torsdag 1 maj 2025

Nu börjar gratismatsäsongen

Det här tänkte jag kunde vara ett lämpligt inlägg en dag när de flesta är lediga.

För alla oss som ibland gnäller över dyra matpriser känns det fint att naturen från nu och nästan ett halvår framåt erbjuds massor av mat som är helt gratis! Nu väntar jag mig ett självgott svar i kommentarsfältet som inleds med: ”Sedan jag valde att pensionera mig vid 52 års ålder tänker jag inte slösa min dyrbara tid med att gå ut i skogen och hämta mat.Jag köper precis det jag vill i butiken.För övrigt är jag jättejättelycklig.Så det så!” (Ni som fattar fattar.)

Själv gillar jag gratismat. En av mina tidiga favoriter (april-maj) är kirskål. Den plockar jag på min egen tomt, så den kan tillredas bara några minuter efter skörd. Annars håller den veckovis i en burk i kylen. Jag tycker att kirskål är fantastiskt, men har två lurviga sambos som anser att gratismat ska gå på alla fyra, pipa och älska ost.

Just den här (kirskålen, inte katten) finhackades och hamnade i en sås jag åt ihop med ris. Kirskål funkar också bra i pajer och grytor, är full av vitaminer och mineraler och finns i rikliga mängder i hela Sverige. Till skillnad från ramslök som också dyker upp ungefär nu och som jag dessvärre inte hittat. En annan tidig gratisingrediens jag däremot har på tomten är brännässlor. Men där får man vara snabb, till skillnad från kirskål som kommer att finnas hela sommaren blir nässlorna svårare att plocka (och inte lika goda) senare, när det bara finns fullvuxna exemplar.

Snart kommer maskrosorna, där såväl blomma, blad som rot går att äta och strax efter det kommer de första bären. Blåbär, lingon och några till växer vilt, medan andra kräver en tomt där man får placera en buske. När man väl har gjort det är dock vinbär, krusbär och hallon bara att skörda, år ut och år in.

Frukt är inte alltid gratis att plocka, bara på allmän mark, men det brukar inte vara svårt att hitta någon fruktträdsägare som gärna tar hjälp att skörda. Om inte annat får du säkert ta fallfrukten och är man tidigt ute fungerar den lika bra.

Slutligen har vi svampen. I gårdagens sås ingick även hemplockade kantareller som legat i frysen sedan i höstas. Sedan jag lärt mig att hitta dem hoppas jag kunna ha tillgång till kantareller året runt, lika kostnadsfria som blåbären i samma frysbox. Allt de kostar är tid och i gengäld får jag motion som gör mig friskare. Men den som vill kan gå på gymmet istället, jag dömer ingen. Inte så hårt i alla fall ;-)

26 kommentarer:

  1. Kirskål har jag inte och är nog mest glad åt det. Ett otroligt ogräs som tar över allt.
    När nässlorna blir stora och grova är de kanon att jäsa till gödsel istället. För alla oss som inte bor granne med kossor alltså.
    Förra helgen satte jag potatis också, rekordtidigt. Blir det inte bakslag till normalt väder är de nog klara till midsommar. Fantastiskt med två skördar samma säsong så här långt norrut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har hört många som känner så för kirskål. Jag vet en som t o m täckte delar av tomten med presenningar i något år för att utrota kirskålen. Jag skulle kunna odla den :-)

      Jag har precis fått årets skopa kobajs till tomten, men ska gödslet blandas med vatten är det nog trevligare att jobba med nässlor.

      Så långt har jag inte kommit med potatisen, men jag har åtminstone köpt in sättpotatis.

      Radera
    2. Sparo, vad tror du om en bloggpost om den här sortens utlåning - skulle vara intressant att se vad och hur de försöker sälja in denna scam.
      Är de så duktiga så att vanligt folk blir övertalade eller är det så att man måste vara "normalbegåvad" (tror att det är rätt pk-term för tillfället, är inte med i MP så jag har inte vokabulären helt uppdaterad) för att falla offer?
      De här 2% ränta, är det per minut eller per sekund...

      Radera
    3. Hilda Joham 17:45 här ovan alltså "Jag skulle vilja rekommendera er alla.."

      Radera
    4. Jag vet inte. Jag bara deletar, men några ord hinner jag ju registrera och kan konstatera att översättningsprogrammen har en bit kvar.

      Radera
    5. Kirskål funkar faktiskt lika bra som nässlor för att fixa gödsel. Jag använder den t.ex. till mina tomater, gurkor och pumpor.

      Radera
    6. Det kan jag tänka mig, kirskål påminner lite om nässlor. Jag ska testa, men har också ett helt lass koskit att tillgå.

      Radera
  2. "Sedan jag valde att pensionera mig vid 52 års ålder tänker jag inte slösa min dyrbara tid med att gå ut i skogen och hämta mat.Jag köper precis det jag vill i butiken.För övrigt är jag jättejättelycklig.Så det så!” (Ni som fattar fattar.)

    Haha! Tack för skrattet! Undrar om PJ fattar😎

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände mig lite elak, men bara lite.

