måndag 31 mars 2025

Kostnader för tidsomställning

Funkar ni som jag är ni trötta idag efter helgens tidsomställning. Jag har aldrig förstått poängen med den. Om jag som är förhållandevis ung och frisk lider är det ingenting emot vad gamla och sjuka gör. Nu väljer jag mina egna tider, vilket gör det lite lättare, när jag hade en arbetsplats var det ännu värre. Jag minns när jag körde till jobbet genom en skog full av älg och rådjur mest aktiva vid gryning och när jag precis kommit igenom den jobbiga tiden med gryning under jobbresan vred man klockan en timme och så började skiten om igen!

Det är inte bara vilda djur som har svårt att se nyttan av tidsomställning. Hur tror ni korna eller hönsen känner om bonden plötsligt dyker upp en timme tidigare eller senare? Men för mig räcker argumenten om svårigheterna för människa och älg. Hur många extra bilolyckor skapar tidsomställningen och vad kostar det i pengar och lidande? En siffra jag såg sa att antalet trafikolyckor går upp hela 30 procent veckan efter tidsomställningen. Människans produktivitet lär inte heller påverkas positivt av att krångla med tiden. Och så har vi alla datasystem som ballar ur eller kräver manuell handpåläggning.

Om vi vänder på det – finns det fördelar med att ställa om klockan varje halvår? När man första gången införde skiten år 1916 trodde man att det skulle innebära en energibesparing och underlätta skogsarbete. Det där med energibesparingen har man gett upp för länge sedan, och beträffande skogsarbetet har det hänt en del på avverkningsfronten under seklet. Ni vet, motorsågen uppfanns och sedan skördaren som käkar upp flera hundra träd i timmen och i stort sett lika effektivt om det är kolmörkt.


Alla människor har en inre klocka. Den kan absolut behöva störas, t ex vid skiftarbete, men då får man extra betalt. Vad får vi andra – ingenting. Eller jo, jetlag. Så nu tycker jag att vi vänder blad och bestämmer en tid istället för två. Om vi ska hålla oss till vintertid eller sommartid vet jag inte, men jag vet att varje ändring känns som en försämring, både på våren och hösten, så bägge varianterna är att föredra framför det system vi har nu.

63 kommentarer:

  1. Sommartid är ett gissel och en helt meningslös sak. Det hade sannolik mer nytta när många arbeta 12 timmar i industrin och inte såg dagsljus. Men nu!? När vi sedan decennier inte heller arbetar 6 dgr i veckan?

    Däremot förstår jag inte alls hur en timme hit eller di när man ställer om klockan kan ge besvär, trötthet eller obehag. Det är väl inte värre än att vara vaken en timme på natten, lägga sig en timme för sent eller när man vaknar klarvaken kl 05 istället för 06 en helt vanlig dag...?
    /Christoffer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt det du nämner ger också obehag, men det går inte att göra något åt vilket jag tycker gör det mer okej.

      T ex problemet med att pendla till jobbet när älgarna är som mest aktiva är ett problem som definitivt ger obehag, ännu värre om det dyker upp vilt framför bilen. Men även sömnproblematiken tycker jag är obehaglig.

      Radera
  2. Det är dessutom ett riktigt corner-case i många IT-system. Det leder till oanade problem ibland. Det vore synnerligen skönt att slippa eländet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag att vi bestämmer att vi tar bort problemet :-)

      Radera
    2. Som flitig användare och även kravställare av vissa IT-system via mitt yrke så skulle jag inte säga att det är ett problem i de branscher jag verkat. Det var många år sedan tidsomställningen ställde till med några problem här. Men visst, det kanske finns system utanför mitt användningsområde som påverkas negativt.
      Kan dock hålla med om att det vore bättre att hålla sig till en och samma tid även om jag personligen knappt alls brukar påverkas fysiskt av årets två tidsomställningar.
      /Ingenjören

      Radera
    3. Fint att höra att det finns såväl personer som system som inte påverkas negativt (fast knappast positivt heller, tänker jag) av tidsomställningen. Inte för att jag blir piggare för det ;-)

      Radera
  3. Normaltid d v s vintertid året runt tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket som funkar för mig, bara inte ständiga byten.

      Radera
  4. Håller med. Det är ett ofantligt underbetyg till alla politiker som inte klarar av att avluta detta elände. Trots massivt väljarstöd och ingen kostnad. Jag trodde det skulle vara över när EU behandlade frågan för några år sedan, men de lyckades bara bestämma att alla länder skulle få bestämma över det själva. Nu verkar ingen orka ta tag i det igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rikspolitikerna är väl så vana att de ska kunna ösa över alla beslut på EU, FN, Nato eller någon annan att när något hamnar på deras bord blir de helt handlingsförlamade. "Ska VI behöva jobba?" liksom.

