onsdag 13 april 2016

Mitt minst giriga minne

Apropå att sälja sina gamla sopor tänkte jag berätta en historia som egentligen inte har ett skit att göra med att tjäna/spara pengar, men den kanske får mig att framstå som mänsklig trots min iver att tjäna på det mesta.

Vid en vindsrensning hittade jag sju gamla böcker ur Bengt-Åke Cras serie om Löken. Jag gissar att det nu ringer en klocka hos många i min ålder som läste B. Wahlströms ungdomsböcker på 80-talet.


För er som inte fattar någonting kan jag berätta att Löken var en slags Kalle Blomkvist-typ (så för att förklara för yngre läsare jämför jag med något ännu äldre, smart Micke...) som tillsammans med två kompisar löste kriminalfall som i strikt litterär mening var rätt ... enkla.

Jag älskade de där böckerna när jag var 12-13 år och hamnade nu på en nostalgitripp på nätet. Kom ganska snart fram till författarens egen hemsida där han beskrev serien, som tydligen innehållit femton böcker totalt. Och så hade han publicerat ett läsarbrev från en man vars son hade dyslexi och ogillade läsning i största allmänhet. Men nu hade pappan lockat honom att läsa hans tre Löken-böcker som sonen slukat. Pappan ville självklart uppmuntra läsandet och försökte få tag i fler Löken, vilket visade sig svårt. I ett sista försök vände han sig till författaren som dock bara kunde hänvisa till antikvariat och önska lycka till.

Men här satt jag med min boktrave och insåg att jag faktiskt kunde påverka historien. Jag tog kontakt med Bengt-Åke som förmedlade kontakten. Det visade sig att den dyslektiske sonen inte hade läst någon av mina böcker som jag därför skickade till honom. Kommer inte ihåg om jag tog betalt för frakten, men alldeles oavsett tjänade jag inga pengar på ”affären”.

Så varför berättar jag detta i en ekonomiblogg när det inte gav några pengar? Jo, för när jag tänker på att jag hjälpte den här killen, som nog är vuxen nu, uppfylls jag fortfarande av en glädje som skänker den som gör goda gärningar.


Fast viktigast i livet är ju trots allt pengar. Nästa blogginlägg blir mer materialistiskt, det lovar jag.

2 kommentarer:

  1. Det var förbanne mig det finaste jag läst sedan jag konfirmerades! -Eller åtminstone sedan jag läste om The giving pledge i alla fall. https://givingpledge.org/

    SvaraRadera