torsdag 28 april 2016

Guide till sopförsäljning

Jag skrev ju en text om secondhand-försäljning, men tänkte gå in lite mer i detalj på det optimala tillvägagångssättet och svara på frågorna vad, var och hur. Det här ämnet kan jag efter att ha sålt möbler, skor, leksaker, skivor, filmer, böcker, klockor, mynt, prydnader, vaser, köksgeråd, porslin, vitvaror, handfat, väskor, bilar, bildelar, cyklar, telefoner, tavlor, musikutrustning... Det var förresten lite svar på frågan:

Vad

Det är lätt att bli hemmablind för sina egna tillgångar. Särskilt när det handlar om sånt man inte längre sätter värde på. Kolla runt på nätet och se vad andra säljer, och hur mycket de tar betalt. En del är såklart rena fantasier, men på auktionssajterna kan man se kundernas bindande bud. Det är betydligt mer inspirerande att gräva fram gammal lump från vinden när man vet att en likadan sålts för hur mycket som helst.

Var

Det gäller att sälja rätt sak på rätt plats. På Blocket säljer man till ett förutbestämt pris (och är beredd på prutande). Annonskostnaden ligger fast, från 20 kr upp till 125 beroende på kategori, oavsett om varan säljs eller inte. De flesta kunderna vill hämta och betala kontant, men genom att erbjuda fler leveransalternativ ökar chansen att sälja.

Tradera lägger man upp auktioner och betalar normalt tio procent av köpeskillingen i avgift. Lämpar sig bäst för sånt som går att skicka, även om man kan erbjuda avhämtning. Om varan förblir osåld slipper man betala avgift. Därför kan man sätta ut sånt man inte vet om det är värt något och eftersom det är auktion är man åtminstone i teorin garanterad ett marknadsmässigt pris. Och optimera chansen till budkrig genom att sätta en sluttid när så många som möjligt har tid att sitta och bjuda, förslagsvis söndag eftermiddag (och undvik storhelger, krock med större idrottsevenemang osv). Jag glömmer aldrig när min gamla kantstötta dalahäst drog iväg till 1400 spänn, varav sista tusenlappen sista fem minuterna.

Böcker och skivor kan man sälja på Bokbörsen där såväl antikvariat som privata bokmalar trängs. Även här slipper man undan avgiften så länge man inte säljer. För de dyraste ”soporna” finns Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Lauritz. Lite högre kostnader, men det kan det vara värt. Sedan finns det specialsajter för både ditt och datt. Varenda hobby har ett eget forum med en köp&sälj-avdelning.

Men hoppa över rena secondhandförsäljningssajter som är gratis. Man brukar ju säga att gratis är gott, men att detta är gratis beror på att tallriken är tom. Tid är också pengar.

Hur

Att många är tveksamma till att handla av privatpersoner beror på osäkerhet. Man vill veta vilken garanti man har, vad frakten kostar och framförallt vad man köper. Så läs på så att du har svaren och var tydlig (tänk på att folk är idioter). Annonsen bör besvara de frågor du själv hade ställt. Ta bra bilder där varans skick framgår. Skriv allt du vet, både om historik och eventuella skavanker. Lämna telefonnummer på Blocket och mailadress på Tradera, och svara snabbt på eventuella frågor. På Tradera kommer du betygsättas. Ett högre betyg ökar antalet framtida budgivare och därmed priserna, så se till att förtjäna ett högt betyg genom att hålla vad du lovar.

Det finns en fördel till med att vara ärlig. Nej, inte att man kommer till himlen! Men sura kunder kostar. De tar tid och så mycket pengar vinner man knappast på att luras att det skulle vara värt gnäll och trassel. Snabba affärer ger snabba pengar och ett tomt förråd, och då är det faktiskt både lönsamt och kul att städa. När upplevde du den känslan senast?

4 kommentarer:

 1. Kanske ska man ta en titt i förrådet..finns mycket skit där.
  Skänkte en gång en ful liten porslinshäst till röda korset. Ett par veckor efteråt såg jag en köpes annons någon galning var villig att betala 14000 kr för denna fula häst.

  Loppisfynd är inget för mig :)

  SvaraRadera
 2. Aj, 14000 skulle svida. Åtminstone för mig skulle det kännas som lite väl mycket välgörenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men jag hade noll koll på värdet.
   Hoppas någon blev glad och tycker den är fin i bokhyllan.

   Radera
 3. Det är därför man ska välja Tradera när man inte har en aning. Men det bygger karaktär att åka på den typen av smällar :-).

  SvaraRadera