I flera års tid har jag planerat att odla kryddor så att jag hela tiden har tillgång till färska kryddor. Förra vintern skrev jag t ex följande:
”Men nu när jag blivit 'grönavågare' och flyttat ut på landet ska jag ta tag i det igen. Förra året hade jag visserligen krukor med chili, gräslök, mynta och dragon, men det kändes rätt oorganiserat. I år skulle jag vilja bli lite bättre på kryddodling.”
Jag kom ingenstans med detta då, mer än att
jag alltid odlar chili inomhus. Men i år har jag kommit lite längre
genom att odla oregano, basilika och citronmeliss i krukor, så att
de precis som chilin kan kan skördas och hackas ner i maten på bara
några sekunder.
Utomhus har jag visserligen haft
gräslök och libbsticka (lite osäker på om dessa räknas som
kryddor eller grönsaker), men det blir extra steg att sätta på sig
skorna och gå ut på tomten när jag är mitt i matlagningen.
Nästa steg är att göra den mobila
kryddträdgården ännu mer lättåtkomlig. På våren behöver den
ljus och då kan jag inte ha kryddorna på köksbänken. Ibland får
de heller inte plats där. Idealet (tror jag) vore att ställa
alltihop på en stor bricka eller någon annan smidig lyftanordning
så att växterna kan få solljus när de behöver det och stå
precis bredvid spisen när det passar bättre utan att jag behöver
bära fram och tillbaka igen och igen.
Och i en framtid känns en
kryddträdgård bestående av chili, oregano, basilika och
citronmeliss lite klen. Kanske kompletterar jag med rosmarin, salvia,
persilja eller något annat. Andra förslag?
Det där borde jag också ta tag i.
SvaraRaderaMin syster fick vid något tillfälle ett litet "Växthus" av glas och metall som var kanske 25*35 cm eller så. Kanske 35 cm på höjden också.
Det var helt klart flyttbart och var precis lagom stort för diverse kökskryddor. Står den i solen lär den bli lite varmare också.
Det låter både praktiskt och snyggt, så jag ska söka efter bilder på något liknande.
RaderaSa himla pysslig du är. Kanske dill ocksa? Jag försökte ju odla chili nagot ar men gav upp när bladlössen slog till (och myrorna invaderade). Köpte en pase rätt sa skitdyr torkad chili, men det var nog 3-4 ar sen och jag har hälften kvar sa inte sa skitdyr ända. Har fatt en chilikvarn i present och den används ofta.
SvaraRadera/Annika
Gärna dill. Det odlade jag utomhus förra året, men i år tyckte jag mig inte ha plats. Själva odlingen gick bra, men stängerna blev kanske lite för stora för att ha inomhus.
RaderaSatsa på krusbladig persilja. Funkar till det mesta!
SvaraRaderaJag visste inte ens att det finns krusbladig. Persilja är ju persilja liksom. Men det ska jag kolla på.
RaderaDet känns helt poänglöst att odla inomhus när allt växer bättre utomhus, och smakar bättre också. Matlagningen bör starta med en tur i trädgården innan du börjar med resten, för att se vad som är klart att skördas. Han-zucciniblommor, blomknoppar från örterna, morotsblast osv. är lätt att plocka med sig in, och färsk lök och persilja vill man ju plocka kontinuerligt. Örtesäng med perenner i kanterna och ettårigt i mitten är en bra lösning, dvs oregano, timjan i framkant - de blir inte så höga, och salvia och dragon bak. I mitten basilika och citronmeliss. Dill och gräslök självsår sig och behöver ett separat hörn, och mynta kan bli ett jäkla ogräs och ska helst vara i kruka för att inte sprida sig för mycket. Så strunta i bricka och trams, skaffa en korg och ta en tur ut för smak & inspiration.
SvaraRaderaJag kommer alltid odla det mesta utomhus, men lite på samma sätt som jag öppnar kryddlådan i slutet av matlagningen vill jag kunna välja bland färska kryddor. Och i det läget är det för sent för att gå ut och botanisera. Men efter att jag testat detta ett tag kanske jag kommer på att det är det enklaste, det märker vi.
RaderaSmart tänkt att odla efter höjd på växterna. Det hade jag inte tänkt på.
De säger att mynta ska odlas i kruka för att det lätt tar över, men nu har jag odlat mynta i kruka i ett par år och maken till svåröverlevd växt får man leta länge efter, den verkar helt självmordsbenägen.
Men planerar du inte vad du ska laga? Och sa stor trädgard har du väl inte att det dröjer mer än nagra minuter att ga ut och plocka vad du nu vill ha i gräset du äter :)?
Radera/Annika
Jag planerar inte kryddningen och mängden kryddor in i minsta detalj. Det kan man ju behöva smaka av. Tar jag in för lite orkar jag inte gå ut igen och tar jag in för mycket blir det antingen för starkt eller så ligger de kryddorna kvar inne och torkar.
RaderaOj sa jobbigt :).
Radera/Annika
Min kryddodling är bara oregano och basilika. Chili odlar jag också men räknar det som grönsak, en stark paprika. I övrigt använder jag bara salt och svartpeppar. Tyvärr växer svartpeppar dåligt i vårt klimat. Och salt ännu sämre.
SvaraRaderaJag tycker att det är svårt ibland att dra gränsen mellan krydda och kryddstark grönsak.
RaderaJag använder också mest salt och peppar. Jag är inte så förtjust i kryddstark mat, men hade jag mer kunskaper tror jag att jag ändå skulle kunna krydda mer lite fler sorter.
Du kan nog få det bästa av två världar om du har en krydda i tex tre olika krukor, och har en inomhus och de andra två utomhus. Så kanske en gång i veckan roterat du ut den du haft inomhus mot en av de två som du haft utomhus (tex i ditt nya och tjusiga växthus).
SvaraRaderaAlltid fräscha kryddor i kruka i köket, nära och lättillgängligt. Och samtidigt kryddor utomhus, redo att skördas av (nästa gång du gjort roteringen)
Jo, lite merjobb blir det, men nog går du ut till trädgården minst en gång per vecka?
Och så går det såklart åt fler krukor, det är svårt att göra något åt i detta fall, det är det.
Och så menar jag naturligtvis att det här görs med alla de olika kökskryddor man vill ha lättillgängligt - och inte endast en krydda som man eventuellt kan förledas tro vid hastig genomläsning eller liknande.
Det är en variant värd att överväga.
RaderaSalvia övervintrar jag ute och år 2 får den fina lila blommor, så både nytta och prydnad
SvaraRaderaDen där prydnadsbiten ser jag knappt. Vet inte om det är pga att jag är färgblind eller man :-)
Radera