Börsen rasar ända ner i källar'n.
Jänkarbolag krympa ner och dö.
Gråter hejdlöst nästan alla kvällar.
Varje siffra lyser våldsamt röd.
Det var ett tag sedan vi såg börser
tappa över fem procent enskilda handelsdagar, men i förra veckan
var vi där igen. Vad ska man göra då? Stoppa förlusten genom att
sälja av allt? Kanske köpa guld som ju sägs vara bra vid
ekonomiska kriser? Eller det klassiska tipset om att ta det lugnt och vänta på att det vänder?
Jag tänker inte råda, var och en får
agera som den vill, eller inte agera. Det är väl just det
sistnämnda som är svårt med att avvakta, att man känner för att
göra en konkret förändring när det man gjort tidigare inte längre
fungerar, även om det inte alltid är vettigast. Vad ska man i så fall göra istället – tända ett ljus
och ha en liten begravningsceremoni för varje miljon som lämnar
portföljen?
Jag väljer att lämna börsen rätt
mycket åt sitt öde. Jag läser nyheter och matar in mina
portföljsiffror varje kväll, men jag försöker att hålla tårarna
borta. Förra året gjorde jag mitt bästa börsår någonsin och
räknar jag från första januari 2024 fram till nu har jag
sannerligen ingenting att klaga över.
Och risken med att hoppa av karusellen
på vägen ner är att hux flux drar det iväg upp och händer det
direkt efter försäljning har man varit med på hela nedgången, men
missar uppgången. Hade jag haft regelbundna inkomster och exempelvis
månadssparat hade jag övervägt att lugna mig lite med det, men man
kan också resonera för att fortsätta att spara exakt som vanligt, i
medgång som motgång.
Jag ägnar dagarna åt annat än att
tänka på börsen, jag sysselsätter mig med jobb, träning, idéer
och projekt. Det funkar för mig, ända tills det inte funkar. Hur
gör ni?
Inte läge att parera för varje enskild händelse, särskilt som det finns fler faktorer än den som råkar vara president i USA just nu. Många rörliga delar över hela världen. Ha ett långt perspektiv, agera långsiktigt.
SvaraRaderaJa, många fler parametrar, bl a psykologiska och det är svårt att parera vad som eventuellt finns i folks huvudet.
RaderaEn psykolog skulle vara en bra gubbe att fråga om råd nu... men det är köpläge. Verkligen men det känns inte så och kassan är liten så man är lite ledsen över det... :D
RaderaDet finns ju böcker om börspsykologi. Jag har recenserat två här på bloggen:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2020/03/101-tankar-om-aktier-recension.html
https://sparosverige.blogspot.com/2020/04/borspsykologi-recension.html
Det är väl det som är grejen. När det verkligen är köpläge (eller säljläge) så känns det inte så.
Nu har jag accepterat läget då alternativet är att sälja och kanske gå med ännu mer förlust. Däremot ser makro rätt rötet ut då värderingarna etiskt och moraliskt är det som är satt ur spel. Börsen är bara en bieffekt men att det skulle bli en så här häftig rörelse visste bara "proffsen"... synd. Vi vanliga blir fortsatt lurade. Vi är ju bara får. Hedarna har ju lite mer "intelligens" hehe
RaderaMoraliska värderingar har väl inte precis försvunnit i år, det är något jag möjligen kan komma ihåg från min tidiga barndom.
RaderaJa kortsiktigt är det kaos, långsiktigt beror det på två saker, dens om Trump sitter kvar efter mellanårsvalet, eller om han blir bortröstad när perioden är slut. Det som nu genomförs kommer att svida rejält, både hos den amerikanska medelklassen, men inte minst hos de lite fattiga, där jag gissar Trump har sin väljarbas. Kunskap är det inte alla som har med sig, men att räkna pengar kan de allra flesta amerikaner. Det är ledsamt när börsen går ner visst, men den lär gå upp igen, det enda man inte vet är när, om 1 år, 5 år, eller 8 år.
SvaraRaderaOm Trump av någon anledning inte sitter sina fyra år blir tillvaron osäker, vilket börser inte brukar gilla. Det kändes hur som helst som ett troligare scenario under Biden. Tyckte jag.
