lördag 23 april 2016

Kontanter i depån

En del får panik så fort de har en oinvesterad krona i aktiedepån. I aktiepoddar och forumtrådar vittnas om hur man nästan rituellt börjar handla värdepapper så fort lönen landar på kontot. Nu i utdelningstider diskuteras om man ska handla direkt när en aktieutdelning betalas ut eller möjligen vänta tills säsongen är över för att kunna köpa större poster.

Som motvikt till detta sa Ålandsbankens aktiechef och fondförvaltare Albert Häggström i EFN:s Börslunch i onsdags att hans aktiefonder har mycket kontanta medel i väntan på bra investeringsobjekt. Tidigare har jag hört den före detta hedgefondförvaltaren Mikael Syding gå i liknande tankar och säga något i stil med att det viktiga är att missa rasen, inte att vara med i varenda stigning, så därför kan man gott ligga likvid i osäkra lägen.


De som förordar att alltid investera allt brukar argumentera för att eftersom börsen går upp på lång sikt och eftersom ingen kan veta när tillfälliga upp- och nedgångar kommer är det lönsamt att alltid vara exponerad mot börsen. Och tror man sig veta att börsen i sin helhet ska ner borde man ju istället köpa ett bear-certifikat i något brett index.

Fast så enkelt är det inte, man kan ha en känsla utan att vilja investera en förmögenhet i den. Själv har inga problem med att ligga med kontanter i portföljen i väntan på tydliga signaler. Jag gör det just nu t ex, eftersom jag tror att börsen inte bottnat, men säker är jag inte. Den känslan har jag haft sedan april förra året, vilket glädjande nog var precis när börsen började falla. Därför ser min portfölj (grön kurva) ut så här jämfört med OMXS30 sedan förra våren.


Just idag har jag nästan halva portföljen likvid till 0,50 % ränta, och dessutom en del innehav i säljpapper. Blir det knarkarhausse kommer jag tjäna pengar, men inte lika mycket som den som gått all-in. Å andra sidan har jag kommit lindrigare undan i nedgången och så fort jag hittar en bra deal kan jag slå till utan att invänta försäljningar eller föra över pengar. Jag säger inte att det är rätt, men just nu funkar det bra, och när det väl tar fart uppåt tänker jag inte stressa upp mig över någon missad krona. I alla fall inte så mycket.

6 kommentarer:

  1. Då är vi två, åtminstone. :)
    Sitter likvid till 68 procent.

    SvaraRadera
  2. Ändå skönt att höra! För hur det än är, när exempelvis Unga aktiesparares Nicklas Andersson verkar sörja varenda minut en krona ligger oinvesterad på kontot är det svårt att inte tänka att de kanske har rätt och vi har fel.

    Men hörde du Kevin O´Dowd i Börslunch i fredags säga att han skulle vilja sälja allt och ta semester till Halloween :-). Det är svårt att hitta de där givna köpen nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man lyssnar och man gör sin egen bedömning. Faktum är trots allt att vi lever i en tid med en dopad ekonomi på ytterst hög nivå. Och både du & jag har sett flera krascher, eller hur?

      Begränsa förluster är alltid av största vikt.

      Radera
  3. Ja, vi är väl i samma ålder. Jag började fuska med aktier på 80-talet, men på allvar i slutet av 90-, så man kan säga att jag började med kraschen 2000. Nästa kom 2008 och ska man se något mönster borde nästa komma ganska exakt nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Började med personaloptioner. Inge bra strax före IT-kraschen. Sedan fonder hos Handelsbanken. Förfärligt.

      Psykologi är dessvärre underskattat. :)

      Radera
  4. Vi får glädjas åt att vi förhoppningsvis gjorde de kostsammaste tabbarna när vi hade som minst med pengar och nu sitter som felfria vinstmaskiner :-).

    SvaraRadera