      Radera
    2. Glöm inte WHO och skojaren Anthony Fauci (han ser ju dessutom ut som en äldre version av killen från MAD serietidning).

      Radera
    3. Jag glömmer ingen :-(

      Radera
  5. Jag brukar låta bli att ställa om klockan de första veckorna i ren protest, men till slut brukar jag ge upp och fogar mig i flocken. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje halvår finns det artiklar att läsa om de som vägrar, men även om jag bestämmer mig för en egen tideräkning måste jag ju anpassa mig till omvärlden så fort vi interagerar.

      Radera
  6. Det ger människor något att tala om 2 ggr om året och skapar en känsla av gemenskap, vi gör något tillsammans som ett samhälle. Nu jobbar ju inte jag och vaknar när jag vaknar så detta påverkar mig överhuvudtaget inte. Jag får ställa om klockan i bilen bara. Så byt eller byt inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gemenskapen borde gå att hitta någon annanstans än i en dum tideräkning.

      Beträffande bilen sackar min klocka, så den får jag ställa om varje resa :-(

      Radera
  7. Även Skördaren där i skogen framförs av en biologisk varelse än så länge. Sällar mig till skaran som tycker det är dags att slopa tidsomställningen. Kör med min egen tideräkning, sover tills jag vaknar, men upplever ändå att jag påverkas negativt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla sover tills de vaknar ;-)

      Radera
    2. ...om de inte dör istället :(

      Radera
    3. Ja, det är enda undantaget.

      Radera
  8. Vi kör en kompromiss och sätter tiden en halvtimma mellan sommar och vinter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Vi kör en halvnormal tid, Central European Half Time.

      Radera
    2. Bra idé och sen efter 1-2 år med 30m omställning slutar vi upp med tramset för gott.

      Radera
    3. Varför 1-2 år. Bestäm ett system innan oktober och så kör vi på det. Jag är som sagt öppen för alla varianter, bara vi håller oss till en tid.

      Radera
    4. Lite tillvänjningstid för de som gillar det, vi övriga har lidit så länge att 1-2 år kvittar. Jag ser helst att detta blir sista året med tidsomställning.

      Radera
    5. Men varför tillvänja genom att återigen vrida klockan? Det blir lite som att trappa ner våldet mot ett misshandelsoffer (inga övriga jämförelser) när det som kräver minst tillpassning från hans sida är att man slutar att slå honom nu.

      Radera
  9. Nä, det är bara urbota korkade människor som håller på sådan här! Samma med solen på sommaren. Djuren söker skydd i skugga för det intensivt brännande UV-ljuset, men inte dummänniskan... och de allra dummaste av dem kallas för turister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Djur har helt klart en mer avspänd inställning till kalendrar och måsten.

      Radera
  10. Håller verkligen med om det totalt onödiga och irriterande fenomenet att ställa om klockan 2 gånger per år...

    Däremot tycker jag starkt att det är SOMMARTIDEN som borde behållas, jag menar att de flesta har större behållning av ljuset på eftermiddagen än morgonen eftersom eftermiddag/kväll generellt innebär fritid medan morgonen generellt mest innefattar morgonrutiner inomhus samt transport till arbete. Dessutom, vill man verkligen att solen ska gå upp vid 3-tiden på natten under den ljusaste delen av året, vilket den gör om vi kör vintertid/normaltid under sommarhalvåret?

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kör vi på det då. Fast det där med att solen skulle gå upp klockan 3 beror väl egentligen mest på att det är väldigt ljust här uppe på sommaren jämfört med vintern? Och om solen går upp 3 eller 4 gör ingen större skillnad för mig som har en tendens att sova över bägge klockslagen.

      Radera
    2. Solen står i zenit kl 12, alltså är det vintertid som bör gälla. Varför krångla till det? Att man har mer behov av solljus på eftermiddagen har väl noll betydelse i sammanhanget, eftersom det under vår-sommar-höst är ljust till kl 20-23?
      /Christoffer.

      Radera
    3. Nej det kanske inte gör jättestor skillnad om solen går upp kl. 3 eller 4 på sommaren, men däremot gör det stor skillnad om solen går ner kl. 16 eller 17 på vintern, för den som slutar kl. 16.

      Vilket klockslag solen står i zenit spelar väl ingen som helst roll, vad som däremot spelar roll är samhällets dygnsrytm (som de flesta snällt får anpassa sig efter) i förhållande till de ljusa timmarna på dygnet. På sommaren är det kanske inte är lika viktigt som på vintern när de ljusa timmarna är en bristvara, därför anser jag att man ska ta vara på dem bättre på vintern genom att införa sommartid så att fler kan få glädje av ljuset på eftermiddagarna.

      Men jag är väl medveten om att alla tycker olika :)

      /P

      Radera
    4. Som sagt, ni får gärna bestämma detta (om ni kan enas). Jag tycker att bägge varianterna vore bättre än den vi har nu.

      Radera
    5. Jag föreslår att vi drar det ett steg längre och avskaffar både sommartid och dumheterna med tidszoner. Om alla anger sina tider i UTC+0 eller GMT så slipper gäller alla tidsangivelser globalt.
      Visserligen kommer vissa få gå upp på lite konstigare tider jämfört med idag, men vad spelar det förr roll om man kallar en tid punkt för kl 07 eller kl 01.

      Radera
    6. Ska det verkligen behövas? Jag har inga problem med att andra länder har andra tider. Då är det värre att de har andra språk. Och sätt att tänka :-)

      Radera
  11. Är inte kobonde, men gissar att de skippar tidsomställningen och kör samma schema som vanligt.
    Har en hund som tio minuter före matdags börjar cirkulera runt i köket, och sitter i givakt och väntar när det är fem minuter kvar. Kommer inte maten inom kort då signaleras missnöje med väldigt tydliga skall. Ingen förståelse för att ställa om klockan där inte, får glida typ fem minuter per dag.
    Tror det bästa för alla parter vore att skippa hela grejen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska fråga närmaste kobonde (tillika granne) så fort jag får möjlighet. Nu har de mjölkningsrobot, så det kanske kvittar lite för korna när människorna kommer ut i lagården, men jag vill veta hur det funkar.

      Mina katter tycks ha ersatt sina biologiska klockor med slumpgeneratorer. De kan t ex gå upp och ut kl 3 ena dagen och kl 9 dagen därpå.

      Radera
    2. Min syster har mjölkkor och där ställer man inte om klockan för kornas skull, utan behåller samma fysiska tid. Hon har ingen mjölkningsrobot som hjälp heller. Korna blir stressade av förändringar, vilket gör att dom ger mindre mjölk.

      /Lilla My

      Radera
    3. Det kan jag tänka mig. Men kanske annorlunda om man har mjölkningsrobot. Jag ska fråga min granne så fort jag får chansen, vilket antagligen blir nästa gång jag ska köpa mjölk.

      Radera
  12. Numera har jag inga som helst problem att ställa om mig vid tidsomställningen då det inte spelar någon roll vad klockan är när jag går upp när jag är pensionär.Jag tänker inte ens på det då jag brukar lägga mig vid midnatt (Ibland vänder jag på dygnet och ser på tv:n på nätterna) och sedan brukar jag gå upp när jag känner för det kl.12-14 eller ibland tidigare som kl.09 häromdagen.Jag har under större delen av mitt arbetsliv som långtradarchaufför sovit väldigt lite på vardagsnätterna så det är väldigt skönt att sova många timmar eller bara ligga kvar och dra sig i sängvärmen.Däremot anser jag att vi skall ha en och samma tid året om då det är väldigt många som har svårt med tidsomställningen vår och höst.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också ett flexibelt liv nu, så det kunde vara värre. Men tycker ändå att det är irriterande, och dessutom till ingen nytta.

      Radera
  13. De där tidsomställningarna är helt onödiga och ställer till det ordentligt framförallt för de som jobbar natt och helg. Värst är övergång till sommartid som nu i helgen då det blir en timme kortare och det är lika mycket att göra som vanligt. Ska man vara färdig och vara på en plats kl 06 och sedan avsluta passet så blir det bra stressigt, och ofta hinner man inte med allt som skulle gjorts under natten. Och rapporter till kunder blir konstigt, ibland har man lämnat innan man kommit!
    Övergången till vintertid är bättre då man åtminstone har en timme till på sig.
    Det ställer till det inom vården med födda/döda inom tidsintervallet också. Till exempel, en kvinna föder tvillingar, den första föds kl 02:59, sedan dras klockan tillbaka till 02:00, nästa tvilling föds 02:07, vem är äldst :D. Nu är detta exempel inte så farligt, det kan nog bli värre. Samma med brottsutredningar, man kan vara på två ställen samtidigt, någon begår ett brott kl: 02:30, men enligt vittnesuppgifter var denne i en annan del av staden denna tiden:)
    Nä, skrota detta trams. Det härrör från en helt annan tid. Nu vill ju folk uppenbarligen ha ett 24/7 samhälle då blir denna tidsomställning ohållbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbade natt en gång i världen, men nästan aldrig natten mellan lördag och söndag. Annars hade det varit intressant att se om jag skulle ha fått kortare eller längre arbetsdag (-natt) med bibehållen lön.

      Den märkligaste reflektionen kring tidsskillnader gjorde komikern Ismo Leikola som konstaterar att han pga flygning genom tidszoner hade en dag när han inte existerade:
      https://www.youtube.com/watch?v=Ws0hx6U52Uo

      Ibland hör man om 24/7-samhället, men när jag försöker få tag i folk känns det ibland som om vi snarare lever i ett 3/4-samhället - nästan ingen jobbar fredagar och övriga vardagar är de bara sporadiskt på plats.

      Radera
    2. Roligt exempel :) Finns det någon som är "äldre" än sin äldre tvilling?

      Radera
    3. Det måste det göra. Om skillnaden i snitt är 19-30 minuter (https://parentswonder.net/how-far-apart-are-twins-born/) kan vi väl säga 25 minuter för mediantvillingen. Då borde var 58:e tvillingfödsel gå över midnatt (med reservation för ett helt gäng med felberäkningar jag kan ha gjort)-

      Radera
    4. nja, det är ju bara en dag om året som klockan ställs om åt rätt håll. Så 1/58*1/365 dvs ca 1 på 20.000 tvillingar. Tvilling överhuvudtaget ligger runt 1/100. 1/2.000.000 totalt, eller rent statistiskt ca 5 st i Sverige

      Radera
    5. Ja, om du med "äldre än sin tvilling" menar att de ska fylla olika år. Jag tänkte att det räckte med att du fyller den tredje och brorsan den fjärde.

      Radera
  14. Överdriver du inte en aning nu? Gå och lägg dig en halvtimme tidigare dagen innan, så märker du inget av detta fenomen. Enkla problem, enkla lösningar.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det ändå fungerade så med den inre klockan, men nej. Den vill inte riktigt ställa om sig på en gång.

      Radera
    2. Det tar en vecka innan jag är helt återställd, men håller med om att det finns större problem i världen.

      Radera
  15. Numera pensionär så jag känner inte av det men när jag en gång i tiden jobbade kontinuerlig 5-skift med 12 timmars skift på helger då var det surt när nattpasset blev 13 timmar☹️
    Tycker ändå att vi kan ha en tid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade du månadslön och gick miste om (alternativt tjänade) en timmes lön, eller hur funkade det?

      Radera
  16. Håller med till fullo - hade önskat vintertid året om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får meddela beslutet till EU så inför de det, det är ju en folkstyrd organisation ;-)

      Radera
  17. Jag är med dig sparo, att mixtra med tiden är onödigt och jobbigt. Det är väl därför de som bestämmer vill ha det så ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att veta deras bevekelsegrunder. Ofta tror jag att man inför något man tror på, och som kanske t o m ÄR en bra idé - då. Sedan får det rulla på eftersom det är så det är nu. Lyssna bara på när politiker pratar om avtal som om de vore huggna i sten och måste gälla för all framtid.

      Radera
  18. Så fascinerad över de som väljer att avstå, hur funkar det i livet med andra människor? Får man sitta hos tandläkaren en timma extra eller vad gör man? Insåg när jag kom hem igår att jag glömt ställa om min bilklocka (så klart) och ställde in min p-skiva efter det.

    Håller med dig, en tid, vilken som! Hur kan det ena eller det andra vara bättre, det är ju lika mycket dagsljus vad klockan än är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att man vänjer sig vid att räkna om allt en timme halva året. Det står ju var och en fritt (till skillnad från exempelvis de bilister som motsätter sig högertrafikomläggningen), men visst måste det vara krångligt.

      Radera
  19. Hade en förhoppning om att de skulle försvinna. Röstade i EU för en borttagning av omställningen. Man fick fylla i en enkät digitalt. Har för mig att en majoritet rösta ja för borttagande men EU valde att skjuta på beslutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl politiker i ett nötskal - först frågar de vad folk vill, men vill folk "fel" struntar man i dem. Och trots att det händer gång på gång får folk för sig att de lever i en rimlig demokrati.

      Radera
  20. Hitta en notis om det "Finland väckte då frågan i EU, som 2018 genom förde en medborgarenkät som nästan fem miljoner européer deltog i och 80 procent var för avskaffandet."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medborgarenkät är ändå ett väldigt bra ord från en organisation som vill låtsas vara demokratisk, det får man ge dem.

      Radera