lördag 3 februari 2024

Endast Sverige svenska skulder hava

Svenskarna är EU:s tredje mest skuldsatta folk. Endast Danmark och Luxemburg klarar att hålla Sverige bakom sig. Fast kanske inte så länge till, det går fort nu och allt fler svenskar hamnar hos Kronofogden.

Jag vet inte mycket om danskar, och Luxemburg visste jag knappt att någon bodde i, men Sverige har jag koll på. Där handlar det inte så mycket om champagne och nätpoker. Att Sverige t ex har dubbelt så stora skulder som fransmän och österrikare beror på att det i Sverige anses självklart att köpa en bostad så fort man kan låna till en, och eftersom politiker med stor framgång försökt döda den svenska landsbygden ungefär sedan Thorbjörn Fälldin lämnade politiken ligger de bostäder som efterfrågas i stort sett i Stockholm och Göteborg, där köptrycket är störst.

Är det här ett problem då? Ja, för dem som inte kan betala är det definitivt det. Tiotusentals svenskar ansöker varje år om skuldsanering, och det kan ju verka soft att få sina skulder nollade, men jag har en känsla av att det inte är så kul, varken då eller på vägen dit.

Vad gör man åt det? Jag tycker att staten borde jobba aktivt för lägre skuldsättning, t ex genom att sluta subventionera lån genom ränteavdrag. Men det lär inte hända, så vad kan den enskilde medborgaren göra själv? Jag fattar att folk vill bo där jobben finns och att det är en dålig idé att tälta året runt.

Som vanligt har jag ingen lösning för alla människor, men det borde inte vara en självklarhet att bo stort (jag undrar om något annat folk i EU bor lika stort som svenskar) och centralt i innerstaden eller ett stenkast från tunnelbanan, i alla fall inte innan man byggt upp en stabil ekonomi. Man kanske kan bo trängre, längre bort, lägre standard... En schysst husvagn kostar tjugotusen. Orimligt? I mitt tycke rimligare än att skaffa miljonlån som 22-åring.

44 kommentarer:

  1. Håller med dig Sparo.

    Det är svårt att ta in att så många kan skuldsätta sig över öronen.

    Inte bara genom att köpa en bostad de uppenbarligen inte har råd med, utan även genom att låna till att köpa elbilar, båtar och andra leksaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bo måste man ju i alla fall, även om man inte behöver bo dyrare än man har råd till.

      Radera
    2. Lånas det inte till bilar med förbränningsmotorer alltså?

      Radera
    3. Det gör det helt säkert för billån var inget som kom med elbilarna. Däremot är det nog en högre procent av elbilsägarna som lånar eftersom de generellt är dyrare.

      Radera
    4. Pang på rödbetan! Mycket av hela tanken med elbilarna är just det, att de görs oändligt mycket dyrare och det säljs med argumentet tänk på klimatet (men konstigt nog inte på miljön eftersom miljön blir sämre om folk uppgraderar sin hyrda elbil vart 3e år). Se bara hur pigga Volvo var på elektrifiering, enbart för att det kommer ge högre vinster. Men de säger det är bara för klimatet, liksom alla andra lögnare.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Va, påstår du att miljö och klimat inte är exakt samma sak :-)?

      Radera
  2. Hybel som är vanligt i Norge är väl en bra idé. Har själv bott i en i ett par år och det var bra standard till ett ok pris. Egen ingång, eget badrum med tvättmaskin. Plus att hyresvärden fick in några tusen i månaden, skattefritt vad jag förstod.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har på sätt och vis också gjort det, i en liten stuga på en villatomt.

      Radera
  3. En del av utmaningen att inte bo hyfsat centralt är en skakig infrastruktur. En period i mitt liv flyttade jag från Stockholm till Eskilstuna, och pendlade några dagar i veckan. Det gick inte så där, det gick fullständigt åt helvete. Glöm komma i tid till jobbet, många missade möten, omöjligt att hämta på dagis innan stängning, en kamp att överhuvudtaget ta sig hem, tvingas satsa på ett par tidigare tåg för att ens ha en chans. Mälarbanan kan mycket väl bjuda på en av Sveriges trasigaste tågsträckor, vilket till slut tvingade mig att flytta tillbaka till Stockholm.

    Vad är det för fel? Varför fungerar inte Sverige ordentligt? Det lär bli värre innan det blir ännu värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Värre innan det blir ännu värre" :-)

      Radera
    2. I början av 1900-talet skaffade ingenjör Andersson 5-8 barn vilket gjorde att det fanns 5-8 kompetenta individer i nästa generation att fylla roller som verkstadschef eller underhållsarbetare. Sen gick vi snabbt mot 1-2 barn och då finns det inte tillräckligt många kompetenta människor att fylla krävande roller i nästa generation. Result: allmän och ökande dysfunktion då rätt man för massor av positioner aldrig föddes.

      Vår kollektiva lösning att bjuda in de mest lågfungerande människorna i världen för att fylla sådana roller kommer nog inte heller hjälpa.

      Vill du se framtidens tågtrafik titta mot Mogadishu.

      Radera
    3. Nej, det ser inte ut som att det funkar.

      Radera
    4. Hjälper nog inte heller att de där 1-2 barnen inte gör som pappa och utbildar sig till ingenjörer. Utan de utbildar sig till kommunikatörer med specialistkompetens som genusvetare...

      Radera
    5. Jag har inget till övers för just genusvetare, men det stora problemet är inte att de ägnar sig åt en hittepå-vetenskap utan att den alltid finansieras direkt eller indirekt med skattepengar, vilket gör att deras arbete inte tillför skattepengar utan tvärtom dränerar systemet. Men nu börjar vi komma en bit från ämnet.

      Radera
  4. Jag valde kommunala hyresrätter och att investera i aktier istället för bostad.

    Fördelarna är obefintlig risk och kostnad långt under marknadspris.

    Nackdelar är att man får ha bra tumme med pundare och idioter de första åren, stenkoll på byråkrati, avundsjukt se på bekanta som gör miljoner på att gå allin på bostadslån.

    Än så länge är det oklart om jag valt rätt, men jag kan bara inte förmå mig att ta lån som tar en livstid att betala tillbaka på lönearbete bara för att alla andra gör det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut för- och nackdelar. Jag gjorde som du.

      Radera
    2. Jag valde att undvika storstäderna. Då kan man bo bra, utan vare sig pundargrannar eller mångmiljonlån.

      Radera
  5. Att ha höga lån är som en slags fångenskap. du är ägd av banken. Det är en väldans press idag, livet ska vara all inclusive från början. De e nice att köpa sin bostad, bo i hyresrätt är andra sortering och inte alltid lätt att få tag på. Mycket statustänkande gör att folk skuldsätter sig upp över öronen, trycket är intensivt.
    Numera tillhör jag "andra sorteringen", bor i hyresrätt ute på vischan. Märker inte av någon kris, hör och läser men lever på som jag alltid har gjort./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket som är både praktiskt och bra att ha, men har man inte råd så har man inte råd.

      Jag får också tänka till ibland: Är det låg- eller högkonjunktur, är vi mitt i krisen eller på väg in i en kris?? Jag står som oftast strax utanför och tittar på.

      Radera
  6. Åh, Thorbjörn Fälldin…

    Minns när man som liten knodd satt i mormor o morfars gillestuga och följde debatterna mellan honom o Olof Palme.

    Hade Centern varit samma parti nu som då (istället för en samling bindgalningar) så hade jag utan att skämmas kunnat överväga att lägga min röst på dem.

    Håller med om kopplingen höga lån/boendekostnad.

    Jag har klarat mig i enklare 50-tals hyeslägenheter mellan 1-3 rum med högst rimliga boendekostnader. Hunnit med att köpa två hus, båda rimligt prissatta runt halvmiljonen utan att vara asgamla eller i dåligt skick, finns fördelar med att föredra att bo på landsbygden.

    Det första var lite jobbigt då jag fick överta en bunden ränta på 12,8%, trots rimligt inköpspris sved räntekostnaden…

    Det andra och mitt nuvarande boende inom förutsebar framtid köpes för 485.000 plus 25.000 lån till ytrenoveringar. Kunde ta aktuell rånga och har nog under åren snittat runt ca 4%, på gott och ont bundit på lång tid, men iaf med tre olika löptider. Med årens gång och innan jag fått den syn jag har idag och tagit ansvar för min privatekonomi så blev kåken till sist bankomatupplånad till max.

    Samt, jag vet jag tjatar men finner fortfarande efter snart 8 år en stor inre tillfredställande, idag är kåken obelånad.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillräckligt långt tillbaka skulle jag kunna rösta på många partiledare. Undrar varför de konsekvent ersattes med sämre människor.

      Är man nöjd så är man :-)

      Radera
  7. Likväl som man kan undvika att bo i storstäder kan man undvika att jobba där. I småstäder behöver det inte vara speciellt dyrt att bo, om man undviker nyproducerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårare eftersom svensk arbetsmarknadspolitik sedan urminnes tider går ut på att alla ska bo i storstäder.

      Radera
    2. Jag bodde i mellanstor stad i ett par år när jag pluggade. Efter det bara mindre orter, som hela tiden söker folk att anställa, eftersom alla tror att de måste jobba i storstäderna.

      Radera
    3. Jag har också jobbat och bott på svensk landsbygd, så det går, men nog tyckte jag att det kändes som att man jobbade i motvind ibland.

      Radera
  8. Halloj

    Såg att miljonär innan 30 skrev i veckan om ett förslag att ta bort avdragsrätten på icke säkerställa lån. Så det kanske är på väg. Vi får väl se 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar så, jag nämnde det också (https://sparosverige.blogspot.com/2024/01/bolanetaket-hojs-och-ingen-vinner.html). Men avdraget på "riktiga" bolån med säkerhet verkar varken S eller M vilja röra, så det tror jag inte kommer att hända på länge.

      Radera
    2. Ja just det. Det gjorde du :-)

      Ja, nä. Det är ju superrimligt att billån skall subventioneras men aktielån är för riskabelt. :-)

      Du har så rätt. Den som vågar röra ränteavdraget har nog inte gett sig in i politiken ännu.

      Radera
    3. Det är orimligt:
      https://www.youtube.com/watch?v=t4S6WPE96WE

      Radera
    4. Jo, till regeringens försvar så snickrar de på förslaget att ränteavdragen inte ska gälla i alla fall blancolån. Det kommer inte räta upp skutan, men kan göra att fler lån i alla fall kan gå till halvt produktiva ändamål. Att kunna ta ett välavlönat jobb är i många fall beroende av att bo rimligt nära det jobbet, å de stora städerna är arbetsmarknadshubbar.

      Radera
    5. Jag är med på att ränteavdraget inte bara har nackdelar, men jag tror också att marknaden anpassar sig. Genom att nästan alla lånar till nästan hela bostaden stiger priserna och då måste alla andra göra likadant.

      Radera
  9. Angående Danmark
    I Danmark har de flesta
    1. Fast ränte obligationslån
    2. Amorteringsplan på 30 år
    3. Bottenlån (realkredit) på 80%.
    4. Bostadsrätter existerar inte (endast ägarlägemheter)

    Så när räntan på 30 års lån har stigit till 4 % så har kursen på lånet med 1 % fallit till ca 70 % av det ursprungliga lånet.

    Det står i kontrast till Sverige där alla har 3 månaders ränta och amorteringsfrihet.
    Än så länge har valutan hållit handen under den svenska arbetsmarknaden och därmed skjutit en möjlig bostadskrasch framför sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte säga att alla svenskar har amorteringsfrihet, men visst finns det en rätt unik syn på lån med att man inte har för avsikt att betala dem.

      Radera
  10. Och Sverige är det enda land där du inte måste amortera på bolånet, att amortera av lånet på 30 år är väl norm i övriga länder? Helt sjukt att du kan plocka ut flera miljoner från banken utan en tanke på att avbetala kontinuerligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för dålig koll på övriga världen för att kunna säga det, men i många länder tror jag att man amorterar av snabbare än så. Hörde någon säga tio år i Tyskland, men det ska jag inte ta gift på.

      Radera
    2. Oj jag tror inte det är så snabbt, men kanske 15-20 år? Det fanns iallafall inte på kartan att få amorteringsfritt lån för mina tyska vänner. Och de vill inte ha det heller, de ser inte vitsen med att vara skuldsatt för resten av livet.

      Radera
  11. Sverige är en rik stat med ett fattigt folk. Det kan finnas ett samband.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.dagensps.se/bors-finans/makro/svenska-staten-laser-in-folkets-formogenhet/

      Jag orkar inte kontrollera uppgifterna i McKinsey & Companys rapport. Rapporten kan vara en partsinlaga.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Det är rätt fantastiskt ändå.

      Radera
  12. Hej i stugan.
    Att betala av mina skulder och leva skuldfri var ett av mina absolut bästa beslut. Det är snart tio år sedan och jag njuter fortfarande dagligen av den friheten.
    Som lite kuriosa, uttrycket "Den som är försatt i skuld är icke fri" myntades redan 1932 av dåvarande finansminister Ernst Wigforss men men precis som med en re-make av en gammal poplåt tog tjocka Göran all cred för detta:) Oavsett, ett uttryck som är lika aktuellt nu som då.
    Fortfarande imponerad av ditt flitiga och dagliga bloggande. Keep it up.
    Vi ses bland miljonerna.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt ska vara rätt.

      Tack! Min medverkan i kommentarsfältet (och för den delen bloggandet i stort) underlättades inte av att jag var utan ström nästan hela dagen igår, men det verkar ni ha skött städat och bra även utan mig.

      Radera
  13. I bibeln står det "Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav."

    SvaraRadera