torsdag 26 juli 2018

Skit i hur andra gör!

Twittraren och bloggaren Frihetsgudinnan ställde en fråga på Twitter.


Jag brukar aldrig svara på den här typen av Twitterfrågor och såg inte ens denna medan den var aktuell, men 51 procent av de som svarat tycker alltså att det är mer eller mindre fel av andra att snåla ”för mycket”.

Som representant för ”blodpuddingsinvesterarna” känner jag mig inte ett dugg provocerad av att andra har högre utgifter. Två undantag: människor som sätter andra i skiten, t ex sina barn, och de som gnäller över att de inte har några pengar och inte ser att anledningen till det är att de valt att inte spara.


Förklara gärna för mig hur det kan provocera någon att jag väljer att handla mat efter extrapris och säsong, promenerar och springer istället för att åka buss och bil, ratar ny teknik och en massa abonnemang som jag inte tycker skulle förbättra min livskvalitet.

Att leva sparsamt är liksom inte som att vinna på lotto, bli hockeyproffs eller ens att skaffa barn. Det är bara att stänga plånboken. Alla kan göra det, bara man är villig att gå in för det. Och är man inte det (vilket jag verkligen fattar!) finns ju inga skäl att vara avundsjuk eller låta sig provoceras av andras val.

Det ska i så fall vara om vi snåljåpar tjatar och missionerar för mycket (går det?), men jag tror inte att vi egentligen är så enkelspåriga. Skulle det kunna vara så att de 51 procent (216 personer) som i undersökningen anger att de provoceras av snålhets mest provoceras av sin egen bristande karaktär?

40 kommentarer:

  1. Finns alltid människor som provoceras av att vissa göra andra val än vad de själva gör. Alkohol är ett bra exempel, det provocerar många att vissa inte vill dricka så mycket, eller i värsta fall, inte dricka alls.

    När det gäller snålbloggare, så tror jag att det som provocerar, är att många snålbloggare jämför sig med de som inte snålar. Man kan liksom inte snåla och vara nöjd med det, utan måste hela tiden snacka skit om de som slösar eller gör andra val. Folk som gör saker som kostar pengar gör det för att visa att de har pengar, för det kan ju inte vara att man vill spela golf. Och varför vilja spela golf när man gratis kan gå i skogen?

    De jag känner som spenderar mycket pengar skiter i dom som snålar, men de som snålar har alltid en massa synpunkter på dom som spenderar. Väldigt nedlåtande synpunkter också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett annat exempel, att människor som lever osunt retar sig på andra som inte är tjocka, alkoholiserade rökare.

      Jag vill varken försvara eller klä skott för alla snålbloggares handlingar, men jag känner inte igen mig i din bild. Okej, nog har jag hånat golfare eftersom jag upplever att många som säger att det är en folksport helt utan överklassfasoner skulle sluta spela i samma stund som dessa överklassfasoner försvann på riktigt, men jag dömer ingen med ett genuint golfintresse.

      Egentligen inte slösare heller, förutom de som går ut i media och tycker synd om sig själva och vägrar ta konsekvenserna av sina huvudlösa beslut.

      Sedan spetsar man kanske till det lite på en blogg, men min känsla är inte att jag "hela tiden måste snacka skit om de som slösar". Med reservation för att min självinsikt är åt helvete, men ALLA jag känner är slösare i jämförelse med mig, så vore den allmänna uppfattningen att jag hånar dem skulle jag inte ha några vänner alls.

      Radera
    2. Jag håller med anonym ovan att vissa snålbloggare verkar behöva lägga in en brasklapp om de egna valens förträfflighet lite väl ofta eller ifrågasätta det idiotiska med andra personers val. De sorteras dock bort ur min läslista.

      Det ser man tyvärr lite väl ofta oavsett vad som verkar driva personen, oavsett om det är en vegandiet, kolhydratdiet, plastbantning, shopping eller miljöfrågor. Det räcker aldrig att göra en viss sak utan mycket dras till det extrema och alla måste höra om x förträfflighet. Sedan finns det en del smarta som inser att man måste plocka ut det som passar en och det liv man vill leva. :)

      Radera
    3. Alla tycker väl att deras val är bäst (åtminstone för dem själva), men pekpinnandet tycker jag är vanligare i de andra grupperna du nämner, särskilt miljö och kost (ännu mer LCHF än veganism).

