onsdag 6 juni 2018

Rättvis lön?

Sommaren är här! Jag tror att jag har bloggat varenda dag sedan mitten av augusti 2017, men eftersom besöken blir färre när vädret blir bättre tänker jag upprepa tidigare somrars mönster och halvera antalet inlägg. Fortsätt gärna hjälpa till att hålla liv i kommentarsfältet så att det ändå händer saker här varje dag.

Men idag blir det ett inlägg, trots röd dag:

Det internationella fotbollsförbundet FIFA har höjt ersättningen för herrspelarna i fotbolls-VM, eller rättare sagt ersättningen till deras klubbar. Detta har retat upp den kvinnliga fotbollsspelaren Caroline Seger. ”Tack vare mitt kön tjänar jag mindre pengar”. Nej, tack vare marknaden.

Själv tycker jag att det är obegripligt att någon vill betala för att titta på när andra sparkar boll, så om hela marknaden vore som jag skulle ingen fotbollsspelare få betalt. Men nu är jag inte normen (här heller), så det finns pengar i idrott som underhållning. Men färre vill titta på damfotboll, det blir mindre publik på matcherna och de som kommer är inte beredda att betala lika mycket pengar som de som går på herrfotboll.


Vi tar ett annat exempel. Under många år var Sanna Kallur Sveriges bäst betalda friidrottare. Att hon tjänade mer än den bästa manliga häcklöparen Robert Cronberg är kanske inte så konstigt. Hon blev inbjuden till alla internationella stortävlingar, Golden League osv, medan han en bra dag kunde ta sig till final i de stora mästerskapen, men oftast åkte ut i semi- eller kvartsfinal.

Men Kallur tjänade även mer än Christian Olsson och Stefan Holm trots att de också var bäst i världen i sina grenar. Gissningsvis för att trestegs- och höjdhoppstävlingar tar flera timmar medan Kallur sprang 100 meter häck på tolv och en halv sekund. Dessutom var hon snyggare och mer ”likeable” än Olsson och Holm. De är säkert goa gubbar, men väckte helt enkelt inte samma känslor. Marknadsekonomi!


Vi tar ett exempel till. Kvinnliga porrstjärnor tjänar mer än dubbelt så mycket som sina manliga kollegor, och bägge könen tjänar mycket sämre nu än innan internet dumpade priserna. Här skulle Caroline Segers argument möjligen funka (”Tack vare mitt kön tjänar jag mindre pengar”), men egentligen är anledningen samma marknadsekonomi som ger henne sämre lön än Zlatan, och Christian Olsson sämre lön än Sanna Kallur. Om det är rättvist eller inte kan diskuteras, men världen är inte rättvis.

Återkommer med ett nytt inlägg på fredag. Ungefär.

62 kommentarer:

 1. Synd med färre inlägg, vad ska man nu göra på semestern? :O
  Verkligen obegripligt att folk kan vilja kolla på andra som sparkar boll, speciellt när internet finns och man kan välja själv vad man kollar på.

  Det är svårt att ändra lönerna på denna typ av "jobb" när marknaden styr. Om vi skulle köra mer kommunistiskt och alla i samhället får lika lön så skulle hon ju dock ha klart lägre lön än hon har nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är att börjar få fullt upp även utan dessa inlägg och det känns inte vettigt att slå knut för mig själv när statistiken ändå visar att läsarna inte är inne lika ofta.

   Lagsporter känns helt ointressant för mig att kolla på, och skulle jag välja den allra tråkigaste blir det nog fotboll. Eller bandy, där ser man ju inte bollen.

   Ja, om alla som spelar fotboll ska ha samma ersättning skulle ingen kunna leva på den, så även om jag förstår hennes frustration förstår jag inte hur hon tänkt hitta en genomförbar lösning.

   Radera
 2. Eller så slår FIFA ihop intäkterna för herr och damfotbollen. Sen i solidariskt anda delar dom ut samma summa till både herr och damspelarna. Keep it simple! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det blir ju inte rättvist. Lite som om jag säger till mina uppdragsgivare att jag vill ha samma ersättning för mina texter som J K Rowling och Stephen King. Varför ska mina ord vara mindre värda liksom :-).

   Radera
  2. Har du samma "förlag" som J K Rowling och Stephen King?

   Radera
  3. Nej, på samma sätt som Caroline Seger inte har samma klubb som Zlatan.

   Radera
  4. Som har hur FIFA fördelar olika mycket pengar på kvinnor och män? Dvs ingenting! ☺

   Radera
  5. Nu har jag läst frågan "Som har hur FIFA fördelar olika mycket pengar på kvinnor och män?" tio gånger. Något ord fattas och min fantasi räcker inte till. Jag fattar inte.

   Radera
  6. På samma sätta som jag inte fattar vad Zlatans klubb har att göra med hur FIFA fördelar mindre pengar till kvinnor än män! (Som light dyslektiker glömmer jag ord och ser inte att dom fattas). �� ☺

   Radera
  7. Det var inte min mening att klanka på dig, jag förstod bara inte.

   Att Zlatan kom upp var nog mest för att han tidigare varit ett av Segers främsta hatobjekt i sin kampanj för att gnälla till sig mer pengar.

   Radera
  8. Det är bra, dyslexi ska man inte skämta om. Dyskalkyli är nästan ännu värre, och mer utbrett. Enligt Dyskalkyliförbundet är runt 16 miljarder människor drabbade ;-).

   Radera
  9. Hahahaha - den var bra, Sparo! (Jag började gapskratta.)

   Mvh

   Egon

   Radera
  10. Tack! Kände att lite skön lyteskomik kunde gå att pressa in.

   Radera
  11. Misstänker att jag även har en släng av dysk....kan inte ens stava till det! 😂☺

   Radera
  12. Det är också märkligt. Här har vi en åkomma som gör det svårt att stava långa ord. Låt oss kalla den för något jättekrångligt som de drabbade inte ens kan bokstavera till själva :-).

   Radera
 3. Herr Snålgris gillar inte att glo på sport, möjligtvis golf eller hill climbing med motorcykel. Wrestling var ganska kul det också när Hulk Hogan och Ace Ventura var i farten på 80-90 talet.
  Varför inte helt enkelt i tidens anda slå ihop pojk och flicklagen i fotboll, hockey etc? Kan ju bli väldigt intressant och då slipper vi dessa bekymmer. Jag har sett båda könen spela fotboll coh tycker det är lika tråkigt oavsett, ser ingen större skillnad, möjligtvis är hannarna aningen buffligare och spelar lite mer men det är väl helt normalt, de tar väl sig själva på lite för stort allvar helt enkelt.

  Sjuka pengar i sport är det verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju dålig koll, men unisexlag i fysiska sporter skulle nog göra att Caroline Seger skulle få börja jobba med något annat.

   Istället för att försöka göra om naturlagarna borde damlagen lägga kraften på att skaffa publik (och därmed pengar). I tennis (en annan sport jag tycker är ohyggligt tråkig) har jag förstått att damerna fått ett uppsving tack vare att de spelar mer (inte bara serve och retur). Jag tror både kvinnlig och manlig fotollspublik skulle kunna tänka sig att titta på damfotboll, men inte när den bara förknippas med gnäll.

   Radera
  2. Ace Ventura?! Var inte han "pet detective"?

   Radera
  3. Här är ett ämne jag kan ännu mindre om, men internet menar att Snålgrisen kan ha tänkt på Jesse Ventura.

   Radera
 4. Det är väl ungefär den typen av argument som gör att jag totalvägrar att se all form av fotboll. Jag vill inte understödja verksamhet som uppenbarligen orsakar förruttnelse av hjärnan.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förutsätter att man blir dum av att ägna tid åt fotboll. Det kan ju vara tvärtom också, att man engagerar sig i fotboll för att man har en hjärna som vill ha lite "enklare aktiviteter" :-).

