tisdag 12 juni 2018

Bra utdelning gör inte en bra aktie

När aktier rasar och utdelningen är oförändrad i kronor blir den hög i procent. I min värld gör inte det aktien attraktiv, för direktavkastning är ju faktiskt bara utdelning av en del av vinsten (om det ens finns en vinst).


Varför jag tar upp detta just nu är för att jag den senaste månaden hört oroväckande många vanligtvis balanserade investerare berätta att de köpt Clas Ohlson-aktier, och de enda argumenten som framkommit är:
 1. Den har ju gått ner så mycket.
 2. Utdelningen är hög nu.
Jag sålde mina aktier förra året eftersom jag inte ser någon framtid. Jag gillar själv att handla på Clas Ohlson. Vill man slippa vänta är det smidigt att knalla in där, förutsatt att man ska ha något vanligt och billigt att de har den och det inte är dyrare där än att handla på nätet. En liten sladd eller lampa t ex.

Problemet är att väldigt få resonerar som jag, och jag kan tänka mig få saker så lämpliga att köpa på nätet som just Clas Ohlsons sortiment. Kläder vill jag gärna se och prova, apelsiner vill jag klämma på, men en skruvdragare eller lysdiod behöver jag inte hålla i handen innan köp.


I fredags kom facit. Igen. En bedrövlig kvartalsrapport. Läs den själva om ni inte tror mig. Så om vi går tillbaka till de två argumenten ovan kommer svaren här:
 1. "Den har ju gått ner så mycket." Tydligen inte tillräckligt. På mindre än ett år hade aktien tappat en hundring, från drygt 170 till drygt 70, men det hindrade den inte från att tappa 12 procent till.
 2. "Utdelningen är hög nu." Bara under rapportdagen tappade aktien 9,80 kr, och då blir det svårt att glädjas åt att de delar ut 6,25 kr.
Jag kommer fortsätta handla Clas Ohlson-sladdar, men inte aktier.

37 kommentarer:

 1. Håller med dig. Sitter själv med CO-aktier som jag köpte i december när de dippade rejält från 140 kr till 109 kr. Dock fortsatte de att falla och falla... nu ligger jag -40%. Hade höga förhoppningar kring denna kvartalsrapport då folk förhoppningsvis slutat handla från wish och aliexpress pga nya högre avgifter, men antagligen tar detta längre tid att realisera eller så var effekten överskattad.

  Man får väl glädjas över att onlineförsäljningen ökat en hel del.

  Helt klart en fallande kniv, jag har valt att inte köpa "mer på dippen" utan sitter stilla med mitt smärre innehav i hopp om uppgång. Har flera gånger lärt mig läxan att köpa när något rasar, och det har ytterst sällan gett positivt resultat, utan istället har det bara gått ytterligare nedåt, ofta förknippat med en utdelningssänkning som ytterligare befäst den nya lägre värderingen och gjort en stor uppgång än mindre trolig.

  Att utdelningen är hög baseras väl på förra årets utdelning, ingen vet väl vad de ska dela ut i år? Låter märkligt att man förutsätter att de inte sänker? Känns som om de behöver de 10% bättre än att slänga ut dem till aktieägarna?

  Nä, detta är ett av mina sämre köp. trodde jag gjorde ett kap när de föll så rejält (stabilt bolag, funnits 100 år länge, med i avanzas superlån etc etc), men det där känner vi igen från en annan småspararfavorit, HM...

  Insiderköp av CO-aktier lyser också med sin frånvaro, vilket jag ser som ytterligare ett orostecken. Lyrå borde väl skopat upp en jädrans massa aktier till dessa priser om hon fortfarande tror på bolaget?? Det är ju för bövelen rea! ;=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fördelen med innehav i fallande knivar är ju att de viktar ner sig själva om man sitter lugn i båten :-).

   Jag hade för mig att utdelningen skulle vara oförändrad i år, men deras brutna räkenskapsår har alltid gjort mig förvirrad.

   Radera
  2. Alltid knepigt när man ska dra sig ur. Jag trodde faktiskt att en sån rejäl sänkning inte kunde följas av ytterligare rejäla nedgångar.
   Du har rätt gällande utdelningen, verkar som det är klubbat 6,25 i år också. Kanske kommer kursen öka något innan utdelningsdatum. Vi får se...

   Radera
  3. Jag har läst att styrelsen har som förslag att utdelningen skall vara densamma i år och nästa år.
   Insiderköp har vi väl haft 3st sedan rapporten.
   Men det behöver inte betyda något.
   Jag tror på CO långsiktigt och litar på att ledningen vänder på skutan. Jag skulle dock inte lägga alla pengar på CO för risken är helt klart ganska hög i bolaget just nu.

   Radera
  4. Tack för all input! Bra med folk som har koll på siffrorna.

   Jag skulle gärna tro på Clas Ohlson, men det går inte, oavsett utdelning.

   Radera
  5. Blir spännande att se vad som händer med CO.

   Radera
  6. Vill det sig illa blir de nya Onoff.

   Radera
  7. Så illa ser det inte ut just nu

   Radera
  8. Det håller jag med om. Samtidigt är ju aktiens värde baserat på framtidstro.

   Radera
  9. Då kan det fortfarande se ännu mer illa ut 😉

   Radera
  10. Pessimisten: "Nu kan det inte bli värre."
   Optimisten: "Jodå, det kan det visst!"

   Radera
 2. "Problemet är att väldigt få resonerar som jag"
  -Knappast? Hade folk varit som du skulle ClasOhlson gått i konkurs för länge sen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, om de både har min inställning OCH mitt köpbeteende så har du helt rätt.

   Radera
 3. Sparo,

  Dyrt på börsen brukar bli dyrare. Billigt brukar bli billigare.

  Fast nu får du packa trunken har tagit ut dig i min blogg elva till fotbolls VM. Finns på Fermentum vitaes blogg. Du spelar på topp med Petrusko.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man toppa ett fotbollslag ska man sätta mig på bänken. Inte bänken bredvid planen utan helst några mil därifrån :-).

   Radera
 4. Sålde mitt innehav i Clas Ohlsson i April i år då de rekylerade upp kraftigt efter tillfälligt positiva nyheter. Jag hade dessförinnan snittat ned GAV några gånger, började köpa i slutet av förra året och tiden därefter kändes det ganska stabilt ett tag. Nu kanske det vänder tänkte jag. Men nej. Sålde med minimal förlust som tur var, ca 1 krona per aktie. Inte ett ytterligare HM i min portfölj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär så jag också resonerade. Inte ett H&M till, och H&M:s affärsidé känns ändå som att den kan hålla långsiktigt även om glansdagarna är över. En butik som Clas Ohlson tror jag bara får det tufft.

   Radera
 5. Jag håller inte helt med dig men den som lever får se.

  När aktien handlas till en YOC nära 10 procent är nedsidan löjligt inprisad. Om man som mig bara vill ha 4 procent per år har ju Classe råd att halvera vinsten OCH fortsätta göra investeringar. Det krävs i princip att de ska kånka för att det ska bli en olönsam affär på lång sikt. Sedan är jag helt med dig på att man förlorar på kursen men om man är långsiktig och tänker sig behålla aktien över tio+ år är den risken mindre.

  Min bedömning är att Classe kommer få det svårare men just för att det finns sådana som dig som går in där för att köpa just in time så kommer butikerna klara sig samtidigt som e-handeln kommer vara tillräckligt lönsam. De kommer med säkerhet behöva stänga butiker och ha tuffa år framför sig men 10 procent YOC är ju för fasen värre än vad konkursmässiga aktier brukar handlas för och riktigt så illa tror åtminstone inte jag att det går.

  Har dock dragit lärdom om risker med dagligvaror och är mer försiktig framgent i den sektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna behålla aktien i tio år krävs det att Clas Ohlson finns kvar 2028. Den som lever får se, som sagt, men jag har väldigt svårt att tro det.

   Radera
 6. Med tanke på hur CO tidigare har förändrats när kundernas beteende har förändrats, har jag svårt att se en konkurs inom 10år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de kan ju alltid bli ett fastighetsbolag och börja med casinospel :-).

