torsdag 27 mars 2025

Tunga matspartips

Schlagersångaren och gastronomen Edward Blom har den senaste tiden blivit alltmer politisk i sociala medier och det brukar sällan bli särskilt lyckat när kändisar pratar politik. Jag tänker ofta på hur rätt Ricky Gervais hade när han sa till skådespelarna på Golden Globe-galan att de borde skippa de politiska talen eftersom de flesta av dem hade gått mindre tid i skolan än Greta Thunberg.

Men den här gången har Edward uttalat sig om något han kan, nämligen mat, och det uppmärksammar jag gärna eftersom jag tycker att han har poänger. Efter att matpriserna gått upp ville han i all välmening ge tips om att få ner matkostnaden.

Några av de här tipsen känner jag igen från min egen blogg, exempelvis att inte göra idiotköp, att inte köpa ”slöfockvaror” som han kallar dem, att köpa baljväxter torkade och att göra egen hummus. Tyvärr känner jag även igen invändningarna i svaren han fick:

  • Alla bor inte med stor tomt.
  • Alla hinner inte laga mat för de jobbar heltid.
  • Alla har inte förvaringsmöjligheter.

Nej, det stämmer ju. Jag tänker själv inte brygga öl, lagra upp ost eller smuggelsprit, men är det inte att göra det väl lätt för sig att därför avfärda allt? Här kom ett tjugotal spartips och bara för att alla inte passar alla borde Blom hålla käften? Då känns det inte som att man vill hitta lösningar utan snarare svepskäl för att inte göra någonting annat än att fortsätta gnälla.

Fast ärligt talat går det faktiskt att odla även utan stor tomt eller jordkällare. För att inte tala om att laga mat från grunden trots att man har mycket att göra. Jag minns en sommar när jag jobbade 60-70 timmar per vecka. Just då blev det ingen hemlagad hummus, men jag åt tre mål mat per dag (inklusive matlåda 5-6 dagar per vecka) tillagade på den egna spisen utan spår av hämtpizza eller färdiga mikrorätter, så nog tusan går det med.

Om det enda verktyget man har är en hammare ser alla problem ut som spikar”, lär Mark Twain ha sagt, och om man är vänsterpartist tycks alla lösningar se ut som skattehöjningar, tvång och förbud. När riksdagskvinnan Lorena Delgado Varas (mest känd för sin palestinasjal i plenisalen – kanske är det väldigt kallt där) svarade att många redan gör sitt yttersta, så nu återstår bara ”politiska åtgärder” replikerade Blom att en sänkning av matmomsen vore önskvärd, men den bollen duckade hon.

I vanlig ordning vill man väl istället försöka begränsa livsmedelshandlarnas möjligheter att ta ut vinst. Det faktum att av varje hundring man betalar till kassörskan går 30-35 kr till Lorena och hennes politikerkompisar är inget problem i hennes värld.

86 kommentarer:

  1. Att gnälla på ett problem som faktiskt går att lösa istället för att försöka göra något åt problemet är en nationalsport där många guldmedaljer kan delas ut! Det handlar helt enkelt om barn som ännu inte blivit vuxna som trots allt har fått vuxna kroppar, personer som vägrar ta ansvar för sitt eget liv utan skyller allt på externa omständigheter och att de inget kan göra. Förutom att gnälla då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är så himla tragiskt! Det behöver inte vara fel att gnälla, men det i sig löser ju inga problem.

      Radera
  2. Ett politiskt parti, tex F! och deras kusiner i riksdagen, kunde/borde driva att mat ska vara gratis, och inte bara gratis, den ska tillagas av statliga experter och servereras i av staten ägda restauranger - inga vinster i välfärden här.
    Restauranger som tex Clock eller SARA-kedjan, javisst ja, staten har redan provat med det. På politikerspråk så sägs det säkert ha varit lyckosamt.
    Så varför inte bara förstatliga jordbruken/bönderna, det är ju här som roten till det onda är? Javisst ja, det har man redan provat i öst. Att många miljoner människor dog när statliga experter gav sig in på det praktiska är väl något man får ta. Vad är de säger därborta i väst "you can't make an omelette without breaking eggs".

    En annan vinkel kan ju vara att om man inte mixtrar med peningmängden så får man mindre problem med sådant som med automatik då följer med, tex inflation.
    Nej, nej, nej!! Det är onda ICA-handlare som höjer priserna för de behöver nya sommardäck till sina fyra Ferrari-bilar hemma i garaget. Och hör sen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt att förstatligande av allt skulle ta bort fattigdomen, men det har prövats och brukar tvärtom resultera i att fattigdomen blir värre än någonsin.

      Det är också möjligt att onda Ica-handlare ÄR en del av problemet, men det intressanta är inte skuldfrågan (det blir inga fängelsestraff här) utan vad man kan göra åt det. Edward Blom gav konkreta tips, men det hade han inte mycket för.

      Radera
    2. Om nu geografin är viktig så kommer uttrycket om de omeletten och de krossade äggen inte från väst utan från allas vår massmördare i öst, Josef Stalin.

      Radera
    3. Tack för lektionen. Jag hade inte funderat över vilket håll den kom ifrån, men när jag inte åt ägg blev jag en gång bjuden på äggfri omelett. Jag tror att det bl a var torrmjölk i den och som jag minns det smakade den ungefär som vanlig omelett med ägg i. Så Stalin (om det nu var han) hade fel, det går att göra omelett utan att krossa några ägg.

      Radera
    4. allas vår egen lilla gulliga stålmannen, denna Ioseb Besarionis dze Jughashvili.

      Radera
    5. Jag tror att mångas syn på Stalin inte innefattar uttrycket "gulliga stålmannen", men nu börjar vi nästan komma bort frän ämnet.

      Radera
  3. Det var många bra tips från Edward, jag utnyttjar flera själv. Odla kaniner var ett lite udda spartips men vad jag förstår var det rätt vanligt under krigen... Det är iallafall inte ett tips som hade fungerat för mig, jag är alldeles för mesig för att döda en kanin. Det hade slutat med 100-tals extra husdjur att skaffa mat till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att det skulle vara väldigt svårt att döda en kanin för att äta upp den om man haft den som husdjur. Det närmaste jag kommer tanken är mina katter. Jag skulle vara bra hungrig för att göra det.

      Mera rotfruktsmat ska jag däremot få till och så ska jag se om jag inte hittar någon som säljer matolja i femlitersdunkar.

      Radera
    2. Ja kaninerna var kanske lite magstarkt. Ska man ha köttkaniner är nog en förutsättning att inne gulla med dem. Alls. Och få tag på billigt hö. Kaniner äter enorma mängder hö (iallafall de vi haft o då var de ändå små)
      I övrigt bra lista tycker jag.

      Radera
    3. Det låter vettigt, att inte se dem som husdjur. Själv tycker jag att det är jobbigt att medvetet döda ett bi, och då har jag ändå ganska många.

      Radera
    4. Min mormor födde upp kaniner under två världskrig för att kunna livnära sin familj med erforderliga proteiner. Hon plockade/ slog vägkanter för att få foder till dem. Pengar var sällan förekommande i hushållet.Hon berättade aldrig om några problem med att slakta dem. Slakt är en vanesak. Hennes mor dog när hon var 10 år och hon fick sköta hushållet för nio syskon. Hon behärskade självhushåll och förde det vidare till min mor och mig. Finns bara viljan kan man leva relativt bra på självhushåll.

      Radera
    5. Det är kanske en kombination av hur blödig man är och hur alternativen ser ut. Människan är kapabel till mycket när man verkligen måste. Jag har som sagt svårt att se mig själv slakta (eller ens äta) kanin, men är det slakt eller att dö som gäller hade det säkert funkat.

      Radera
  4. Hör och häpna sista tiden har jag köpt min varor på ICA som ligger bara ett stenkast ifrån där jag bor. Handlar alltid extrapriser och klar mig på 1500 kr i månaden ibland mindre. Äter inte kött men vegetarisk och ibland fisk och ägg. Igår köpte jag två paket med laxfileer, förra veckan torskrygg, kaffe och ost samt andra varor.

