I min ständiga kamp för att använda alla grönsaker jag odlar har jag nu kommit fram till rödbetor. Det här är sista året jag har tänkt odla rödbetor. Det är alldeles för billigt och skillnaden mellan egna och köpta är obefintlig. Men i år blev det en himla massa rödbetor och vad gör man med sådana? Jag vet, jag borde ha ställt den frågan innan jag odlade dem, men jag har ett minne av att jag gjort rödbetsbiffar. Om inte annat har jag haft rödbetor i andra typer av grönsaksbiffar, för färgens skull.
Selleri blev det också larvigt mycket av i år och det vet jag att jag gjort biff av tidigare, så då får det bli en kombination av dessa växter. Här kommer hela innehållsförteckningen:
rödbetor, 1 kg
stjälkselleri, 500
gram
tomater, 500 gram
vetemjöl, 5 dl
matolja, 2 msk
kryddor
Jag börjar med att finfördela rödbetorna. Jag använder en hushållsassistent, men har man tid funkar ett vanligt rivjärn. Det blir nog värre med sellerin, men den går säkert att finhacka med en kniv. Sedan tomaterna. Jag brukar använda krossade tomater, men med en egen, helt galen stor tomatodling mosar jag egna med samma maskin.
I med matoljan och kryddorna. Själv kör jag salt och peppar, färsk basilika (även den hemodlad), dragon och en skvätt senap, men gillar du något annat föreslår jag att du tar det istället. När allt är blandat häller jag i mjöl tills degen är perfekt – lös, men så att den ändå kommer att hålla ihop. Sedan är det bara att steka.
Jag serverar med
kokt potatis och stuvade morötter, bägge hemodlade och skördade
strax innan tillagning. Och stekt lök, eftersom jag är osäker på om mat kan kallas en måltid utan att tallriken innehåller stekt
lök.
Betyget blir fyra
stekspadar av fem. Smaken god, men
proteininnehållet är nära noll. Eftersom såväl rödbetor och
selleri som potatis och morötter finns i riklig mängd i trädgården
och vi är en bit in i oktober kommer jag att äta detta flera
gånger. Eller ja, det hade jag fått göra ändå eftersom det blev
ett femtiotal biffar i den här omgången. Så den som inte vill äta detta igen och igen
gör klokt i att dra ner volymerna. Själv gillar jag storkok
eftersom färdig mat i frysen förenklar mitt liv.
P.S. EU och andra får kalla
grönsaksbiffar vad de vill, men den som hör mig använda det
föreslagna alternativet ”vegorundell” - skjut mig!














