När jag började med biodling insåg jag att sommarsemester inte var aktuellt i
närtid. Det gör mig ingenting, jag har ofta valt att jobba på
sommaren. Om inte med lönearbete så i egen firma, eller en
kombination. Eller också har jag haft en bostad som behövt
renoveras den tiden på året.
Men jag har gränser. Det som
gör biodling stressigt är att mycket måste göras exakt när det är
dags, inte när jag har tid. En bisvärm kommer när den kommer och
försvinner strax efter. När honungen är färdigrörd behöver den
tappas på glas. Den dagen eller möjligen dagen därpå, men inte
nästa vecka. Vidare styr vädret när det är dags att skörda
honung, flytta kupor eller till och med att öppna kuporna.
Det är självvalt och även om det
känns slitigt att stänga bikupor på natten och sedan ställa
väckarklockan på 5.30 för att lyfta upp kuporna på ett bilsläp,
köra dem till fjällen och lasta av dem, tycker jag att det är värt
det.
Men sommartid är inte bara biodling
för mig. Jag har en del byggjobb där jag är beroende av andra
människor och dessa kan inte heller utföras när andan faller på. En
snickare behöver byggmaterial och ska jag riva en vägg innan han
kommer kvittar det att jag haft annat att göra.
Sedan är det sånt jag inte måste
göra, men som måste göras på sommaren, t ex grönsaksodling och
bärplockning. Det hade varit fint om det kunde skjutas på till
oktober, men det går inte. Resultatet blir odlingslådor som skriker
efter ogräsrensning, överblommade grönsaker och ett ständigt
dåligt samvete för att jag inte gör allt jag borde.
Så hur löser jag detta? Det vet jag
faktiskt inte, men om inte projekten minskar i antal måste jag sänka
kraven på mig själv. Jag vill inte bromsa biodlingen, börja köpa
grönsaker jag helst odlar eller sötsliskig köpesylt med kemiska tillsatser, men
till nästa sommar måste något ändras. ”Det er ingen skam å snu” är ett
norskt talesätt som betyder att man inte ska skämmas för
att vända om. Jag vet inte, men det är för mycket stress
och dåligt samvete nu.
Idag ska jag röra honung (två timmar), åka och inspektera nio bikupor (fem timmar), sätta etikett på hundra burkar (en timme) samt förbereda morgondagens marknadsdag där jag ska sälja honung (tre timmar). Jag borde också skriva, klippa gräsmattan och mig själv, tvätta, springa, baka, städa, plock svamp, putsa fönster ... Hur tusan får människor med heltidsjobb ihop sina liv?!