    Nu är smöret slut men det går bra att steka i rapsolja och invänta extrapris på smör. Jag äter i o f s mycket mat baserat rotfrukter, bönor, pasta och potatis, frysta grönsaker, krossade tomater, mejerivaror och gör biffar, gratänger, röror, sallader och allt möjligt. Jag bunkrar när det är billigt och köper säsong. Ingen färdigmat eller något som jag använder bara en gång och sen står och blir dåligt. Har man inte mycket tid så finns det rätter som går att laga från grunden som går snabbt att göra.
    Sen fattar jag inte varför man gnäller på Bloms goda råd, som det inte är något fel på. Det är väl bara att avstå det man inte vill göra./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där låter nästan som min kosthållning, med undantag för fisken. Får jag tid ska jag däremot försöka fiska lite till katterna i sommar. De blev inte överlyckliga senast (https://sparosverige.blogspot.com/2022/05/jag-gar-och-fiskar.html), men jag ska ge det ett seriöst försök till. Det stora problemet är att när vädret gör det trevligt att fiska blir det samtidigt läge för att inspektera bikupor, snickra och motionera.

      Precis! Jag ratar massor med förslag och råd, men jag skulle inte drömma om att kritisera den som kommer med dem.

      Radera
  5. Min högst personliga erfarenhet är att gnällspikarna är en del av problemet (en rätt stor del) och sällan eller aldrig en del av lösningen eller framtagande av en lösning.

    Det inkluderar politiker som tror att ”politiska åtgärder” är lösningen….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland undrar jag om de vill ha lösningar eller om de trivs för bra i sin offerkofta.

      Radera
  6. Och idag i morgontidningen var det återigen en snyftartikel om att ensamstående föräldrar inte har råd att äta!
    Ovanligt tidigt på året, dessa brukar komma lagom till sommarsemestrarna. När jag läste detta så tänkte jag på damen som härom året fick massiv kritik för att hon propagerade för hemlagad gröt med äppelmos (plus lite annat). Är hon helt bortglömd?

    Prioritera! Ja, för min del har jag genom livet prioriterat bort till exempel all tobak, dyra gym och utekvällar på stan. Jag var dum nog och läste en lång utbildning på högskola (då kommer man sent ut i arbetslivet), men den ger hyfsat betalt och ett arbete jag oftast gillar med ganska stor flexibilitet i mitt privatliv. De där ensamstående föräldrarna i snyftartikeln är tydligen alla deltidsarbetande inom livsmedelsbranchen (som har förbaskat bra avtal jämfört med många andra). Borde inte de kunna ta hem mat som är nära "bäst före" istället för att slängas?

    Av herr Bloms lista så finns det ett antal saker jag inte skulle göra, till exempel så gillar jag inte surkål och jag anser det inte vara värt besväret att brygga egen öl (eller starkare alkoholvaror). Vi skulle antagligen kunna föda upp kaniner om det kniper, jag är ganska säker på att det gjordes i vårt hus under 40-talet (det finns skrönor om det). Men allt handlar om att prioritera. Det tar inte längre tid att göra egen klyftpotatis i ugnen än att värma en påse pommes frites från frysdisken.

    Spargrisen


    https://www.svd.se/a/73w3rw/ensamstaende-foraldrar-har-svart-att-ata-sig-matt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där kommer jag garanterat skriva ett eget inlägg om, så jag ska inte utveckla det här (mer än att fylla i att namnet du söker är Lena Andersson).

      Ja, det verkar nästan skambelagt att prioritera bort något, trots att vi tvingas göra det varje dag på samma sätt som att politikers främsta (enda?) uppgift är att ställa grupp mot grupp.

      Jag gillar idén med surkål, men jag tror att jag håller med dig där. Jag har köpt surkål som halvfabrikat (eftersom det närmast tycks vara en norsk nationalrätt) och det var inget vidare, men jag åt upp det. Kanske blir det en annan grej om man gör det själv från grunden, men det bär mig lite emot att göra en större sats eftersom jag är rädd att det inte gör någon skillnad.

      Radera
    2. I de butiker jag varit kontakt med fick personalen inte ta hem utgångna eller skadade varor. Förr eller senare hade man hamnat i en gråzon där det kunde misstänkas stöld/snatteri.

      Radera
    3. Men att slänga matvarorna i en olåst container utanför mataffären går bra? Världen är en underlig plats. Det är klart att det blir gråzoner, men det blir det väl på alla arbetsplatser och överallt annars också. Kan man ta med en penna hem från jobbet om man ska jobba hemifrån? Behöver man då hålla isär så att man inte använder den till privata texter? Det blir fort väldigt fånigt.

      Radera
    4. Ja det gick bra. De fick till och med ge varor direkt till sopletare om de stod och väntade. Jag håller med om att det låter fånigt men så var reglerna. Jag har inte varit i branschen på 10 år så det kanske har ändrats nu, men jag tvivlar på det.

      Radera
    5. Säkert samma. Hörde att skolmåltidspersonalen inte fick äta (kanske olika från kommun till kommun) eller ta hem lunchmaten ens efter att alla elever ätit. Maten får heller inte sparas, så enda möjligheterna är att personalen äter resterna eller att de kastas.

      Radera
    6. Såg en nyhet om en skola som börjat frystorka överbliven skolmat för att kunna ha vi behov t.ex. strömavbrott eller leveranser som inte kommit i tid.

      Radera
    7. Oj, det lät ju helt rimligt och vettigt, så i vilket land hände det ;-)?

      Radera
  7. Jag tyckte det var vettiga rad, och det klart att Blom fattar att väldigt fa kan föda upp kaniner för att sedan ha de pa tallriken. Ar humorn försvunnen i Sverige?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att han fattar det. Men allt kanske passar någon och man behöver inte göra det krångligare än vad det är. En av svaren han fick var:
      "Edward tror tydligen att alla svenskar bor i stora hus på stora gårdar där de kan odla sin egen mat och föra upp djur. Dessa tips är lite pinsamma i min mening."

      Varpå han svarade:

      "Jo jag skulle inte heller hinna odla och föda upp kaniner men laga grytor och tryckkokarätter är ju inte jobbigare än annan matlagning."

      Bra fråga om humorn! "Hitta en seriös leverantör av illegal alkohol" är helt uppenbart ett skämt, men vill man inte se det är det möjligt att missa, och allt fler verkar vilja missförstå allt mer. Det är en trend jag upplever har växt fram de senaste åren. Jag vet inte varför det har blivit så, men om någon har en teori vill jag gärna höra den.

      Radera
    2. Det är som om man måste förklara allting i absurdum för att kunna gardera sig mot dumma påhopp, men tror inte ens det hjälper. Kollar en yotubekanal om en man som har beställt ett litet hus till sin kolonilott. Han satt och drömde högt om hur gardinerna skulle fladdra lätt i sommarbrisen,. Varpå en del kommenterade, det går ju inte, du har ju inga fönsterglas, då kan du inte sätta upp gardiner! Han tänkte förstås när fönstren blivit färdiga. Alla verkar inte kunna tänka ett steg längre utan måste ha allt förklarat och inte ens det hjälper.
      Blom skulle ha börjat med typ, om ni har utrymme för kaniner, helst en gård, inte äter vegetariskt, har tid, inte har fem barn och en lat gubbe. Kan slakta kaniner, då råder jag er att föda upp kaniner./Em

      Radera
    3. Det är lite som när Fredrik Andersson försöker dra ett politiskt korrekt skämt:
      https://www.youtube.com/watch?v=OvbVu8Nil74

      "Två tomater skulle gå över vägen. Ekologiska. Den ena gick, den andra kom lite efter för han var rullstolsburen, men de var jättebra kompisar ändå..."

      Radera
  8. Apropå alla barnfamiljer som inte har råd att äta finns det något som inte får talas högt om, nämligen skaffa inte fler barn än de du med god marginal kan försörja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tycka att det är föräldrars ansvar att skaffa sig en ekonomisk buffert, men i praktiken går det bra utan. Inte för att ha råd med allt man pekar på, men tillräckligt med mat för att bli mätt.

      Radera
    2. Att du har mage att säga till folk att ta ansvar för sina egna liv? #Kränkt #FyBubblan

      Radera
    3. Ja, det är fruktansvärt :-)

      Radera
  9. Att köpa billig ost och lagra tills den smakar något känns både lockande och riskabelt. Den kanske jag skall prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller mig själv till milda ostar, men får de stå ett tag i kylen märker jag att de blir starkare.

      Men det är nog bra om du kan hålla koll på dem då så att de inte möglar.

      Radera
    2. Ja det där tyckte jag också lät spännande! Vad ska man starta med? Hushållsost?

      Radera
    3. Fråga Edward Blom på Twitter. Han verkar vara typen som svarar.

      Radera
    4. Mögelost är ju fin-fint, det finns så många olika sorter, så nu kanske får vi en variant som kallas för NorgSpar. Möglig ost direkt från Sparos källare, långtidslagrad. Mmmm...

      Radera
    5. Har lagrat hushållsost många ggr och resultatet är häpnadsväckande bra. Viktiga är att det är vacumförpackad eller omsluten av paraffin.
      12 månader i sval, ost trivs utvecklas bäst kring 13-14grader, har i källaren året om även om det ibland blir uppåt 20grader. Ingen fara alls.

      Tyvärr är det knappt lönt längre, mer än som en kul grej.
      Idag hittar man hushållsost runt 100kr/kg på kampanj men det gör man ju med mellanlagrad prästost med.

      Radera
    6. Ledsen att göra dig besviken, men mögel i källaren försöker jag undvika.

      Radera
    7. Ja, nu är även hushållsost dyr. Det var inte så länge sedan jag aldrig behövde ge över 40 kr/kg om jag letade extrapriser och accepterade vilken mild ost som helst, men nu blir jag glad när jag hittar en under 70 kr.

      Radera
    8. Det var tyvärr ett bra tag sedan jag hittade ens en okänd No Name ost under 70kr.
      Mejeriprodukter har verkligen sprungit iväg. Märkligt nog kan man som sagt hitta mellanlagrad Präst, Herrgård o liknande till samma pris som knappt lagrad hushållsost.

      Men det är lite trevligt att lagra några ostar ändå som en kul grej!

      Radera
    9. Willys har en goudaost med ordinarie pris 69,90 kr/kg och med extrapris kan man hitta lite billigare ibland, men inte mycket.

      Radera
    10. Lagrat ost av misstag, ej en billig dock utan en grisdyr halvkilos äkta stilton, sådan där i lerkruka. Hittade den längst inne i ett hörn när jag städade kylskåpet och kunde inte begripa var den kom från innan jag mindes att jag fått den i julklapp tre år tidigare. Öppnade den med bävan och hela osten hade krympt ihop och släppt från krukan. Fortfarande med bävan provsmakade jag och det var en smakexplosion av himmelskt god och råstark ost. Oslagbart!

      Gjort samma med en flaska öl, Chimay blå. Den försvann bara och hittades 7-8 år senare bakom ett skrivbord när jag möblerade om kontoret. Smakade och den var helt magisk, klart överlägsen en ”färsk” Chimay blå.

      Nu är det en mycket alkoholstark öl, är tveksam till att normalare pilsners hade vunnit på eller ens överlevt den lagringen.
      /JB

      Radera
    11. Lagra en Stilton extra länge? Är du människa överhuvudtaget?! Jag är tveksam till om jag ens vågat lägga Stiltonost i komposten, den måste nog sorteras som farligt avfall.

      Öl hade jag inte trott skulle gå att lagra alls, men så har jag heller inte druckit öl frivilligt på många decennier.

