lördag 24 februari 2024

Kryddträdgård

För många år sedan odlade jag kryddor i kruka. Då bodde jag i lägenhet och det fanns inget alternativ, men jag minns det som inspirerande att riva av basilika och citronmeliss från köksfönstret och hacka ner i en sås eller gryta. Ändå slutade jag med det, antagligen av lättja.

Men nu när jag blivit ”grönavågare” och flyttat ut på landet ska jag ta tag i det igen. Förra året hade jag visserligen krukor med chili, gräslök, mynta och dragon, men det kändes rätt oorganiserat. I år skulle jag vilja bli lite bättre på kryddodling. Så vad ska jag odla och hur?

I odlingslådorna utomhus odlade jag dill och det kommer jag göra i år igen. Fast lite mindre, förra året hann många späda dillkvistar bli rena träd innan skörd. Men resten av av kryddorna tänker jag att jag ska odla i krukor, för att kunna förlänga säsongen och för att kunna ha dem i köket eller på min glasveranda som är lite som ett växthus, annars är jag rädd att det kommer kännas som ett projekt att skörda i samband med matlagning. Poängen är att de inte ska vara längre bort än kryddhyllan.


Husse, det skulle finnas kattmynta här!

Chili och gräslök är alltså givna, antagligen mynta och dragon också, om de överlever. Sedan är jag öppen för förslag. Basilika har andra pratat sig varma för och jag minns färsk basilika som en helt annan krydda än den torkade man köper i burk, så den ligger bra till. Kanske oregano också, men egentligen tycker jag att den är lite för lik basilika. Timjan och rosmarin har jag för lite användning av, så de går bort av den anledningen. Annars är jag öppen för det mesta. Har ni några förslag på lättodlade kryddor?

61 kommentarer:

  1. Kanske inte bara odla för nytta, men också odla det som är vackert? Solrosor mot väggen, kanske något du minns från barndomen, något för fjärilar, pelargoner på glasverandan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, odling för ögat blir det inte. Jag bor i en skog vid en sjö där det finns fullt av vacker miljö och så kul att odla tycker jag inte att det är så att jag vill göra det utan vinst i slutändan. Men solrosor kan det ändå bli eftersom mina bin kan utvinna honung ur dem.

      Radera
  2. Tycker du har en vettig blandning av odlade kryddor, jag har testat ett liknande upplägg och det brukar bli så mycket att man blir förvånad.

    Förra sommaren gick jag även all-in när det gäller tomater, där jag drog upp säkert 40 olika plantor från en enda inköpt påse med frön. Jag planterade småplantorna överallt i trädgården och sen mognade alla tomaterna ungefär samtidigt.

    Det blev mycket tomatsoppa den hösten... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag kände lite likadant med grönsaksodlingen förra året, att en del grödor fick jag nästan för mycket av.

      Tomater gillar tyvärr inte mig. Någon gång gör jag nog ett nytt försök eftersom jag gillar dem, men då ska jag nog ha fixat ett växthus först.

      Radera
  3. Jag är ingen odlare och brukar köpa färdiga sma plantor (förutom när jag försökte mig pa chili och fick en invasion av bladlöss), men rosmarin är jättegott, dela en potatis i tva delar, gärna med skal, pa med lite salt och färsk rosmarin, och tillaga i ugnen. Gott!

    Färsk basilika är ocksa gott men haller sig inte sa länge. Oregano passar pa pizza.

    Ja, du far nog bättre rad av nagon som kan mer än jag.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips om rosmarin för den hittade jag nyligen i min kryddhylla och testade i ett sammanhang där den inte alls passade.

      Jaså, basilika har kort livstid? I och för sig går den ju att torka om man får mer än man hinner äta, men jag ser fram emot att använda just färsk basilika eftersom den skiljer sig så mycket från torkad. Oregano använder jag till lite av varje, men har ingen koll på färsk. Kanske borde jag testa det i liten skala i år.

      Radera
  4. Vet inte på vilket sätt basilika inte håller sig? Se bara till att regelbundet skörda så de inte går i blom. Basilika smakar inte så mycket torkad, men skörda o frys in, det bevarar smaken bra. Jag lägger bladen i en burk och när de fryst trycker jag bara till dem lite så har jag färdighackad basilika.
    Basilika är dessutom lätt att förnya, klipp några skott o sätt i jorden bara, dom tar sig lätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frysa istället för att torka är nog smart, tack för det. Och det var så jag kom i kontakt med basilika från början. En kollega odlade och fick bara mer och mer, fler och fler krukor. Han tyckte att det växte som ogräs och sånt gillar jag, under förutsättning att jag kan äta ogräset förstås.

      Radera
    2. Ja visst är såna växter bra! Jordärtskocka o pepparrot växer också som ogräs här.
      Lägg basilika i glasburkar (gäller även dill) så smaken inte överförs till resten av frysvarorna. (Fick jag lära av erfarenhet)

      Radera
    3. Funkar det inte med plastpåse eller plastburk alltså?

      Radera
    4. Plastpåse funkar inte, bröd smör o glass tog smak. (Har inte provat med plastburk)

      Radera
    5. Jag tycker att det vore konstigt om inte plastburk skulle funka, den blir ju helt lufttät.

      Radera
    6. Är den tättslutande borde det nog funka som du säger.

      Radera
    7. Ja, fyller man plastburkarna med något varmt blir det vakuum.

      Radera
  5. Inte någon krydda men mitt tips blir mangold. Lätt att odla, nyttigt, gott och passar till det mesta.

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips. Jag ska snart sätta mig och bestämma vilka grönsaker jag ska odla i år så jag tar gärna tips på det med. Mangold har jag för mig smakar lite som spenat och det äter jag gärna, så det är värt ett försök.

      Radera
    2. Min faster har ingen trädgard men odlar potatis i stor kruka, det verkar funka bra. Morötter kanske vore nagot? Jag prövade rädisor i kruka och det gick ocksa bra. Rabarber odlar grannen i trädgarden, de växer fint varje ar. Med lite jobb kan du nästan bli självförsörjande Sparo!
      /Annika

      Radera
    3. Morötter blir det definitivt, det blev stor succé förra året:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/11/odlingsaret-2023-sponsrat-av-impecta.html

      Rabarber odlar jag också, på tre ställen, men det blir alldeles för lite. Grannen sa dock att hon öser koskit på rabarber och tycker det funkar bra (och av henne får jag gratis koskit), så det hoppas jag ska ta sig.

      Självförsörjande kommer jag inte bli, men jag hoppas kunna bli det på några grödor. Jag tycker t ex att det är fantastiskt att alltid ha helt kostnadsfria blåbär i frysen, fram till nu har jag haft kantareller och morötter, och äpplen har jag fortfarande, både i källaren och i frysen.

      Radera
  6. Salvia tycker jag är gott och lättodlat. Här hos mig i södra Sverige är den perenn. Busken breder inte ut sig som myntorna så det är enkelt att ha den i en rabatt. Bladen fungerar att frysa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad man använder salvia till. Hur som helst skulle jag av logistiska skäl vilja ha alla kryddor i krukor.

      Radera
    2. Salvia har jag använt o lagt o oljan eller smöret när jag stekt kyckling. (vet att du inte äter kött men går säkert med annat) Tror det används en del i italiensk matlagning. blev i alla fall en stor och fin buske som blommade fint efter övervintring. Så både dekorativ och ätlig. en annan krydda, libbsticka används i buljong tror jag. superlätt att odla och övervintrar också

      Radera
    3. Något går den säkert att använda till.

      Libbsticka började jag med redan förra året och klarar den vintern utomhus fortsätter jag med den i år:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/05/lite-odling.html

      Just nu smular jag ner torkad libbsticka i maten nästan dagligen för det blev väldigt mycket av den.

      Radera
  7. planterade precis fröer jag förgroddat i en plastpåse med fuktigt hushållspapper. röd chili och röd jalapeno. inte för att jag gillar stark mat utan mest för skojs skull. köper färska basilikaplantor i mataffären och planterar de i kruka så slipper man dra upp de från frö och så länge man vattnar så håller de och växer iaf ett halvår. prova stekt lök och färsk basilika. de blir finnemang!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chili drar jag upp från frö jag pillar ur köpta chilifrukter. Det gick dåligt förra året, men det brukar funka väldigt bra.

      Radera
  8. Jag tycker paprika är givet, lika lättodlat som chili. Jag har inte lyckats få så stora som man köper i butik, mina blir som golfbollar jämfört med butikens basebollstora... Men smaken är minst lika bra.

    En annan gröda som inte nämnts är bondbönor. Lättodlat med stor skörd, som dessutom kan stoppas i nästan varenda maträtt.

    Morötter, rödbetor och potatis är väl kanske så givet att det inte ens behöver nämnas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja nu spårade jag visst ur lite, när det skulle vara kryddodling :)

      Radera
    2. Jag ska odla grönsaker också, men det blir säkert egna inlägg om det senare.

      Paprika börjar bli dyrt så det vore kul att odla själv, men jag skulle nog vilja ha växthus då.

      Förra året odlade jag två sorters bönor. Undrar om inte den enda var bondbönor, men nu blev jag osäker. Morötter och rödbetor odlade jag och ska göra igen. Potatis blev det inte, men det ska det bli i år.

      Radera
  9. Luftlök! Tänk tjocka gräslöksstrån. Använd istället för salladslök eller tom isf purjolök, när man vill ha grön lök helt enkelt. (Själva luftlökarna kan också användas, men så små & mkt pill att skala att jag oftast inte tycker det är värt jobbet). Sättlök fås lämpligen av någon som redan odlar. Växer större delen av året och kommer tillbaka år efter år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luftlök odlade jag förra året (jag fick en planta från grannen). Det blev inte så mycket, men det kan bero på att jag inte gav dem den kärlek de behövde.

      Radera
  10. Försök hitta ett bra ställe utomhus och odla ramslök.
    Funkar även som sallad med en lätt ton av vitlök.
    Förökar sig själv och passar utmärk att frysa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kunde vara något. Behöver den mycket sol eller funkar ett skuggigt dike?

      Radera
  11. Den vill inte ha sol, skugga under träd är perfekt. Mullrik jord, fuktig, kalkhaltig. Kan vara svårt norr ut. Växer ekar där du bor skall det fungera. Prova för den är riktigt god

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en ek på tomten, men just där vet jag inte om jag vill ha ramslök. Hur som helst får jag ta tag i detta. Hur odlas den, sprider man ut frön där man vill ha den?

      Radera
  12. Dessutom blir det en "matta" av den. Lätt att pocka och riktigt snyggt speciellt vid blomning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man inte väntat för länge med skörd om den börjar blomma?

      Radera
  13. http://www.guteinfo.com/?id=3746

    SvaraRadera
  14. Du får ligga i om du vill skörda allt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just därför känns det olämpligt att köra den på gräsmattan och få en ramslökmatta istället.

      Radera
  15. Det finns tre örter som enligt mig måste vara färska och det är basilika och gräslök, som redan nämnts, samt persilja. Själv kör jag bladpersilja eftersom den är mindre känslig, lättare att göra rent och smakar mer (men inte lika fin att garnera med). Dragon går också att argumentera för att den ska vara färsk eftersom den är så mycket mildare och får ett annat användningsområde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Persilja tycker jag funkar utmärkt att frysa. Den smakar inte så mycket oavsett.

      Basilika tycker jag funkar torkad, men den är helt annorlunda än färsk.

      Radera
  16. Oregano har ju fördelen att vara flerårig
    den går bra att torka och kan blandas med andra örter till örtsalt
    Piplök är gott, och flerårigt
    kommer tidigt och växer hela sommaren
    ger frön att sätta också om man vill ha fler
    Heja dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flerårigt är bra. Piplök har jag aldrig hört talas om så den får jag kolla upp.

      Radera
    2. Oregano har nackdelen att den sprider sig i hela trädgården. Man blir aldrig av med den. Den trivs tydligen i lerjord.
      / Siv

      Radera
    3. I mitt fall blir det kruka, så då sprider den sig inte. Jag ska fylla den med tillräckligt lerig jord att den trivs :-)

      Radera
    4. Min oregano har inte spridit sig det minsta
      Håller sig fint där den skall, går att skörda lång period. Blad- och stjälkselleri är gott också. Libsticka är flerårig och går att torka, ger en fin smak i lagom dos, som buljong.
      Satsa på slätbladig persilja, den smakar bäst.

      Radera
    5. Det jag märkte med libbsticka är att man inte ska skörda rent utan hela tiden lämna kvar lite.

      Stjälkselleri tycker jag är så pass billig att det inte är det första jag vill odla. Men vem vet, kanske längre fram.

      Radera
  17. Kunde inte hålla med senaste inlägget, Anonym 13:38 mera.

    Chili är det jag är igång med, men det kör du redan med. Gräslök är busenkelt men det är du på gång med. Vitlök är nästan ännu enklare, men det vet jag du inte är glad i.

    Ner, har två tips, mina solklara favoritörter!

    Persilja, älskar det o funkar till det mesta! Jag har aldrig kommit mig för att tasta att odla det men borde! Jag vet andra glada amatörer utan gröna fingrar, exakt som jag, har fått till dignande högväxta krukor med aldrig sinande persilja ute på balkongen vid första försöket, så borde långt från vara svårt!

    Min andra favorit som jag älskar om möjligt ännu mera, färsk basilika!
    Man kan ej jämföra med torkad, den torkade är ett helt annat djur o smakar inte ens bra i mitt tycke.
    Återigen, har ej odlat men borde! Ongen aning om det är svårt eller enkel, men fick fan en spark i baken att googla på det nu på stubinen!

    Jag kör en fryspizza med extra ost o topping minst en gång i veckan, det vore himmelriket att kunna lägga på några färska basilikablad oavsett pizza!

    Har vildoregano som växer vilt och tagit över ett par m2 av gräsmattan, men vast man blir grymt pizzasugen när det klipps där o inte heller är alls dumt på pizza så är färsk basilika rätt oslagbart på pizza o pasta som jag äter mycket av!

    Nej, nu är jag på g, måste googla på hur man lättast lyckas odla basilika! 😊
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gräslök hade jag redan förra året, så förhoppningsvis har den överlevt. Vitlök är som sagt ingen favorit, men jag satte ner några i höstas för att testa (den lär ska odlas då). Persilja tycker jag nästan inte smakar något.

      Basilika vill jag absolut testa, men där har jag både hört folk säga att den är lättodlad och svårodlad, så vi får se hur det funkar.

      Radera
    2. Roligt hur olika vi kan uppleva smaker, jag tycker persilja smakar massor, och grymt gott! Tips om du någonsin friterar något, ej sett något så antar att det för som mig blir ytterst sällan. Men blir det av så snabbfritera färsk persilja, där får du något grymt gott som bonus på det du ändå lagar, för mig någon sällsynt langos en gång vart skottår typ.
      /JB

      Radera
    3. Jag ger det väl en chans till.

      Radera
  18. Verkar till min glädje som att basilika närmast är svår att misslyckas med att odla o det finns många olika sätt att gå iland!

    https://www.plantagen.se/basilika.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAxOauBhCaARIsAEbUSQR-EqSiKVYg3GK5UQPPzISbXiPnHKyDAd531stVZVLrAzQ8DlAggXYaAtSUEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

    /JB

    SvaraRadera
  19. Katter är inte så noga med vilken mynta som odlas. En av mina satte sig fint på persiljan och åt myntan som stod bredvid.

    Även om det inte är en krydda så är sockerärtor väldigt lätt att odla, för att inte tala om gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag köpte ett katträd fick jag kattmynta gratis, jag spred ut det pa trädet men mina sniffade lite och lämnade det sen. De är nog lika ointresserade av droger som jag är.
      /Annika

      Radera
    2. Har mycket erfarenhet av karrmynta. Ca hälften är oberörda. 45% blir urfåniga o galna, går i barndom igen. 5% blir aggressiva. Min ungefärliga bedömning.
      /JB

      Radera
    3. Jag tog det säkra före det osäkra och nätade in odlingslådorna förra året. Mest för rådjuren, men jag var inte helt säker på katterna heller. Hur de funkar kring kattmynta vet jag inte.

      Sockerärtor odlade jag förra året och det gör jag gärna om.

      Radera
  20. Haricots vertes har jag odlat med bra resultat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle kunna vara något. Jag odlade som sagt var sockerärtor förra året och tyckte det gick bra. Haricots vertes känns liknande.

      Radera
  21. Du har fått många bra tips redan på vad du kan odla. Tycker att du ska satsa på det du tycker om att äta!
    Kryddor som jag tycker är väldigt odlingsvärda är basilika (vill ha mycket sol och vatten, funkar att ta in på hösten och ha i fönstret), dill, gräslök, persilja, salvia (så gott att steka i olja eller smör och ha som tillbehör), citrontimjan, rosmarin.
    Grönsaker som är lättodlade är squash (men sätt bara ett par plantor du kommer att få massor), sockerärtor (så i omgångar för att ha under längre period), vaxbönor, gröna bönor, vitlök (plantera på hösten), lök.
    Har du bärbuskar? Fantastiskt att kunna skörda egna bär och frysa in eller äta färska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också ett bra tips, även om det är viktigt att det är lättodlat är det ännu viktigare att det är mat man gillar.

      Squash hade jag glömt, det odlade jag i tunna på balkongen när jag bodde i lägenhet. Borde absolut ta upp det igen, de blir inte billigare i affären heller.

      I bärväg har jag hallon, men borde göra ett ryck och skaffa ordning i hallonlanden. Har tänkt det i år, men det står mycket på listan så jag skulle inte bli förvånad om det inte blir så. Borde skaffa svarta vinbär också, det är bra i sylt eftersom det både konserverar och gör sylten tjockare. Och så siktar jag på att plocka 35 liter blåbär blåbär och skulle vilja plocka lingon också, men hann inte i fjol.

      Radera