Flashback, detta forum för sanning och balans, har filosoferat kring möjligheten att bli rik genom att spara pengar och investera dem på börsen.
”Låt oss säga att någon jävel vill bli rik på börsen, och börjar när dom är 25, sparar 5000 kr i månaden tills dom är 90 år, då har dom bara fått ihop drygt 23 miljoner i realavkastning. 65 års hårt slit ger bara 23 miljoner.
Det är ganska svårt ändå att bli riktigt jävla rik (30-50 milj) på börsen vid mediokra förutsättningar?”
30-50 miljoner – är det verkligen där gränsen för rik går, det räcker inte med 23? Här räknade han ändå med ett sparande på 5000 kr/månad. Högre upp i inlägget sätts nivån till 2000 kr. Men i bägge exemplen är siffran statisk. Man utgår alltså ifrån samma månadssparande när man är 25 som när man är 50. Det stämmer väl i och för sig för många, men har man målsättningen att bli rik borde man optimera sparandet.
Fast på andra sidan finns de som tycker att man borde kunna spara 25000 och hur många kan det? Ständigt dessa överdrifter (eller underdrifter), som mest verkar till för att ge upp. För att bekräfta tanken att det är så svårt att det inte är värt att försöka, och det tar så lång tid att det inte är någon idé att börja.
Verkligheten är ju att vägen till god ekonomi handlar om tid och målmedvetenhet. Alla kan spara något och de allra flesta kan spara mer än 2000 kr/månad. Dessutom kan de flesta, utöver ett regelbundet, jämnt sparande, också öka det vid enstaka tillfällen. Under en livstid får man ibland en riktigt bra månadslön, då man jobbat mycket övertid. Någon gång gör man en riktigt bra affär, får ett arv eller något annat som ger en skaplig klumpsumma och då gäller det att inte per automatik – som de allra flesta – lägga merparten på konsumtion.
Är man inte asketiskt lagd vill man kanske unna sig lite guldkant när pengar trillar in, men guldkant behöver inte vara jättedyr. De flesta klarar inte ens att spara skatteåterbäringen utan sätter genast igång med att spendera pengarna eftersom de ses som gratispengar.
Varje Flashbacktråd (nej, inte riktigt varje) har ett guldkorn och det här var denna tråds bästa inlägg:
”Börjar du med noll kronor när du är 18 år, och sparar 5 000 kr i månaden (och sedan ökar sparandet med fem procent varje år) har du 47 miljoner när du går i pension, givet en reell avkastning om 7 %. OBS! Detta är netto, alltså efter ISK-skatt. Inte jättesvårt.”
Jo, för en del är det bokstavligt jättesvårt. Det är därför inte alla människor är rika.
Tur att inte alla vill ha några pengar liggande!!vet du om nån bra enkel ma 200 liknande den som ma 200.se hade.dom har lagt ner den.
SvaraRaderaJa, det är tur.
RaderaNej, men fråga Kavastu. MA200 känns som hans grej mer än någon annans.
Hmm.. undrar hur personen i fråga räknat. Jag får det 65 års sparande av 5 000 kr i månaden till 144 miljoner kr med 8,46 % årlig avkastning.
SvaraRaderaPersonen i Flashback verkade ju dock räkna med inflationen, något som så klart är det korrekta när man räknar på så långa tidsperioder.
RaderaHar ni tagit hänsyn till ISK-skatten då? Jag kontrollräknade aldrig utan tog mest fasta på det viktiga tillägget "ökar sparandet med fem procent varje år".
RaderaOm man bortser från att folk inte riktigt verkar ha koll tror jag ändå att det är positivt att sånt här diskuteras bland vanliga dödliga utanför ekonomibloggarna och finanstwitter. Varje sådan här post har ju möjligheten att inspirera och motivera någon som får upp ögonen för det hela och faktiskt börjar ta reda på mer korrekt fakta och information och börjar förbättra sina ekonomiska liv.
SvaraRaderaAbsolut! Särskilt om folk håller ett öppet sinne och åtminstone en gnutta ödmjukhet i att de egna åsikterna inte är ett facit är nästan alla diskussioner av godo.
RaderaFlashback är ett rätt intressant fenomen, och jag håller med dig, det finns faktiskt en del guldkorn. Vad jag försöker inspirera till med min blogg är exakt det som också nämns här, att öppna ögonen på folk och få dem att förstå att det är möjligt att bli fri - men också att det finns utmaningar som måste övervinnas.
SvaraRaderaGenerellt tycker jag att Flashback får för mycket skit (och kanske spädde jag på det med mitt lite ironiska intro). Sedan tycker jag att det är tråkigt när man letar efter tänkbara problem för att rättfärdiga sin egen handlingsförlamning, men det är nog inte vanligare där än någon annanstans.
RaderaJag säger som att:
SvaraRadera"det går inte, det går inte, det är lika bra att lägga sig ned på marken och dö direkt, det är hopplöst med allting i livet ".
Skämt åsido, vad trött jag ibland blir på folk som ska rättfärdiga sin redan befintliga uppfattning gnm att söka samma svar från likasinnade. Oavsett vad någon annan skulle svara så skulle de hålla fast vid åsikten de redan har.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, allt diskuterande blir helt meningslöst då. I detta fall: Ingen idé att spara pengar för jag kommer ändå inte hinna komma upp i mer än 23 miljoner.
RaderaDet påminner nästan om en kompis till mig faktiskt. Jag frågade en dag varför han spekulerade så vilt i kryptovalutor, guld och allt möjligt med hävstång. Svaret blev att antingen blir man rik snabbt, eller så kan det kvitta :) Han blev inte rik. Det ironiska är att ifall han hade tagit det lite lugnare, jobbat på, sparat och placerat metodiskt så hade han antagligen haft en hel del pengar idag mtp de sista 10 årens uppgång.
RaderaDet är nog första misstaget de flesta gör när de börjar med börshandel, att ha för bråttom. Fullt förståeligt att man är ung och dum, men om man ändå räknar på fyra decenniers utveckling har man ett långsiktigt perspektiv. Man tillämpar det bara inte.
RaderaDuktigt sparande i antagandet!
SvaraRaderaVet inte om jag missförstår någonting i antagandet men om man börjar med att spara 5000 i månaden som 18-åring och sedan ökar med 5% om året så fördubblar man i stort sett månadssparandet vart 14e år. Alltså 10000 i månaden som 32-åring, 20000 i månaden som 46-åring och 40000 i månaden som 60-åring. Lite svårt att veta om de räknar i nominella eller reella siffror. Är det nominella blir det i alla fall en aning realistiskt men då är ju inte 23-miljoner så mycket efter 50 år om man nu får gå i pension vid 68 års ålder om 50 år.
Men visst går det, även om det kräver både beslutsamhet, sparsamhet och lite tur!
/M
God poäng, man får troligen mindre hus och havregryn för 23 miljoner om 50 år.
RaderaMan får gå i pension när man vill, fast vill man bli försörjd på ålderns höst får man nog skynda sig att bli 67 (eller var gränsen är nu). Jag har aldrig räknat med att få några pengar från staten och ju äldre jag blir, desto mer säker blir jag på det.