torsdag 21 april 2016

Blott Sverige svenska bolån har

Amorteringskrav på bolån är en följetong med ett nytt kapitel igår när Finansinspektionen lade fram ännu ett förslag som går ut på att alla nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Är mer än 70 procent av bostaden belånad måste man amortera 2 procent av lånebeloppet, mellan 50 och 70 sänks kravet till 1 procent.
Bra, tror jag, men kan tycka att såväl myndigheter som låntagarna själva borde ha sett till att vi aldrig hamnat där vi är nu – ett belåningssamhälle där det är helt naturligt att ta ett lån på 40 år som man aldrig tänkt betala tillbaka. Samhället går dessutom in och skattesubventionerar dessa lån. Tacka tusan att vi får bobubblor och personliga konkurser när privatekonomier planeras efter förutsättningar ingen av oss vet, flera generationer senare.

Man kan idag köpa en bostad där man själv endast lyckats gneta ihop 15 procent av köpeskillingen. Om ens det! Många tar privat- eller blancolån även på kontantinsatsen. Sedan flyttar de in och svarar glatt ”Olsson!” i telefonen trots att det korrekta borde vara: ”Ja, det var hos Swedbank!”


När jag blir statsminister, som ende medlem i Folkhatarpartiet Håll Käften (fhk) subventioneras inga lån med skattelättnader, och den som inte kan langa fram minst 30 procent av köpeskillingen samt i detalj redogöra för hur och när resten ska betalas får snällt leta upp en billigare bostad. Tak över huvudet är en mänsklig rättighet, men banne mig inte att få slå ner sina bopålar vart man vill oavsett ekonomi, även om ens svåger bor ännu flottare och den vattenkammade bankmannen hejar på.

FI:s förslag är åtminstone en bit på vägen mot ett sundare ekonomiskt samhälle, men först ska vi se vad regeringen har att säga. Med tanke på deras egna krumsprång med våra skattepengar och sina egna plånböcker kan det sluta precis hur som helst.

För den som undrar kan jag berätta att "vi" i fhk lever som vi lär. Min bostadsrätt är inhandlad och renoverad för eget kapital. Eller som jag uttryckte det när mäklaren frågade efter min finansiering: 
"Jag tänkte betala med pengar, funkar det?"

2 kommentarer: