Dags att baka ett nytt matbröd, till någons glädje och andras förtret. Polarkakor, ett inte alltför nyttigt bröd, men ganska gott och det har jag inte ätit sedan jag slutade köpa bröd för några år sedan. Detta behövs:
mjölk, 2,5 dl
jäst, 15 g
honung, 30 gram
rågsikt,
400 gram (eller 7 dl)
salt, 1,5 tsk
matfett, 100 gram
Som vanligt börjar jag med att värma
upp degvätskan, i detta fall mjölken, till kroppstemperatur. Till det använder jag
mikron. Därefter smular jag ner och vispar i jästen och därefter honungen. Sedan i med allt annat och bearbeta degen
ganska länge. Själv använder jag en hushållsassistent, men det
går fint med vanliga degkrokar eller i värsta fall händerna.
Låt degen jäsa under bakduk i en
timme.
Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord.
Dela upp den i tolv bitar som du formar till runda bröd med någon
centimeters tjocklek. Därefter ytterligare en timmes jäsning.
I slutet av timmen sätter du ugnen på
200 grader och gör ett mönster av hål i bröden med en gaffel. Grädda tills du är nöjd med färgen, för mig tog det ungefär en
kvart.
Helt okej utseende, men inte köpenivå:
Å andra sidan tycker jag inte att det gör så mycket, inte ens om man ska bjuda på dem. Jag är perfektionist på mycket, men inte när det kommer till utseende på bröd, där är det smaken som avgör. Och priset. Jag använde skräphonung jag ändå hade hemma, så den har jag svårt att värdera. Salt kostar några ören, så det struntar jag också i. Övriga ingredienser kostade mig strax under 12 kr, så en krona per bröd. Plus elen för ugnen, som jag inte heller orkar räkna på, men jag prickade veckans billigaste strömtimme.
Kanske investera i en kavel? Eller en litet större flaska.
SvaraRaderaJag har en kavel, men jag är inte helt överens med den. Den har en förmåga att klistra fast brödet hur mycket jag än försöker mjöla såväl kavel som degens yta.
RaderaJag brukar linda in min kavel i plastfolie. Kanske inte är ok enligt bagareliten, men jag är ingen mästerbagare och jag ogillar att diska.
SvaraRaderaDisken tänker jag inte på, deg löser upp sig ganska lätt i varmt vatten, men resulterar det i att det fastnar mindre? För som det är nu ångrar jag varje gång jag tar fram den där j-vla kaveln som skapar mer jobb än den underlättar.
RaderaSmörpapper mellan degen och kaveln brukar oxå kunna funka
RaderaJa, smörpapper är också bra!
RaderaDet är jag mer osäker på om jag har, men jag får testa lite olika.
RaderaOlja in kaveln? Alltså inte bara inför baket men generellt olja in. Kokosolja härskar inte lätt, brukar olja skärbrädor med det.
RaderaOch kanske prova att kalljäsa degen, brukar vara mindre kladd för kalljästa degar (kylskåpsjäst)
RaderaHa!! Trodde jag var ensam i kavelterrorns grepp. Brukar göra knäckebröd ibland, ska kavlas tunt som fan, och degen brukar lite skämtsamt rulla upp sig på kaveln alternativt suga fast i bordet.
RaderaSkönt att inte vara ensam.
Många goda tips. Tack för det!
RaderaNej, det är du verkligen inte ensam om. Jag känner igen det där så väl med att degeln rullar upp sig på kaveln.
blir dess bröd mjuka? Upplever att alla mina bröd jag har försökt att baka alltid blir stenhårda... =( så tyvärr blir det inte billigt för mig, för i slutändan så slänger jag allt tyvärr( gjorde misstaget att lägga ut brödet till fåglarna, men slutade med en dunder-fest för råttor istället)
SvaraRaderaTvå tips. Testa att knåda lite längre tid och jäs minst den tid som står på receptet. Ett annat misstag kan vara att man dödar jästen helt eller delvis genom att smula ner den i för varm degvätska.
RaderaMen recension av smak och konsistens då? Är det samma bröd förutom utseendet?
SvaraRaderaSvårt att säga eftersom jag inte köpt polarbröd på många år. Men typ samma skulle jag säga, fast mina blev lite tjockare.
RaderaJag bakar oxå det mesta av mitt Matbröd själv. Det går snabbt, är för mig en rolig sysselsättning, gott och blir billigare. Doften i köket går inte heller av för hackor. När det är nybakt brukar det bli Smörgås till middag just den gången.
SvaraRaderaSmörgås till middag blir inte lyckat för mig för det riskerar att bli diet till helgen.
RaderaUpplever polarbröds variant som luftig och inte mättande för fem öre. Blev dessa mer "matiga"? Är det honung i originalet?
SvaraRaderaTack på förhand.
Med vänlig hälsning
Skaraborg
Ja, kanske lite matigare, men fortfarande lite för luftiga för min smak.
RaderaJag tror att jag hittade honung i något recept, men det var vanligare med sirap. Till bakning känns de likvärdiga för mig.
Tack för tipset, ska provbakas! Har helt gått mig förbi att man kan baka denna typen av bröd. Tror det kan få godkänt av barnen :D
SvaraRaderaJa, det här borde barnen kunna godkänna. Själv vill jag gärna ha lite mer fibrer och tuggmotstånd, men det brukar inte barn gilla.
RaderaJippie, äntligen fredagsbön, nej fredagsbrön ska det vara...
SvaraRaderaFredagsbrön skulle jag naturligtvis ha haft som rubrik.
RaderaPolarbröd var perfekt att ha frysen på den gamla goda tiden när man var yngre och arbetade.Numera äter jag inte bröd längre och jag ägnar inte min tid åt sådant som att baka bröd även om jag gillade att baka muffins och sockerkakor när jag var ung.Nu är jag en livsnjutare och gör bara det jag vill när jag vill.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaJag kan inte säga att jag njuter av att baka, men lite småkul är det.
RaderaSockerkaka! Åhhh! Bara smaskiga nostalgiminnen. Får plocka fram farmors sockerkaksform i helgen. Tack!
RaderaÖverväg att investera i en kruskavel (på loppis) så får du till utseendet perfekt!
SvaraRaderaFastnar inte degen ännu mer på en sån?
RaderaJo, om den fastnar ja! Dina degar är kanske lite väl lösa? Är ju ok när man gräddar hela limpor och inte behöver kavla. Har aldrig testat om olja/plast/papper kan bättra. Möjligt jag haft tur med kavlar.
RaderaEftersom jag undviker kavel vet jag inte vilka degar som fastnat, så då vet jag inte om de är för lösa. Till detta recept https://sparosverige.blogspot.com/2022/05/glodhoppor.html kavlar jag och det funkar, så jag är inte helt hopplös. Men kan jag komma runt kaveln gör jag gärna det.
RaderaVarför har du inte solpaneler? På taket. Inte i polarbrödet.
SvaraRaderaTom-Hjördis
Jag är osäker på att det framkommit att jag inte har det. Men det är helt riktigt, det har jag inte. Jag beställde faktiskt en offert från en av de ledande leverantörerna och tyckte helt enkelt att det blev för dyrt. Om jag hade haft en normal elkonsumtion, eller ännu hellre en elbil som jag pendlat till jobbet med fem dagar i veckan hade det nog gått att räkna hem på rimlig tid, men nu handlade det om decennier.
RaderaJag har inte läst att du skrivit om dina solpaneler så jag förutsatte att du inte hade några.
RaderaMan kanske behöver ha högre elförbrukning om man ska kunna räkna hem solpaneler inom rimlig tid.
Tom-Hjördis
Det verkade så på det pris jag fick i alla fall. Och ingen elbil i sikte här :-)
RaderaJag kör bara pa köpe, för jag äter sa lite bröd. Men jag bakar bullar och pizzadeg, och har sällan haft problem med att kavla. Nagon gang har degen varit lite lös, men da är det bara att ha lite mjöl pa bänken sa löser det sig. Jag brukar ocksa lata degen jäsa lite längre än vad som star i receptet. Kan det vara tricket?
SvaraRadera/Annika
Antagligen kan både extra jästid och att strö mjöl över och under degen hjälpa. Eller att ha mer mjöl än det står i receptet, men det blir det sällan eller godare av.
RaderaEnig, för mycket mjöl är aldrig bra. Lagom är bäst, är det inte sa svenskar säger :) ?
Radera/Annika
Ja, och i det fallet - gör som de säger, inte som de gör.
RaderaJag vill inte vara sån men rent estetiskt har du lite att jobba med kompis. ;)
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Definitivt! Men som sagt: "Jag är perfektionist på mycket, men inte när det kommer till utseende på bröd, där är det smaken som avgör."
RaderaDet finns ”Nonstick” kavel med silikon! Superbra!
SvaraRaderaDet låter absolut smart, men det är inte många gånger om året jag plockar fram min kavel av "hardstick"-typ, så jag börjar nog med att testa att mjöla den mer, eller det där med plastfolie.
Radera