fredag 2 februari 2024

Världen är full av kommunikatörer

En gammal nyhet, men ett aktuellt problem. Sveriges kommuner har runt tretusen heltidsanställda kommunikatörer. Tillsammans kostar de miljarder skattekronor som kunde använts till något helt annat.

Jag är inte motståndare till att kommuner kommunicerar. Kanske finns det i vissa fall till och med skäl för kommuner att anställa kommunikatörer, men fler hundra i en enda kommun? Ändå blir jag faktiskt mindre chockad av Göteborgs 253 kommunikatörer än exempelvis av Finspångs tio. Finspång är en liten bruksort med drygt tjugotusen invånare. Jag har svårt att se att de skulle ha behov av en kommunikatör, än mindre av tio. Kommuner kunde faktiskt kommunicera redan innan kommunikatörerna fanns, kanske till och med bättre än nu.

Vilket leder mig till nästa fråga: Varför behövs kommunikatörer? Örebropartisten Markus Allard ringde runt för att ta reda på det och upptäckte att inte ens kommunikatörerna själva kunde berätta det, vilket är ironiskt med tanke på att just kommunikation borde vara deras grej.

Efter att ha konsulterat Sveriges Kommunikatörer får jag veta att det är en förening som ”är en sammanslutning av personer som yrkesmässigt ägnar sig åt kommunikationsverksamhet”, men vem som betalar dem och vad de ska vara bra för framgår ingenstans, och när jag läser en artikel titulerad ”Vad gör en kommunikatör?” lutar jag åt att hela yrkeskåren är en scam. Här kan jag läsa:

Kommunikationsbranschen är både mångfacetterad och i ständig förändring.
Kanske finns det lika många kommunikationsroller som det finns kommunikatörer.
Många akademiska utbildningar inom kommunikation har ett teoretiskt fokus, vilket gör att det kan vara svårt att få grepp om hur yrkesrollen egentligen ser ut och vad som förväntas av dig.


Dagens rätt: snömos

Men ingenstans svaret på titelfrågan, vad de egentligen gör. Själv har jag jobbat som skribent, komiker, kontorschef, importspeditör, produktionsplanerare, administratör, lagerarbetare, schacktränare, kundtjänstmedarbetare och antagligen lite annat som jag förträngt just nu, men jag kan garantera att jag i varje yrkesroll hade kunnat beskriva mitt jobb. Kan man inte det efter en vecka på jobbet förtjänar man antagligen att få sparken.

40 kommentarer:

  1. När ett företag hamnar i blasväder skickas en "kommunikatör" fram men jag tycker aldrig att de säger nagot vettigt. Bättre vore väl att högsta hönset framträdde och berättade vad de tänker göra at saken.

    När jag jobbade som specialist hade jag en arbetsbeskrivning pa tre hela A4-sidor! Jag haller i detta nu pa att ga igenom gamla pärmar och papper, sa hoppas jag hittar den. Vore kul att läsa igen.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är nog själva poängen att högsta hönset inte kan ställas till svars eftersom man skickat fram denna kommunikatör istället. Polisen har använt taktiken länge. När polisen ska förklara varför de misslyckats i ett ärende, råkat stampa ihjäl ett fyllo eller så, så plockar man fram en presstalesperson som "inte hunnit" sätta sig in i ärendet. Praktiskt, för han/hon kan ju inte svara på följdfrågor.

      Radera
  2. Det är väl likställas med woke- eller eko-certifiering, med ett reellt innehåll nära noll.

    SvaraRadera
  3. Kul inlägg Sparo,

    Visst är det så, att kan man inte förklara något med några få ord så har man inte förstått vad det är man försöker förklara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så vill man inte. Förklaringen "Jag sitter som ett filter mellan media och min chef så att hon inte ska tvingas svara på frågor" hade låtit illa.

      Radera
  4. Tänker att de måste ha en avstjälpningsplatser för de allt för många som har gått på högskola. Någon slags förfinad form av social dumpning fast arbetsmässigt. De har helt enkelt fått sysselsättning. För var ska vi göra av alla som gått på diffusa högskoleutbildningar som förflackat hela högskolesystemet, skär ner där. Samtidigt finns det gott om bristyrken../ Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad vi ska göra av dem, men det borde inte gå att anställa en massa människor i meningslösa tjänster bara för att de har studieskulder.

      Radera
    2. Vad jag hört och kunnat läsa mig till så är det bland kommunikatörerna en överrepresentation av f.d. journalister som bytt bana samt journalistutbildade som inte fått jobb inom det de är utbildade till. Kanske är en förklaring till varför det hela är så flummigt och varför de är så många.
      /G

      Radera
  5. Schacktränare? Måste säga att den var lite otippad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så var det också många år sedan, ett extrajobb medan jag fortfarande gick på högstadiet/gymnasiet. Men några av mina adepter blev faktiskt ganska bra, även om det såklart inte behöver vara min förtjänst.

      Radera
    2. Du har ju skrivit några gånger att du kan spela, men att få betalt för det är imponerande. I min by var tränaren rankad 5-10:a i Sverige men han fick ändå jobba ideellt.

      Radera
    3. Jag hade typ 50 kr/timme, dels i den lokala schackklubben och dels för ett studieförbund. Jag var snarare rankad 5-10:a i den klubben, så att jag fick betalt hade ingenting att göra med mina kvalitéer som spelare :-)

      Radera
  6. Jobbar inte i kommunsektorn längre, men en trend för några år sedan var att flytta ihop alla spridda kundtjänster till en central funktion som bemannades av kommunikatörer och hade hög tillgänglighet. Utöver det fanns det några kommunikatörer för sociala medier, så att chefer och andra kunde ägna sig åt att jobba istället för att debattera i sagda medier.
    Kanske billigare än att medieträna tusentals chefer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det är därför man så ofta drabbas av okunniga kundserviceavdelningar :-(

      Radera
    2. Har du haft många kontakter med kommunala kundtjänster?

      Radera
    3. Jag vet inte om de kallats kundtjänster, men några har det blivit genom åren. Senast här i Norge när de slängt in ett par märkliga poster (som visade sig felaktiga) på en faktura.

      Radera
    4. Jag har bara behövt kontakta kommuners kundservice en handfull gånger och har väl egentligen inget att säga mer än att de fixar det man ber dem om, relativt snabbt. Beror nog på att det är lokala resurser.

      De sämsta serviceorganisationerna, både gällande tillgänglighet och hjälpsamhet, måste vara telekombolagen. Passar ett problem inte in i mallen så är det kört att få hjälp.

      Radera
    5. Jag har blivit galen av att bli ombedd att slå av min brandvägg när internet inte funkar. För det första finns ju brandväggen där av en anledning, och får jag virus i datorn tror jag inte Tele2 eller Telenordia tänker ta ansvar för det. Sedan kan ju en idiot förstå att om man har samma problem på flera enheter ligger felet någonstans fram till väggen eller modemet. En gång försökte en liten kundtjänstmedarbetare förmå mig att stänga av datorn brandvägg när jag saknade internet både i datorn och i min IP-telefon. Det GICK verkligen inte in hos honom att den delen i hans felsökningsmanual var överspelad. Suck!

      Radera
  7. Kul o tankeväckande inlägg!
    Bor o verkar själv i en kommun som är mindre än Finspångs, lite större än hälften så stor.

    Måste säga att 10 kommunikatörer låter vansinnigt, förhoppningsvis är det som i vår kommun, att det är en delmängd av de uppgifter som personen har att utföra. Vi har oftast en kommunikatör per nämnds ansvarsområde, men då gör den personen en hel del annat också.

    Vi har vad jag vet om det inte gömmer sig någon mera runt hörnet som jag bommat, en ren kommunikatör i kommunen, han/hon levererar en tidning på dryga dussinet sidor, i tryck o på nätet, var månad och även andra uppgifter.

    Jag strider verkligen i kommunpolitiken för en slimmad o effektiv uppställning tjänstemän, är han/hon i siktet? Ja, men det är alla. Tycker han definitivt producerar o levererar något av värde för invånarna, men måste ju sägas tillhöra klicken ”grädde på moset” och hänger därigenom löst när tiderna som nu är tuffa och svångremmen behöver dras åt så man nästan tappar andan!

    Hoppas för Finspångs skull att tänket är lite samma där.

    Att Göteborg har 253 kommunikatörer får iaf mina tankar att svindla o mig att tappa ytterligare en del tro på mänskligheten…
    Här m å s t e det ju finnas en gigantisk mängd ”dökött” som bara kostar skattepengar, herrejesus…

    Måste även kommentera Allard då han verkar i mitt län. Nu sitter jag inte i regionen denna mandatperiod men har gjort. Jag uppskattar honom även om jag inte alltid håller med, men han är en bra blåslampa o jag förstår att han är hatad av de gamla trötta uvarna i andra partier som mest vill humma o ha buissness as usual.

    Vet nästan alla av mina partikamrater i fullmäktige där håller med mig och jag tänker mig honom som en SDare, men där vi är mestadels blåa är han röd. Vackert så. Örebro behöver honom, definitivt! Bra att han har nått nationell spridning.

    Kommunikation avslutas, over and out. Stop.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från min ungdom minns jag det som att människor med kommunikationsansvar gjorde annat också. Titeln kommunikatör, där man ska ägna sig helt åt att kommunicera, var nog inte uppfunnen då.

      Jag tror inte att Allard ser sig som SD:are, han är ofta väldigt kritisk mot dem även när han använder kanalen Riks som tills nyligen ägdes av SD.

      Radera
    2. O ja, Allard ser sig definitivt inte som SDare med all rätt, men vi står rätt ofta i samma ringhörna. Vi SDare får inte sällan en släng av hans slev också, oftast har han iaf någon poäng i kritiken även om jag vanligtvis i de lägena tycker han har fel. 😊
      /JB

      Radera
    3. Hans slev går väl ofta ut på att SD är för mesiga för att de trivs för bra i stugvärmen. Jag delar den bilden.

      Radera
    4. Jag får väl i rätt stor mån hålla med om den kritiken. Men där har ”vi” bara oss själva att skylla och den skiftningen ligger definitivt inte på gräsrotsnivå. Det finns exakt ingen i min kommunförening (startade själv upp den och var ordförande i fem år så har järnkoll) som är en varm EUanhängare till exempel…
      /JB

      Radera
    5. EU-frågan är ett lysande exempel på fråga som får mig att fundera över varför de skulle få min röst. Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att rösta på ett parti som vill vara kvar i EU (eller som här i Norge vill gå med), även om så 99 procent av medlemmarna inte vill det, så länge partiledningen/-programmet vill med.

      Radera
  8. Jag har en vän som tidigare var anställd inom kommunen på heltid och fick betalt för heltid. Problemet för skattebetalare är att hon bara arbetade 60 %. Trots att hon behövde vara på plats för att utföra sitt arbete förhandlade hon till sig att få vara hemma två dagar i veckan för de hade så lite att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att det alltid går att höja skatten när pengarna inte räcker till att betala för att folk inte ska jobba :-)

      Radera
    2. För någon vecka sedan var det någon i kommentarsfältet som var jättestolt över att blåsa sin arbetsgivare på arbetad tid. Har nog mer med individen att göra än med arbetsgivaren.

      Radera
    3. Jag vet inte om han/hon verkligen var stolt över det eller bara konstaterade att så gjordes.

      Visst har det med individen att göra, men för att lyckas måste det också ges möjlighet.

      Radera
  9. Skönt att höra att det inte bara är jag som inte fattat rollen kommunikatör. Läste nåt liknande i unionens medlemstidning men där var vinkligen att tar man en tjänst som kommunikatör så ska tjänsten ha en tydlig rolllbeskrivning och konkreta arbetsuppgifter eller ansvar. Annars riskerar den anställde att bli en slaskhink för diverse göromål. Olika vinklingar men samma grundproblem att rollen verkar vara odefinierbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den anställde har en vag uppfattning och dessutom mycket ledig tid kanske den BÖR bli en "slaskhink" för andra arbetsuppgifter.

      Radera
    2. Om man inte har några som helst ambitioner på jobbet så absolut.
      Men som arbetsgivare hade jag nog försökt se till att inte ha sådana tjänster, eller anställda. Bra kommentar nedan ang AB Volvo som Gustav skrev med. Det är skillnad att jobba inom privat sektor. Vi har säkert ett par kommunikatörer eller liknamde på mitt jobb Också men jag tycker de gör ett bra jobb med att skriva intressanta artiklar om vad som händer på företaget, det kommer något konkret och läsvärt ut av det varje dag.

      Radera
    3. Det är såklart det bästa om det inte finns oklara tjänster med för lite att göra. För alla inblandade! Jag har haft jobb med för få arbetsuppgifter och inget får mig att vantrivas mer på ett jobb. Då har jag hellre så mycket att göra att jag aldrig kommer igenom högarna.

      Radera
  10. Hur många kommunikatörer har AB Volvo, som omsätter över 100 miljarder i kvartalet och väl har över 100 000 anställda? Något säger mig att antalet är färre än Göteborgs 253 st. Sahlgrenska går back 1,3 miljarder men trots det är alla kommunikatörer inte sparkade. Under pandemin var kommunikatörerna mycket aktiva på Facebook i kommentarsfältet. Men jag fick fel info hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du har rätt om Volvo. Att maxa antalet kommunikatörer är bara möjligt för den som inte måste ta ansvar för ekonomin.

      Radera
  11. Jag har en tjänstemannaroll på en myndighet som medför att jag jobbar med kommunikatörer. Tycker i varje fall de fyller en funktion där jag jobbar. Jag skriver rapporter och en kommunikatör hjälper mig nå ut med den kunskapen till målgrupperna. Är det någon journalist eller annan som har frågor om rapporten jag tagit fram så är det dock mitt ansvar som författare att svara på de frågorna. Så fullt rimlig arbetsfördelning där jag jobbar i min åsikt. Men kan ju inte svara för hur det ser ut på andra ställen. Låter onekligen högt med antalet kommunikatörer på vissa ställen. Men finns ju iofs också väldigt omfattande skyldigheter hos det offentliga att besvara frågor från allmänheten, även det rör sig om en dum fråga eller en påstridig rättshaverist. Så kanske är ett nödvändigt ont i många fall för att andra ska kunna fokusera på att göra sina jobb.
    /Lizzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger inte att alla kommunikatörer är överflödiga, men över tio heltidstjänster i en liten kommun känns sjukt. Jag menar, hur många påstridiga rättshaverister kan det få plats på en ort :-)?

      Radera
    2. Påstridiga rättshaverister finns det ganska gott om. En del begär ut varje faktura (fler än en gång ibland), en del eldar upp socialkontoret, några överklagar alla detaljplaner - bara för att.

      Radera
    3. Men löses något av dessa problem av kommunikatörer?

      Radera