åtminstone inte min avsikt. I det stora hela hoppas jag snarare att Sparo ska ge folk en paus från politiskt käbbel, men jag styr inte över vad folk vill kommentera och vissa inlägg (som detta) tenderar ju politik och då är det väl lätt hänt.

      Märklig fråga, onekligen. Kan intervjuaren möjligen ha uppfattat ditt ex som tio år yngre eller tjugo år äldre än hon var (inser att ansökan lär ha innehållit ett personnummer, men det pappret låg kanske inte överst)? Fortfarande en märklig fråga, men lite mer begriplig då.

      Radera