torsdag 28 juni 2018

Sveriges onödigaste glashus

I min barndom var Stockholms busskurer tillverkade i grå, korrugerad plåt. De var inte snygga, men robusta och de höll regn, snö och blåst borta.


Redan när SL började göra vindskydd i glas förstod jag att det skulle bli dyrt. Att inte ansvariga myndighetspersoner och politiker drog samma slutsats är en gåta för mig än idag. Och inte blev det bättre av att övriga Sverige trots det hakade på. Häromveckan kunde vi läsa att 30-35 kurer vandaliserades utanför Göteborg på en enda natt. Säg fem rutor á 1200 kr multiplicerat med 30 kurer och vi har en kostnad på ett par hundratusen på ett bräde i lilla Kållered.

Det här är ju en vansinnigt onödig utgift. Bäst vore såklart om unga ligister gav sjutton i att vandalisera, men det kommer ju inte att hända. Jag har också pangat rutor på ödehus, klottrat och släckt gatlyktor i min ungdom. Barn är idioter.


Mitt förslag är att vi återinför plåtkurerna. Eller byt till trä! En hembygdsförening i Knivsta erbjöd sig i våras att ersätta en sönderplogad kur med en timrad, men Trafikverket och Upplands lokaltrafik tackade nej för att de ville slippa underhålla timmerkuren. Men glas går bra, här är en av UL:s kurer som är nästan helt underhållsfri. I teorin.

34 kommentarer:

  1. Har hört att kameraförsedda, fjärrstyrda hagelbössor med bönpåsar skulle fungera utmärkt som avskräckande medel mot vandalism. I teorin, vill säga.

    Alternativt att sensorer i glaset som känner av åverkan öppnar en dold bur med tre, fyra utsvultna bergslejon. Det skulle också råda bot på vandalismen. Riskerar bli lite grisigt, dock. I teorin, vill säga.

    Men men, drömma går ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fjärrstyrda hagelbössor låter lite riskabelt :-).

      Men skämt åsido. Istället för att skydda dyra lösningar från att vandaliseras vore det enklare/bättre/billigare att inte välja dyra lösningar. Att skyltfönster kan inte vara av korrugerad plåt, men en väntkur behöver inte vara av glas.

      Radera
    2. Äsch då, tänk dig en drönare fast den är fast monterad - och beväpnad. Vad kan gå fel? :-P

      Men jo, håller med om det du skriver. På tal om Knivsta, förresten, har de vid bussterminalen (ute vid motorvägen) busskurer med väggar av metallnät. Funkar kanske inte så bra när det regnar sidledes under ett rejält oväder, men i övrigt så är det knappt så klottret fastnar ens. Tämligen vandalsäkert, med andra ord.

      Radera
    3. Drönare kommer lösa allt :-).

      Har inte sett de metallnätsväggar du pratar om, men minns en sådan lösning från min barndom. Och ja, precis som med korrugerad plåt blir det svårt att göra stor konst (om graffiti någonsin kan vara det) på dem.

      Radera
  2. Så du har också krossat rutor och klottrat i din ungdom!? Det trodde jag verkligen inte.

    Glaskurerna är väl där för att dra in annonsintäkter. Kanske det betalar vandaliseringen ändå. Hur som helst vore det bättre med de gamla kurerna. Vill inte se annonser i offentlig miljö överhuvudtaget. Och de som tjänar på vandalerna får skaffa sig inkomster på ett trevligare sätt. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, barn är idioter och jag var inget undantag. Men jag var nog rätt beskedlig i jämförelse med mina jämnåriga. Om det är värre idag än då vet jag inte.

      Där det sitter annonser behöver det ju inte vara glas eftersom det ändå inte är genomskinligt. Då kan man ju lika gärna ha en plåtvägg med en annons på som man täcker med plexiglas eller någon annan form av plast.

      Jag är kluven till reklam i det offentliga rummet. Å ena sidan vill jag inte ha det, å andra sidan vill jag inte förbjuda.

      Radera
  3. Larsson,

    En klockren iakttagelse som vanligt. Bloggen är obligatorisk läsning för mig.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  4. Har en bekant till familjen som arbetar uteslutande med att bygga busskurer, fast nu för tiden är det mest att byta ut krossade rutor =) kan även tillägga att du räknar i det absolut lägsta intervallet, han drar in rätt bra med kulor. Bara tacka och bocka till SL.
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig det. Redan när de här glashusen kom tyckte jag siffrorna var ungefär på den här nivån och rimligen har det stigit sedan dess. Hur som helst är det dyrt för ingenting :-).

      Radera
  5. Marknadsekonomi at it's finest :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, ändå inte riktigt ;-). Om reparationerna hade betalats av beslutsfattaren tror jag glas hade förkastats redan vid ritbordet. Men de ser ju trevliga ut när de är hela, och antagligen ganska underhållsfria om man bortser från den lilla detaljen att de regelbundets förvandlas till glassmulor.

      Radera
  6. Jag tycker genomsiktliga kurer är bra. Man ser om ett rånar-/våldtäkts-gäng närmar sig så man kanske hinner springa. Och är man inte paranoid så ser man när bussen kommer och chauffören ser om det står någon där. Plåtskjulen ser ju bedrövliga ut, t.o.m jag får lust att vandalisera dem.
    Men varför ska det vara glas? Plexiglas eller liknande är ju praktiskt taget okrossbart och antagligen billigare redan vid inköp. Definitivt billigare om man tar hänsyn livstiden, som för glasets del bara är till fredag kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men kan man inte titta ut genom öppningen och se gängen? Dessutom, om kuren är i glas ser ju dem dig också och kanske tar en omväg för att sno din telefon. I trä- och plåtskjulen kunde man gömma sig.

      Och visst, plexiglas hade varit bättre, om de nu ändå ska vara genomskinliga.

      Radera
  7. I min barndom var busskurerna gjorda av trä och målade i grönt (i Tyresö och runtomkring på Södertörn). Riktigt trevliga. Sedan togs de bort successivt. Vet inte hur många krossade glaskurer jag sett. Jag är så evinnerligt trött på allt slöseri av offentliga medel (litet som stort). Det är skatt som vi betalar in troget varje månad från våra surt förvärvade inkomster.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ser ju inte bara otrevligt ut med med glaskross. Det är en sanitär olägenhet, inte minst för djur (och barfotalöpare).

      Radera
    2. .. och för mig som måste cykla i krossat varje måndag morgon.

      Radera
    3. Sant! För cyklister är det inte heller någon höjdare.

      Radera
    4. Anonym: De gröna i trä minns jag också. Alla var gröna i nån konstig urblekt nyans utom en som de närmaste grannarna målade rosa(!) med vita knutar. Några krukor med pelargoner hängde i "fönstret", en trasmatta och bokhyllor med böcker inuti.
      De där med metallnät (oftast grå eller vinröd) var ju värdelösa, funkade varken mot blåst eller regn.

      Radera
    5. Att försöka göra en busskur hemtrevlig känns som ett tufft projekt :-).

      Jag kan inte säga att jag minns hur "nätburarna" stod emot vind och regn, men ett visst skydd måste de ha gett även om min favorit är den översta bilden, korrugerad plåt på alla sidor.

      Radera
  8. Rekommenderar att googla Värmland och busskur. (Är osäker om jag får länka till den lilla "stugan" med gulgrön skylt på taket som bör komma bland de första bilderna.) Den är alltså vanlig på landsbygden i Värmland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi har en vinnare: https://d1jj1vz90h0rrc.cloudfront.net/migration_catalog/evqk72-2044588.jpg/ALTERNATES/FREE_1140/2044588.jpg

      Radera
  9. Jag förstår varför man lagar dem hela tiden. -Synlig skadegörelse föder mer skadegörelse.

    Det jag inte förstår är varför de ska vara i glas. Betong eller jalusi av metall funkar utmärkt.

    Då undrar något pucko:
    -Men hur ska bussföraren se om någon står i kuren om väggen är av betong?
    -Enkelt, istället för att ha öppningen rakt ut mot vägen så roterar man hela kuren 45-90 grader moturs. Man får exakt samma skydd från regnet, och som bonus så kan man ta skydd från bilar som kör fort i vattenpölarna precis vid busskuren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och någon liten öppning kan man ju ha även i betong- eller plåtskjul. Jag minns inte att det var något problem när kurerna var i plåt. Tvärtom är det ett större problem nu, eftersom busschaufförer som åker förbi en kur där åtta linjer stannar utgår ifrån att de som sitter kvar utan att resa sig eller visa något intresse för bussen inte ska med. Vad han/hon inte vet är att de sitter och surfar på sina telefoner och tycker att chauffören i princip borde stanna, öppna dörren och fråga om de ska med. För gör chauffören inte det ringer de bussbolaget och är sura för att "bussen åkte bara förbi juh".

      Radera
  10. kollade precis på Google street view om busskurerna jag väntade i stod kvar. och de gör de. en i någon form av plast-glasfibermaterial som visserligen har blivit ganska sned och en i en form av perforerad metall. rostig, men den står kvar så här snart 30 år senare. någon tog ett bra beslut och köpte kvalitet från början!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Bra, långsiktiga beslut är det banne mig inte överskott på!

      Radera
  11. Hur vore det med en stolpe, vem behöver en kur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan det regna på "snöflingorna" som väntar på bussen :-).

      Radera
  12. Håller med om att busskurer i glas inte är en fördel för någon annan än glastillverkarna. Det borde finnas någon sorts konsekvenstänk hos de som fattar dessa beslut. I områden där busskurerna krossas ofta, sätt in plåtkurer istället. I områden där de inte krossas, låt glaskurerna stå kvar. Då kanske de boende i de områden där det krossas glas tänker sig för en gång extra om de nu vill ha glaskurer. Om inte annat tar de ansvar för sitt samhälle och sätter dit vandalerna. Bussbolagen kan ersätta en glaskur med ett "sista chansen"-meddelande. krossas även denna så blir det en plåtkur. Tror inte de som krossar denna blir så populär i det området. Om inte annat kanske de boende vaktar eller håller efter buset. Polisen kan man bara glömma i såna här frågor. Vill man ha grejorna i fred så får man vakta det själva. Dagens nya samhälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att man hade kunnat räkna ut det redan i förväg. Klart att glaskurer kommer krossas (och de som gör det kommer inte bry sig om vad som händer efter det). Troligtvis nästan överallt, och det blir nog bökigt att ha olika kurer på olika ställen så min röst blir på plåt eller trä överallt.

      Polisen är nog mest ute på motorvägen och kollar hastighet. Ifall det är bra väder, annars stannar de på stationen.

      Radera
  13. Jag tror att det var i busskuren (av trä) uppe i Vallsta (stockholmare svänger vänster från Bollnäs) som jag såg vad som kan vara den enda graffititext jag tycker om. Väntade på långfärdsbussen tillbaka till Stockholm. Av en händelse råkade jag vända blicken upp mot taket. Där, skriven med små svarta spritpennebokstäver, stod det: "Titta, jag kan flyga!"

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klotter kan vara underhållande. Graffiti i princip aldrig, om man ens ser vad det står.

      Radera
  14. Det värsta är väl att detta nog är meningen. Ett typexempel på "broken window fallacy" implementerad av någon sossetjänsteman för att höja BNP. Vi betalar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är mer cynisk än jag. Vilket av många skulle ses som en bedrift i sig :-).

      Radera