tisdag 11 augusti 2020

Råg- och havrebröd

Jag tror att jag nästan utan att ha märkt det själv tagit steget ända ner i hembakträsket. Varje gång jag bakar matbröd tänker jag att jag borde sluta köpa bröd eftersom det är minst tre gånger så dyrt och inte lika gott som att göra det själv. Men så har jag inte tid just när brödet är slut, har inget jäst hemma och tänker att bara den här gången köper jag färdigt.

Men nu är det 2-3 månader sedan jag köpte mjukt bröd (vid knäckebröd drar jag gränsen). Jag försöker både förfina befintliga recept och testa nya. Den här gången blev det ett nytt recept där jag blandade råg, havre och vete. Inte unikt, men gott.


Ingredienser

smör/margarin, 50 gram
jäst, 50 gram
vatten, 5 dl
salt, 2 tsk
sirap, 2 msk
havregryn, 3 dl
rågsikt, 7 dl
vetemjöl, 6 dl

Smält smöret, häll i vattnet, värm upp till 37 grader, lös upp jästen i vätskan. Inget nytt så långt för så börjar nästan alla mina recept.

Därefter i med salt och sirap.


Och så gryn och mjöl.


Rör om med degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.


Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den till två stora limpor och upp med dem i en långpanna. På med duken igen och ytterligare en halvtimmes jäsning.


Slå på ugnen på 200 grader så att den blir varm tidigast när halvtimmen gått. Släng in pannan långt ner och låt den gräddas i 15 minuter. Sedan flyttar du upp pannan till den övre delen av ugnen så att det blir en bra yta. Låt den stå där tills den är färdig, gissningsvis efter ytterligare 15-20 minuter.


Gillar formen på dessa, att det blir riktiga limpor i bra format. Har en förmåga att få limpor att välla ut så att brödskivorna blir 2 cm breda, alltså som en halv ostskiva. Man lär så länge man lever.

Det som framförallt saknas i min matbrödsarsenal är ett bröd att ersätta formfranska med, om jag t ex vill göra varma mackor eller fattiga riddare. Om någon har tips på ett bröd ungefär som detta (fast gärna lite grövre) är jag idel öra.

52 kommentarer:

  1. Vill du göra typ formfranska så är en bakmaskin kanon. Luftiga avlånga höga limpor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mot det står att jag är rätt avig mot att skaffa mig maskiner som bara står och tar plats de flesta dagar, men jag får väl överväga det. Om det inte går att fuska.

      Radera
  2. Kan du inte göra varma mackor eller fattiga riddare på brödet du bakat?
    Vill du ha mer fyrkantig form på brödet går det att baka i en form istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men det är inte bara den fyrkantiga formen jag vill åt utan också den luftiga konsistensen som släpper igenom ost, mjölk eller annat. Receptet ovan t ex är alldeles för kompakt. Kanske skulle jag kunna sätta denna smet i en form:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/01/nyborjarfrallor.html

      Radera
  3. Jag började själv baka bröd rätt sent i livet, men numera kan jag knappt ens begripa varför jag inte började tidigare. Butiksbrödet smakar ju bara äckel päckel om man kan baka riktigt bröd själv. Det är dessutom både enkelt och sparar mycket pengar jämfört med bagerier. Tar inte så mycket tid heller och det luktar gott i hemmet samtidigt. Bara uppsida helt enkelt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det enda som krävs är framförhållning. Även om arbetstiden inte är lång kan det ta några timmar om man räknar in jäsning och gräddning, så kommer man på kl 23 att man inte har bröd till frukosten är man sent ute.

      Smakmässigt är det som med sylt. När man väl börjat göra egen duger inte köpesylten eftersom den bara smakar socker. Där har vi kanske nedsidan, svårt att inte äta för mycket bröd när det är ny- och hembakt.

      Radera
  4. Jag har precis fått till en god formfranska på surdeg, genom att helt enkelt använda samma deg som till bullar minus eventuell kardemumma. Kanske det skulle funka även med jäst? Absolut inte nyttigt, men det är väl aldrig formfranska tänker jag.

    Personligen är jag helt frälst på min surdeg nu, när den väl är igång så ger den samma tillfredsställelse som gratis plockade grönsaker, eget stickat plagg eller otroligt många sparade kronor på något man faktiskt behövde varje gång jag ser den i kylskåpet <3 Inser att det inte är några miljoner jag sparar på den med tanke på priset för jäst, men den finns ju alltid där, ger brödet lite bättre smak och skulle folk gå bananas i affärerna igen pga konsekvenser av att äta fladdermus så har jag alltid möjlighet att baka ändå. Den stora nackdelen är ju att man inte får ett bröd på några timmar, men istället är vi aldrig utan bröd för jag bakar på rutin varje gång degen behöver matas, och jag kan tycka det är skönt att knåda ihop degen ena dagen, låta den jäsa i kylen över natten, forma, låta jäsa ytterligare en natt. Dvs varje bakning tar en kvart och man behöver inte sitta hemma och vänta mellan jäsningarna ;) (För man behöver givetvis inte baka surdegsbröd som snubbarna som hävdar att man måste vika degen hundra gånger om dagen, VEM har tid med det?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nyttigheten spelar inte så stor roll. Det blir inte ett bröd jag kommer äta mycket av.

      Jag gillar idén med surdeg, men tyvärr inte smaken. Tycker att allt surdegsbröd smakar likadant. Hade egen surdeg ett tag, men även andras surdegsbröd går bort för mina smaklökar.

      Bulldeg var en kul idé som jag borde testa.

      Radera
    2. Ja gillar man inte smaken finns det nog ingen tjusning med en aktiv surdeg i kylen :D Du får prova, det värsta som händer är väl att dina fattiga riddare bara blir kanelbullar ;)

      Radera
    3. Exakt så. Fast Veras tanke här uppe att köra franskbrödsdeg i form känns också lockande. Så många recept och så lite tid :)

      Radera
  5. Har bakmaskin. Det bästa med den är att vakna upp till nybakaddoft på helgen. Detta klarar inte manuell bakning.

    PS Jag var säkert nästan 30 år innan jag fick veta att fattiga riddare inte gjordes på torra kanelbullar, som mamma alltså gjorde...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte vilja ha en maskin som är igång när jag sover. Drar gränsen vid klockradio.

      Hur kan kanelbullar hinna bli torra? Finns det kanelbullar slår man ju i sig dem :)

      Radera
    2. Behöver ju inte ha maskinen vid sängen...

      Jo det bakades hiskeliga mängder bullar när jag växte upp (bullmamma). Inte bara torra bullar. Även de där bullarna som svettats i en påse på en utflykt och pärlsockret smält fick bli fattiga riddare om de var med hem igen.

      För er yngre: på 70-talet var det för de allra flesta uteslutet att köpa fika ute (på kafé eller ens mack. Macken sålde motorolja och tändstift, inte fika). Nej, det hade man med sig i en kylväska med kylklampar.

      Radera
    3. Oavsett om maskinen är vid sängen eller inte vaknar jag av minsta knäpp (om den inte sätter eld på bostaden innan).

      Ja, det var tider det! Medhavda mackor och mjölkchoklad i termos eller saft i sirapsflaska. Och mackarna HADE tändstift och andra biltillbehör, inte bara bullar och jävla grillkorv.

      Radera
  6. Bröd är underbart!
    Nattjäst är min favorit. Smakar mer, mindre aktiv väntetid och mindre jäst (som priset för övrigt gått upp på).

    För att få luftigt och högt bröd av typen formfranska är mitt tips att använda vetemjöl special eller liknande med extra mycket protein, vilket ger fina glutentrådar, som i sin tur gör att degen kan hålla luft.

    Spec-vetemjölet kostar lite mer, men om man nattjäser behövs bara max hälften, ofta så lite som en fjärdedel av angiven jästmängd.

    Sparo, gillar du frön eller korn i brödet? De ser helt "släta" ut. Testa att blanda lite linfrön, rågkross som du skållat (hällt kokande vatten över och låtit svalna) i degen. Jag gillar det.

    Tycker du det är trist att baka ut degen? Annars föredrar jag att göra små bullar, lätt att frysa in och tina styckvis. Smakar alltid färskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, jäst har blivit 10-15 procent dyrare på kort tid, men även om jag kommer att baka allt bröd handlar om max ett par tior per år. Då är jag mer rädd för specialmjölskostnaden för där snackar vi nog dubbla priset mot vanligt vetemjöl i femkilospåse.

      Vet att jag använt något recept med nattjäsning, borde leta upp det igen för visst är det praktiskt.

      De här var helt släta, men jag har åtminstone haft något recept med linfrön.

      Nej, jag har inga problem med att baka ut bröd till bullar, men jag har saknat bröd i limpform sedan jag gått över till att baka själv. Tycker det går lätt att frysa in bara man skivar det först. Och en stor fördel med skivor mot bullar är att de funkar i brödrost, vilket bullar inte alltid gör.

      Radera
  7. Rätt på matematiken.
    Om du inte är sugen på spec-vetemjölet får jag ändå slå ett slag för nattjäsningen, bra för glutentrådarna. Och i så fall så vitt bröd som möjligt.

    Men, om du vill hålla dig mätt längre (svårt att räkna på det finns ekonomi i det), så ger rågmjöl och frön/kross bättre mättnadskänsla. Och använder man enbart lite vetemjöl, är specvetemjölet suveränt för att få upp höjden på bröden.

    Men alla vill ha olika bröd! En annan idé är att blanda i en liten mängd finrivna morötter i degen.

    Får tipsa om
    "Det fantastiska brödet", ett av mina favorecept på vitt bröd. Det blir bullar, men går ju att ha som limpa istället. Degen är emellertid MYCKET lös, så använd i så fall form. Jag skulle köra i 200 grader i ugnen tills innertemp cirka 98.
    Mjölken i degen och att degen är lös (ett helsicke tills man vant sig) gör det bra. Dubbla jästiden och halvera jästen!

    Baka lugnt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, av den anledningen har jag ibland experimenterat med att ta mindre jäst än i recepten, för att längre jäsning kan ge längre trådar. Sen gillar jag att blanda mjöl för att jag tycke att vete smakar lite för lite. Jag slänger ofta in havregryn eftersom det gör bröden grövre utan att bli så mycket dyrare.

      Morötter har jag aldrig testat. Är inte så förtjust i morötter generellt, men gissar att de inte smakar så mycket i bröd.

      Typ detta: http://www.annasmat.se/brod/det-fantastiska-brodet/? Ska testa.

      Radera
    2. Ja, det receptet!
      Jag tycker det är skönt med mindre jäst för då är man lite friare i förhållande till jästiden. Annars exploderar degen nästan om man låter den stå en halvtimme för mycket.

      Radera
    3. Tycker att jag har mer kontroll på en halvtimmesjäsning än när degen ska stå över natten, men det kan vara min orutin.

      Radera
  8. Brödform är nog den enklaste och billigaste lösningen. Har bakat en del formfranskeliknande bröd själv. Jag kör varmluft 200 grader, eftersom jag tycker mig märka att brödet häver sig bättre då istället för med 225 grader valigt.
    Degen jag gör är ganska blöt, men efter ca 30 minuter brukar jag kunna lyfta bröden ur formarna och få en antydan till yta också på sidorna. Gör dock mest småfrallor, eftersom de är populärare.
    Lite genant att jag som är uppväxt med hembakat bröd och dessutom är ekonomiskt sinnad skulle behöva en pandemi för att kicka igång det egna brödbaket. Brödet heter tydligen «Pappabröd».

