onsdag 18 juli 2018

Kallskåp

Innan jag köpte min bostadsrätt tittade jag på en handfull lägenheter med samma planlösning. Alltid intressant att se hur olika brf-ägare valt att inreda, ifall man t ex valt att slita ut garderober och väggar till förmån för öppna ytor.

Något som förvånade mig var att de i flera lägenheter tagit bort kallskåpet. I köket finns en reglerbar ventil från på en yttervägg där man släpper in luft utifrån efter behov. Det är ju en av fördelarna med att bo i köldhålet Sverige (okej, inte i mitten av juli, men ni vet vad jag menar), att man kan förvara rotfrukter och grönsaker betydligt längre än man kan i kyl eller ett skåp i rumstemperatur.


I det nedre skåpet längst in till vänster på bilden sitter ventilen. Så här såg det ut när jag slitit ut skåpen:


Visst var det lite bökigt att bygga en trumma från väggen in till det nya skåpet, men alternativet är ju att gå miste om ett svalt skafferi. Självklart vore det ännu bättre med en klassisk matkällare nedgrävd i trädgården, men det här är klart bättre än ingenting.

Antar att den skrämmande verkligheten är att alldeles för få förstår vitsen. De storhandlar ändå inte potatis när den nästan är gratis inför midsommarhelgen. De köper pommes frites istället, och fyra gula lökar åt gången istället för femkilossäckar till halva priset. Eller hackad och fryst eller rostad till ännu dyrare pris. Varför överhuvudtaget laga mat när man kan ringa Pizza Express och få hem ren skit för hutlösa pengar? Jag är så bakåtsträvande...

15 kommentarer:

 1. Den där ventilen minns jag från min första brf, har tyvärr inget sånt skåp idag!

  Vad man ofta märker när man går på visningar är hur många som både tagit bort skåpen och sedan murat igen ventilerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! De tas bort av människor som inte har vett att använda det, och när ventilen väl är igenmurad (eller bara igensatt med ett skåp med heltäckande vägg) hackar man ju inte upp den igen, och det är synd.

   Radera
 2. Lyckligtvis hade jag detta i förra och även i nuvarande HR. Inte kunnat nyttja till fullo ännu i nya lägenheten p.g.a. ständig värmebölja sedan inflytt. Hade gärna fått vara lite större dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu funkar det dåligt även om man skulle få ner temperaturen till rumstemperatur nattetid, i bästa fall.

   Radera
 3. Sån där har inte vi (inte ens igensatta). Däremot har vi "potatiskällare" i källaren. Tyvärr vill man ju inte förvara någonting alls i källarförråden längre pga av att folk inte klarar att stänga dörren efter sig med inbrott som följd. Eller är det kanske grannarna som är tjuvarna? Vem vet?
  Men lådan längst ner i kylskåpet ska väl vara "sval" så den fyller väl samma funktion även om det inte får plats så mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast mat undrar jag om tjuvarna skulle stjäla. Någonting säger mig att Knarkar-Lasse inte ställer sig och kokar sylt när han kommer hem, och att han inte heller kan ta med sig fem kilo äpplen och kränga dem hos Fixar-Frasse.

   Är det inte för fuktigt även längst ner i kylen för att ge samma funktion som en jordkällare?

   Radera
 4. Storhandla potatis? Jag har en god vän som konsekvent kör med bland anat färdigkokt djupfryst färskpotatis "för att han hinner inte laga mat" sedan han och frun fick sitt första barn. Man kanske är mer stressad i dag? Eller inte.

  Och sålde sin 3:a och köpte en 4:a "för att det skulle bli för trångt annars med två vuxna och ett barn".

  Ständigt oroad för sin ekonomi. Hmmmmmmmm, kan det ha ett samband?

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att färdigkokt djupfryst färskpotatis antagligen är skitdyrt är det knappast gott eller nyttigt. Kan de inte passa barn och koka potatis simultant? Till skillnad från barn kräver potatis mycket lite tillsyn.

   Går man ett par generationer bakåt i tiden var det helt annat utrymmesbehov. Min mamma hade åtta syskon. Kan inte tänka mig att de hade en fyrarummare. Och min mormor köpte garanterat inte färdigkokt potatis :-). Det är som i "Vem älskar Yngve Frej (https://sparosverige.blogspot.com/2017/06/leva-pa-en-lon.html):
   ”Ja, idag skulle det inte gå... Men då gick det.”

   Radera
  2. Hur tillagar man ens färdigkokt djupfryst potatis? Det känns ändå som att halva poängen med att spara tid försvinner då potatisen ska både tinas och värmas upp innan den konsumeras.

   Radera
  3. Jag gissar på tre minuter i mikron. Men att koka eller steka potatis tar ju faktiskt bara ett par minuter. Först sköljer man dem och eventuellt tärnar/skivar dem. Sedan gör ju spisen/ugnen resten.

   Jag hade en Twitterdiskussion igår med några som inte tyckte att det lönar sig att baka om man räknar in arbetstiden. Men vadå arbetstid? Man behöver ju inte så och stirra på degen medan den jäser eller gräddas. Den faktiska arbetstiden är sällan lång. Visst, om man ska baka en prinsesstårta eller smörgåstårta, men att koka potatis eller sätta en deg kräver nästan bara framförhållning.

   Radera
 5. Kallskåp? I resten av landet kallar vi det skafferi 😅😅😅
  Offtas är denventilen ända tilluft venten i ett kök så ganska korkat att mura igen den .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skafferi tycker jag man kan kalla vilket skåp som helst, utan ventil. Så jag försökte vara extra tydlig, men det kanske blev tvärtom. Jag är van :-).

   I mitt kök har jag en ventil till, uppe vid taket.

   Radera
 6. Sval heter det ju. Kallskåp? ��
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen olika ute i landet, men eftersom jag ägnat en hel text åt att förklara vad jag menar är du gissningsvis med på tåget ändå.

   Radera
  2. Bra poäng. Förstår precis vad du menar
   /C

   Radera