tisdag 5 juni 2018

Lifta

Att lifta är ju egentligen ett himla smart sätt att ta sig fram. Någon kör, ofta utan passagerare, och någon annan ska samma väg, men saknar fordon. Det kostar inget att plocka upp en liftare, tar ingen tid och kräver ingen planering. Miljövänligt är det också.


Den senaste tiden har jag sett flera exempel på organiserat liftande. Två hippies liftade till Thailand och en finsk tant liftade runt i Finland. Det verkar på ett sätt ligga i tiden.

På ett annat absolut inte! Vägpirater stoppar bilister, rånar eller knivskär dem och snor bilen. Jag skulle aldrig plocka upp en liftare, i stort sett oavsett situation. Jag fattar att varannan liftare inte är Rutger Hauer, men risken är för stor.


Och åt andra hållet. Skulle jag stanna bilen i spöregn och fråga en person som väntar på bussen om han/hon vill ha skjuts skulle jag nog bli anmäld för trakasseri. Det är svårt att glömma den här klassikern:
Sedan i juni ska kvinnan ha stött på mannen några gånger när hon har varit ute på promenad. Mannen brukar då säga hej till kvinnan – vilket hon nu har anmält till polisen.
Kanske skulle svenska folket må bra av lite liftarkultur. Fast inte Rutger Hauer-style alltså.

18 kommentarer:

 1. Det skulle underlätta om ytterdörren vore olåst, om man skulle kunna ställa cykeln olåst, lämna bilen med nycklarna i, kunde ha guldsmycken på sig, ha tusentals kronor i kontanter på sig, för att bara nämna några
  Men vänta, så var det ju för inte så länge sedan i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inget av det där har hänt under min livstid. Och även om det vore praktiskt kan jag inte säga att jag saknar att inte kunna lämna bilnyckeln i tändningslåset.

   Radera
  2. Under min livstid minns jag dock att min mamma lämnade bilnyckeln i tändningslåset. Fast det slutade med att min blöjbärande lillebror vred om nyckeln och körde över ett par cyklar och nästan mamma med, så jag rekommenderar det ej, hur få kriminella vi än har i samhället.

   När jag reser till Norge brukar det finnas många liftare som har skyltar Odda, ett ställe på vägen där miljön är otrolig och man vandrar till den sk trolltungan. När de står där med sina enorma väskor tänker jag att jag skulle kunna plocka upp dem, de har ju bara inte gjort sin läxa och läst att inga tåg går till den ödemarken från Oslo. Men så inser jag att två pers till med den enorma packningen inte får plats i min redan överfulla bil så jag åker vidare, till min familjs stora lycka.

   Radera
  3. Typiskt ungdomskriminella att köra över cyklar och mammor ;-).

   Jag är på din familjs sida där. Räcker med en ond människa för att skapa en tragedi. Låt inte det bedrägligt glada språket lura dig.

   Radera
 2. Minns när jag och min kompis liftade med en kvinna och hennes barn som inte verkat ha tvättat sig under tre veckors lång semester, de var inte särskilt rena. Ungen var smutsig, och pisserandig efter gjord toalett utmed vägkanten. Petade snorkråkor som hon visade upp med förtjusning - titta en kråka! Vi kanske inte hade föredragit vägpirater men snudd på. Vi var två äcklade tjugoåringar som lättade och lyckliga steg ur den bilen.Har inte liftat sen dess./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Hade det hänt nu hade ni letat efter dolda kameror och sedan kollat tv-tablån efter "Hela Sverige liftar!".

   Radera
 3. Det är möjligt att det inte har hänt i din hemmiljö men du kan vara övertygad om att vi är många i detta landet där det var vår verklighet för mindre än 30 år sedan!

  Det var skillnad på vad som var mitt och ditt.

  Själv började jag ta nycklarna ur bilen och låsa när jag gick hemifrån i början av 80 talet.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt, men nog låste jag min moped med dubbla lås 1988, och ändå blev den stulen. Väntar fortfarande på att polisen ska hitta förövaren :-(.

   Radera
 4. Har liftat massor tidigare i livet, både kortare och längre sträckor, en hel del udda typer har man träffat på... Jag har inget behov av att lifta längre, men jag plockar alltid upp liftare om jag har möjlighet. Några kommentarer har det kommit om varför jag som tjej tar upp främmande män, jag brukar bara svara med ett leende att det är jag som sitter vid ratten och airbagen på passagerarsidan är urkopplad, det kommer inte fler frågor om det sen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "…det är jag som sitter vid ratten och airbagen på passagerarsidan är urkopplad" = dagens första riktiga skratt! Tack, tack!

   Wien-Lars

   Radera
  2. Haha! Jag vet inte vilket som är modigast. Att du liftat eller tar upp liftare. Eller också är de som åker med dig modigast :-).

   Radera
 5. I början av 2010-talet bodde jag strax utanför Stockholm city, där entréerna till lägenheterna var vända ut mot innergården (alla hade entré direkt mot gården; det fanns inte något trapphus). Under de tre, fyra år jag bodde där låste jag aldrig någonsin ytterdörren då grannkontrollen var total (tänk pensionärer med för mycket fritid).

  Samtidigt var den totala grannkontrollen anledningen till att jag flyttade; aldrig mer ett boende där jag inte kan komma och gå utan att någon ständigt kommenterar mina göranden.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nyfikna grannar hjälper ju inte om någon pundare går in och röjer din lägenhet. Möjligen att du får ett signalement, men det hjälper ju inte.

   Radera
  2. Vadå signalement, det ger polisen inte ut numera. Brottslingarna skulle ju då kunna åka dit, och det vore i sin tur kriminellt. Polisen skulle då förmodligen i sin tur åtalas för hets mot folkgrupp.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
  3. Nej, ett signalement kan bara vara hets mot folkgrupp om man beskriver en hel folkgrupp och generaliserar grovt. Det är ju nästan motsatsen till ett signalement vars uppgift är att peka ut en enskild individ.

   Radera
  4. Aha Larsson, det är naturligtvis förklaringen till varför polisen går ut med signalement och bilder så ofta nuförtiden, vi i allmänheten fullkomligen översvämmas av dylika signalement dagligdags just därför att polisen är så tydliga med att de önskar vilja lösa alla brott som anmäls varje dag.
   OBS, det kan finnas spår av ironi i denna kommentar

   Radera
  5. Vad sägs om signalementsklassikern: det var två personer, den ena längre än den andre

   Och med det har alltså polisen tänkt att få in användbara observationer från allmänheten? Jorå, så att

   Radera
  6. Jag vill ogärna behöva försvara svensk polis, men det är inte helt ovanligt att polisen går ut med signalement eller övervakningsbilder, men media väljer att mörka signalementet och pixla bilderna eftersom de sabbar deras story/agenda.

   Radera