söndag 24 april 2016

Curling – världens dyraste sport

Länsförsäkringar och Finansinspektionen har i varsin undersökning i år påvisat katastrofalt dålig koll på ekonomi bland unga. Barn är ju idioter, men nu har det alltså blivit ännu värre. Dock visar FI:s undersökning att unga som har fått ansvara för sitt studiebidrag har bättre koll än sina jämnåriga på hur man gör en budget, betalar räkningar osv.

Själv fick jag ta ansvar långt tidigare än så. När mina föräldrar ledsnade på att mängden lördagsgodis ökade utan att mängden gnäll gjorde motsvarande minskning fick jag och min bror till slut hand om godispengarna själva och hade således ingen annan att gnälla på än oss själva.

Det blev veckopeng, som så småningom övergick till månadspeng och sedan fick jag mitt studiebidrag mot att jag stod för en del av mina egna kostnader, som kläder. Vid sidan av det här bidragssystemet fanns dessutom chans till lön. Från tolvårsåldern ansvarade jag t ex för gräsklippning och fick en fast ersättning för det. Och så plockades det äpplen, tvättades bil osv. Mina föräldrar hade ingen aning om att de på detta sätt fostrade ett privatekonomiskt monster :-).

För det blev nästan inget mer godis efter att jag fick ansvar för godispengarna. Istället sparade jag till dyrare kapitalvaror, som datorer. Man kan väl säga att datorer på 80-talet låg på en något annan nivå än idag, men dyra var de.


På det här sättet lärde jag mig hushållsekonomi i samma veva som jag började lära mig att räkna. Genom att ta ekonomiskt ansvar fick jag upptäcka att när pengarna är slut är de slut. Vidare lärde jag mig att jag kunde påverka min ekonomi både genom att spara och genom att arbeta. Det blev både ansvarsfullt och roligt. För det är ju det som är kul med pengar – att man kan påverka sin situation.

Jämför med dagens curlande barn som får allt de pekar på och när veckopengen är slut tjatar de till sig mer. 95 procent av barnen får mer pengar än den fasta vecko-/månadspengen (som för övrigt har ökat med 240 procent sedan min barndom). Resten får bergis inget alls, för föräldrarna har inte råd. Bägge grupperna lär sig att pengar är någonting man inte kan påverka.

Redan när jag gick i skolan hördes röster om att införa privatekonomi på skolschemat, men fortfarande har inget hänt trots att dagens unga har ekonomiska utmaningar vi slapp, som snabblån och internet med nätspel och shoppingsajter. Men oavsett om man lägger in privatekonomi som ett eget ämne eller fixar det i befintliga som matematik, hemkunskap, samhällskunskap osv tycker jag att det är för sent. Skaffar du barn är det ditt ansvar att lära dem att bli vuxna. Det arbetet börjar inte i 15-årsåldern, då riskerar ditt barn att bli så här:

2 kommentarer:

  1. Klockrent inlägg! Själv förhandlar jag och sedan skriver kontrakt med mina barn om månadspeng och annat.

    SvaraRadera
  2. Det låter otroligt bra! Får mig att känna åtminstone lite hopp om mänsklighetens framtida generationer. För snacka om att ansvarsfriheten är djupt rotad i unga människor i gemen. Någon annan får fixa, ta ansvar, betala... Risken är överhängande att den mentaliteten ligger kvar när de blir äldre: https://www.youtube.com/watch?v=9ul87bW9dWk

    SvaraRadera