RaderaJag tror nog att det blir bättre på marknader om "vilden" med dess freakshow röstas bort.
RaderaMacron? Jag tror att det är på gång.
RaderaJag försöker glömma bort allt vad börs, siffror och förlorade miljoner heter den här veckan. Digital detox med andra ord. :-)
SvaraRaderaIngen dum idé, det behöver man nog lite då och då.
RaderaSitta still, och fundera på köp för de utdelningar som kommer in är väl planen ungefär.
SvaraRaderaMen köper du också, eller funderar du bara på det?
RaderaKöpte lite förra veckan, men fortsätter nedgångarna kanske det är bättre att endast fundera i några dagar eller veckor.
RaderaJag sålde av en hel del i Januari, har nog bara 20% kvar på börsen just nu. Så jag sitter still med det som finns där o inväntar ett läge där det är dags att köpa...
SvaraRaderaImponerande!
RaderaEfter att gått upp i ungefär 15 år i sträck är det verkligen dags för en börsnedgång. Tittar man på hur ekonomin fungerar sett över längre tidsperioder så "borde" det varit ett ordentligt nedställ för en 7-8 år sedan. Man kan nog anta att denna nedgång även får ta höjd för den uteblivna nedgången, så det kan bli en rejäl sättning.
SvaraRaderaHar riktpriser på priser för företag, och med ytterligare 10-20% säkerhetsmarginal ovanpå riktpriserna, ja då kommer jag att köpa ordentligt med börsposter. Innan dess, för det lär väl ta ett antal kvartal, så lutar jag mig tillbaka och ser på när media drar in stora pengar på att förstärka och spela på den oro som en del privatplacerare får.
Krig säljer lösnummer, dvs annonser, brukar det heta, och krig har det rapporterats om länge nu, så det här kommer lägligt sett ur medias försäljningssynvikel. Allt blir ju uttjatat till slut och övergår till vardag, så det här kommer ju lämpligt.
Tänk vad bra de hade det i Sovjet, där var det aldrig lågkonjunktur eller börsras ;-)
Att börsen tar höjd för uteblivna nedgångar i forntiden är jag tveksam till, men vi får se var det landar.
RaderaMedia har tagit till sin uppgift är att göra hönor av fjädrar och det lär de fortsätta med.
Sitta stilla i båten fungerar inte om bottenpluggen är ur. Fungerar endast om båten står på torra land:)
SvaraRaderaBottenpluggen på börsen har en tendens att komma tillbaka när man tyckt att det sjunkit tillräckligt.
RaderaJag försöker vanligtvis besinna mig en aning vid stora nedgångar för att sedan börja köpa lite i de bolag vars aktielarm löst ut. Kanske träffar jag botten, kanske kliver jag på i värsta nedförsbacken. Över tid brukar det ordna upp sig så länge man håller sig borta från paniken.
SvaraRaderaJa, paniken är värst. Det är då man gör de riktigt dumma grejerna, som att sälja efter 11/9. Där var jag i och för sig i gott sällskap, men det blir jag inte rikare av.
RaderaOch man ska inte stirra sig blind på vad som händer på börsen varje dag. Det blir rätt stor effekt om man lägger om sin livsstil. Bo på mindre yta, utanför citykärnor. En äldre bil. Cykla när det är möjligt. Odla själv det som går. Sluta betala för att se på tv, bättre att tanka film och tv-serier. Vegetarisk kost istället för kött. Bränn spriten själv. Skaffa sidoinkomster. Byt inte mobilen varje år. Och så vidare, och så vidare.
SvaraRaderaJa, allt det där har man full påverkan på, så oavsett hur börsen går kommer privatekonomin gå bättre om man tänker lite smart.
RaderaSitter still i båten trots att jag är FIRE och lever av pengarna. Vår (FIRE människor) superpower är ju sedan flera år att vi kan leva på lite om det kniper . Jag drar ner på överflödskonsumtion helt enkelt tills det vänder. Har ingen brådska. /C
SvaraRaderaDet låter friskt och sunt!
RaderaKaffet går upp och börsen går ner - elände, elände.
SvaraRadera- Nu kan det inte bli värre, sa pessimisten
- Det kan det visst det, sa optimisten
Ha, ha!
RaderaJa, det är det där med halvtomt eller halvfullt, om man kan se möjligheter i svärtan.
RaderaJag har alltid varit en "sitt-still-i-båten" och gör det än så länge. Men det känns läskigare än andra gånger. Jag tycker att det finns risk för större förändringar i världsläget än tidigare gånger, såg t ex nobelpristagaren i ekonomi som jämförde detta med läget 1929. Jag tror det kommer att dröja innan det går upp igen. Men hoppas jag har fel./Kvinna 50
SvaraRaderaSjälv har jag blivit mer sitt-still-i-båten med åren. Håller med om att det känns läskigt, men kan det inte vara för att det var väldigt länge sedan vi hade en kris?
RaderaAtt det hittas experter som säger sånt som gör sig bra i klickbara rubriker betyder ju inte nödvändigtvis att det är så illa.
Just den här gången var experten en nobelpristagare i ekonomi, så det kändes lite allvarligare än en del andra varningar. Samtidigt har jag svårt att tro att det kommer bli total katastrof. Hoppas vi får se en dag i morgon med lite lugnare kursrörelser så man slipper domedagskänslan. :-)
RaderaSant - att det är länge sedan med en riktig kris (förutom pandemin) och alla har inte varit med om så många kriser.
Ja, nobelpristagare är tyngre än random ekonomireporter som gått några kurser.
RaderaDet verkar vara en del som uttrycker oro över att priset på börspapper gått ned, på marginprissättningen.
SvaraRaderaÄr det några som känner att de vill uttrycka oro över företag, deras försäljning, deras anställda och deras produkter?
Kanske inte så mycket företag, men jag har en spaning mer på den så kallade medelklassen. Tror att fler kommer att inse att utlandssemestrar, frekventa restaurangbesök, dricka kaffe på stan, nya kläder till varje säsong, åka skidor i Sälen eller Åre, maxbelåna till en bostadsrätt i centralt läge, alltid hyfsat nya bilar, stor tv, mobiler, Xbox och annat kommer att få stryka på foten. Kanske också att fler väntar några år extra med att skaffa barn.
RaderaVad gäller företag kan jag tänka mig att prenumerationsbaserad underhållning (film, tv-serier, musik, magasin) och andra abonnemang (hemkörd mat, varför?!) kommer att minska. Antagligen kommer också slentrianköp av kinesiskt skit (Shein, Temu, Alibaba) att minska.
RaderaFastighetsbolag har en dyster framtid, se på Ericsson i Kista som säger adjö så fort det går. Kan tänka mig att fastighetsägare i mindre städer får svårt att hantera situationen med tomma lokaler, i takt med att innerstadsbutiker stänger. Har sett exempel på det i Eskilstuna, som har stora problem med att butiker lägger ner, och möjligen flyttar verksamheten till större köpcentra.
Av medelklassproblemen ser jag bägge de listorna som sunda att stryka med undantag för barnafödandet. Det åks på alldeles för många utlandssemestrar och köps alldeles för mycket kinesiskt skräp.
RaderaKista ser jag som ett lite speciellt exempel. Det är ett område som förändrats mycket det senaste decenniet.
Jag sitter lugnt, inte första gangen jag är med om börskris. Det brukar ordna sig i längden. Jag har heller inte sa stora utgifter, sa jag oroar mig inte.
SvaraRadera/Annika
Jag oroar mig, men sitter ändå still. Det brukar som sagt ordna sig, och med facit i hand brukar det ha visat sig lönande att ta det lugnt.
Radera"Hade jag haft regelbundna inkomster och exempelvis månadssparat hade jag övervägt att lugna mig lite med det, men man kan också resonera för att fortsätta att spara exakt som vanligt, i medgång som motgång."
SvaraRaderaMin son sa alltid det är omöjligt att veta om börsen är billig eller dyr vid varje givet tillfälle. Slutsatsen blir att man bör månadsspara lika mycket (justerat för inflation) alla månader, ha en diversifierad portfölj och en långsiktig placeringshorisont. Han varnade också för att ha pengar på börsen som man kan behöva inom 5-10 år. Börsen är för osäker på så kort tid.
Min son sa också alltid att den utsugna klassen överskattar hur diversifierad den är på börsen.
"When stated in terms of lifetime dollar wealth creation, the best-performing four percent of listed companies explain the net gain for the entire U.S. stock market since 1926, as other stocks collectively matched Treasury bills."
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2900447
Karl Marx mamma
Jag är inte motståndare till månadssparande, men det kräver månadsinkomster.
RaderaMin son hälsar (från sin grav på Highgate Cemetery i London) att Stockholmsbörsen fortfarande är på plus de senaste 2 åren (ej inflationsjusterat) och ännu mer på plus de senaste 5 åren (även inflationsjusterat). Min son sa alltid att den utsugna klassen gör bäst i att antingen störta den kapitalistiska samhällsordningen eller stötta den kapitalistiska samhällsordningen genom att månadsspara regelbundet, diversifierat och långsiktigt i hela Stockholmsbörsen eller i en global indexaktiefond.
RaderaKarl Marx mamma
Inte föreslog han väl just Stockholmsbörsen?! Den skulle jag undvika oavsett konjunktur :-)
RaderaJorå, visst var det Stockholmsbörsen min lille Kalle föreslog.
Raderahttps://yle.fi/a/7-1237901
Karl Marx mamma
Jag sätter en slant (bokstavligen) på att utvecklingen i det diagrammet inte kommer att fortsätta de närmaste 50 åren.
RaderaTack till er båda för dagens godaste skratt!
RaderaVänligen, Hanna
Här känner jag mig oskyldig. Inget jag skrivit i denna tråd kan ha lockat till skratt.
RaderaNyfiken fråga. Jag antar att du med "matar in mina portföljsiffror" menar ett Excelblad där du skriver in dina siffror. Vad är syftet med det? Jag vet inte vilken bank du använder för sparande men för mig finns all möjlig historik tillgänglig på plattformen.
SvaraRaderaProblemet är att jag har och nästan alltid har haft flera banker, nu dessutom i två länder. Så syftet är att få en vettig sammanställning. Jag kan dessutom skapa diagram och sånt som jag vill ha det, inte som bankens webbdesigner vill ha det.
RaderaJag tycker du gör helt rätt. Portföljen går varken bättre eller sämre pga att man tittar på utvecklingen 10 gånger per dag.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Nej, man blir bara på dåligt humor och risken är att man triggar sig själv till att agera i panik.
RaderaJag har en helt orelaterad fråga. Kommer du ihåg bloggaren Snålcoatchen? Hon slutade tvärt att skriva 2018 och jag har alltid undrat varför. Fick se att det var någon annan som skrev och frågade ungefär samma hos fru efficient bad ass. Du råkar inte veta Sparo?
SvaraRaderaJag kommer ihåg Snålcoachen, men har tyvärr ingen aning. Tror inte att vi haft någon kontakt utanför bloggarna.
RaderaJag köper fonder för totalt 5000 kr/per månad. Då det är mera än jag har garanterat in så dras det från sparkontot som funkar som något slags balanskonto i mitt läge, senaste förändringen jag gjorde bland fonderna var 3 år sedan.
SvaraRaderaDå lade jag om och böt bort fonder med hög förvaltingsavgift. Har nu 10 olika spridda geografiskt och branchmässigt.
Tittar till dem i slutet på var månad nästan var gång jag betalar räkningar. Tänker mig inga förändringar framöver. Har sparhorisonten att hoppas kunna balansera upp en lagom tidig pension, något som skulle ge mig det dubbla, tredubbla in mot idag och lika mycket mera än jag går runt på idag.
Så nej, oroar mig inte eller gör snabba förändringar. Vis av erfarenheten att det är ett mycket effektivt sätt för mig att förlora pengar, och jag har annat att oroa mig för i livet än fonderna.
/JB
Ja, vill man hitta något skit att oroa sig över brukar det aldrig vara något problem :-)
Radera