      Radera
  2. Skit i det där Micke, inte värt att lägga sin energi på. Det ger inget tillbaks, det tar bara av ens värdefulla begränsade tid. Men, med tanke på att bara 14% av svenskarna tror de kan bli rika enligt Danskes undersökning, så finns det oerhört mycket bitterhet begravt i detta Jante land.
    https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det jag ska skita i - att reflektera över hur andra tänker? Jag lever ju för sån skit :-).

      Intressant. Preciserades gränsen för rik? För den enes rikgräns är ju den andres hjälp-hur-ska-jag-nu-få-ihop-det-nivå. Tråkig siffra hur som helst.

      Radera
  3. Klarsynt som alltid av bloggaren. Fast jag tycker det är synd att Larssons Folkhatarparti Håll Käften inte såg dagens ljus.
    Tror att det varit en välbehövlig ventil för alla frustrerade vita medelålders män.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att FHK riskerade att inte vara tillräckligt populistiska. Det är något med att be andra hålla käft som inte appellerar till de breda massorna.

      Radera
  4. Svårt att veta. Partiet hade inte behövt nå de breda massorna utan den gruppen som är förbannad på snart allting i detta land. Bara ta det senaste. Nu har tydligen Cirkus nya VD gått ut och kallat SD väljarna för bittra grottmänniskor. Någon kvinna som heter Pagenkemper. Fråga: Vad blev det av allt prat om allas lika värde nu? Gäller inte längre? En ny värdegrund kanske sett dagens ljus? En ren parantes.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allas lika värde gäller bara människor man gillar. Det är i sig inget nytt, det nya är att man låtsas älska sin nästa helt förutsättningslöst.

      Jag har inte hängt med i "Cirkusgate" utan bara läst rubriker. Jag undrar vad hon vill uppnå. Det är 1,5 månad till valet. Ingen väljare som kallas lågpannad idiot kommer lyssna på sin belackare. De som står i valet och kvalet mellan partier kommer möjligen att lyssna på Pagenkemper och göra tvärtom. Jag förstår helt enkelt inte hur hon tänker, men gissar att Åkesson tackar och ler.

      Radera
  5. Jag älskar snålhets! Behövde utemöbler till balkongen (den obelånade balkongen), snickrade egna, drog in 132 trallskruv för hand, vägrar köpa skruvdragare. Sen köpte jag 135 castellum.. och plockade några burkar. Snålhet ftw! Men inte fel att bjuda några vänner på öl i de nya balkongmöblerna. Ok att snåla mot sig själv.

    Kristoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Här är några av mina hemsnickrade möbler (bl a ett balkongbord som jag är extremt nöjd med): https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/inred-med-containerfynd.html

      Om andra hellre går på Ikea rör mig inte i ryggen. Det enda som grämer mig är att man inte kan köpa aktier där :-(.

      Radera
    2. Snyggt! Gillar tyngd i möbler. En fin bieffekt av att bygga själv är ju skaparglädjen tycker jag.

      Kristoffer

      Radera
    3. Inte när man ska lyfta dem, men på balkonger är det bra. Dessutom är balkongen långsmal och då passar det med ett långsmalt bord, men hade det varit lätt hade det gått att välta omkull. Nu är det hur stabilt som helst.

      Och ja, egna byggen blir man glad varje gång man ser på ett sätt som aldrig går att återskapa med "bara" en fet plånbok.

      Radera
  6. Nu är jag inte en snåljåp i din division, knappt värdig att ens bli en hangaround. Men, kan det vara så att vi som sparar mycket, gnetar, lätt retar oss på alla de dumhuvven som gnäller ut i media pga ekonomiska tillkortakommanden har en gemensam anledning för att göra så? Jag tänker t ex på mig själv, alla dåliga val som jag tidigare gjort i livet gör nu att jag ser gott om idioter omkring mig som gör samma misstag fast ofta värre. Vi är ju så inne på att spara och ser fördelarna med det varför det är svårt för oss att förstå dem som verkar ha vigt sitt liv åt att göra tvärtom. Det finns liksom inget stopp i hur många de är, nya idioter dyker ju upp varje dag. Vi, snåljåparna, har ju blivit ekonomiskt ”frälsta” och undrar ju varför de övriga inte bara tar efter istället för att fortsätta leva i ekonomisk synd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men då är det just gnällandet som stör mig. Jag känner folk som glatt betalar för att andra oljar in deras trädäck, vaxar deras bil och lagar deras mat. Helt okej så länge de inte gråter ut i Expressen när pengarna är slut för att ingen berättade för dem att en semester på kredit blir dyrare än att spara i förväg.

      Sedan "missionerar" jag gärna lite för att folk ska ta medvetna beslut. Det är ju vad hela den här bloggen går ut på, men att vi väljer att värdera saker olika har jag inga problem med.

      Radera
  7. Du koketterar ju med detta. Inte förvånande att det retar någon men det behöver ju inte bekomma dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad koketterar jag med och på vilket sätt? Att jag är tydlig med att jag är snål? Om det är att kokettera skulle jag gärna vilja veta skillnaden mellan att kokettera och att berätta någonting om sig själv, sitt eget liv, inställning eller tankar.

      Radera
  8. Jag tycker nog att du gör dig märkvärdig ibland. Tänker exempelvis på dina låga månatliga kostnader för mat som du frekvent återkommer till i både inlägg och kommentarer. Missförstå mig inte; jag har inget emot detta men har samtidigt förståelse för att andra irriterar sig på att denna präktigthet återkommande ska basuneras ut. Men detta borde väl inte förvåna dig? Underrubriken till din blogg indikerar väl just en medvetenhet om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så att berätta om mina matkostnader är att kokettera med dem, är det så du menar? Kan det inte bara vara så att jag tror att det kan intressera den som regelbundet återvänder till min blogg?

      Inte alla såklart, men många. Därmed inte sagt att jag tror att folk vill kopiera mitt matkonto för det tror jag inte så många vill. Men det kanske får dem att tänka, och det är vad jag själv söker i bloggar och poddar, incitament att tänka och utveckla mig. På vilket sätt är det präktigt att ha låga matkostnader?

      Anledningen till att försöka nå ut med åsikter och budskap är ju att skriva om sådant som skiljer ut mig. Annars blir jag ju en slags bloggarnas Tomas Ledin, vars texter på sin höjd skulle intressera mina nära och kära. Så jag vet inte riktigt vad jag gjort för fel. Är det att "basunera ut" hur jag tänker kring olika frågor? Gör inte alla bloggare det? Och om jag inte gjorde det, vem skulle då vilja läsa?

      Jag försöker inte försvara mig här (för jag vet inte ens vad jag i så fall skulle försvara mig emot). Jag försöker bara bli en klokare och bättre människa.

      Radera
    2. Som du själv skriver i din underrubrik till bloggen: "Jag är det där dygdiga aset som man å ena sidan vill vara, å andra sidan bara vill slå." Denna formulering tycker jag väl sammanfattar vad jag åsyftar.

      Radera
    3. Kanske, men du tar det mer bokstavligt än jag hade tänkt. Visst har jag åsikter och så fort man har det får man vara beredd på mothugg, men jag tycker inte själv att jag "gör mig märkvärdig", "koketterar" eller "basunerar ut" vad jag tycker.

      Radera
  9. Snåla människor som är nöjda med livet är det mest provocerande som finns för någon som försöker maxa sin uppfattade rikedom, du vet den typen som renoverar sitt fem år gamla kök på kredit men aldrig lagar mat utanför mikron. Som snålis blir jag provocerad när de sedan kommer till mig med mitt 40 år gammla kök och behöver "låna" pengar.
    Mvh Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag får inte ihop det. Ingen tvingar dem att renovera köket de aldrig använder. Jag kan utifrån tycka att det är en felprioritering, men väljer man att göra det tycker man rimligen att det är en väl värd idé. Och då borde man inte provoceras av dem som inte renoverar sina kök för de hade ju kunnat göra samma val.

      Det är det jag menar i slutet av texten. Alla kan inte bli ishockeyproffs eller föräldrar. Om man då verkligen vill det kan jag förstå att det sticker i ögonen när någon annan blir det hur lätt som helst. Men exakt alla kan välja att inte helrenovera kök.

      Radera
  10. En gång för längesedan (början på nittiotalet under krisen) så hade jag typ fastnat i hissen. Hade ingen inkomst på flera månader, köpte tex en 25kg säck med bönor för 50 spänn (sedan dess så står jag inte ut med bönor)

    Den perioden i mitt liv gjorde att jag alltid har sparat ihop en rejäl buffert. Dock kallar jag mig själv ekonomisk istället för snål. Kan cykla två mil för att köpa reakaffe men sen lägga pengarna på köpetårta och bjuda släkt och vänner.

    Tycker inte man ska kalla sig snål om man inte känner sig begränsad i sitt liv utan att använda ordet ekonomisk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar visserligen bönor, men 25 kilo skulle räcka ganska länge för mig :-).

      Jag använder både ekonomisk och snål. Alla kommer ändå ha sin egen tolkning av vad orden innebär. Jag håller t ex inte med dig om att snålhet måste göra att man känner sig begränsad. Tvärtom ger min snålhet mig en enorm frihet. Och jag är mer snål med andras pengar än med mina egna.

      Radera
  11. Snålhets känner jag inte av men slöshets. Dyra resor, för livet är inget om man inte får resa till Thailand, New York eller till Mallis. Småhandla på ICA supermarket varje dag och inte en tanke på vad man stoppar i sig eller vad det kostar. Sen är den jävla grillhetsen kostar säkert en del, inte aktuellt i år dock. Människor som tjänar bra men aldrig får pengarna att räcka till. Jag är sparsam och blir slöshetsad allt som oftast av folk som inte kan hålla i pengarna. De kan inte förstå hur jag bär mig åt, förstår mig inte på de där människorna,som kan sätta hela sin tillvaro på spel, även sina barns. Friska och arbetsföra människor med bra löner, måste fattas något i förståndet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog upplever jag också att andra försöker missionera sitt slöseri till mig mer än jag försöker sälja in min sparsamhet. Visst gör jag det på bloggen, men söker man upp en blogg som heter Sparo tycker jag att man gått med på det lite grann.

      Radera
    2. Anonym, du ska kanske ta fast på rubriken istället för att hetsa upp dig över vad andra gör...
      Men ditt inlägg är ett bra exempel på vad Anonym i första inlägget menar./M

      Radera
    3. Tänk vad jag önskar att ni som vill vara anonyma ändå skulle hitta på ett namn så att man vet vem anonym menar när anonym skriver om anonyms kommentar i förhållande till anonyms :-).

      Radera
    4. Är inte speciellt upphetsad alls, även om det kan vara trevligt - av helt andra orsaker./OH

      Radera
    5. Attans! Jag som precis snickrade på loggan med den nya underrubriken "Bloggen som hetsar upp".

      Radera
  12. Fortsätt i samma anda! Din blogg-ditt val. Allt passar inte alla men jag själv blir väldigt inspirerad och tycker om att bli påmind om samma budskap om och om igen. Det triggar min motivation. För andra kanske det räcker att läsa om en bloggare som drar runt familjens mat på 3000i månaden EN gång. Jag ser det som kontinuerlig träning att läsa liknande inlägg flera gånger och på många platser. Till slut sitter det och man fixar det själv med.

