tisdag 12 april 2016

Motivera dina innehav

Jag visste att jag hade fel, men jag gav mig fan inte!”

De flesta av oss har vett att hålla käft med det, men nog tusan har vi tänkt ungefär den tanken. Människan vill inte ha fel, det svider att backa. Men ibland svider det mer att köra på. Vid pokerbordet t ex, när man vägrar släppa en hand som gjort sitt. Fast de här situationerna kan dyka upp nästan närsomhelst, i yrkeslivet eller privat. Detta blir förresten ofta tacksamma filmkaraktärer, särskilt i komedier. Eftersom prestige gör att rollfiguren målar in sig i ett hörn och får svårare och svårare att ta sig loss i takt med att insatsen ökar, men framförallt för att vi alla känner igen oss.

Jag är ingen vidare pokerspelare, men jag har sjukdomsinsikt och spelar på en så låg nivå att jag ändå kan gå plus, för har jag tur hittar jag bord med ännu större egon. Dessutom blir jag allt bättre på att kontrollera mitt ego. Kanske kommer det med ålder och erfarenhet. Någon glädje ska man väl ha av åldrandet, det kan ju inte bara vara krämpor, rynkor och växande näshår.


På börsen kan ett okontrollerat ego bli riktigt kostsamt. För vissa börsinnehav finns ett enda försvar – att vi redan äger. Det är en himla dålig anledning att behålla en aktie. Särskilt om vi äger den i en kapitalförsäkring eller ISK, där man inte ens får göra förlustavdrag.

En av många bra anledningar att hitta folk att prata börshandel med är möjligheten att motivera sina beslut. För kan vi inte motivera besluten var de antagligen inte så himla bra. Eller kanske var beslutet bra när det togs, men det borde omprövas. Och så gör vi inte det för att vi är rädda för resultatet. Dumt. Dyrt.

Men det här kan man göra på egen hand också. Jag skriver några rader när jag köper ett värdepapper. Om varför jag köper, vad jag vill få ut av innehavet och på vilken nivå jag kan tänka mig att bita i det sura äpplet och sälja med förlust. Sedan går jag tillbaka till anteckningen då och då för att på nytt motivera innehavet. Blev det som jag hade tänkt, håller jag fast vid grundtanken eller finns det nya fakta att ta hänsyn till?


Alla gör fel, men att inte erkänna det och dra lärdomar av sina misstag skiljer ut de riktiga idioterna. Vi kan välja om vi ska vara en av de idioterna eller tillhöra den grupp som sväljer förtreten, borstar av sig dammet och går vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar