söndag 22 juli 2018

Dags att sluta be om ursäkt

Jag börjar bli less på att alltid bli utpekad som förövare, den felande länken, grovt vållande till hela skiten. Och inte för att jag personligen skulle ha gjort något fel. Jag tillhör bara världens mest förhatliga grupp som man kan spotta på precis hur mycket som helst – vita, medelålders män.


Vi sägs vara i vägen för utvecklingen, empatilösa, hatiska och blodtörstiga. Det verkar inte finnas ett problem i hela världen som inte går att skylla på oss, alltid som kollektiv. Senast var det Expressens begåvningsreserv Jens Liljestrand som skyllde skogsbränderna på vita, medelålders män (ni får leta själva om ni vill läsa, jag vägrar att länka tills hans oförblommerade hat).

Jag ser inte vitsen med att klumpa ihop folk efter kön och hudfärg på det här sättet, men för en gångs skull tänkte jag sänka mig till Södermalmsnivå och lite försynt påpeka att denna värdelösa grupp som tydligen alltid förtjänar en extra känga stått bakom majoriteten av världens samlade uppfinningar och vi finansierar en icke försumbar del av välståndet i Sverige och Europa. Tack vare att biståndet bara från Sverige överstiger en miljard om året till vissa länder står vita, medelålders män bakom välståndet även i delar av övriga världen.

Jag föredrar att se på människor som individer, men vita män är nog inte mer ofelbara än andra, varken i grupp eller som enskilda. Jag hoppas ändå att vi snart kan sluta att få skit för exakt allting, inklusive vädret. Det här hade kunnat sägas mycket enklare, faktiskt på bara en och en halv minut:


Förresten har jag ingen stadsjeep, har inte brukat våld sedan mellanstadiet och i vintras hjälpte jag en helt okänd tant att ta sig fram på en trottoar där hon trots Stockholmsområdets ”feministiska snöröjning” riskerade att bryta lårbenshalsen. Jag vill inte ha en guldstjärna för detta, jag vill bara slippa få konstant skit för all världens elände.

57 kommentarer:

 1. Har nu läst denne Liljestrands inlägg. En intellektuell förolämpning till och med i en gorillabur. Klockrent inlägg som vanligt av bloggaren.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Här kommer en tröttsam reflektion, men den går inte att komma runt den här gången. Hade han - med lika lite argument och fakta som nu - istället skyllt skogsbränderna på kvinnor, muslimer eller socialdemokrater hade han fått sparken och fått gå i landsflykt, men att hacka sin yxa blodig mot vita, medelålders män (särskilt när man som Liljestrand själv tillhör gruppen) är bara fint och gott.

   Radera
 2. Jag har löst problemet. Jag identifierar mig inte längre med det jag är..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det här låter som när komikern Henrik Elmér bestämde sig för att se sig själv som en tjock kvinna från Gotland.

   Radera
 3. Japp. Tonårsidolerna Rebecca och Fiona uppträdde i TV4:s Sommarkrysset. Flera yngre kvinnor bar tröjor med texten FUCK SD. Det beskrevs av programledaren som en kul grej.

  Vi tänker oss nu att ett antal medelålders vita män hade haft tröjor med texten FUCK FI(Feministiskt initiativ). Vilket liv det hade blivit. Fast å andra sidan hade det väl inte blivit så mycket fuck när man ser det persongalleri som leder det partiet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det fallet tycker jag att de ska få ha vilka tröjor de vill. Problemet är väl just att "Fuck F!" eller "Ebba, dra åt helvete!" hade stoppats långt tidigare.

   Men jag undrar om inte "kändisar" överskattar sina roller som samhällsdebattörer. Att Kjell Bergqvist hyllar sossarna eller att Bianca Ingrosso proklamerar att hon minsann tänkt rösta på centern. Jaha, och? Den sistnämndas fanbase har väl knappast ens rösträtt.

   Radera
 4. Oförrätterna mot vita medelålders män pågår hela tiden. Det räcker väl att säga Internationella kvinnodagen. Ett evigt jamande utbryter om alla dessa fantastiska kvinnor som tycks finnas överallt.

  Hur uppmärkas Internationella mansdagen. Som seden bjuder inte alls. Den infaller visst den 19november i år, och då skall det fest tro inget annat.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste faktiskt inte att det fanns en internationell mansdag. I det fallet tycker jag vi i jämställdhetens (eller någon annans) namn kunde stryka hela skiten. Idén att lyfta en dag för bröstcanceroffer eller psykisk ohälsa fattar jag. Men varför ha en speciell dag för halva jordens befolkning?

   Radera
 5. När är det ok att känna sig kränkt som vit medelålders man? Så jag vet när jag är det? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig! Det är lite som Tuborg, fast tvärtom :-).

   Radera
 6. Även jag tillhör denna förhatliga grupp. Det är väl bara att gå och gräva ned sig, så löser sig allt.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är inte så dum. Min existens skulle världen klara sig utan, men om alla män satte sig på arslet en vecka skulle det gå trögt både med skatteinkomster och skogsbrandsbekämpning.

   Radera
 7. Synd bara att majoriteten av svenskarna inte delar din åsikt. Min prognos är att budgetposten "genus och dylig dynga" är minst dubbelt så stor efter nästa valperiod. Dvs > Miljarden runt om i Sverige.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar på allvar om det finns någon som helst vits med genusforskning. Bevisligen finns det samhällen som funkar utan, och garanterat inget land i världen lägger så mycket energi på det som Sverige. Betyder det att vi därigenom är mest jämställt eller framgångsrikt på något annat sätt? Jag tror inte det.

   Radera
 8. Nu är det ju som så att vita medelålders män är den grupp som behandlar jorden värst. Att du inte gör det betyder bara att du drar ner medeltalet. Jag tillhör också denna grupp men vet samtidigt att jag drar ner medeltalet på de flesta håll.

  Just Jens Liljestrands artikel tycker jag var ganska bra då jag läste hela artikeln.

  Det alla dessa artiklar säger är att denna gruppen måste börja inse vad den håller på med. När den gruppen börjar inse att det faktiskt måste göras något så kommer något att ske eftersom det är den grupp i samhället som har mest makt.

  Det är inte direkt som att det är personligt menat till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör vi verkligen det eller har det bara upprepats så många gånger att det blivit en "sanning"?

   När det kommer till skogsbränderna har jag bara sett en enda pyroman gripen och det var en kvinna. Jag tänker inte därigenom kasta skit på Sveriges kvinnor, vi är individer i första hand.

   Kanske är det dags att någon skriver en artikel om att männen skapat mest. Ta bort alla uppfinningar, forskningsresultat och skatteintäkter skapade av vita medelålders män och kolla hur bra jorden och mänskligheten skulle stå sig. (Ja, inte alla män, och "det finns kvinnor som också..." och allt det där, men det är ju så självklart att det inte ska behöva påpekas.)

   Radera
  2. Jag håller helt med Sparo och blir grymt irriterad över att vita medelålders män (i fortsättningen VMM) alltid får klä skott för allt. Vänstern och FI gapar högst av alla, och det är alltid okej att pissa på VMM. Vita, som "ras", utgör cirka 11 procent av jordens befolkning. Ändå är alla miljöproblem VMM's fel. 4 miljarder asiater borde på något sätt bidra till problematiken. För övrigt är Liljestrand en idiot.

   Radera
  3. Tack!

   Ja, vi har såklart våra fel och brister (och Liljestrand ÄR verkligen en idiot), men precis ALLT kan ju inte vara vårt fel.

   11 procent låter extremt högt. Var kommer siffran ifrån? Jag trodde att vita låg runt 5 procent, och jag har en känsla av att det knappast stiger.

   Radera
 9. Begåvningsreserv är något som används i positiv bemärkelse. "Reserv" är inte tänkt att negera begåvning utan syftar på en outnyttjad hög potential. Misstänker därför att du använder ordet fel här =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har använts åt bägge håll. Dels som du skriver och dels ironiskt i de fall det är uppenbart att det inte finns någon outnyttjad intelligens att hämta. Just av den anledningen brukar jag inte använda det, men här kom uttrycket med av bara farten.

   Radera
 10. Läste du Jens Liljestrands artikel ända till slutet? Jag tycker det verkar mer som att han driver med fenomenet att precis allt verkar kunna skyllas på medelålders vita män nuförtiden.

  I början verkar det onekligen som en artikel som skrivits enbart i syfte att plocka gratispoäng hos femi-nazister och genuspack, men ju längre man läser så klarnar det att poängen med artikeln är att
  konstatera att vi alla sitter i samma båt, oavsett vems fel det är med skogsbränder, klimatförändringar och annat elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste hela artikeln, och har läst mycket annat dumt av Liljestrand som ända sedan han kallade en av sina medtävlare i dokusåpan Baren för "ditt feta jävla äckel" framstått som en synnerligen osympatisk människa.

   Jag önskade att jag delade din positiva förhoppning om Liljestrand, men jag tycker att han landar i samma slutsatser (och samma bristfälliga bevisföring) som alltid. Ja, vi sitter i samma båt, men av okänd anledning är det äldre, vita män som satt oss där.

   Radera
 11. Haha, pricksäkert som vanligt Micke!

  Jag har noterat att de som hatar mest av alla verkar vara de som själva säger sig vara emot hat. Det är allt från vad jag tolkar är HBTQ-feministerna på bilden till EU-demonstranter som kastar sten på polisen. Men man får bara hata det som de själva valt ut som hatobjekt. Gud nåde den som hatar något annat. Påminner nästan om en liten kort tysk som valde ut vad man fick hata en gång för ca 70 år sedan...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   O ja, det "goda" hatet är inte mindre hatiskt än något annat. På samma sätt som självutnämnda antirasister går miste om hela debatter och föredrag eftersom de haft fullt sjå att räkna ut hur många procent av publiken som tillhör en eller flera specifika etniska grupper.

   Det märkliga är att de troligen ändå ser sig som goda. Precis som den grupp Clintonsupporters som misshandlade en svart, kvinnlig uteliggare för att hon var Trumpsupporter: https://www.youtube.com/watch?v=cJV41gS2c8M. Självinsikt är en svårbemästrad konst.

   Radera
 12. Fast kom igen nu lite, att ni vita män drar in alla dessa skatteintäkter och har uppfunnit större delen av alla uppfinningar beror ju på att ni varit fria att göra det. En stor del av världens kvinnor är fortfarande i princip livegna och i Sverige har kvinnor haft rösträtt i mindre än 100 år, fri abort (dvs rätten att bestämma över våra egna kroppar) infördes så sent som 1975 och sambeskattningen avskaffades 1971. Så kom inte och säg att kvinnor varit fria att utvecklas i särskilt många årtionden.
  Sen fattar jag att det säkert är irriterande att läsa att allt är männens fel men ni har ju inte direkt uppmuntrat att kvinnor ska ha lika rätt eller kunna bidra förrän ganska nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att en stor del av världens kvinnor inte är fria är knappast vita mäns fel.

   Alla svenska kvinnor fick rösta 1921. För oss män blev inte rösträtten allmän förrän i valet efter, 1924. Ändå är det kvinnlig rösträtt du hänger upp dig på. Intressant...

   På vilket sätt har jag inte uppmuntrat till att kvinnor och män ska ha lika rättigheter? Ge mig exempel på det, tack. Och kom inte dragandes med Mao, Hitler eller Stalin, för dem tar jag inget ansvar för och vill således inte ha skit för deras handlingar.

   Radera
  2. Bra och välformulerat! Jag håller med dig.

   Radera
  3. Att en stor del av världen fortfarande är extremt underutvecklad och fattig beror till stor del på kolonialiseringen vilket skedde av vita män.
   Om män inte hade rösträtt innan 1924, vilka styrde då Sverige? Enligt historieböckerna så togs en ny regeringsform fram 1809 som fördelade makten mellan kungen och folket, dvs männen eftersom de var de enda som hade någon form av rösträtt. Enligt riksdagens egen hemsida blev riksdagen fullt ut en demokratisk representation för hela folket efter valet 1921.
   Ingen har väl sagt att du personligen motverkat kvinnors rättigheter men det var du som drog upp att vita män drar in mer skatteintäkter och har kommit på fler uppfinningar vilket var det jag replikerade på. Om du personligen känner dig kränkt så är det som sagt tråkigt men du tillhör ett kön och en etnisk grupp som, vare sig du vill erkänna det eller inte, har styrt större delen av världen under en längre tid.

   Radera
  4. Kolonisering har skett lite varstans av alla möjliga grupper. Att det lett till underutveckling är en sanning med modifikation, men givetvis är det inte ett fenomen jag stödjer. Inte heller slaveri, som dock i betydligt större utsträckning bedrivits av andra än vita män, bl a araber. Många av slavägarna i USA var svarta, men jag tänker inte kritisera någon svart man idag för det.

   Jag vet inte vilka historieböcker du hänvisar till, men män som inte gjort militärtjänst fick inte rösta förrän 1924, valet efter att alla svenska kvinnor fick rösta. Det är fakta.

   Nej, du har inte påstått att jag personligen motverkat kvinnors rättigheter, men hela min poäng med texten var att jag är utled på att bli sammanbuntad i grupp och tvingas klä skott för vad andra människor gjort, så du illustrerar min poäng fint genom att skriva "ni har ju inte direkt uppmuntrat...". Vilka ni? Det är liksom inte så att vita män smyger iväg på hemliga sammanträden där vi bestämmer hur vi ska starta skogsbränder. På samma sätt tänker inte jag kritisera dig för att en kvinnlig pyroman greps häromdagen. Mänskligheten består av individer, var och en ansvarig för sina egna handlingar.

   Radera
  5. Kolonisering är inte ett begrepp som går att beskriva med en så löjligt generaliserande beskrivning som att den har lett till att en stor del av världen är underutvecklad. Indien till exempel är idag världens största demokrati och går starkt framåt ekonomiskt. Den brittiska koloniseringen kan man säga mycket om, men det är mycket troligt att Indien inte hade varit en fredlig demokrati idag om inte britterna hade koloniserat vad som idag är republiken Indien.

   Att du "anonym" också envist hävdar att ett kön och en etnisk grupp har styrt större delen av världen under en längre tid är ingenting annat än dumheter. Vita medelålders män är ingen etnisk grupp, lika lite som FI bryr sig om alla kvinnors rättigheter.

   Jag håller verkligen med Sparo i det inledande inlägget. Det är tveklöst hög tid att vi som är vita medelålders män får besvara all skit vi får.

   Radera
  6. Det var det jag menade. Det är fel att ge sig in och härja i andra länder, men både i Asien och Afrika finns rätt tydliga exempel på att de länder som drabbats många gånger är mer utvecklade än sina grannar, så att påstå att kolonisering är grunden för underutveckling i tredje världen är helt enkelt inte sant.

   Radera
  7. Jo, jag vet att du menade det, mitt svar hamnade fel. :-) Det var menat till anonym och raljerandet över koloniseringar.

   Radera
  8. Jag förstod det, men ville förtydliga att det var så jag menade.

   Radera
 13. Sommartorkan gör sig påmind även här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förutsätter att det var avsett som kritik, men utan att precisera vad i min text som är felaktigt eller undermåligt är den omöjlig att ta ställning till, om jag får kritisera kritiken.

   Radera
 14. Annelie,

  Hade kanske varit klädsamt, om du kunde utveckla dina tankar kring detta. Hur många kvinnliga brandmän finns det ut i skogarna nu? Gruppen vita medelåldersmän dominerar. Tro inget annat. Tycker Sparos inlägg är ett viktigt inlägg. Detta krypskytte har pågått länge nog.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, anser du att kvinnor som sliter och räddar liv inom vården dagligen mot en pisslön är mindre hjältemodiga? Vita kränkta män i all sin glans. Det är skillnad på att som priviligerad gubbe ha en åsikt om hur du upplever saker och att som ung kvinna leva i den verkligheten. Och det kallas tolkningsföreträde att förtryckaren anser sig veta bättre än den förtryckta. Att mala på om att Sverige är så jämställt när jag kan komma på minst tiotal tillfällen jag blivit sexuellt trakasserad, varit rädd för att gå ensam och knutit nyckeln i handen, inte vågat säga ifrån av rädsla för vad som kan ske, universitetsutbildat mig i 5 år med högre resultat och bättre betyg än mina manliga klasskamrater för att ändå tjäna 5 miljoner mindre under ett arbetsliv. Det handlar inte om krypskytte eller enskilda individer utan strukturer som gör att en grupp har fördelar pga att en annan grupp får ta skiten.

   Radera
  2. Ellen, tråkigt att du och andra inte vågar gå ut ensam. Det hoppas jag att alla normala, fredliga människor tycker. Risken att bli ihjälslagen vore visserligen betydligt större om du vore ensam man på stan, men det hjälper ju inte dig om du blir trakasserad, våldtagen eller mördad. Det är lite det som är min poäng här, att det är individer som drabbas och individer som drabbar.

   På slutet skriver du svepande om strukturer. Och den grupp som "får ta skiten" är i alla lägen kvinnor? Har du läst min text eller Liljestrands krönika? För dessa visar rätt tydligt på ett annat alternativ.

   Radera
  3. Vet inte var min kommentar tog vägen. Vi håller delvis med varandra. Statistiskt så är kvinnor i högre utsträckning utsatt för våld i nära relationer. Som du är inne på är risken för att bli utsatt för misshandel eller våld av främlingar högre om du är man. Den gemensamma nämnaren när det gäller våld, misshandel, våldtäkt och mord är att gärningsmannen är en (cis)man, oavsett om offret är man, kvinna eller transperson. Det jag tycker är ”intressant” är som sagt att gärningsmannen i de allra flesta fall är män. Hur kommer det sig? Det tyder ju på att det är något strukturellt, oavsett om resultatet blir misshandel pga supportrar olika fotbollslag eller våldtäkt. Även om inte alla män är kapabla att göra sådant är det fortfarande till största del män som begår dessa brott. Jag tror mycket beror på den kulturella delen och machorollen. Exempelvis att det är mer tabu med psykisk ohälsa hos män som gör att de i mindre utsträckning söker hjälp och i större utsträckning ser självmord som en utväg och genomför dem med dödlig utgång medan kvinnor oftare överlever sina försök.

   Radera
  4. Att män är klart överrepresenterade i våldsbrott är såklart för att nästan alla män är fysiskt starkare än nästan alla kvinnor. Det har ingenting med strukturer att göra att det är så, utan är ren biologi och bottnar i att våra testosteronnivåer är mångdubbelt högre. Att varken män eller kvinnor i Sverige tillåts försvara sig med exempelvis pepparsprej gör det ännu lättare att ostraffat attackera svagare offer.

   Att män oftare lyckas med mordförsök tror jag beror på att vi oftare utför dem för att dö medan kvinnor i högre grad gör det som ett rop på hjälp.

   Radera
 15. Ellen,

  Det eviga generaliserande. Pisslöner inom vården? Det finns massor av kvinnor som tjänar bra. Läkare, narkossköterskor och inte minst dessa barnmorskor. Bor inte långt från ett större sjukhus. Varje sommar är det samma ringdans. Det saknas barnmorskor. Arbetsgivaren bjuder upp till dans, och utlovar bonuslöner, och lite andra godsaker. En barnmorska tjänar runt 35000kr i månaden vilket jag inte tycker är dåligt.

  Retar upp mig på detta snack, om att få ta skiten. Detta prat om dessa strukturer, och annat struntprat. Läs Liljestrands artikel, och byt ut vita män mot arabiska män, eller för den delen svarta män. Kan jag få ett förslag på vad som hänt Liljestrand efter publiceringen?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att yrken du nämner har högre löner. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män för samma arbete med samma utbildning och erfarenhet. Är det rättvist? Sjuksköterskor har betydligt lägre lön och enligt mig gör även de ett viktigt jobb som många gånger räddar liv. För första gången någonsin börjar läkarlönerna sjunka, i samma veva som kvinnliga läkare blir fler än männen. Härligt att du retar upp dig Lars. Konsekvensen för dig är irritation, konsekvensen för mig är som sagt 5 miljoner mindre i lön under ett arbetsliv. Du har helt rätt i att det kvittar fullständigt om mannen är vit eller grön, den gemensamma nämnaren är att det är cis-män.

   Radera
  2. Lars: Trådarna skulle bli lättare att följa om du besvarar ett inlägg under det inlägget istället för att scrolla dig längst ner.

   Ellen: Att ge olika lön för samma jobb är förbjudet enligt lag. Däremot är kvinnor oftare hemma med barn (vilket gör att de inte hinner få samma arbetslivserfarenhet), ofta självvalt. Dessutom söker sig kvinnor till skattefinansierade låglöneyrken i högre grad än män, även det biologiskt betingat eftersom män och kvinnor är olika - och det är bra att vi är det.

   Radera
  3. Ett kort, intressant inlägg på temat "gender gap": https://www.youtube.com/watch?v=vyFjPHwF6To

   Radera
  4. Vad är orsaken till att kvinnor oftare är hemma med barn? Att mannen oftast har högre lön så det är mer lönsamt att göra så. Individen gör ju såklart det som är bäst för dem så med det systemet kommer ojämställdheten kvarstå...

   Jag tycker det är problematiskt om vi ska förenkla det så att biologiska skillnader ger lågavlönade jobb, punkt. Men jag tror vi får bestämma oss om att vi är oense om orsaken är enbart biologisk eller ej. Om mäns höga testosteron-nivåer är orsaken till flera våldsbrott bör det ju gälla alla män? Och alla män beter sig ju inte våldsamt. Det finns även hormonobalans hos kvinnor, exempelvis PCOS som leder till en högre testosteronnivå. PCOS är ändå relativt vanligt förekommande och då tänker jag att om det enbart är genetiskt och inte kulturellt bör en väl se ökad våldsamhet hos den gruppen med? Jag förstår inte hur du menar med att fysiken leder till att män är mer våldsbenägna, då bör de ju enbart vara kvinnor som är offer?

   Jag har förstått samma vad gäller självmord och skillnaden för respektive kön. Hur kommer det sig att män verkligen ser döden som enda utvägen? Min gissning är att psykisk ohälsa uppfattas som en svaghet enligt könsnormerna och steget för att söka hjälp för män blir betydligt längre. Dessutom tror jag kanske inte heller män behandlas lika om de väl söker vård. Det är tabu.

   Radera
  5. Jag såg filmen och jag står fast vid att vi får fortsätta vara oense. Det finns studier som visar hur barn särbehandlas pga kön vad gäller exempelvis leksaker, då tjejer uppmuntras att leka med dockor eller mjukisdjur vilket utvecklar och övar förmågan att ta hand om andra. Jag tror att det både påverkar yrkesval senare i livet (fler kvinnor inom vård och omsorg tex) men även att fler kvinnor värderar familjeliv och tid med barn. Men som sagt, vi är nog oense.

   Radera
  6. Tror du inte kvinnor hellre vill vara hemma med sina barn? Ser jag till min egen bekantskapskrets så är det så, även i de fall kvinnan har högre lön än mannen. Och första året är det ju enklast av biologiska skäl också. Vi män har så himla klen bröstmjölk :-).

   Nej, alla män behöver inte bli våldsamma bara för att vi är starkare än kvinnor, varför skulle det vara så? Vi är individer, inte strukturer.

   Visst finns det kvinnor med högre testosteron, men de är ju undantag och lär knappast påverka statistiken. Och hur höga halter talar vi om? Exempelvis löparen Caster Semenya som tidvis stängts av och tvingats äta testosterondämpande medicin för att få tävla mot andra kvinnor skulle inte ha någon chans i ett lopp mot män, och har inte heller deras testosteronnivåer, bara för att hon har tio gånger högre halt än sina kvinnliga konkurrenter.

   Dels kanske män vant sig att knyta näven i fickan och härda ut psykisk ohälsa istället för att ta hjälp. En annan faktor kan vara att vi är generellt sämre på att prata om våra känslor, vilket ju kan lätta när man mår dåligt.

   Radera
  7. Ja, det finns flickor som uppmuntras att leka med dockor, men det finns allt fler exempel på pojkar som uppmanas att göra detsamma, eller klä sig i rosa eller t o m kvinnokläder (här snackar vi psykisk barnmisshandel på hög nivå). Och när föräldrar och förskollärare låter barnen välja själva är det fler flickor som vill ha barbie och fler pojkar som vill ha leksaksbilar. För att vi ÄR olika.

   Radera
  8. Haha, ja, vid amning är det givetvis en fördel om kvinnan är hemma till en start. Men vill inte män vara hemma med sina barn då?

   Eftersom du sa att män har högre testosteronnivåer än kvinnor så tolkade jag dig som att det är orsaken
   till att män är mer våldsbenägna? Men då låter det som att vi är överens om att det finns kulturella skillnader som avgör hur det artar sig oavsett testosteron-nivå?

   PCOS drabbar 6-16% av kvinnor i fertil ålder. Det kanske inte handlar om så höga halter då.

   Det tror jag med. Varför tror du män är sämre på att prata om sina känslor?

   Radera
  9. Det är stor skillnad på att uppmuntras/tillåtas att göra vad barnet vill och uppmanas. Varför tror du en liten pojke mår dåligt av att bli klädd i klänning eller annat kvinnligt klädesplagg? Jag håller med dig om det finns olikheter mellan könen, det vi inte är överens om är hur de olikheterna skapas.

   Radera
  10. Kvinnligt kodat klädesplagg* ska det stå

   Radera
  11. Jo, män vill vara hemma, men inte i samma utsträckning. Vi (och nu generaliserar jag grovt, alla ska få göra som de vill) tycker att ni är bättre på att sköta om barnen.

   Det måste vara massor av skäl till att bli våldsbenägen. Kultur, uppfostran, missbruk (har förstått att steroider inte precis gör män kolugna), för att inte tala om fel i huvudet.

   Ingen aning om testosteronhalter vid PCOS (knappt annars heller). Försökte hitta siffror nu, men gick bet. Semenya, som jag nämnde, föddes med dubbla uppsättningar könsorgan, så det är ett helt annat läge. Tror hon pendlat på 5-10 nanomol/liter, medan män ligger på 12-35 och troligen i det högre spannet i idrottsvärlden.

   Ja, det är stor skillnad att uppmuntras och tvingas. I de fall de gått riktigt snett (http://iotakt.se/jag-vill-inte-jessica-stegrud/) har jag inte ord för vad jag vill göra med föräldrarna. Tror dock aldrig att jag hört om ett fall där en pojke velat klä sig i kjol eller klänning där föräldrarna haft borgerliga eller traditionella högervärderingar. Det kan också vara värt en fundering. Tyvärr tror jag inte mamman i den länkade artikeln är ensam om att tycka att det vore statushöjande att ha ett barn med oklar könsidentitet.

   Radera
 16. Man hinner inte mer än vända ryggen till så är det färdigt. Nu har tydligen en riksdagskandidat för detta FI meddelat omvärlden att den judiska befolkningen i Israel kan lämna landet i en operation som liknar etisk rensning.

  Det är Oldoz Javidi som tänkt till. Hon presenterar sig som Min historia och min kropp bär på livserfarenheter ovärdeliga för att implementera intersektionalitet i tanke och ord.

  Där har vi det igen. Den pösande självgodheten. Det mesta passera som bekant om det kommer från rätt politisk trut.

  Vad hade hänt om en vit manlig representant för SD hade framfört tankar om deportering av judar till USA?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad bevisar hennes uttalande? Att det finns en kvinna som inte vet vad hon pratar om. Jag tror att vi alla skulle kunna göra en lista på såväl kvinnor, män, barn och gamla som inte vet vad de pratar om.

   Det du skriver på slutet är mer skrämmande, att uttalandet får olika mediebehandling beroende på vem som sagt det. Oavsett om det beror på att media vill hålla F! bakom ryggen eller tycker att man inte kan förvänta sig mer av dem. Jag hade gärna sett Gudrun Schyman pressas på varför hennes parti tycker att det är okej att ge Javidi fortsatt förtroende. Hade det varit en representant för något av riksdagspartierna, AfS eller MED tror jag det hade skett.

   Radera
 17. @Larsson

  Skall skärpa mig. Det sista inlägget var lite svårplacerat.

  Med vänlig hälsning

  Lars


  SvaraRadera