    Att folk "raljerar", "koketterar", "gör sig märkvärdiga" är ju liksom en stor del av läsupplevelsen. Ganska trött på PK-uttalanden och fegheten som är råder i så många led vid det här laget. Som att gängse dietister inte törs säga att det är tokigt att vara fet. Som att bankernas ekonomiråd är att spara 10% etc. etc. Kör på! Alltid ruskar du om någon som VILL bli omruskad, får fyr i arslet och blir en sparhaj och förändrar livet!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, det är svårt att inte återkomma till ett ämne jag får frågor om, och det högsta antalet läsare. Samtidigt försöker jag ta all saklig kritik på allvar och ser det som ett problem om jag uppfattas som allt för mästrande. Ty även jag behöver ruskas om :-).

      Radera
  13. Jag tror faktiskt inte att det egentligen är 51 % av de svarande som provoceras av det. Svarsalternativen är inte bra. Man kan egentligen bara svara på två sätt: Ja, man blir provocerad (alternativen "JA!" och "Det börjar bli för mycket") eller att man gillar "sparhetsen" ("Gillart" och "upptagen med att leta burkar").

    Man kan alltså inte svara att man själv slösar bort allt/inte sparar lika mycket som de som sparar mest MEN att man ändå inte blir provocerad av de som sparar mycket. Jag tror att det är en stor grupp som inte representeras.

    Det gör nog att en del som själva inte vill spara på den nivån som t ex du gör svarar "Det börjar bli för mycket" trots att de inte blir provocerade. Man kan och bör låta bli att svara om det inte finns ett passande svarsalternativ men det är inte alla som reflekterar så mycket. Lätt att tänka att om man ser en fråga så hittar man ett svar som står en närmast, även om det är fel.

    Egentligen borde det bara finnas två alternativ, Ja eller Nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta tror jag sådana här undersökningar görs som en kul grej, alternativt för att visa var man själv står. Dessutom är det kanske en viss typ av personer som svarar. Jag gör det t ex aldrig. Och som du mycket riktigt påpekar täcker alternativen inte in alla möjliga svar och går ofta omlott.

      Så vetenskapligheten kan vi ta med ett hel säck salt, men jag är ändå förvånad att så många tycks ha åsikter om andras val.

      Radera
  14. De flesta undersökningar är ju vinklade mer eller mindre. Typ "har du slutat så din fru? Svara ja eller nej!" annars svarar jag vad frågeställaren vill så hen blir glad, minns förra valet när den trötta journalisten frågade mig på gågatan i centrala Malmö vilket parti jag skulle rösta på,som hon sken upp och blev glad när jag svarade Fi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jävlar vad förvånande det vore om Sifo skulle ringa och fråga om man har slutat slå sin fru :-)!

      Jag skrev nyligen om politiska opinionsundersökningar (https://sparosverige.blogspot.com/2018/06/politisk-betting.html) och noterade något jag redan trodde mig veta, att vissa partier blir konstant överskattade, andra konstant underskattade tills det kommer till skarpt läge.

      Och även i "riktiga" opinionsundersökningar går det att manipulera. På nätet får det översta alternativet fler röster. IRL spelar säkerligen tonfallet in, och vem som frågar. Om journalisten du mötte hade varit en muskulös, två meter lång svart man med ilsken blick hade det kanske tagit emot att svara "Jag tror det får bli nazisterna den här gången" :-).

      Radera
  15. Haha, så där kan du väl inte säga Micke? Att alla har möjlighet att stänga plånboken?! Du förstår väl att alla inte har "samma förutsättnignar" och "du förstår inte hru de har det" bla bla bla.. ;)

    Tack för ytterligare ett läsvärt inlägg. Jag bara älskar bilden av offerallen!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har inte förutsättningar att leva lika snålt. Har man fem barn och pga jobb måste bo i New York kan man inte gå runt på några tusen i månaden. Men alla kan leva snålt.

      Sedan hade jag väl inte tänkt försvara åsikten mot andra människor i andra världsdelar utan tänker att de som svarade på enkäten är svensktalande twittrare som hänger på #finanstwitter eller följer en finanstwittrare/-bloggare, så de har nog ungefär samma möjligheter att dra igen plånboken en aning, utifrån sina egna förutsättningar givetvis.

      Radera