   Radera
 7. Detaljhandel är svårt. Visserligen är mode, kläder och skor ännu värre (HM -30%, KappAhl -43%, MQ -53%, VRG -27%, Björn Borg -28%, Lexington -53%, Wesc -53% men New Wave bara -6% sista året) Befolkningen har dock ökat men går kunderna till CO?
  När Biltema, Jula, Mekonomen, Swedol, Rusta, XL-bygg, ByggMax, Bauhaus, K-Rauta, HornBach, Beijer, Harald Nyborg m.fl har i princip samma varor och dessutom dagligvarukedjor som Coop Forum, Ica Maxi och andra börjar få det också så ser det mörkt ut. Konkurrensen är hård. Se bara på TV/radio/dator-branschen och hur vissa aktörer kommer att slås ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, och jag har större förhoppningar kring att kunderna ska se poänger med att se och prova kläder och skor än skruvdragare och kontorsmateriel.

   Radera
 8. Om det stämmer som det nämns i kommentarer ovan - "styrelsen har som förslag att utdelningen skall vara densamma i år och nästa år" så är det ju skrämmande korkat och dålig sjukdomsinsikt. Tyvärr alldeles för vanlig numera, inte bara i Classe, att man desperat försöker bibehålla utdelningen då problemen hopar sig istället för att skapa beredskap/säkerhetsmarginal och dra ner i tid. Att i förtid föreslå bibehållen utdelning för NÄSTA år är..ja, inte värdigt en styrelse i ett 100 års bolag. Om det nu stämmer att man sagt så..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den i mitt tycka osunda fokuseringen på utdelning bland aktieägare skulle aktien förmodligen tokrasa om de sänkte utdelningen.

   Fast med nästa år kanske de menar innevarande om de sa det innan rapport? Det där brutna räkenskapsåret blir jag inte klok på.

   Radera
 9. jag fick förresten nya print medlemstidningen i veckan, funderar på om det är rätt prioriteringar - butikerna är tex fortfarande väldigt dåligt digitaliserade, mer fokus där än på print kanske. Och generellt att sy ihop on och offline bättre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar annars Clas Ohlsons hemsida.

   Radera
  2. Den är OK, men jämför hela digitala mognaden med den retailer som är bäst i klassen alla kategorier, Apotea. Sist jag läste på om clas ohlson och kom fram till ett stort no go, så hade de någon procent av totalomsättningen online, det är ett riktigt misslyckande. Antar att det är lite bättre nu, men långt ifrån OK

   Radera
  3. Jag tror aldrig online kommer att bli Clas Ohlsons grej. Anledningen att handla där är för att få hem grejerna direkt. Ska man ändå vänta kan man lika bra beställa från utlandet.

   Apotea jobbar inom ett område där svenskt känns tryggt. Att köpa Apoteas produkter från en leverantör i Asien finns inte på kartan för de flesta av oss.

   Radera
 10. Men vadå, skulle inte Classe vända då och där, när de lanserade sitt genidrag med att leverera både mat och skruvmejslar i kombo? :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mat funkar nog bäst med ätpinnar :-).

   Radera
 11. Tänk vad fort det kan gå...för ett år sedan kändes CO starkare än någonsin och nu...mindre starkt :-)

  Jag tror på Classe långsiktigt men det kan säkert bli sämre innan det eventuellt vänder.

  Jag har kvar en (även för mina mått mätt) blygsam position totalt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att tappa perspektiven när "alla" låter som de tyckt samma sak i alla tider. Jag har också talat mig varm för CO och gillar dem fortfarande som kund.

   Och när det går dåligt för aktien viktar den ner sig själv. Som mina Starbreeze igår. Där är en surdeg jag tror på, men när det gäller Clas Ohlson är jag glad att jag sågade bort den sjuka grenen från portföljträdet :-).

   Radera
  2. Du tycker alltså inte det verkar rimligt med en halvering på 2 dagar, med anledning av en videosnutt på 40s ? :)
   Mvh

   Radera
  3. Ett problem med Starbreeze verkar vara den typ av aktieägare de attraherar. Människor som helt tycks sakna perspektiv :)

   Radera
  4. Nej, det känns lite hysteriskt. Jag kan inte mer än någon annan avgöra om aktien är värd 10 kr, 17 kr, eller något helt annat, men att den skulle ha tappat 40 procent av sitt attraktionsvärde sedan igår morse känns hysteriskt.

   Det ligger nog mycket i det. Den genomsnittlige aktieägaren i Starbreeze är nog rätt mycket yngre än motsvarande i SKF eller Holmen och tänker därför inte lika långt fram (eller bak).

   Radera