lördag 9 april 2016

Idiotköp i mataffären

Matinköp handlar om tycke och smak, men det finns faktiskt matvaror som ingen behöver, som bara är dåliga köp. Här har jag listat några av dem, de dummaste jag hittade. Priserna är hämtade från Willys. Förmodligen kan man hitta samma varor ännu dyrare. Kanske billigare också, men knappast till extrapris. För kunder som köper det här tittar nog inte på prislappar, de bara handlar. Nu kör vi:

Mjölblandningar

Det är inte färdig deg eller smet utan något som brukar kallas ”mix”, vilket betyder att själva jobbet återstår. Det enda man fått hjälp med är att blanda mjöl och andra torra ingredienser. Sedan får man tillsätta vatten eller mjölk. I en våffelmix skulle man dessutom hälla ner smält margarin. Grunden är då alltså vetemjöl, salt och bakpulver. Och en idiotkonsument med för mycket pengar.

På Willys denna dag kunde man bl a hitta pajdegsmix. 225 gram för 10:90 kr. En pajdeg rör man vanligen ihop av mjöl, salt, margarin och vatten. Det tar en minut att hälla ingredienserna i en bunke, ytterligare två att blanda ihop dem. Kilopriset blir 6-7 kr. Mixen kostar 48 kr kilot.

Här fanns också en pizzamix, 300 gram för 14:90. Enligt förpackningen ger den två pizzor. Jag tvivlar på att ens pizzeriorna tar så mycket för pizzabottnarna, färdiggräddade.

En chokladkaksmix på 420 gram kostade 18:90. Hur ser målgruppen ut – gottegrisar vars religion förbjuder dem att ha kakao hemma?


Pannkakor

Pannkakor kan man köpa både som mjölblandning och färdigblandad i tetra. Men ska man ändå spara tid (en pannkakssmet tar ju nästan två minuter att vispa ihop) kan man lika gärna köpa färdiggräddat. I frysdisken hittade jag en förpackning på 800 gram, innehållandes sexton pannkakor till det facila priset av 38:50. Jag orkar inte ens räkna ut hur många pannkakor man kan göra själv för de pengarna. Gissningsvis några hundra.


Till den som inte orkar vispa och grädda pannkakor har jag en fråga: Orkar du tugga?

Skivad/riven ost

Vi hade ju pizzamix på ”idiotinköpslistan” och sparade en minut på att slippa hälla mjöl, salt, margarin, mjölk och bakpulver/jäst i en bunke. Nu kan vi spara ytterligare några sekunder på att slippa hyvla eller riva osten.

Jag köper själv det många skulle kalla ”helt smaklös ost”, typ Herrgård, Gouda eller Edamer. Sådan ost kan man med lite framförhållning hitta för 40 kr kilot. Har man riktig tur letar den sig ner till 30 kr kilot. Då brukar jag köpa ett gäng och frysa in.

Skivad Gouda fanns i 200-gramspåsar för 13.90 (69:50/kg). Riven Gouda kostade 27:90 för 500 gram (55:80/kg).


Inte en merkostnad som kommer fälla någons privatekonomi, men en av de onödigaste. Jag kan tänka mig att det finns någon nyligen utflyttad 20-åring som saknar rivjärn, men det finns garanterat inte ett enda hushåll som saknar osthyvel (dagens kemilektion: även hyvlad ost smälter). Jag fattar dem som köper pizza på pizzeria, och jag kan nästa begripa den som köper färdig pizza i frysdisken, men jag kan banne mig inte förstå den som nästan-bakar egen pizza till priset av en färdig utan att ens spara tid.

Frysta, förädlade grönsaker

Den som inte orkar skala/skiva/hacka grönsaker – det finns hjälp att få. I frysdisken hittade jag tärnad potatis för 19 kronor kilot. Varken smak eller näringsvärde lär vinna i en tävling mot färsk potatis som man tärnar själv på någon minut per portion (oskalad eftersom det både är nyttigare och godare) och jag betalar aldrig mer än 7 kronor kilot för potatis.


Men okej, har man en stor familj (som är helt oförmögna att själva hjälpa till) må det kanske vara hänt. Det var ändå inte jättedyrt. Detsamma gäller dock inte för det som jag skulle vilja utnämna till veckans sämsta köp i min lokala butik.

Trumvirvel... Fryst gul lök förpackad i en påse på 300 gram, pris: 7:90 kr! Det är alltså 2-3 lökar som man skalat, hackat och fryst ned så att smak, vitaminer och antioxidanter far all världens väg. Jag är ingen proffskock, så för mig tar det kanske två minuter att skala och hacka tre lökar. På den tiden har jag – lågt räknat – sparat 6 kronor, vilket gör en timlön på 180 kr (netto – eget köksarbete är än så länge skattebefriat). Givetvis hade jag gjort det även utan ekonomisk vinning eftersom industriprocessad, fryst mat inte går att jämföra med färska råvaror.


Men uppenbarligen har de här varorna en marknad. Jag säger som Johan Johansson:

”Jag undrar vem som köper färdighackad djupfryst lök,
och vem som ser te med kaffesmak och genast tänker – köp!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar