måndag 4 juni 2018

Kundservice 10.30 till halv elva

Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre?”, frågade sig Hasse & Tage för drygt femtio år sedan. De undrade varför bankerna inte skulle ha samma öppettider som andra butiker.

Häromdagen gick jag till mitt lokala bankkontor för att utföra ett vanligt kassaärende. Klockan var över tre, så det slog mig att de kanske inte skulle ha öppet. Fast inte kan de väl vara lika otillgängliga nu som på 60-talet? Räcker det inte med att de slutat med kontanter, att de ska ha betalt för nästan varenda transaktion och struntuppgift, att de inte betalar någon ränta på sparkontot och att kort och internetbank kostar mer och mer?


Jag borde ha kollat upp det innan jag gick, men behövde ändå röra på mig så jag gick dit. Ni anar nog hur detta slutade. Inte nog med att de hade stängt klockan tre, de bommade igen redan vid lunch. Öppettiden var närmare bestämt 10-13, om man inte hade bokat tid för rådgivning. Men jag behövde inga råd, jag behövde en bankkassörs uppmärksamhet i en minut.

Det fanns en ringklocka för rådgivningskunder och trots att jag insåg att jag var rökt ringde jag på klockan med planen att spela dum och hoppas på tur. Men ingen öppnade. Det såg mörkt ut därinne, så jag antar att personalen gått hem för dagen, en vardag vid halv fyra.


Jag hade inte bråttom med bankärendet, jag behövde promenaden och kunde gå dit igen en annan dag, men jag undrar lite vem banken är till för och om de inte biter sig i foten genom att försöka gömma sig för kunderna. Jag kan gå på banken mitt på dagen, och nu har jag lärt mig deras öppettider också.

Men den bankkund som behöver ta ledigt från jobbet kanske inte är lika överseende. Och i värsta fall kan det gå flera timmar för det finns ju inte längre en bank i varenda kommundel. Det är en annan fråga jag har, är det vettigt att ha kontor mitt i köpcentra? Frisörer och optiker har öppet från tidig morgon till sen kväll och ofta på helgen för att få maximal nytta av lokalhyran. Banken ligger mitt i smeten, öppen för kunder vardagar 10-13.

14 kommentarer:

 1. Verksamhet bedrivs bäst utan kunder - banker är till för aktieägarna och verksamheten garanteras av staten, dvs banken kan/tillåts inte att gå i konkurs.
  Är förvånad att du är förvånad Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite förvånad att jag är förvånad :-). Att banker trots höjda avgifter är otillgängliga var jag med på, men att de inte ens skulle ha öppet till kl 15 (och åtminstone någon dag så länge att förvärvsarbetande med kontorstid skulle hinna dit) förvånar mig lite grann.

   Radera
 2. utan att egentligen ha särskilt mycket på fötterna, detta kan vara hörsägen, så tror jag länsförsäkringar bank kör ett helt eget race vad gäller öppettider för kundbesök.

  Värt att kolla upp i alla fall....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte förvåna mig. Hur som helst behöver jag bara deras tjänster någon gång per decennium så för mig spelar det ingen större roll.

   Radera
 3. Vad ska ni göra på banken? Har ni inte internet? Det är nog närmare 20år sedan jag sist var inne på ett bankkontor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har liknande intervaller, men någon gång måste handlingar, kort eller dosor överlämnas fysiskt.

   Radera
  2. Det ska ju fungera med posten. Fast då blir det iofs inte riktigt gratis...
   Och hur "bra" posten fungerar finns det nog material till ett nytt inlägg om :)

   Radera
  3. Det är inte alltid det funkar med Posten. Snackar vi värdehandlingar ska det åtminstone assureras, och då jävlar tickar det iväg.

   Jodå, Posten kan man alltid skriva om:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/12/inflationen-lever.html

   Radera
 4. Länsförsäkringar Bank kör 10-17 och finns ex vid Globen. Men till skillnad från övriga banker är LF kundägda, därav en mer kundvänlig approach!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra för dem som bor i närheten, men här ute i obygden tror jag inte att de har några kontor. Kanske är det för att de är kundägda, kanske för att de i grunden inte är en bank.

   Radera
  2. Nu är jag kanske jävig men det finns fler fördelar. Hos LF delas vinsten ut till medlemmarna i form av återbäring. -> Kund = återbäring

   Radera
  3. Jag gillar Länsförsäkringar, men är ändå nöjd med SEB, så tills vidare blir jag kvar där.

   Radera
 5. Här i USA är det vanligt med Drive-Through banker. Typ som fastfood restauranger. Finns till och med Brew-through där man köper öl och vin utan att behöva går ur bilen. Dessa finns bland annat i North Carolina där man semestrar vid stranden. Det där med att stänga vid kl 15 måste vara en svensk grej. Kanske bankirerna behöver extra eftermiddagsvila tro??

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. 15 hade jag nästan kunnat leva med, åtminstone några dagar i veckan. Men när de öppnar 10 och stänger 13 känns det som att de lika gärna kunde ta ledigt hela dagen.

   Med tanke på hur lång tid det genomsnittliga bankbesöket tar i Sverige skulle kunderna ruineras bara på bensinpriset om det hade varit drive-through :-).

   Radera