Den är billig, från 4 till 12 kr per
kilo och går att använda till det mesta. Vitkålsstuvning,
vitkålsgratäng, surkål, vitkålsmos, coleslaw, vitkålssoppa,
vitkålsgryta eller gör din egen pizzasallad. Men varför krångla
till det? Stek den bara! För mig är det viktigt att den behåller
spänsten, en kålpudding som stått och puttrat en halv dag i ugnen
går bort.
Jag brukar hacka den grovt och slänga
i stekpannan ihop med gul lök, och citronpeppar som enda krydda.
Funkar att äta utan något till, eller som ett kolhydratsnålt
alternativ till potatis, ris eller pasta. Här ihop med kikärtsbiffar.
Den håller riktigt länge, så man kan
ha ett vitkålshuvud i kylen för jämnan. Lär visst vara enkel att
odla också, men fyra spänn kilot... Nog för att jag är snål, men
även jag har gränser.
Åh, kålpudding är bland det godaste som finns och billigt, bästa kombon. Kåldolmar är mums med lite ringlad sirap över. Vitkål är fantastiskt och nyttigt. Fick inspiration och en längtan till hösten eller den förstärktes i den här värmen. Kallare ute, härliga soppor och grytor inne./elsa Ps
SvaraRaderaAllt vegetariskt
Ds
Ja, just nu krävs det nästan ingenting för att längta till hösten :-).
RaderaJag är också vitkålsfan, särskilt efter det att jag skaffat min tantvagn och kan rulla hem dessa heffaklumpar. Grönsaker för en månad för 30 spänn! Jag steker också, med lite pressad vitlök, salt och peppar. Rödkål blir oerhört vacker (och god) när den steks också.
SvaraRaderaJa, de största huvudena riskerar att bli lite otympliga, fast det är banne mig den enda nackdelen också.
RaderaFasen vad jag skrattar - jag tror att du Mickeoch Fru EB ihop är lyckat för humorn. Ni båda får mig ofta att skratta - gillar att ha er i samma tråd =)
RaderaHeffaklump och otympligt ja - vad annat ska man säga om vitkål? Jag har inte testat att steka den men ska testa!
Jag brukar dela "huvvet" på mitten och sedan skiva med osthyveln, blanda hyvlet med riven morot och sen gräddfil/yoghurt/majonäs och peppar o örtsalt. Kalasgott att ha till det mesta.
Anna
Tack! Min del av humorn var väl mest att jag framstår som övertydligt korkad när jag upptäcker och påtalar det uppenbara i att heffaklumpar är otympliga, men det bjuder jag på :-).
RaderaJag har aldrig skurit vitkål med osthyvel, så där fick jag något nytt att testa.
Jag som käkar LCHF brukar smörsteka vitkål med lite salt och peppar och ersätta pasta/potatis/ris med detta. Jättegott och simpelt samt det viktigaste, billigt! :D
SvaraRadera//Richard
Ja, när jag kollade recept förstod jag att vitkål står högt i kurs inom LCHF och som kolhydratsfrossande vegetarian är det inte ofta vi är på samma sida.
RaderaMen vadå, dissar du det enda goda med det? Kålpudding alltså. Nej nu räcker det :)
SvaraRaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Jag är bara så otroligt känslig för det där med tuggmotstånd. Min erfarenhet av kålpudding är att den blir i mjukaste laget där.
RaderaÄlskar vitkål, stekt med massa lök. Eller en gratäng med rejält med chili och ost uppepå...mm
SvaraRaderaSmält ost är nästan aldrig fel :-).
RaderaBra tips, ska testa redan idag. Gillar vitkål, brukar äta stora bitar som billigt fruktsubstitut. Riktigt färsk vitkål är lite dyrare men ännu godare.
SvaraRaderaMen nu undrar jag, med tanke på att den är så billig, hur populär skulle den vara om den kostade runt 35 kr kilot istället? För min del skulle jag ändå köpa den. Så min kärlek är äkta! ;) /Eva
Haha Eva, du får guldstjärna för din äkta kärlek till vitkålen!
RaderaBra fråga? För min del skulle det nog bli mer broccoli och mindre vitkål om prisförhållandet vore det omvända. Med tanke på att ett vitkålshuvud inte sällan väger tre kilo blir det ju annars hundra spänn bara så där.
RaderaHar vitkål på inköpslistan för idag :)
SvaraRaderaSe nedan.
RaderaHar nu lagt till vitkål på dagens inköpslista, tack!
SvaraRaderaJag borde ha snackat ihop mig med någon butik så hade jag kunnat bli vitkålsaffiliate och kunnat erbjuda en rabattkod nu :-).
RaderaHaha! Du kanske kan starta webshop specialicerad på vitkål. Micke en sak jag funderar på som du kanske har några tankar kring. Vad håller Adlibris på med? Förr böcker. Sen böcker+garn. Nu såg jag T-banereklam om ”adlibris go” e d där du kan köpa typ Pressbyråprodukter med lev inom en timme i Sthlm. Spretigt!?
RaderaVitkålsshopen.se kan bli en kassako :-).
RaderaIngen aning om Adlibris, men spekulerar jag fritt kan det vara så här: Det blir allt svårare att sälja böcker samtidigt som webbhandel med fri frakt är poppis. Kanske sneglar de på grundaren Pär Svärdsons eskapader och försöker kopiera utan att ha hans fingertoppskänsla för vad som funkar och inte. Eller också funkar det, folk kanske blivit så lata att de inte ens orkar såsa sig till Pressbyrån längre :-(.
Familjen von Sydow Kleberg kanske behöver mer stålar till växande familj. Men namnet (ad)libris passar ju bara till böcker, de får anpassa namnet till produkten. /Eva
RaderaÄh, det är ändå ingen som vet vad det betyder. Regeln när man startar ett företag är att det ska ha ett obegripligt namn på latin. Sedan kan man trycka in vad som helst i det :-).
RaderaJa, alltså företagsnamn kan vara lite underfundiga. Min farsas sista företag hette Slutplattan AB :)
RaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Vad gjorde företaget, hyrde ut ångvältar ;-)?
RaderaJag är bara så less på latinska företagsnamn. Så fort man försöker hitta nyheter om Capio, Attendo, Catena osv får man upp 99 % sydeuropeiska texter om helt andra saker.
Slutplattan AB !?
RaderaTack för kvällens andra asgarv
Anna
Det jobbiga är att PRV (som ska godkänna alla företagsnamn) inte är Sveriges mest humorvänliga myndighet. När jag som nybliven ståuppkomiker skulle registrera "Ful Men Kul" fick jag avslag för att "namnet saknar särskiljningsförmåga". Jag bad dem förklara sig "eftersom jag själv finner företagsnamnet tämligen unikt". Det var då de insåg - "han är galen på riktigt" - och lät det gå igenom.
RaderaDet är väl kanske lite mer udda med CDON som från början sålde CD-skivor och numera försöker sälja allt de får tag på.
RaderaFast lite samma problem som Adlibris. Ett bra företag med stor erfarenhet av nätförsäljning, men där den huvudsakliga vara de säljer inte längre används i samma utsträckning som tidigare (CD är ju ännu mer dött än böcker, inte en jag använder CD längre). Så då försöker man blåsa liv i affärsidén genom att sälja annat. Har för mig att jag köpte min dator av CDON.
RaderaHaft svårt att komma på vad jag skall göra med vitkål. Pizzasallad är ju gott, men fy så onyttigt. Det har egentligen bara blivit soppa, då jag oftast är för lat för att göra något mer avancerat. Men att bara steka upp det så där var ju fiffigt. Blir till att köpa några kilo nästa gång det är extrapris.
SvaraRaderaVärt ett försök i alla fall. Jag är ju rätt tråkig med kryddningen (inte bara i detta fall utan alltid), så där finns alla möjligheter att variera och göra något helt nytt av det.
RaderaEtt tips. Min fru (lika bra att erkänna) skär vitkål i ”klyftor” typ 4 st om det är ett litet huvud och sen grillar (ganska länge). Kanongott och jämnar ut min HCLF diet lite (älskar potatis).
SvaraRaderaKul idé! Antar att det skulle gå att pensla på allt möjligt också, som chili och pressad vitlök som föreslagits högre upp. Själv är jag inte mycket för att grilla, men har förstått att jag är en mycket liten minoritet i det fallet (också).
RaderaFunkar i stekjärnet också! Låg värme. Penslar på bbqsås med ghostpepper. Kanon!
RaderaYtterligare ett tips från min studenttid, då det var fiskpinnar i brödrosten och pulvermos från varmvattenkranen...
Koka samma ”klyftor” i buljong, underbart, och valfritt tuggmotstånd!
Fiskpinnar i brödrosten - så illa ute var jag aldrig :-). Men jag har en kompis som i vuxen ålder köpt halvgräddade våfflor som skulle gräddas klart i brödrost. Att det ens finns en marknad...
RaderaJag har ätit vitkålsfräs (med lök och vitlök) två gånger idag redan. Till det en bit kyckling jag hade. Gjorde inte så mycket på lunchen att det räckte till middagen, utan tyckte det var så gott att jag gjorde allt från början igen nu på kvällen. Ville bara rapportera hur inspirerande du kan vara Micke! :) Stekt vitkål är ju kanongott. /Eva
SvaraRaderaHaha! Känns som att vi startar en folkrörelse här. Eller en ny religion. Ett tag var det kabbala som gällde, snart är det cabbage :-)!
RaderaDu glömde cole slaw! En av de allra bästa grejerna med vitkål!
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Jag får erkänna att jag aldrig testat det. Jag äter inte köpt majonnäs och har aldrig orkat göra egen.
RaderaJag gör vitkålssallad typ med lite cf och senap istället.
RaderaSå borde man också kunna göra. Som icke-äggätande är det så jag brukar göra när jag ser ett recept med ägg i - byta ut eller hoppa över. Detsamma kan gälla majonnäs (med ägg i).
RaderaYes!
SvaraRaderaSjälv äter jag alldeles för lite vitkål men vi har det hemma ibland. En favorit är att ta några drag med mandolinen och steka det tillsammans med olja och vitlök. Grymt tillbehör som funkar till det mesta!
Vitlök är inte min favoritgröda, men det håller ju vampyrerna borta :-).
RaderaOsthyvla ner och stek i olja och på med lite kinesisk soja. Klart. Suveränt till allt med lite hetare asiatiskt stil och liknande
SvaraRaderaSoja undviker jag, och "hetare". Men för alla som inte är lika tråkiga som jag låter det som en spännande kombination.
RaderaNu när det finns färskt: mycket tunt skivad vitkål smörfräses tillsammans med likaledes tunt skivad och kokt (kokas typ en minut) potatis. Häll över en örtolja på hackad vitlök och de färska kryddor man gillar.
SvaraRaderaDet här lät kul. Förutom vitlöken, men det borde gå att byta färg på den utan att förstöra idén. Färska kryddor har jag varit slö med på sistone, men där ska ske en uppryckning.
RaderaDen där tallriken - har du stulit den på något hotell? :-)
SvaraRaderaHaha, vad tror du om mig egentligen? Nej då, benporslin från Gustavsberg ärligen inhandlat av min far. Ärvde dem av honom för de är jävlar i min låda okrossbara :-).
RaderaFick idag för första gången höra talas om ”cabbage steks” (kolla youtube). Det ska definitiv provas nu när det går att få tag på vitkål för 7 kr/kg.
SvaraRaderaCabbage steaks, om vi ska vara petiga (och sökmotorer är ofta det). Tack för tipset!
Radera