   Radera
 5. Vi ska naturligtvis kvotera in kvinnor i herrlaget, jag menar förstås att alla väljer kön fritt bland alla de 200+ könsvarianterna som finns för tillfället, och sedan är problemet/utmaningen löst.
  Därutöver är alla lika mycket värda vilket innebär att alla lag är lika och alla vinner samtidigt. I den mån att lag existerar förstås, egentligen är alla på samma lag, eller rättare sagt alla är.

  Alla vann, det är bäst för demokratin så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite det som händer på 800 meter där kvinnor inte tävlar på lika villkor som Caster Semenya: https://www.svt.se/sport/friidrott/semenya-kan-stoppas-igen
   Eller MMA där f d mannen Fallon Fox har en viss fördel mot kvinnliga fighters: https://www.mmanytt.se/nyheter/kvinnliga-fighters-ger-sina-asikter-om-transexuella-fightern-fallon-fox/

   Radera
 6. I själva verket tjänar hon mycket mer än hon borde tack vare sitt kön, en herrspelare som är på samma nivå får vara glad om han får ett par nya skor och reseersättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då menar du en manlig fotbollsspelare i division 6 eller så, vars spelarkvalitéer matchar Segers? Så tycker jag inte heller man kan räkna. Damfotboll och herrfotboll blir lika ojämförligt som tennis och badminton. Det är helt olika saker.

   Radera
  2. Tycker inte heller att det är rätt att ge lön efter kvaliteten de håller jämfört med män - damlandslaget lockar t ex ofta över 1 miljon tittare när deras matcher visas på tv. Det tror jag inte division 6 spelare hade gjort. Dock är den betydligt lägre kvaliteten (långsammare tempo, läsare och sämre skott och passningar, svag teknik osv osv) en förklaring till varför damfotbollen är så mycket mindre populär än herrforbollen.

   Ifall något tvivlar på att kvaliteten skiljer sig så kan jag nämna damlandslaget ett flertal gånger förlorat mot unga killar. Googlade för att se om jag är biased och har glömt alla gånger damlandslaget vunnit mot killar men hittar inte något sådant fall. Ett exempel från 2015 när de förlorade mot Stockholms stadslag för 15 åriga killar med 3-0.

   https://nyheteridag.se/damlandslaget-i-fotboll-forlorade-med-3-0-mot-p15-lag-fran-stockholm/

   Radera
  3. Nej, lön efter kvalitet tror jag ingen förespråkar. Det är t ex helt omöjligt att värdera. Själv är jag av den enkla uppfattningen att man bör få betalt för det jobb man utför, så långt som möjligt efter vad det är värt. Det är så jag får betalt nu.

   Vore jag chef för ett stort företag och skapade tusentals jobb vore det kanske rimligt med miljonlön. En busschaufför bör få en rimlig del av den vinst bussbolaget gör. Och som mitt exempel här uppe, troligen drog Kallur mer publik än någon annan svensk friidrottare och då borde hon också ha mest betalt även om någon annan tränar dubbelt så hårt.

   Radera
 7. Damfotboll är som V65 med kossor istället för hästar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade betalat för att se V65 med kossor men inte för att se damfotboll... Ifs hade jag inte betalat för att se herrfotboll heller så o min värld hade varit normen hade korna tjänat mer än Zlatan....

   Radera
  2. Jag tänkte just säga att den vanliga travvarianten är ju nästan lika tråkig som fotboll, så korna gör det säkert inte sämre.

   Radera
 8. Jag läser din blogg nästan varje dag och ett par andra via en app som heter "feedly" vet du om det syns i din statistik på antalet visningar? Enda gången jag är inne på själva bloggsidan är när jag behöver skriva något. Tex när du har fel om bönder eller kött konsumtion ;-) eller att jag vill tacka för ett bra inlägg igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om vad som syns och inte syns i statistiken. På så vis blir alla siffror egentligen ganska intetsägande, men jag ser när det går upp och ner, och även om den långsiktiga trenden varit positiv ända sedan starten dippar det alltid när skolorna stänger för sommaren.

   Jag uppskattar både fjäsk och kritik :-).

