Det här tänkte jag kunde vara ett lämpligt inlägg en dag när de flesta är lediga.
För alla oss som ibland gnäller över
dyra matpriser känns det fint att naturen från nu och nästan ett
halvår framåt erbjuds massor av mat som är helt gratis! Nu väntar
jag mig ett självgott svar i kommentarsfältet som inleds med:
”Sedan jag valde att pensionera mig vid 52 års ålder tänker jag
inte slösa min dyrbara tid med att gå ut i skogen och hämta
mat.Jag köper precis det jag vill i butiken.För övrigt är jag
jättejättelycklig.Så det så!” (Ni som fattar fattar.)
Själv gillar jag
gratismat. En av mina tidiga favoriter (april-maj) är kirskål. Den
plockar jag på min egen tomt, så den kan tillredas bara några
minuter efter skörd. Annars håller den veckovis i en burk i kylen.
Jag tycker att kirskål är fantastiskt, men har två lurviga sambos
som anser att gratismat ska gå på alla fyra, pipa och älska
ost.
Just den här (kirskålen, inte katten) finhackades och hamnade i en sås jag åt ihop med ris. Kirskål funkar också bra i pajer och grytor, är full av vitaminer och mineraler och finns i rikliga mängder i hela Sverige. Till skillnad från ramslök som också dyker upp ungefär nu och som jag dessvärre inte hittat. En annan tidig gratisingrediens jag däremot har på tomten är brännässlor. Men där får man vara snabb, till skillnad från kirskål som kommer att finnas hela sommaren blir nässlorna svårare att plocka (och inte lika goda) senare, när det bara finns fullvuxna exemplar.
Snart kommer maskrosorna, där såväl blomma, blad som rot går att äta och strax efter det kommer de första bären. Blåbär, lingon och några till växer vilt, medan andra kräver en tomt där man får placera en buske. När man väl har gjort det är dock vinbär, krusbär och hallon bara att skörda, år ut och år in.
Frukt är inte alltid gratis att plocka, bara på allmän mark, men det brukar inte vara svårt att hitta någon fruktträdsägare som gärna tar hjälp att skörda. Om inte annat får du säkert ta fallfrukten och är man tidigt ute fungerar den lika bra.
Slutligen har vi svampen. I gårdagens sås ingick även hemplockade kantareller som legat i frysen sedan i höstas. Sedan jag lärt mig att hitta dem hoppas jag kunna ha tillgång till kantareller året runt, lika kostnadsfria som blåbären i samma frysbox. Allt de kostar är tid och i gengäld får jag motion som gör mig friskare. Men den som vill kan gå på gymmet istället, jag dömer ingen. Inte så hårt i alla fall ;-)