måndag 18 april 2016

Det svarta guldet blev till sand

Förra fredagen berättade jag att jag köpt oljecertifikat  i förhoppningen om rikedom och lycka. Till de som eventuellt lyssnade kan jag bara säga: Jag är utbildad komiker, vad tror ni att jag vet om olja? Eller: Förlåt!

Det var ju så att de oljeproducerande länderna skulle träffas i Qatar igår. Målet var att frysa oljeproduktionen för att hålla priset uppe. Ett gäng pyjamasklädda ministrar vars historik av att hålla sams är på lägre nivå än fotbollshuliganer på anabolas, och så Ryssland på det... Vad kunde gå fel liksom? Rätt mycket. Iranierna dök överhuvudtaget inte upp eftersom de inte ville underkasta sig kravet på frysning. Saudierna hade redan på förhand förklarat att om inte alla (med tydlig adress: Iran) kom överens var det ingen idé.


Men nu var ju flygbiljetterna redan bokade så femton oljeproducerande länder satte sig till bords för att komma fram till åtminstone något vettigt. Det gjorde de inte. Inte ens ett vi-smilar-framför-kamerorna-och-säger-att-vi-jobbar-vidare-utlåtande blev det. Så vad händer nu? Nytt knytkalas i juni, antagligen ett skakigt oljepris tills dess.

På minussidan:
  • När de här elefanterna bråkar finns det i regel bara förlorare.
  • Oljepriset hade gått upp c:a 30 procent sedan botten - innan det här mötet – så det finns ordentlig fallhöjd.
  • Vad är det som säger att de kommer överens i juni? Saudiarabien och Iran blev antagligen inte bättre vänner i helgen.
På plussidan:
  • Oljepriset har nästan 200 procent upp till toppen sommaren 2014.
  • Alla oljeproducenter, inklusive Iran, är intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt på den olja de pumpar upp. Rätt många av dessa länder har inte så mycket annat att försörja sig på, olja är vad de lever på och av.
  • Nu har Iran fått trilskas och visat musklerna. De är sura över att när USA väl hävde blockaden mot dem skulle de ändå inte få sälja så mycket olja de vill. Det kan ju tänkas att de lugnar sig lite nu.
  • Hela världen är oljeberoende, nu och under lång tid framöver. Kanske krävs det ett eller flera underverk, eller att någon oljeshejk har ascendenten i Vattumannen med Merkurius i Stenbocken, men priset kommer att gå upp.


Solen har tveklöst gått i moln, men som det känns nu håller jag fast vid min ursprungliga plan och behåller mitt oljeinnehav i väntan på bättre tider. Bara lite fattigare. Som Markus Krunegård uttryckt det:

”Ibland gör man rätt.
Ibland gör man fel.
Lev med det.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar