fredag 22 april 2016

Dagens spartips: Gå ur Svenska kyrkan

Jag är inte kristen, men även om jag hade varit det är jag ytterst tveksam till om jag hade velat vara med i Svenska kyrkan. Det är lite för många dårpippis som gjort uttalanden i organisationens namn som förutom att jag inte håller med om dem också lätt kan konstatera att de går emot såväl Bibeln som budorden.

När jag tänker efter känner jag ingen som är bekväm med ett medlemskap i Svenska kyrkan. Antingen har de gått ur, eller också har de dåligt samvete för att de inte har gjort det. Lyckligtvis är detta lättåtgärdat. Sedan år 2000 har Sverige inte längre en statskyrka med tvångsanslutning och den som fortfarande är med kan lätt gå ur. Det finns till och med sidor på nätet som för någon hundring erbjuder tjänsten att gå ur utan att lämna datorn. Fast för egen del förstår jag inte varför jag ska betala för något jag kan göra själv genom att fylla i och skicka in Svenska kyrkans blankett. Jag gjorde det för femton år sedan och har aldrig ångrat mig.


Men något får man väl ut av sitt medlemskap? Ja, för att få gifta sig i Svenska kyrkan måste minst en av makarna vara medlem. En del tjänster i samband med ens begravning är ”gratis” för medlemmar och som medlem får man rösta i Kyrkofullmäktige. Har du någonsin gjort det? Nej, jag tänkte väl, av dem som får rösta väljer 7 av 8 att låta bli. Räknar man bort de politiskt engagerade och deras familjer gissar jag att siffran är 17 av 18.

Själv vill jag ha så lite som möjligt med den kristna kyrkan att göra, men även om man exempelvis drömmer om ett kyrkbröllop är det en rätt dålig deal att vara medlem alla de år man inte gifter sig. Och jag menar en riktigt dålig deal, det finns tiotusentals kronor att spara.

För nu kommer vi till vinsten med att gå ur. Kyrkoavgiften styrs av vilken kommun du bor i. Snittet ligger på en dryg procent av beskattningsbar inkomst (utöver begravningsavgiften, som ingen som har för avsikt att någon gång dö kommer undan). Vill du veta exakt vad som gäller för dig finns uppgiften här. I en del frireligiösa samfund betalar man fortfarande "sitt tionde" till församlingen, men jag tycker att "sitt hundrade" är illa nog. Många pengar blir det.

Men även om jag gläds åt de insparade slantarna gläds jag nästan lika mycket åt att aktivt ta ställning. Svenska kyrkan frågade mig aldrig om jag ville gå med och de upplyste mig aldrig om pengarna jag tvingades betala. Behöver du fler skäl? Här kommer ett:


Följ ärkebiskop Antje Jackelén på Twitter. Ställer du dig bakom tio procent eller mer av hennes åsikter är du tveklöst en ganska obehaglig person. Svenska kyrkan har 6,2 miljoner medlemmar. Jag är visserligen cynisk, men vill inte tro att 6,2 miljoner svenskar delar Svenska kyrkans värderingar och dessutom är villiga att betala för dess marknadsföring.

10 kommentarer:

 1. Hej Micke!

  Tack för tipset! Hur funderat att gå ur vid flertalet tillfällen, kanske är idag dagen då det skall ske!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Gör så! Om du känner att du inte riktigt orkar, klicka på länken ovan (https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoavgiften?di=930181) och multiplicera med din inkomst så ser du hur mycket pengar du sparar. Jag blev själv förvånad.

  SvaraRadera
 3. Jag gick ur för ett antal år sedan, mycket pengar blir det!

  SvaraRadera
 4. Jag gick ur efter att ha fått min andra eller tredje deklaration.
  Just då tjänade man inte så mycket, men det blev en liten slant iaf.
  Tror det är många som funderat på det men inte orkar lägga ner 15-30 minuter av sin dyrbara tid. Då de hellre kollar på lets dance eller nån annan skit.

  Jag körde blanketvägen på den goda papperstiden gick smidigt även då.

  SvaraRadera
 5. Nonhosonno: Ja, verkligen!

  Korta Positioner: Det fina är ju att du sparat pengar varje år sedan dess. Tror som du att många inte orkar bry sig. "Äh, det är säkert krångligt" (så det är bäst att inte ta reda på hur man gör).

  SvaraRadera
 6. NJA, det finns ju andra fördelar med svenska kyrkan även om man inte är kristen. Säg, vem är det som ställer upp och finns närvarande när det händer tråkigheter, tex när någon katastrof inträffar, tex plötsligt dödsfall i familjen eller skolan. Eller när någon ensam galning behöver någon att prata med för att inte begå hemskheter mot andra. Då finns jourhavande präst. Man kan också se skatten som min svåger, han vill gärna att de vackra byggnaderna och kulturarvet bevaras... Om vi alla bara ser till vårt eget behov så kommer detta samhälle att kollapsa.

  SvaraRadera
 7. NJA, det finns ju andra fördelar med svenska kyrkan även om man inte är kristen. Säg, vem är det som ställer upp och finns närvarande när det händer tråkigheter, tex när någon katastrof inträffar, tex plötsligt dödsfall i familjen eller skolan. Eller när någon ensam galning behöver någon att prata med för att inte begå hemskheter mot andra. Då finns jourhavande präst. Man kan också se skatten som min svåger, han vill gärna att de vackra byggnaderna och kulturarvet bevaras... Om vi alla bara ser till vårt eget behov så kommer detta samhälle att kollapsa.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att svaren på dina frågor är FN, Läkare utan gränser, psykologer, vänner och Jourhavande kompis.

  Men jag säger inte att alla människor inom Svenska kyrkan helt saknar funktion i samhället, bara att det finns bättre saker att lägga pengarna på. För övrigt tycker jag att det är en ganska långt dragen slutsats att valet står mellan att stötta Svenska kyrkan och att bara se till sitt eget behov.

  SvaraRadera
 9. Det här var droppen som fick mig att gå ur kyrkan en gång i tiden: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2057758

  Jag minns att jag lovade mig själv att ge minst den insparade medlemsavgiften i gåvor till andra välgörande ändamål som ligger mer i linje med min etiska övertygelse och det har jag, trots eventuell snålhet, levt upp till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt vad olika saker vi går igång på. Jag minns nyheten om att locken pressas sönder på kistorna för att inte implodera senare och att jag minns att jag tänkte: "Och?"

   Radera