tisdag 19 april 2016

Gör din egen Lyxfällanbudget

Nästan alla har bättre koll på hur de spenderar sin tid än på hur de spenderar sina pengar. Ändå jobbar de flesta mer eller mindre med sånt de inte brinner för, bara för att få ihop de där pengarna de inte vet var de försvinner.


Även vi som får pengarna att räcka till bör då och då fråga oss själva:
  1. Vart tar pengarna vägen?
  2. Är det precis det jag vill göra för mina pengar?
Jag har gjort det två gånger med några års mellanrum fastän jag till skillnad från Lyxfällan-deltagarna varken är fet eller tatuerad. Rätt intressant experiment trots att jag hade ett hyfsat hum redan innan. Alltid lär man sig något.

Ni behöver inte limma fast magneter på sedlar eller hyra en biograf för att kolla på siffrorna. Ett kalkylblad eller rutat papper går lika bra. Sen är det bara att ta reda på hushållets inkomster och utgifter per månad. Även om jag har förstått att inte alla vuxna sätter in sina räkningar och kontrakt i pärmar utgår jag ifrån att du som kommit så här långt i texten inte är helt dum i huvudet.

Inkomsterna går snabbast. Med fasta löne- och/eller bidragskuvert är det gjort på några minuter. Med oregelbundna inkomster får man räkna fram ett snitt. Utgå ifrån de sex senaste månaderna. Minst, ju längre desto bättre. Har du fått höjd timpeng, sänkta bidrag eller andra nya förutsättningar utgår du givetvis från de nya förutsättningarna. Om de börjat gälla, det ska redovisa dagens verklighet, inte morgondagens.

Så går vi till minusposterna. Dela upp dem i 5-10 kategorier. Fler kolumner ger högre transparens, men för många blir rörigt. I min budget hade jag Boende, Mat & förbrukningsvaror, Telefon & Bredband, El, Försäkring, Sparande, Kläder och Övrigt. I ditt hushåll kanske större delen av budgeten går till familjens travhäst eller pappas privatplan. Gör i så fall egna kategorier av dem, tryck inte ner hästen i ”övrigt”. En betydligt vanligare post är Lån, som ofta förtjänar en egen kolumn.

Ju mer regelbundna utgifterna är desto lättare är de att räkna på. Hyra, hemförsäkring och telefonkostnader är mer lättberäknade än semester och tandläkarkostnader. Försök att göra rättvisa bedömningar även om ni bara utgår ifrån några månader. Bor man i villa lär t ex uppvärmningskostnaden variera över året, fordonsskatt kostar varje månad även om räkningen kommer en gång om året och en svindyr all-inclusive-resa vartannat år får smetas ut lite godtyckligt.

När allt är klart, dubbelkolla pärmar och kontoutdrag. Är ni fler i hushållet, utmana varandra att försöka komma på någon bortglömd budgetpost. Ett omsorgsfullt jobb ger svar på första frågan: Vart går pengarna? Nu är det dags att fundera över nästa fråga: Är detta en idealbudget? Och om svaret inte är ett rungande ”JA!”: Vad ska pengarna satsas på istället och vad krävs för att komma dithän?

Dessa frågor kan – och bör – man ställa sig då och då resten av livet, för det här med budget funkar lite som det gamla brädspelet Othello:


Pengar är kul, tycker jag, och allra roligast blir de om man har kontroll över dem. Så försök att göra detta till ett kul projekt! Ta alkohol till hjälp om så krävs.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet :) ngt som alla borde pröva.

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, jag tycker också det. Även om man får ihop plus och minus är det utvecklande att veta vart pengarna går. Trots att vi lever i en självcentrerad tid är det förvånansvärt få som verkar bry sig om detta.

    Förresten, lägger du till min blogg i din blogglista lägger jag till http://enkeltkapital.blogspot.se/ i min, den verkar intressant.

    SvaraRadera