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker 200 grader har fler fördelar jämfört med 225. Man bränner varken händer eller ansikte när man öppnar luckan och brandvarnaren håller sig lugnare.

      Radera
  9. Jag skulle tipsa om en långform, i detta stuk (https://www.clasohlson.com/se/Långform-Coline/p/44-2084). Då får du fina, höga bröd som blir perfekta att ha som formfranska. Jag tror att du kan experimentera ganska fritt med degen. Jag har testat detta (https://www.kokaihop.se/recept/formfranska) och det blev gott! Dock kräver det två långformar såvida du inte halverar receptet :) Jag tycker personligen att bakmaskin är överskattat. Det funkar lika bra med långformar och ugn! Visst, du kan inte baka under natten, men det hade jag aldrig vågat ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en form i det stuket, men bara en så jag tror att jag halverar åtminstone första gången. Ska testa det receptet så fort jag räknat ut vad som menas med "kräver längre bearbetning än te x. vanlig mlöl" ;-).

      Nej, och så stressad är jag inte att jag behöver baka medan jag sover.

      Radera
    2. Låter klokt! Långform är bästa formen för både brödbak och kakbak :) Haha, där fick du nåt att bita i! ;)

      Låter hälsosamt!

      Radera
    3. De är bara så jävla dyra. Jag ärvde min i våras. Annars hade jag nog fortfarande varit utan.

      Radera
  10. Varför inte köra surdeg,tokenkelt, gratis (jäst) och framförallt mycket godare, samt hållbart i många dagar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör det lätt för mig och kopierar det jag skrev här högre upp:

      Jag gillar idén med surdeg, men tyvärr inte smaken. Tycker att allt surdegsbröd smakar likadant. Hade egen surdeg ett tag, men även andras surdegsbröd går bort för mina smaklökar.

      Radera
  11. Jag brukar köra med avlånga brödformar. Har 4st riktigt gamla, tunnväggiga. Arvegods. Knölar ner bakplåtspapper som får "stå upp" längs kanterna. Så får degen jäsa däri. Då får de stöd när de är i ugnen och pöser upp. Det jäser inte över i ugnen och man kan få grymt höga skapelser.

    Torrjäst kör jag med. Lång hållbarhet, alltid hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var rädd om dem. Jag har en känsla av att de gamla håller högre kvalitet än de man kan köpa på Ö&B (och som ändå är dyra).

      Har aldrig testat torrjäst, men hållbarheten på färskjäst är ganska bra. Skulle tro att den håller en månad i kylen i originalförpackningen.

      Radera
  12. Som någon längre upp skrev, nattjäsning är suveränt för att spara tid. Jag har gjort detta recept ett par gånger nu
    https://lindasbakskola.se/2015/09/16/slang-ihop-limpa-som-bara-jaser-en-gang/

    Bytte ut havregrynen mot lite mer mjöl eftersom grynen nästan var slut hemma. Sen halverade jag mängden jäst. Eller rättare sagt dubblade allt annat. Jäste under natten i form och sen direkt in i ugnen på morgonen. Hade några nävar solrosfrön i också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ser väldigt lätt ut, så den måste jag testa.

      Radera
  13. Nej fan blir 35 grader hemma i lägenheten om jag drar på ugnen på sommaren blir inget brödbak här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan verkligen vara ett problem. Jag har ofta lyxen att kunna välja när på dygnet jag ska baka, så då kan jag göra det när det inte spelar så stor roll. Trist att få 35 grader precis när man ska sova.

      Radera
  14. Svärmorstips: mer tid med degkrokarna. 10 min är inte fel. Men testa att laborera med det. Det fungerade för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mest laborerat åt andra hållet, kollat hur lite jag kan bearbeta degen utan att den spårar ur.

      Radera
  15. Manitobamjöl ger luftigt bröd men är dyrare, kan återkomma med recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner inte till det alls, men hittade en länk som inte lät så kul:
      https://www.aktavara.org/nyheter/1752/inte-bara-rent-mjol-i-pasen
      "Vårvete med högre proteinhalt, för bättre bakegenskaper. I själva verket är dessa egenskaper delvis fejkade med tillsatt gluten och mjölbehandlingsmedel."

      Radera
    2. Inte läst detta men visste att det var mer gluten i detta. Blir väldigt fin deg dock. Man slipper ju palmolja i alla fall som finns i mycket gott bröd :/

      Radera
    3. Palmolja och mycket annan dynga slipper man genom att välja bort hel- och halvfabrikat. Jag har tidigare skrivit om att jag i stort sett blev av med min migrän från en dag till nästa genom att undvika glutamat, ett annat helvete man stoppar i det mesta.

      Radera
  16. Ett tips i brödbaket också är att baka filmjölksbröd/limpa. Går så snabbt att slänga ihop, väldigt gott, behöver inte jäsa och går enkelt att dubbla recepten. Har lite av ett mål i år att bara baka eget bröd och hittills går det bra. Känns lika belönade varje gång det blir gjort. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmjölk är bra. Har använt det i bröd tidigare, men det var länge sedan. Mina "go-to-affärer" har så sällan kort datum-rabatter på det.

      Ja, väldigt belönande. Jag känner inte alls något behov av att köpa bröd längre, bara jag lyckas göra nytt innan det gamla tar slut.

      Radera
  17. Lyckades få hyggligt (så bra att jag sparade det) rostbröd med detta recept för några år sedan. Tror att om man slänger i lite bikarbonat blir det ännu bättre och "rostvänligt"
    http://gamla.matklubben.net/recept/formfranska_grundrecept__51702.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag har precis börjat beta av receptförslagen i det här kommentarsfältet, så nu fick jag ett till att testa.

      Fast 225 grader i 30 minuter låter mycket för min varmluftsugn. Jag tror att det är kolsvart vid det laget.

      Radera
  18. De tipsen tackar jag för!
    Här ska bakas!

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätt kul faktiskt och sällan det blir helt misslyckat.

      Radera
  19. Man brukar prata om hydrering i bröd d.v.s. hur många % som är vätska utifrån degvikten. Vill du ha fluffigare behöver du större hydrering.

    Tror formfranska ska vara 60-65%, vilket är en relativt kletig deg som kan vara svår att hantera för hand. Men om man låter degen vila innan knådning (autolys) så utvecklas gluten så det blir enklare att knåda. (Får dock passa sig för överjäsning)

    Gjorde nyss ciabatta med 80% hydrering, det var ett intressant projekt där man vilar mer än knådar — brödet blev väldigt bra! Här används dock minimalt med jäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utifrån mjölvikten*

      (Detta kallas bagar recept och alla seriösa recept borde vara uttryckt i det)

      Radera
    2. Detta verkar vara ett bra recept, inte för att dumtube är bästa källan. Här är det ca 68% hydrering, går säkert att skippa smöret vilket kan vara svårt att knåda in utan maskin.

      https://m.youtube.com/watch?v=lipLAgZkWN0

      Radera
    3. Jag tror att du har rätt. Jag är nog dessutom lite rädd för allt för kladdig deg och då resulterar det gärna i lite för "stampigt" bröd.

      Smöret borde väl gå lika bra att jobba in med en vanlig elvisp med degkrokar som med hans automatiska maskin.

      Radera
    4. Sant degkrokar går nog fint! Men att väga ingredienser har hjälp mig mest, förut tog jag i extra mjöl för att det var för löst, men om man knådar eller vilar tillräckligt länge så blir det en smidig deg som inte fastnar.
      Att mäta mjöl med litermått är dessutom väldigt osäkert så vägningen har som sagt hjälp.

      Radera
    5. Vägning är smidigt. Ofta tycker jag att vågen ändå måste fram, så då kan man lika gärna väga mjöl, vatten och annat som man normalt måttar.

      Radera