måndag 3 augusti 2020

Securitas och politisk garanti

På börsen pratas det ofta om politisk risk. Det gäller företag och branscher vars verksamhet i ett slag kan hotas av politiska beslut. Det kan gälla energi, friskolor, sjukvård eller betting. En del undviker investeringar i dessa branscher, andra ”spelar” på risken.

Motsatsen till politisk risk är kanske politisk stabilitet, men jag vill nämna en bransch som gått ett steg till och bör få draghjälp av vad man skulle kunna kalla politisk garanti, nämligen säkerhetsbranschen.

Politiker av alla färger har i decennier lovat fler poliser, men åtminstone antalet poliser i aktiv tjänst på gator och torg har minskat. Eftersom folkmängden samtidigt ökat blir det ännu värre. Polishögskolan har dessutom sänkt begåvningskravet till en trea på en niogradig skala, så befintliga poliser är dummare än tidigare.


Resultatet är fler grova brott, mord, överfall och inbrott. De privatpersoner och företagare som försöker freda sin egendom riskerar straff, och de som publicerat övervakningsfilmer i frustration över ordningsmaktens oförmåga kritiseras av polisen.

Det är detta jag kallar politisk garanti. Samhället hårdnar och de som upprepade gånger drabbas av inbrott eller skadegörelse är till slut villiga att göra vad som helst. När polisen inte levererar kommer allt fler anlita bevakningsföretag, skaffa larm och övervakningskameror, sätta staket runt sitt bostadsområde och ställa en vakt vid infarten.


Lång inledning för att berätta att jag köpt aktier i Securitas. Trots bra vinster har aktien inte hängt med index. I år slopade man utdelningen, men anledningen till det var densamma som för de flesta – corona. Tror vi inte att detta virus knäcker samhället är det knappast ett skäl att överge Securitas, som ökade utdelningen flera år i rad innan dess. Insiders har köpt på sig aktier under första halvåret och flera analytiker har höjt riktkursen.

Delårsrapporten i förra veckan var inte tokstark, men helt klart godkänd i den kris världen befunnit sig i. Man har inlett ett kostnadsbesparingsprogram och ser ljust på framtiden. VD-ordet avslutades så här:
Vi fortsätter att fokusera på att vara en ledare i säkerhetsindustrin med vårt starka erbjudande av säkerhetstjänster och lösningar, och vi fortsätter att investera i vår strategiska omvandling för att bli ett ännu starkare företag imorgon.

Min spåkula är inte bättre än någon annans, men jag blir inte förvånad om Securitas kommer att gå bra de närmaste åren, att verksamheten utvecklas och att allt fler människor och företag kommer att köpa privat säkerhet för att få sin vardag att fungera när polisen inte löser problemen.

27 kommentarer:

  1. Inom kort är det mycket troligt att det kommer en lag på att de som har rätt till skyddad adress också har rätt till (gratis) personskydd dvs livvakt då de ju har bevisat att de har en hotbild.
    Det är många inom den s.k. autonoma vänstern, dvs AFA och liknande "sammanslutningar" som har skyddad adress så framöver kan s.k. hembesök ske på ett säkert sätt, för att inte tala om alla dessa motdemonstrationer som dylika grupper deltar i.
    Allt för att säkerställa att utsatta grupper har möjlighet att delta i det demokratiska samtalet och samtidigt trycka tillbaka den alltmer tilltagande fascismen i dagens samhälle?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen ingen aning om hur många personer detta skulle röra sig om och hur troligt det är, men allt sånt här skulle troligen gynna säkerhetsbranschen.

      Radera
  2. Jag tror att du gör helt rätt, säkerhet i alla dess former kommer företag och privatpersoner lägga mer pengar på i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, få saker känns viktigare än säkerheten för sig själv, sina ägodelar och familj.

      Radera
  3. Det får mig att fundera på vad som kan tänkas bli sämre i samhället i övrigt. Nästan alla försämringar borde ju betyda en uppsida för någon typ av tjänst. Säkerhet känns dock mest uppenbart.

    På ett sätt kanske även Avanza/Nordnet har fått fördelar av att folk inte riktigt tror på sina pensioner längre.

    Om kommunal infrastruktur börjar bli opålitlig kanske flaskvatten och brunnsborrning kan vara nåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast en del fattar nog inte att de bör investera själva för pensionens skull. Galet, men ändå.

      Vattnet känns som ett långt skott, men ingenting är omöjligt.

      Radera
  4. Kanske något företag som tillverkar skottsäkert glas kan kan bli en bra investering?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer eller mindre offentliga övervakningskameror kommer att 10-faldigas de närmaste åren :O) Gäller bara att pricka den rätta leverantören av kameror och tillhörande system.

      Radera
    2. Vad fn ska man med kamera till när jurister i gott samarbete med polisen ändå lägger ned utredningen i brist på bevis?

      Radera
    3. Skottsäkert känns ändå som en liten marknad, men okrossbart i största allmänhet kanske.

      Kameror tror jag på. Men det känns som en djungel.

      Radera
  5. Du har troligtvis rätt i din grundsyn Sparo. Tyvärr pekar det mesta på att en allt mer korrupt statsmakt kör landet i diket. Märkligt nog under hurrarop från det svenska folk som drabbas.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch vilken träffande kommentar du fick till här Investeraren... Ja folkets förmåga att tänka går tillbaka för vart år vi går framåt. I vissa frågor görs dessutom allt som går för tysta ner kritik. En bedrövlig så kallad demokrati vi lever i.

      Radera
    2. Jag tror ytterst få hurrar, men alla har olika syn på vad som går att fixa och få rätsida på.

      Radera
  6. Sparo, ja polisens utveckling är hemsk på nästan alla sätt. Blir mest förbannad över att en av de få ärendena de verkar klara av handlar om hastighetsöverträdningar. Skulle önska att de prioriterade ner detta och istället försökte ta dåligt trafikbeteende lite allvarligae, visst lite svårare men finns många platser där samma dåliga beteende upprepas. Sen kanske nan skulle ge sig fan på att lösa lite klassiska brott också eller jag har missat att det numera är ok att göra inbrott, sno cyklar och liknande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg att polisutbildningen i Växjö har svårt att fylla platsera och erbjuder nu utbildning på distans.Tydligen erbjuder alla orter detta. En närvarovecka per månad, resten kan ske oberoende av tidpunkt via nätet. Är detta så bra förutom ur Coronaperspektiv?

      Radera
    2. Mina egna kontakter med polisen har utan undantag slutat med att jag undrat varför jag ens bemödat mig med att ringa dem. Eller ja, i något fall har det berott på att försäkringsbolaget behöver ett ärendenummer, så då polisanmäler man trots att alla inblandade (inklusive tjuven) vet att det läggs ner inom en kvart.

      Känns som att polisutbildningen inte direkt lockar de skarpaste knivarna att söka. Men vill man fylla kåren med knäböjande poliser som brister ut i gråt blir det full pott.

      Radera
    3. Som hyfsat initierad vill jag säga att du har rätt...och du har fel. Det är trots allt media försöker skriva relativt snäv granskning på de som skall påbörja polisutbildning. Begåvningskravet är det som varit i fokus i många år, och det som krävs i detta test är normalbegåvning eller högre. Tyvärr leder samhällsklimatet till att folk som annars skulle sökt drar sig för att söka. Låga löner, inga tydliga utvecklingsmöjligheter och ffa ett till synes lönlöst arbete. Ärenden läggs ner, klansamhällen tar över polisens roll och som person (polis) är du inte längre skyddad. Det finns många mycket goda krafter inom polisen, men med nuvarande organisation förefaller det som om dessa kastrerats. Kanske det är det som är den socialdemokratiska modellen. Ingen skall skina mer än chefen! Tack för mig.

      Radera
    4. Hur kan 3/9 vara "normalbegåvning eller högre"? Om inte normalt snitt är åtminstone en fyra är skalan åt helvete.

