fredag 8 juni 2018

Det blåser i Europa

Stigande politisk oro i Europa har gjort att pengar flyttas från europeiska börser till amerikanska indexprodukter och storföretag, men även till räntor och guld.


Jag är med på att Europa känns skakigt. Italienska bankaktier allra värst, men det kan sprida sig när som helst och hur som helst. Men att Europa skakar gör inte USA till en bra placeringsplats, möjligen mindre dålig. Eller också är det bara en fördröjning, så genom att hoppa över till USA riskerar man att få de två senaste veckornas Europadipp en gång till.

Guld då? Efterfrågan ökar, men det har sannerligen inte varit någon bra placering i år. Så när blir den bra? Kanske när skiten träffar fläkten i Italien. Nyval tror jag inte på, men det enda politisk osäkerhet brukar visa på börsen är ändå att det inte påverkar så himla mycket.


Men en bankkrasch eller två kan vara värre. Om exempelvis Deutsche Bank blir Europas eget Lehman Brothers blir det nog åka av både här och där. Eller ska krisen vidare någon annanstans? Spanien? Frankrike? I så fall lär den inte ge sig förrän åtminstone hela Europa är drabbat, och tusan vet om man då sitter säkert i USA.

Jag vet inte om det är detta som ska sänka världens börser, men den avgörande orsaken brukar man å andra sidan alltid underskatta. Plötsligt händer det bara. Trevlig helg...

14 kommentarer:

  1. För första gången någonsin så placerar jag en hyfsad del i ädelmetaller. Känner mig lite skraj. Är nog en personlighetsstörning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att rädslan är en personlighetsstörning, eller den nyfunna viljan att placera pengar i ädelmetaller ;-)?

      Radera
    2. Hänger det inte ihop tro? 😂

      Radera
    3. Så kan det vara. Jag blir också rädd för mina egna handlingar ibland.

      Radera
  2. Bäste BitterMicke,

    Enkidu följa eders blogg med yttersta välbehag! Dock må undertecknad icke hysa så stora farhågor om guden Europas förehavanden. Europa må ha dyslektiska betenden, men de skola söka sig en gemensam framtid!

    Eders,
    Enkidu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det mest världsdelen jag åsyftade, inte guden :-). Gudar känns mer stabila, i och med att de inte finns.

      Radera
    2. Bäste BitterMicke,
      Enkidu åsyftar Världsdelen naturligtvis! Gudar är bara ett epitet som sentida varelser berikat dessa med. Europa "tuffar på" oavsett trilskande ledamöter!
      Eders,
      Enkidu

      Radera
    3. Det återstår att se :-).

      Radera
  3. Ibland går gudarna emot den lilla människan.

    Investerade lite i några Italienska företag i början på året. De har tuffat på rätt bra tills för några veckor sedan då de gick från att ha legat på +15% till -10% på någon enstaka dag. Den enda liknande händelse jag kan komma ihåg är när DAX (och OMX?) föll 5% på en dag när Berlusconi (väntat) vunnit italienska valet och en stor del av mitt börskapital försvann i wurrar stoppades ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, trist! Jaså, Berlusconi gav ett sånt schwung på index.

      Radera
    2. Jodå, vet riskerna med att spekulera men att under en flera månader lång uppåt-trend få ett så kraftigt hack i kurvan var oväntat. Håller mig borta från dessa instrument tills vidare.

      Radera
    3. Ja, nu känns det som att allting kan hända, men det är himla kul när man får till en sån där affär.

      Radera
  4. Ah det där med eu blåser över. Sett i backspegeln brukar politiska händelser bara bli brus, knappt ens synbart efteråt. Den framtida upplösningen av eu lär för övrigt komma som en stor befrielse, en stor möjlighet. Tänk bara vad vi kan göra med alla de årliga Miljarderna. Och vi kanske tom kan få till nya frihandelsavtal som ryms i en portfölj. Det blir ju dock en arme av arbetslösa byråkrater och jurister, men vi kanske kan skicka dem till ams?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna se att Sverige fick Norges eller Schweiz stabila ekonomi, så jag har inga problem med att lämna EU. Tyvärr tror jag att det dröjer ett bra tag innan EU faller, och tills dess kommer vi drabbas av alla andra EU-länders problem på det ena eller andra sättet.

      Radera