   Radera
 9. Intressant att du nämner just tennis i en av kommentarerna. Där har ju damernas uppsving till stor del kommit av att man centralt valt att fördela prispengarna i de stora tävlingarna lika mellan herrarna och damerna. Detta trots att herrarna fortfarande drar störst intresse. Det kan man ju ha synpunkter på hur rättvist det är, men faktum är ju att damidrotten genom tiderna inte getts samma förutsättningar som herridrotten. Ofta har det ju inte ens ansetts fysiskt lämpligt för damer att idrotta överhuvudtaget, vilket naturligtvis är dumheter. Så lite förbundsbaserad fördelningspolitik kanske inte är en så dum tanke ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag att du blandar lite väl friskt. Det är omöjligt att veta hur intresset för damtennis varit med andra ekonomiska förutsättningar. Gissningsvis har en del personligheter lyft sporten (samtidigt som Nadal och Federer har ungefär samma utstrålning som Ivan Lendl, alltså ingen alls), förutom det jag nämnde med servespelet i herrtennisen.

   Att man trott att kvinnor inte bör idrotta och t ex inte ska springa maraton är såklart dumheter, men då snackar vi ju 1970-80-tal. Dagens elit var inte ens födda då. Att ta upp det som en anledning att favorisera dem idag känns lika fel som att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser för att de diskriminerades på 30-talet.

   Radera
  2. Absolut, det är verkligen inte en klockren korrelation mellan att prispengarna fördelas jämnt och hur intresset för damtennisen ser ut. Tennisen har dock visat att det är fullt möjligt att göra på det sättet och samtidigt få ett brett stöd för metoden bland både herrar och damer.

   Jag vet inte vad den mest rimliga metoden är för att komma till rätta med problematiken. Men om en grupp inte ens fått vara med och tävla eller fått dramatiskt sämre förutsättningar redan på ungdomsnivå (vilket damfotbollen haft långt in på senare år) så är det inte konstigt att det skapas skillnader i intresse som med tiden förstärker även skillnaderna i inkomstfördelning. Lite som en ränta-på-ränta-effekt där damerna fick starta med 100 kr och herrarna med 100 000 kr.

   Så det går att argumentera för att Caroline Seger har i alla fall lite rätt när man väger in hela fotbollens historia. Men då går det å andra sidan också att hävda att det är tack vare sitt kön som hon ens har möjlighet att spela i landslaget..

   Radera
  3. Jag vet inte ens om det finns en problematik att komma till rätta med. Många damidrotter, fotbollen inkluderad, är betydligt yngre än herrarnas historia. Att skapa en supporterkultur tar tid, men jag tror sällan att det är en bra idé att försöka skynda på processen med subventioner och riktade hjälpinsatser. Sedan är det såklart trist för Caroline Seger att ha kommit in i sporten under en tid när man inte är ikapp. Å andra sidan, hade hon varit ett par decennier äldre hade hon inte kunnat tjäna några pengar alls på fotboll.

   Man brukar ju sägas att sport och politik inte hör ihop, jag tror att det även inkluderar fördelningspolitik.

   Radera
  4. Idrott på internationell förbundsnivå är fördelningspolitik oavsett vad man tycker om det. Sedan att FIFA hanterat sin politik som en bananrepublik är ju en helt annan fråga.

   För att avsluta diskussionen så respekterar jag synpunkten att det inte är problematiskt. Jag håller dock inte med, främst eftersom jag anser att damfotbollen på många sätt är ofrivilligt yngre än herrarnas genom att den aktivt motarbetats så att den hindrats från att växa. Det är därför rimligt med en viss kompensation även om det inte är en 50/50-fördelning av alla resurser och det absolut finns delar som måste växa fram organiskt.

   Radera
  5. Ofrivilligt yngre? På ett sätt kanske, men vi kan inte vrida tillbaka klockan. Men jag säger inte att det inte ÄR problematiskt, det var mer en öppen fråga. Jag bara öppnar för möjligheten att det kanske inte är önskvärt att försöka styra utvecklingen uppifrån/utifrån. Det blir sällan eller aldrig bra.

   Marknaden borde så småningom komma på att fotboll är skit vem som än spelar, men i väntan på det tror jag att tiden bör få ha sin gång.

   Radera
  6. Nej, ur toppstyrning kommer definitivt andra problem. Och huruvida man ska låta gamla strukturella orättvisor löpa vidare med hopp om att de reder sig själva så småningom eller ingripa och jämna ut skillnaderna är en fråga som sträcker sig bra mycket djupare än damfotboll vs herrfotboll och som jag känner mig ganska säker på att vi inte löser ikväll!

   Ha inte för stora förhoppningar om det, många av oss fotbollssupportrar vet att vi inte är rationella men fortsätter titta i alla fall. Och de andra supportrarna är ju helt bortom räddning ;)

   Tack för diskussionen!

   Radera
  7. Tack själv! Nej, jag har inga stora förhoppning om mänskligheten överhuvudtaget, och fotbollssupportrarna är sannerligen inget undantag :-).

   Radera
  8. Gällande damtennis så har de betydligt mer kr/h än herrarna sett till speltid, 3 kontra 5 setamatcher

   Radera
  9. Kanske en faktor för publiken, men inte för spelarna som har samma träningstid, restid, hotell- och overheadkostnader. Jag talar i egenskap av f d komiker som ibland mötte kunder som tyckte att det var konstigt att jag behövde tusentals kronor för att stå på scen mindre än en timme ("Mm, men så har skrivit materialet, repeterat, bokat och betalat hotell och resa och är hemifrån femton timmar för att underhålla era fyllon...").

   Radera
  10. Jag skulle gissa att nån gång bestämde någon att de ej klarar/vill mer för fysiken.

   Hotellkostnaden är nog försumbart, restiden lär vara samma kostnad ändå.

   Stora faktorn för spelarna lär vara att behöva lägga mer tid på uthållighet/kondition samt styrka

   Radera
  11. Fast det är ändå märkligt. I löpning är kvinnlig elit generellt 11 procent sämre än manlig oavsett om distansen är 100 meter eller maraton. Om det finns någon vikande tendens så är det snarast att skillnaden utjämnas på distanser över maraton. Alltså gissar jag att anledningen att kvinnor inte spelar fem set är gamla traditioner och vanor.

   Radera
 10. Finns både herrsporter jag ser och inte men sällan jag skulle se damsport även om gratis (undantaget är nog os nån minut).

  Problemet att i de fysiska sporterna vinner p15 mot landslagen vilket gör intresset ointressant.

  Jäkla gnäll lite nu o då om att nån damspelare borde få tävla med/mot män men samm personer anser helt fel tvärtom.
  Antingen ska de ha betalt vad marknaden bestämer värdet på sporten eller så får de slå ihop så alla tävlar mot varandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar på otroligt lite sport, men tycker att det ofta handlar om spänningen och ovissheten över vem som ska vinna. I längdåkning ser jag lika gärna svenska tjejer få stryk av norskor som svenska killar få stryk av norrmän, även om jag fattar att tjejerna skulle vara chanslösa mot medelmåttiga killar. Lagsporter ser jag inte oavsett. Att avsätta tid för en vm-final i fotboll eller ishockey är mig lika främmande som att kolla på Melodifestivalen, kommer aldrig hända.

   Radera
 11. Caroline Seger vet bäst vem som förtjänar hur mycket. Osjälviskt, jämlikt och helt objektivt har hon kommit fram till att hon själv förtjänar mer och att de som drar in cashen tjänar för mycket.

  En bollspark är alltid en bollspark likasom ett flygplan alltid är ett flygplan. Det spelar ingen roll hur det flyger. Lika lön för lika arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag skulle ändå tro att hennes åsikt färgas lite av egen vinning :-).

   Radera
 12. Det är nog ingen som betvivlar att herrarna i svenska handbollslandslaget skulle polera parketten med handbollsdamerna vid en match sinsemellan. Och ändå.... https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/p6LGxR/herrlandslaget-sankte-sin-ersattning-for-damernas-skull

  Mwh Lisia

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Polera parketten" :-)

   Min spontana tanke är - vilka små pengar! Jag vet inte hur stor sport handboll är internationellt, men landslagsdeltagande verkar inte precis någon jackpotvinst.

   Radera
 13. Det är nog snarare så att hon ska vara tacksam över att tjänar så mycket som hon gör just för att hon är kvinna. Hade hon spelat med exakt med samma spelskicklighet som man hade hon tjänat småsmulor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i sådana här lägen (inte ofta annars) jag verkligen lider av min fotbollsokunskap, för jag vet ingenting om hur bra hon är. Om hon vore man och exakt lika bra på fotboll som hon är nu vore hon givetvis inte fotbollsproffs, men vore hon man hade hon t ex inte haft samma testosteronnivå som nu, så det blir för hypotetiskt.

   Radera
 14. Sent svar, men naturligtvis ska man ha samma ersättning om man representerar Sverige internationellt. Att det är olika på klubbnivå är en sak, samma med reklamintäkter. Där styr marknaden. Men tar man ett brons i fotbolls-VM eller i damfotbolls-VM, så ska det vara lika mycket värt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför i så fall stanna vid fotboll? Borde inte kungen, statsministern och all ambassadörspersonal också ha samma lön? De representerar ju också Sverige internationellt, och du skriver ju "naturligtvis ska man ha samma ersättning om man representerar Sverige internationellt".

   Radera
 15. "Istället för att försöka göra om naturlagarna borde damlagen lägga kraften på att skaffa publik (och därmed pengar)"

  Problemet är att kvinnor inom i princip alla sporter gärna lägger kraft på att skaffa publik (och därmed pengar) men det är ingen (man) som lyssnar.

  Anledningen att herrfotboll är gynnsam stavas tipp, betting. Det pumpas in oändligt med pengar i herrfotbollen för att krösus ska tjäna pengar på gemene man som vill tippa på matcher. Varför görs detta då inte inom damfotboll? Det hade vart enkelt att göra även den sidan av fotbollen rikt. Rent krasst finns det ett enda enkelt svar; män hatar kvinnor.

  Sålänge mannen som norm råder kommer inte damfotbollens publik att växa något vidare drastiskt, för männen som håller i pengarna har inget intresse av vad kvinnor gör och kommer inte erkänna kvinnors prestation i någon större utsträckning.

  Förstår inte hur svårt det ska vara att se herr och damfotbollen för vad det är, två sidor av samma mynt, potato, potato. Båda kan vara intressanta på sitt sätt men det verkar knappt någon man vilja erkänna.

  För övrigt trist avslutning att jämföra med porrstjärnor. Finns inte en enda kvinna som "tjänar" på porrindustrin, det är ganska förlegat och trist tankesätt, men ska man ändå envisas med att jämföra; det är väl klart att kvinnorna kan få mer betalt än män, det är MÄN som köper dessa tjänster och det är till övervägande majoritet kvinnor som män vill utnyttja och det är dessutom övervägande majoritet kvinnor som finns inom porrindustrin. Så, själva jämförelsen är inte bara sunkig, den är totalt irrelevant dessutom.

  SvaraRadera
 16. "Problemet är att kvinnor inom i princip alla sporter gärna lägger kraft på att skaffa publik (och därmed pengar) men det är ingen (man) som lyssnar."

  Så det är för att få publik som Caroline Seger visar upp sin offerkofta? Kolla inom vilket område som helst där marknadskrafterna styr och du kommer att upptäcka att de mest framgångsrika män och kvinnor är de som fokuserar på vad de ska göra, inte på vad de är. Framgångsrika band som Sahara Hotnights har aldrig och kommer aldrig titulera sig "tjejband" för de behöver inte det.

  "Rent krasst finns det ett enda enkelt svar; män hatar kvinnor."

  Jag fortsätter gärna den här diskussionen, men med huvudet så nedtryckt i sanden kommer du inte höra vad jag säger.

  SvaraRadera
 17. Så du menar att precis alla individer inom herrfotbollen fokuserar på "vad dem ska göra" inte på vad dem är, medan det inom damfotbollen inte är någon som gör det? Är inte det ett ganska befängt påstående?

  Jag skrev bl.a "Sålänge mannen som norm råder kommer inte damfotbollens publik att växa något vidare drastisk", anledningen till ordvalet "vidare drastiskt" är för att det såklart finns undantag. Kallur som du nämner är ett undantag, Sahara hotnights ett annat. Jag kanske missförstår dig, men det låter precis som att du menar att hela damfotbollen står och faller med att dem inte skulle vara intresserade av att jobba för sin lön utan vill lipa till sig den.

  Och jag har inte huvudet i sanden, hör vad du säger, annars skulle jag inte kommenterat. Man är inte automatiskt en oresonlig person bara för att man säger den enkla sanningen, att män hatar kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenstans i min text har jag skrivit om "alla individer inom herrfotbollen" eller "hela damfotbollen". Jag kommenterade ett inlägg av individen Caroline Seger.

   Men ärligt talat, du skriver upprepade gånger att "män hatar kvinnor". Du kan inte på allvar förvänta dig att jag som man ska ta dig på allvar och villigt försöka föra ett civiliserat samtal med någon som påstår att jag hatar halva jordens befolkning pga kön. Då är du mer inskränkt än jag trodde var möjligt. Inte för att du är kvinna och inte för att du konsekvent skriver "dem" istället för "de" utan för att du är du.

   Radera
 18. Jag frågade dig om det var vad du menade, om du är intresserad av en diskussion så får du väl iaf bemöda dig med att besvara frågan.

  Är du som enskild man talesperson för alla män? Nej, tänkte väl inte det. Män som hatar kvinnor är inte den enskilda mannen, det är mannen som norm. Du väljer att se det som att jag går på personangrepp på varje enskild man i min första tes om varför damfotbollen inte får ekonomiskt stöd när jag pratar om kollektivet Man.

  Den manliga normen i Sverige 2018 säger att damfotboll är kass pga kvinnor kan inte spela "riktig fotboll". Det är den manliga normen som säger att kvinnorna borde skrika högre, ta för sig mer, så hade det vart skillnad. När sanningen är att kvinnor i Sverige faktiskt spelar bra fotboll och plockar mer segrar än vad svenska herrarna gör. Sanningen är också den att kvinnorna jobbar hårt, skriker sig hesa, slåss för löner dem borde ha rätt till och sliter sitt hår för att få sponsorer.


  Så nej, det är inte pga marknaden som Caroline Seger inte har bra lön, det är precis som hon säger, pga sitt kön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skrev inte om män som hatar kvinnor. Du skrev "män hatar kvinnor", varken mer eller mindre och två gånger. Vidare försöker du hela tiden lägga saker i min mun. Om jag skriver "Menar du att alla judar ska gasas? Är inte det ett befängt påstående?" så är det inte en fråga utan ett fult sätt att debattera. Jag vägrar att sänka mig till den nivån.

   "Den manliga normen i Sverige 2018..." Jag skiter i den! Jag står för MINA åsikter, inte någon norm du tycker dig hitta någonstans.

   Jag betvivlar inte att det finns kvinnor som jobbar hårt för att damfotbollen ska utvecklas och bli mer attraktiv för marknaden, jag har aldrig påstått något annat. Hur bra de är internationellt jämfört med herrlandslaget vet jag ingenting om, jag är fullständigt ointresserad av fotboll i alla dess former, oavsett utövare. Men faktum är att marknaden inte uppskattar damfotboll i samma utsträckning. Det kan omöjligt bero på att "män hatar kvinnor" för halva befolkningen är kvinnor och uppenbarligen är inte heller de tillräckligt intresserade för att Caroline Seger ska få Zlatans lön. Den dag de blir det hoppas och tror jag att hon tjänar miljoner.

   Radera