      Ja, senast igår kunde vi läsa en förvirrad debattartikel från en polisman som vill rikta skulden för en skjuten tolvåring åt precis alla håll utom mot samhällstopparna och dess säkerhetsorganisation. Hade jag varit polis skulle jag antagligen ha velat slå honom med något hårt och trubbigt.

      Radera
  7. Klok investering!

    Våra politiker har ju, i all sin vishet, pekat ut att Sveriges framtida väg är mot ständigt ökande trångboddhet, etniska motsättningar, och privatiserad trygghet. "När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar." Att köpa aktier i Securitas är absolut exempel på att "bygga väderkvarnar" och dra nytta av samhällets pågående förändring.
    Bert Karlsson och Jan Emanuel Johansson är andra personer som pricksäkert läser av var politisk dumhet ger upphov till utmärkta chanser att tjäna pengar på eländet.
    Bostadsbyggande är en annan sannolik vinnarsektor samt privatiserad vård och LSS-tjänster av olika slag. Vad mer?

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan Emanuel är ju inne i säkerhetsbranschen nu och att ta rygg på hans investeringar brukar löna sig.

      Radera
  8. Problemet med säkerhetsbranschen, speciellt när det kommer till hemsäkerhet är att de säljer känslan, illusionen av säkerhet till mycket saftiga priser utan att egentligen tillhandahålla någon som helst säkerhet. På sin höjd kommer det ut en tjomme och konstaterar att något hänt. För det och möjligen något ompaketerat kinesiskt säkerhetskit förväntas man betala många många tusenlappar om året för. Till råga på allt säljs det med dörr till dörr säljmetoder som hade fått de flesta dammsugarförsäljare att rodna.

    Så din analys känns rimlig, min beskrivning pekar på goda marginaler men förr eller senare måste väl folk fatta att hemsäkerhetspaketen är rena bluffen? Rental cops som patrullerar är dock något som jag är ganska säker vi får se. Huvud förtjänsten med det är väl att buset får sig en uniform och lön för att hänga där de tidigare hängde och inte aktivt sabbar lika mycket förut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du tänker på "Lugna gatan" :O)

      Radera
    2. Jag tänker att fler vill betala för bemannad säkerhet, väktare och ordningsvakter. Vet inte hur marginalerna ser ut, men ju större behoven blir desto bättre blir marginalerna.

      Radera
  9. Grundproblematiken är ju att man skapat massiva utanförskapsområden, såväl sossar som borgare är skyldiga till detta, ingen karriärspolitiker de senaste 30 åren är fri från denna skuld. Dessa nu etablerade områden kommer fortsätta att dränera landets resurser och oavsett hur många som "Mogge Johanson" säger ska låsas in så kommer det skapas ännu fler kriminella så länge dessa områden tillåts finnas kvar i sin nuvarande form.

    Ovanpå detta har vi ett problem jag blivit allt mer medveten om, landets lagar och myndigheter som ska upprätthålla dessa (gäller flera myndigheter, inte bara Polisen) har inte hängt med i utvecklingen. Vi har lagar anpassade för ett land som i stora delar inte finns längre...det finns skriande behov av lagändringar så att diverse myndigheter får bättre verktyg att lösa problem men riksdag och regering är minst sagt senfärdig i att leverera. Det ska inte behöva ta 5-10 år att införa förbättringar.

    Vi går tyvärr inte ljusa tider till mötes, omvärlden liknar början på 1930 rent geopolitiskt och Sverige är inte särdeles väl rustat...lycka till alliop!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker dessutom inte att de verkar låsa in så många även om det pratas om det. Och ja, det är verkligen inte två sidor inom politiken. Alla verkar vilja ungefär samma, med små skillnader. Möjligen med undantag för V och MP, men deras politik ger knappast mindre behov av privat säkerhet.

      Radera
  10. Kanske Sparo är på väg utomlands och ska ut till Arlanda för att ta ett av de tigaste planen, och är nyss uppstigen och passar på att kommentera kommentarerna på mogonkvisten klockan halv fyra.

    Är de månne några nya fastigheter som ska tittas på utom landet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I detta fall var det tvärtom faktiskt, på väg hem för att sova.

      Radera