      Radera
    12. Ok! Ska testa med den Gouda’n framöver för det är sällan man ser så billig ost.
      Kan dock lätt varna andra för att alla ostar utvecklas olika, dom blir inte sämre men vissa sorter utvecklas mycket mer än andra. Gissar att det beror på vilken bakteriekultur som används i tillverkningen?

      Har märkt att vissa ostar inte förändras så värst mycket alls, snopet nog.
      Just hushållsost verkar vara nån korttidslagrad variant av någon helt annan ost, typ prästost eller liknande.

      Får återkomma med resultat om sisådär 12 månader! 😄

      Radera
    13. Gör det, alltid intressant.

      Radera
    14. Att lagra billig ost går hur bra som helst. Den får en mycket bättre (starkare) smak efter lagring. Vi har ofta köpt större volymer av dyrare ost vid röda erbjudanden. Vi vaccar om bitarna och lägger i kylskåp. Smör går alldeles utmärkt att frysa. Det är bara dålig fantasi som sätter gränserna.

      Radera
    15. Det råder delade meningar om bättre och starkare är samma sak när det gäller ost ;-)

      Radera
  10. Hej!
    Folk blir så irriterade så fort någon kommer med spartips oavsett om det handlar om pengar, mat eller tid. Vanligtvis börjar det med: ”Alla har inte…” eller ”Det är lätt för dig…”.
    ”Alla har inte tillgång till trädgård att odla mat eller föda upp kaniner”
    ”Det är lätt för dig att spara pengar, du har inga barn”
    Det är så klart bortförklaringar. Inget fel på Bloms lista. Många smarta och lätt genomförbara råd. Ta till dig det som du kan göra och strunta i resten.
    Jag har tur att de senaste nästan fyra år bott utanför Sverige och i alla tre länder äter man kaniner (Malta, Grekland och Kroatien). Här i Kroatien är surkål stapelvara lika så baljväxter och rotfrukt. Allt lokalt och billigt.
    Det som är också värt att nämna är att godis är dyrare än kött i Kroatien. Inte sällan ligger det ca. 20€/kg, färskt lamm kostar ca.10€/kg. Nåt för Sverige att titta på?
    Att man inte äter kaniner i Sverige är för att man har råd att låta bli! Samma sak med inälvor, grisfett eller oxtunga. Man har blivit välfärdsskadad! Man är handlingsförlamad och har inte förmåga att anpassa sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, första instinkten tycks vara att hitta hinder för tipsen, inte analysera om det skulle vara något för en själv. Och ingen har ju exakt samma förutsättningar så då kan man vifta bort alla idéer till förändring med att det inte skulle funka.

      Jag köper aldrig godis, men är inte det redan dyrare än kött? Tittar på en butik nu och ser att godispåsar och tablettaskar ligger på 100-300 kr/kg och nog får man åtminstone blandfärs eller falukorv billigare än så.

      Radera
    2. Det som säljer absolut bäst är ju lösgodis, där varierar priserna mellan ca 79-129 kr/kg där ICA och 7-eleven nog är prisledande. Ibland är det extra mycket lockpris och då kan priserna vara nere på 59:- eller t.om. 49:- per kg.

      Köttfärs är ju nu ca 100:- kg och över, med lockpriser på kanske 80-90:-.
      Falukorven, du vet - resterna de sopat upp från golvet och blandat med vetemjöl, är runt 50-lappen per kilot. Fast inte på ICA förstås, för där är det nämligen "en upplevelse" att stoppa förpackningar i en varukorg av plast, trängas med andra kunder samt köa till kassan. Och det kostar naturligtvis extra.

      Radera
    3. Jag fick precis reklam från en norsk matkedja som just nu säljer Ahlgrens bilar (där antagligen varje bil förkortar livet med en vecka eftersom det är ren skit) för 160 kr/kg, men på Willys verkar de kosta 100 kr/kg.

      Radera
    4. Ah, Ahlgrens bilar som är sa goda! Tur för mig att de inte finns att köpa där jag bor :).
      /Annika

      Radera
    5. Håller helt med dig Adela. Grisister, på skånska fittamad, är gott att ha på smörgås istället för smör. Bara lite salt på! I Bayern äter man Lunge sauer. Strimlad sur lunga. Det finns så mycket gott man kan göra på inälvor, grissvans och grisfötter.

      Radera
  11. Jag köper det jag vill ha oavsett vad det kostar, men jag lagar ändå matlådor med mat som jag gillar och som jag mår bra av. Perfekt att ha matlådor i frysen att värma och äta till frukost vid kl.12-14 istället för att behöva laga mat varje dag när man bor ensam.Att det blir billigare att göra matlådor än att köpa färdig mat eller hämtpizza är inget som jag bryr mig om utan det viktiga är att jag kan äta den maten som jag gillar och tycker om.Ja jag har sovmorgon varje dag och jag föredrar att äta den största måltiden som första mål mat oavsett om jag skulle gå upp kl.14 eller kl. 06 då jag håller mig mätt längre.Då livet är till för att levas och njutas så äter jag gärna godis och chips och jag bryr mig inte det minsta vad om det kostar.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, smidigt med färdig mat i frysen, som man gjort själv.

      "Då livet är till för att levas och njutas så äter jag gärna godis och chips och jag bryr mig inte det minsta vad om det kostar."

      Även om priset är ökad cancerrisk, hjärt-/kärlsjukdomar och ett förkortat liv ;-)?

      Radera
  12. I samma anda kan vi väl ge ett par ytterligare tips:
    Roadkills - Bara se till att värm upp köttet ordentligt så är det ingen risk för sjukdom.
    Jakt - Har du inte tillgång till jaktvapen, ta till de metoder som står nära till hands(pilbåge, spjut, fällor).
    Ät mindre - Mår de flesta bra av
    Plocka bär - Se till att fylla frysen när de finns tillgängliga i naturen på sommaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns en amerikansk restaurang som tillredde roadkills under mottot: "You kill it - we grill it!"

      Bär är fantastiska! Jag försöker ha blåbär året runt, och för första gången i år tror jag även att jag kommer ha kantareller på lager tills det kommer nya i höst.

      Radera
    2. Den restaurangen måste ha lockat bra många kannibaler ;-)

      Radera
    3. Vad förvånade de skulle bli! "Jag körde just över en tant med rullator här borta. Medium rare, tack."

      Radera
  13. Linssoppa till lunch idag, ca 10 kr/person, dyraste ingrediensen är rovorna.
    Köttgrytekok på kvällen, tar tid men inte mycket arbete, kanske 25 kr med toppkvalité, chili con carne igår...
    Behövs inte enorm fantasi för att göra god mat billigt. Typ allt är väl bättre än en färdigrätt för dubbelt så mycket pengar? Har tonåriga barn dessutom, de skulle lätt behöva två lådor till en måltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Linssoppa var länge sedan jag åt och det tycker jag är riktigt gott.

      Det är så jag känner för att baka bröd. Visst, man kan inte få nygräddat bröd om en halvtimme ifall jag får idén nu, men har man framförhållning är den effektiva arbetstiden sällan mer än en kvart. Resten är jäsning och ugnstid.

      Radera
    2. Bakar kanske en gång i veckan och alltid lantbröd. Effektiv arbetstid kan räknas i minuter, men får väl erkänna att jag använder maskin till knådningen. Bra mjöl är dyrt men ingredienserna kostar väl max en tredjedel av köpt bröd med samma kvalitet.

      Radera
    3. Jag knådar också med maskin och skäms inte för det. Det sparar ju tid och gör det lättare. Jag har också kommit fram till max en tredjedel av priset. Fast det var innan jag flyttade till ett land där bröd är väldigt dyrt, så nu sparar jag nog mer.

      Radera
    4. En av mina absoluta favoriträtter är indisk dhal-gryta/soppa, en linsrätt som inte kostar många kronor, är lättlagad, supergod och lämpar sig för storkok då den nästan bara blir godare med tiden. Naanbröd är ett gott men ej nödvändigt tillbehör. Ris funkar säkert också, men jag har inte testat, känns som lite kaka på kaka.

      https://www.ica.se/recept/dhal-indisk-linsgryta-614423/

      /JB

      Radera
    5. För mig som inte gillar kryddstark mat känns naanbröd som något man har för att neutralisera när man fått en alltför stark tugga. Varken gott eller inte, det är mest neutralt och det är syftet, tänker jag.

      Radera
  14. Jag läste någonstans att Edward Blom har tappat hälften av sina följande. Vet dock inte om det har något med hans politiska uttalanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig följt honom och har ingen aning. De gånger han ramlar in i mitt flöde handlar det ofta om politik. Och på ett ytligt plan, typ ledare "X är dum i huvudet".

      Radera
  15. Eller så bränner man själv, och förser en betrodd kundgrupp med varor. Så svårt är det inte. Och moderna apparater finns i Tyskland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla jag hört som gjort det har använt hembyggda maskiner. Jag har inte provat själv. Däremot har jag bryggt vin. Det blev väldigt mycket billigare än att köpa, men handlade egentligen om att jag inte hade åldern inne för att köpa på bolaget.

      Radera
  16. Själv uppskattar jag tips, för det finns ofta något man har missat, eller något att le åt. Tycker att det är kreativt, och bidrar till mångfald och eget tänkande. Behövs verkligen! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur ska vi kunna bli bättre på någonting om vi inte tar in andras erfarenheter och kunskaper? Det blir väldigt tungrott om alla ska behöva göra alla misstag.

      Radera
  17. Just att föda upp kaniner är ett intressant tips. Inte minst för att jag har en bekant som försökt, just i syftet att få eget kött.

    Slutsatsen var att det blev det dyraste köttet på länge. Men då tror jag hade gjorde det i väldigt liten skala och inte under så lång tid. Jag skulle tro att det hade räknats hem bättre om han fortsatt i åratal.

    Lite samma logik för jägare som bara jagar några få säsonger. Ska man få ekonomi i det tar det tid, alternativt måste man ärva vapen och utrustning av någon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känner jag igen från biodlingen.

      Radera
    2. Framförallt är det bra som jägare att ha egna jaktmarker! Annars får man betala in sig i olika jaktlag, vilket kan kosta precis vad som helst. Kan bli dyrt det med. Ibland kanske man blir medbjuden för att man har en väldigt bra jakthund, men den är inte heller gratis. Särskilt tidsåtgången att träna den.

      Radera
  18. Mycket bra inlägg, kunde inte sagt det bättre ;-)

    SvaraRadera
  19. Fler tips: ha en snål frysbox så att man kan frysa in varor som man köpt å maträtter man vill spara.
    Köp hela råvaror – En hel kyckling är oftast billigare per kilo än filéer. Använd resterna till soppa, buljong, eller sallad.
    Gör egna såser – Skippa dyra färdigköpta såser. En grundsås av smör, mjöl och mjölk (béchamel) eller tomatpuré med kryddor funkar till mycket. Béchamel med curry = currysås. Béchamel med lök = löksås osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men alla har ju plats för en snål frysbox ;-)

      Bra tips allihop!

      Radera
  20. Hur vågar man ge tipps på hur man kan minska kostnader när man ska skylla allt på regeringen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att kombinera. Man kan tycka att allt är regeringens fel (eller sossarnas, SD:s eller politikers i allmänhet), men så måste man fråga sig: Vad kan jag göra åt situationen. Du kan rösta på det andra laget vart fjärde år, men din röst kommer ändå påverka väldigt lite och i väntan på revolutionen kan man se om sitt eget hus. Det kan man göra oavsett hur man hamnat i situationen.

      Radera
  21. Själv får jag gratis lunch-buffe ink kaffe dessert på jobbet i Danmark, verkar vara vanligt med skattesubventionerad lunch i DK, tror folk betalar ca 220 DDK per månad för 20st lunch per månad :) billigare än laga motsvarande rätterna hemma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och i Danmark ingår det väl fyra stora stark och ett par snapsar i lunchen också ;-)?

      Radera