      Radera
    2. Ha,ha fattar! Men bryr mig inte, ska aldrig mer läsa här. Jag gör vad jag VILL!!!!

      Radera
  3. Så jäkla roligt!!! PJ kanske blir inspirerad och börjar odla lite kirskål vid den nya sommarstugan, som finansieras av den ständigt sanslöst lyckosamma aktiehandeln som går ut på att köpa på röda dagar och sälja på blå. Genialt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, det är ju SÅ man skulle göra!

      Radera
  4. Jag gillar PJ. Han har en egen stil, vilket är värdefullt i dagens utsmetade samhälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med i princip. Sedan får jag väl erkänna att jag blev lite trött när det kom en kommentar som gick ut på att det han uppskattade med den här bloggen var att bevittna min dumsnåla idioti, samt att det inte var någon idé att svara på hans kommentarer eftersom han är ointresserad av att interagera med andra människor. Det blir inte så fruktbar dialog då.

      Radera
  5. Kor äter gräs, jag äter kor. Visst är det en win-win?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar inte som att Arla håller med eftersom de tillsatt metangashämmaren bovaer i fodret. Och det är inte en win när det kommer till priset. Men ät vad du vill, det lägger jag mig inte i.

      Radera
    2. Ok, då får det väl bli en älg eller liknande, även om de kanske inte är stora gräsätare så släpper de ut metan de också.
      Det är ju inte bara kor som pruttar, hur är det med får, getter och många vilda djur ? Idisslare som idissare, bovaer funkar på dem alla.
      För visst ges bovaer till djur utanför Västvärlden - som Kina, Indien och Arabländerna och som biståndsprojekt i Afrika?

      Radera
    3. Jag har dålig koll på om älgar släpper sig. Däremot hörde jag en intressant uppgift av en forskare häromdagen. När Nordstream-ledningarna sprängdes blev koldioxidutsläppet av detta på en vecka lika mycket som världens alla kor släpper ut på etthundratusen år. Så oavsett vad man tror om behovet av att försöka manipulera koldioxidhalten kan vi nog enas om att det finns viktigare strider än just korna.

      Radera
    4. Du vet, det var ju Putin som ordnade med det, han sprängde sönder sin egen gasledning, och eftersom han är djävulen själv, ja näst efter Trumpen och Musken, så vill han effektivt förstöra planeten så fort det bara går.
      Om Putin har fel värdegrund? Skoja inte, och om mot förmodan han i någon fråga inte skulle ha det, ja då får vi ändra i värdegrunden så att han får det i den frågan också. Ja, ingen pardon, det är så djävulen bekämpas.
      Upp till kamp, dagen till ära, kamrater.

      Radera
    5. Det blev väl aldrig riktigt utrett, det där, men jag tyckte att Biden var ganska tydlig:
      https://www.nbcnews.com/politics/biden-meet-german-chancellor-russia-ukraine-tesnions-rcna15190

      Radera
  6. Mina katter har jag inte finhackat än, men ett litet glimmer till inspiration åt det hållet dyker upp då veckans nionde mus eller tredje sork släpas in med ett uppmärksamhetskallande trumpetande av stolthet.

    Finns det en ”Appalachian hillbillies cookbook of random animals i just sat my foot in” så tar jag gärna recept.

    När näbbmössen kommer upp igen pga av sitt milda gift/osmaklighet så ser det väldigt mycket ut som köttfärssås.

    Ketchup?

    Min gratismat är att jag tar med en extra macka eller banan på slutet av möten i stället för att de bara ska kastas och jag uppskattar dem.

    Jag drömmer om att finna femkronor på marken, finns de ens fortfarande?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr fanns det Solvalla-biff … Kan tänka mig att E4-grävling borde gå hem på vägrestaurangerna.

      Ha! Jag minns tvåkronorna! Och farsan hade ett tag en tiotusenkronorssedel gömd i skåpet ovanför kylen. Dessutom tankade han diesel-Mercan med villaolja. Ack ja.

      Radera
    2. Det där är en av anledningarna till att jag inte skaffat kattlucka.

      I Norge finns t o m enkronor, så det skulle förvåna mig om inte femkronor finns i Sverige.

      Radera
    3. Finns både en-, två- och femkronor i Sverige. Liksom tiokronor. Men det är sällan man ser dem...

      Radera
  7. Har sett mycket kirskål och brännässlor på mina promenader. Nässlor verkar lite för jobbigt att plocka faktiskt med tanke på att de bränns, men kirskål skulle jag kunna tänka mig att testa. Har du något smaskigt recept på dessa? Plockar gärna vilda hallon och har hittat ett ställe med stora hallon som kanske har spritt sig från någon trädgård? Gjorde sylt på dessa förra sommaren. Har även plockat äpplen och körsbär som växer på allmän plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inga recept. Jag brukar hacka dem och ha i såser, men antagligen går de väl att använda som nässlor eller spenat. Här är några:
      https://www.landleyskok.se/huvudravara/kirskal

      Vildhallon är en fantastisk uppfinning. Hela Norge är fullt av dem, så det är en av de viktigaste blommorna för bina.

      Radera