fredag 20 juli 2018

Låta gamla snedsteg påverka nutiden

På börsen är det ju bra att dra slutsatser och erfarenheter ur sitt agerande, särskilt om man gjort något dumt. ”Learn from your losses, you paid for them”, som Warren Buffett lär ha sagt. Men det ska väl inte heller överdrivas. Ett exempel:

Förra veckan kom ett bud på vårdbolaget Capio. Jag köpte mina aktier för några månader sedan. Inte för att behålla någon längre tid utan för att jag tyckte kursen var låg och gjorde bedömningen att den politiska risken var avtagande eftersom vänsterpartiets grepp över regeringen ser ut att kunna minska efter höstens val.


Så när budet kom från franska Ramsay Générale de Santé hade jag ingen tanke att hålla fast vid min aktiepost och jag har inga problem att skiljas från den. Men det här med uppköp är klurigt. Fransmännen erbjöd 48,50 kr, men direkt gick aktien upp i 51 kr eftersom marknaden hoppades på nya bud. Capios styrelse avvisade också budet blixtsnabbt.

Då kan man hoppas på ett högre bud, antingen från samma plånbok eller någon annan. Extra svårbedömt tycker jag att det blir av hur infekterat det är i politiken med privat ägande i vårdbolag, kanske särskilt utlandsägda. Fast vad har politikerna för muskler att ta till, de kan knappast låta Konkurrensverket stoppa affären? Jag vet inte.

Men det är där, och bara där, bedömningen ska göras. Jag märker att mina tankar flyger iväg till tidigare budlägen, som Axis. Och Readsoft, där budgivningen började på 40 kr när aktien stod i 18. Till slut betalade Lexmark 57 kr. Den gången var jag definitivt för snabb på avtryckaren. Trist, men jag fattar att en en fyra år gammal affär i ett programvarubolag inte har ett skit att göra med en vårdaffär nu.


Så hur gjorde jag? Jo, jag sålde Capio-aktierna och köpte Attendo för pengarna. Än så länge känns vinsten bra, men det återstår att se om det kommer ett sjuttiokronorsbud i höst som ger ännu ett ärr i min kapitalistiska själ.

7 kommentarer:

 1. Capio, ja bra på vård, men en usel aktieplacering. Det var vad jag kom fram till när en närstående frågade om råd kring att teckna aktier i deras incitamentsprogram för några år sedan :) Det tog mig ca 10 minuter av granskning av räkenskaperna, innan jag såg hur det lyste "köp inte".
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tur var väl det, för vederbörande lade sedan vist nog istället pengarna på ett jättetrevligt lantställe.

   Radera
  2. När jag frågade om råd på Twitter hur jag skulle göra med mina aktier efter budet fick jag en snabb kommentar att de inte var särskilt bra på vård heller och en klar säljrek.

   Jag vet inte hur de såg ut för några år sedan, men jag gjorde drygt 30 procent på årsbasis på min investering, så den klagar jag inte på. Dock hade jag ju lite tur med budet. Men ett trevligt lantställe behöver ju inte heller vara fel :-).

   Radera
 2. Beröm till din blogg, och ditt agerande.
  Det känns som alla bloggar håller på med stabila "tråkbolag" och på twitter är det, känns det som bara traders som stoltserar med sina affärer.

  Du är lite av båda, en bladning som jag uppskattar. Dessutom att du bjuder på lite hursmorstips då och då gör inte saken sämre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Känner igen det där stoltserandet. Jag kan förstå att man ibland inte kan låta bli att berätta när man köpt och sålt i exakt rätt ögonblick (jag har säkert också gjort det), men det tillför ingenting till samtalet eller kunskapsbanken.

   Husmorstipsen kan bero på att jag är bättre på dem än på börsen :-). Men också på att när jag startade den här bloggen bestämde jag mig direkt för att försöka belysa alla ekonomiska aspekter på samhället och mitt liv. Jag uppskattar själv bloggar som inte är för specialiserade, hur intressant ämnet än må vara, och en renodlad börsblogg skulle tråka ut mig, och därigenom i förlängningen alla som vill läsa.

   Radera
 3. Apropå husmorstipsen- visst har du skrivit om nyponsoppa Micke? Har fått span på en buske i min närhet och letar febrilt på din blogg. Har du en sökfunktion av någe slag eller kan du på rak arm likt Rainman säga vilket datum du skrev om nypon?

  En annan fråga if I may - hur gjorde du för att få till de snygga flikarna där uppe som gjort bloggen så clean ("startsida", "kontakt", "presentation")? Man går in på layout?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns en sökfunktion, högst upp till vänster. Inte mycket till recept, men här: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/arets-sista-barplockning.html

   Nästa fråga var värre. Möjligen väljer du ett tema där detta är inbyggt. Sedan sparar du undersidorna (i mitt fall Kontakt och Presentation) under "Sidor". Räcker inte det så vet jag faktiskt inte. Men svårt var det inte.

   Radera