Vi börjar med sesampastan. Det kan man
köpa under namnet tahini. Man kan köpa helt färdig hummus också,
men nu ska det här handla om matlagning och inte inköp av
helfabrikat, så jag gör min egen sesampasta. Detta behövs:
skalade sesamfrön, 3 msk
pressad citron, 1 tsk
rapsolja, 2 msk
salt, 0,5 kryddmått
vatten, 1 msk
Rosta sesamfröna i en stekpanna. Ingen
olja, bara hög värme i någon minut. Mixa/mortla fröna en stund efter det.
Tillsätt vatten och citron, fortsätt
mortla. Tillsätt olja och salt, fortsätt blanda till en någorlunda
jämn smet. Helst ska den nog vara helt slät, men det är en
utseendegrej. Jag ska inte tävla i kock-vm, jag är bara hungrig.
Här är resten som behövs för
hummus:
kikärtor, kokta, 5 dl
gul lök, en liten
pressad citron, 0,5 dl
rapsolja, 0,5 dl
spiskummin, 1 tsk
salt, 0,5 tsk
sumak, 0,5 tsk
Blötlägg och koka kikärtor. Samma
sak här, det går att köpa färdiga i konserv, men det blir mycket
dyrare och varken blötläggning eller kokning går att misslyckas
med. Sedan läggs allt i en mixer (glöm inte sesampastan!) och så
är det bara att mixa tills smeten är slät.
Servera som tillbehör till vad som
helst eller som smörgåspålägg. Och laborera med receptet. Ta
andra kryddor som du gillar bättre, eller släng in andra
ingredienser. Jag har sett hummusrecept med allt från persilja till
rödbetor. Spenat skulle jag vilja testa.