söndag 10 april 2016

Börsmoral - det blir man inte fet på

Då och då diskuteras moralfrågor i börshandeln. Nu i veckan om huruvida det är okej att köpa in sig i banker som hjälpt fifflare att skatteplanera. Men även annars, etiska fonder har ju blivit populära och nu ska nästan vartenda beslut av oklar anledning publiceras på Facebook och Instagram där det tävlas om vems moral som är högst. På frågan om vem som är världens godaste människa tycks varenda kändis vilja sträcka upp handen.


Själva fifflet då, hur illa är det? Jag gäspar. Rika människor har alltid försökt komma undan sitt skatteansvar. För övrigt bor vi i ett land där de två senaste statsministrarna, Persson och Reinfeldt, startat bolag och låtit bli att ta ut lön för att istället kunna leva på bidrag år efter år. Det stör mig betydligt mer än om några vd:ar får hjälp av sina banker att slippa skatt.

Men tillbaka till börsen, får man köpa aktier i vapen, sprit, tobak och spel? Ja, det får man faktiskt och jag tror att de flesta av oss gör klokast i att kliva ner från våra höga hästar och sluta låtsas att vi är ofelbara. Eller också skänka bort alla våra pengar och börja jobba som volontärer någonstans där folk har det riktigt jävligt.

Äh, var och en får själv välja vad som känns försvarbart. Som konsument väljer jag bort och bojkottar både länder och företag. Framförallt det sistnämnda tror jag på allvar ger resultat. Om ingen handlar av företag som tillhandahåller dåliga produkter kommer dessa att försvinna. Och om man vänder på det, om vi fortsätter att gynna företag vi ogillar bara för att kortsiktigt tjäna några kronor har vi sedan ingen rätt att gnälla när de blåser oss.


På börsen är min moraliska kompass betydligt mer flexibel. Jag handlar glatt med banker, trots att nästan alla behandlar kunder som smuts. Eller kanske just därför, det är ju en av anledningarna till att de tjänar pengar. Spel och sprit har jag inte heller några problem med. Det finns människor med rejäla missbruksproblem som lider av dessa företags produkter, men jag känner inte att jag kan göra något åt det. Dessutom är vi många som inte drabbas. Missbruk finns ju överallt, ska man undvika sportklädesföretag bara för att det finns träningsnarkomaner som far illa?

Men okej, vid tobak drar jag gränsen, så någon slags moral har även jag. Jag vill inte förbjuda tobak, men konstaterar att cigaretter drabbar alla dess användare, inte bara några få procent, som spel- och spritföretagen. Kött skulle jag också ha svårt att handla med när min konsumentmoral samtidigt hindrar mig från att köpa deras varor. Scandi Standard t ex. Deras kycklingar kanske har det jättebra, det vet jag inget om, men för mig känns det bäst att stå utanför. Fast jag tänker inte peka finger åt den som gör andra bedömningar. I alla fall inte så att de ser det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar