måndag 25 april 2016

Dags att deklarera!

Varenda kvällstidning har den här tiden på året en deklarationsspecial med tio tips om smarta avdrag, så det hoppar jag över. Bara ett tips så allmängiltigt att det gäller alla deklaranter: deklarera tidigt.


Jag fattar att det är för sent för i år med bara en vecka kvar. Antingen har du deklarerat eller också är du inte tidig. Men här kommer några argument till nästa år:

Ångestfaktorn

Jag vet ingen som tycker att det är kul att deklarera (ska i så fall vara om man tar betalt för att göra det åt någon annan), men vi kommer inte undan. Gör man den i sista sekunden har man flera månader på sig att gruva sig. Om man istället gör den tidigt kan man glädjas åt att den är klar och passa på att håna sina vänner för att de har sitt framför sig. Håna inte för mycket bara, då har du inga vänner nästa gång.


Tidsfaktorn

Oavsett om du är löntagare eller företagare med oregelbunden arbetsbörda vet du faktiskt ingenting om hur ditt liv ser ut om en månad. Du kan göra en kvalificerad bedömning, men du vet inte. Både privat och på jobbet kan det stressa till sig alldeles fruktansvärt. Allt från oförutsedda arbetstoppar till sjukdomar och personliga tragedier kommer alltid oannonserat. Se därför till att få undan deklarationen medan du kan. Missar du deadline kostar det 1250 skattade och icke-avdragsgilla kronor.

Hjälpfaktorn

Även om du skulle kunna kontrollera ditt eget liv kan du inte styra andras. Om deklarationen ger problem du behöver hjälp med är det enklare att få den om du kan erbjuda lång svarstid än om du måste ha svar typ igår, och det kvittar om du behöver hjälp av vänner, arbetsgivare eller staten. Skatteverket är en mycket välorganiserad myndighet som svarar både på e-post och telefon, men jag kan garantera att svarstiden är kortare i februari än i slutet av april.

Själv brukar jag börja deklarera vid årsskiftet (ibland tidigare). Vanligen har jag förberett så långt det är möjligt när blanketterna kommer. Förr fick man lämna in den på kommunalhuset, men det var kanske för miljövänligt för myndigheterna? Bättre att vi tar varsin bil till närmaste servicekontor (i mitt fall Kista, 8 km bort). Nej, jag vet, de vill att vi ska göra det elektroniskt, så att de kan lägga ännu mer tid på att kontrollera oss. Det skiter jag i, jag gör det på papper, både för att det är enklast och för att jävlas. Men jag snålar in både på portot och bensinen. När det är dags (inte för tidigt!) springer jag med släkt och vänners samlade vedermödor till Skatteverket. Jag känner mig som finansministern när han/hon promenerar med nådiga luntan från Finansdepartementet till Riksdagen. Bara lite svettigare, och mycket mer rebellisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar