måndag 12 februari 2024

Ingen kan göra allt, men alla kan dra åt helvete

Jag är inte så intresserad av prepping, men fascineras av den allmänna debatten. Representanter för samhället, bl a överbefälhavaren, uppmanar till krisberedskap och genast påpekas att människor i ”ekonomisk utsatthet” inte har råd. Vad handlar detta om egentligen?

Det finns säkert ett antal socialfall som inte har de ekonomiska möjligheterna att skaffa sig ett lager av mat, filtar och andra bra-att-ha-grejer om kriget eller krisen kommer. Ärligt talat, hade de gjort det annars? Är det inte många gånger just deras oförmåga till planering och framförhållning som gjort dem ”ekonomiskt utsatta”? Så här säger enhetschefen för försörjningsstöd på Gotland:

De vi möter lever med ekonomisk utsatthet och när man gör det så har man väldigt svårt att preppa. Man har svårt att spara och lägga undan och så. Man lever snarare från månad till månad eller dag till dag. Man är i ett ekonomiskt utanförskap redan, och då tänker jag: Kan man inte preppa och spara , då när krisen väl kommer så blir man extra utsatt.

Vad ska världen göra åt det då? Om det släpps bomber över Sverige kommer de som kan springa ha en fördel gentemot blinda och rullstolsburna, det kan inte heller lagstiftas bort, men enhetschefen spekulerar på allvar i om det borde ges ett extra bidrag för att fattiga människor ska kunna ha en vevradio hemma! Om det anses viktigt är mitt tips att de delar ut vevradioapparater, för risken är att hennes klienter gör en annan prioritering.

Nu blir jag antagligen kallad känslokall och oempatisk, men att över tid skaffa ett lager av billig mat för att klara sig en vecka kräver inte mer pengar än vad som går att få ihop genom att samla tomburkar. Jag vet, är du lam går inte det, men låt oss sluta låtsas som att extremfallen är norm. Ekonomisk planering gör dig mer motståndskraftig mot problem. Alltid.

52 kommentarer:

 1. Bra skrivet, det börjar bli väldigt tjatigt allt detta vansinniga ömmande och gråtande över allt och alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag vet inte vem man försöker rädda genom förhållningssättet att alla ska kunna göra vad som helst.

   Radera
 2. Den listan som står där, över vad man ska ha, kommer ju upp till en ansenlig summa om man ska köpa allt på en gång. Det går ju att köpa grejer allt eftersom, lite konserver är ju inte så dyrt och en hel del kan man äta kallt om det kniper.
  Man får ha lite förtröstan att kriget inte kommer imorgon och börja preppa lite lätt.
  Uppgivenheten som på något sätt förväntas av omgivningen skapar ju bara tycka synd om.
  Försörjningsstödet är 3800 kr utöver hyran för en ensamstående utan barn, är ju inte så mycket med tanke på annat som ska betalas. Tror många ligger under din förmåga att leva på lite, sånt tänk finns inte hos de flesta, det kom vi ifrån andra hälften av 1900-talet. Det är Slösa som är förbilden nu, inte Spara!/Eme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man börjar från noll och räknar med att ha ett rejält lager av precis allt på en gång, men jag tror inte ens att preppers räknar med att ha allt (då har de ju slutat att preppa), så att inte börja för att man aldrig kommer att nå till perfektion är en dum inställning. Eller rättare sagt ett enkelt sätt att slippa börja.

   Ja, få har min sparsamhet, men det är ju också något man kan jobba på om man vill (och det borde man vilja om man saknar allt inklusive marginaler).

   Radera
 3. Tack för fina tänkvärda inlägg , behövs som motvikt till medias enkelriktade inlägg ! / C

  SvaraRadera
 4. Om det ska finnas konserver och filtar mm till alla i en krissituation borde den myndighet som ansvarar för folk som inte klarar sig själva, skaffa detta och lägga på lager. Kommunens socialbyrå ordnar för sina "klienter", äldreboendet har till sina osv..
  Annars måste vi nog acceptera lite darwinism i ett krisläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En myndighet kan inte ordna personlig framförhållning åt sina medborgare.

   Radera
 5. Håller med dig Sparo om att många drar upp extremfallen när det egentligen inte är svårare än att de inte vill. Att ha ett lager med mat och vatten är väl alltid en bra ide, det finns många andra saker än krig som kan göra att det blir störningar i infrastukturen. Inte konstigare än att man är förberädd och skulle det inte behövas så är ingen skada skedd, då kan man säkert ha nytta av det ändå, det är ju inte så att torrvaror och vatten blir dåliga särskillt snabbt.
  /SpararPengarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många tänker att det inte ska behövas, och genom att ta höjd för eventuella problem ger man dem plats. Jag kan fatta det, men ibland måste man ju anpassa sig till verkligheten också.

   Radera
 6. Man kan klara sig 3 sekunder utan att tänka, 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten, 30 dagar utan mat.
  Börja använd hjärnan, andas lugnt, samla regnvatten. Mat finns gratis att plocka under stora delar av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där är ju väldigt teoretiskt. De flesta av oss skulle balla ur betydligt tidigare än så utan mat och vatten. Min hjärna hade loggat ur om jag plötsligt, utan förvarning, skulle behöva plocka bär och samla regnvatten för min överlevnad.

   Radera
 7. Varför lägga energi på eget lager när det finns andra som du kan ta av? Man kan ju undra vem det är som egentligen är smartast här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på att det där just-in-time-samhället som funkar så klockrent när det inte utsätts för ett stresstest fungerar så dåligt när skiten träffar fläkten.

   Radera
 8. Jag har en äldre släkting som sålde det gamla omoderna radhuset och flyttade in i en nybyggd lägenhet. I den lägenheten finns det betydligt mindre förvaringsutrymmen än denne person är van vid. Tex så är kylen av halvhöjd och frysen av modell mindre, med endast 2 lådor. Skafferi saknas helt. Källarförrådet är 1 kvm(!). När släktingen hade flyttat in så kom MSB-skriften i brevlådan med uppmaning om att ha vatten i dunkar hemma. Var då? Finns liksom ingen vettig plats i en nybyggd lägenhet där man sparat in på allt som går.
  Det uppmanades också om att ta reda på var närmaste skyddsrum finns. Den uppgiften har släktingen misslyckats med eftersom det inte finns information någonstans om detta. Och den här släktingen vet, av egen erfarenhet (från ett större krig i Europa för ca 80 år sedan), att när bomberna börjar falla och det brinner överallt så kan man inte ta sig flera kilometer bort till ett skyddsrum för vägarna är blockerade.
  Ganska meningslös skrift.

  Men eftersom släktingen är av äldre generation så finns det mycket hemmagjorda konserver av frukt, bär och svamp. Det får väl bli byteshandel med grannarna om skiten träffar fläkten.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha sett otaliga videos där folk visat upp sina fungerande boenden på upp till tio kvadratmeter skulle jag vilja påstå att det går att göra ganska mycket med ytan i en vanlig lägenhet. En låg förvaringslåda på hjul under sängen kan rymma ett helt matförråd och med en bokhylla i en skrubb som verkat meningslös får man också plats med mycket.

   För övrigt skulle jag rekommendera släktingen att överväga att skaffa en extra frysbox. De finns begagnade för några hundralappar och kan göra stor skillnad för den som är van att kunna bunkra sommarens skörd under resten av året.

   Radera
  2. Extra frysbox är på gång :-)

   Spargrisen

   Radera
  3. Tipsar om att minimera beståndet av tallrikar, glas mm, om man inte regelbundet håller hov för stor släkt, och avsätta ett av köksskåpen för konserver. Även ovanpå skåpen går det ibland att ställa saker om de inte går upp till taket.sedan kanske det är dags att börja rensa lite i största allmänhet om man är i den åldern, så uppstår säkert plats.

   Radera
  4. Jag har sålt tre serviser och inte saknat någon av dem.

   Överskåpen i köket ska helst gå upp till taket. I mitt nuvarande kök (som jag inte byggt) är det en liten dammhylla ovanpå och det är himla drygt att städa där och diska det som står där. Det där feta dammet som bildas i kök är helt hopplöst.

   Radera
  5. Jag har alldeles för manga tallrikar, skalar, glas, vaser och annat som aldrig används. Jag skulle gärna skänka bort men känner ingen som behöver mer än de redan har. Men jag känner en ung tjej som säljer sant pa nätet. Problemet är att hon bor i ett annat land, sa jag har erbjudit henne att komma och hämta en gang och samtidigt ta en resväska som star i källaren och jag inte behöver. Far hoppas det funkar.
   /Annika

   Radera
  6. Och du kan inte testa att sälja det själv? Vill du inte ha pengarna kan du ju skänka dem till tjejen som bor i fel land.

   Jag skulle dock dra mig för att skicka porslin. Jag har gjort det med någon enstaka soppskål eller tallrik, men packar man tio porslins- eller glasgrejer blir det ett gigantiskt paket och risken är ändå överhängande att något går sönder. Så där kör jag "endast hämtning".

   Radera
  7. Nej, vill hon ha grejerna far hon hämta själv just av den anledningen att det är ett himla pöl att packa porslin och glas. Men det klart, hämtar hon inte om nagot ar eller sa far jag lägga ut det pa nätet.
   /Annika

   Radera
  8. Jag hade lagt ut det nu, på Facebook Marketplace eller en lokal gratissajt. Ta lite bilder, skriv upp vad det är, sätt ett rimligt pris och skriv "Endast avhämtning". Så kanske du slipper vänta något år.

   Radera
  9. Ar du galen? Jag är inte pa sociala medier, men visst, det finns gratissajter här ocksa. Fast jag har ju plats sa avvaktar nog lite. Däremot finns det en del annat jag skulle kunna göra mig av med. T.ex. dammsugarpasar jag köpte till min gamla som prompt gick sönder efter första pasen. De fick jag specialbeställa, finns säkert nagon som har en gammal och behöver pasar. En madrass som grannar lämnar kvar, och säkert nagot mer om jag letar i skapen.

   Jag har tidigare salt grejer pa den sajten, en matta, en fatölj och lite annat, sa jag vet att den funkar. Skriver alltid "att avhämtas".
   /Annika

   Radera
  10. Du behöver inte "vara" på sociala medier. Du kan bara skaffa ett anonymt skräpkonto som du bara ska använda för att annonsera ut saker. Du behöver inte skaffa "vänner", följare, dela material osv.

   Radera
  11. Nix, räcker med alla "erbjudanden" pa mina mejlkonton som jag blockar direkt. Jag registrerade mig pa facebook när det var nytt med ett fejkat namn, insag direkt att det var inget för mig. I flera ar efterat fick jag "inbjudan fran vänner" pa facebook, som jag förstas raderade direkt. Sen blockade jag facebook och försökte ta bort mitt konto, som inte gick pa den tiden. Det gick bara att avregistrera, men inte ta bort. När jag manga ar senare försökte 'deleta' ville de ha alla uppgifter fran mig som namn, adress, telefonnummer, födelsedatum och jag vet inte vad. Da gav jag upp.
   Nej, social medier kan dra at helvete om du fragar mig.

   Dessutom, om man ska sälja grejer maste man ju uppge sitt namn och adress för att de ska kunna hämta grejerna.
   /Annika

   PS. Jag hade en gang en blogg, och nu läser jag kanske fem varav din Sparos är en. Det är sa langt jag kan sträcka mig.

   Radera
  12. Till Anonym 18:06
   Om man minskar från 150 kvm till ca 50 kvm så skalar man bort allt onödigt och lite till. Så glas, porslin och udda karotter har avyttrats för länge sedan. Och mattor, extra skrivbord, små gamla otympliga sekretärer och en massa annat.
   Det är högt i tak så vi anhöriga har hjälpt till att ställa saker som inte används ofta (tex julpynt) på översta hyllorna, med ordentlig tillsägelse om att släktingen inte får klättra upp själv på nån stege eller pall för att hämta.
   Vi har också försökt sätta upp hyllor och krokar på höjden i förrådet. Men där hade byggherren varit väldigt noga med att ha riktigt hård betong i väggarna, så det har varit omöjligt att borra och skruva (ja med riktiga borrmaskiner)! Vilket är synd, för det hade varit väldigt skönt med förvaring på höjden där.

   Men som sagt, extra frysboxen är på gång. Om man tar bort den onödiga torktumlaren som ingick när huset byggdes (varför installerade de inte en kombimaskin, eller en tvättpelare på höjden?) så är det en perfekt plats för en frys.

   Spargrisen

   Radera
  13. Annika: Använd en e-postadress när du reggar ett Facebookkonto som du inte använder till något annat. Då kan de spamma bäst du vill. Jag har sovande konton på säkert femtio casinosajter som antagligen mejlar mig varenda timme, men det är inget jag märker av.

   Ja, kunderna måste såklart veta var de ska hämta grejerna, men du behöver inte berätta det för Facebook.

   Radera
 9. Tråkigt om det nu verkligen är så att människor inte har råd med så pass billiga prylar som filtar, stearinljus och torkade bönor.

  Men ändå lite kul att SVT illustrerar sin text i länken ovan med en kundkorg med ett sprillans nytt Trangiakök som säkert kostar uppemot en tusenlapp, när det handlar om att många inte har råd med preppingprylar.

  Jag var precis och köpte en Jula-kopia av Trangia för ett par hundralappar, och tänkte att gör man vettiga val blir det hel del pengar över för att köpa filtar, stearinljus och torkade bönor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så detta eviga tjat om vevradio-apparater som att DET kommer vara skillnad på liv och död.

   Jag har faktiskt ett Trangia-original, men jag kan inte tänka mig att det funkar bättre än Julas.

   Radera
  2. Jag tycker att det är märkligt att folk inte verkar ha filtar eller täcken i sina hem. Är det något som alla heminredningsreportage (och dito affärer) tjatar om så är det ju att ha en färgklick i form av en filt eller kudde mitt i det nyrenoverade grå-vita.
   Men jag är väl konstig som har täcken, plädar, extratäcken och ett par sovsäckar hemma. Och yllesockor.

   Spargrisen

   Radera
  3. Jag har också de där grejerna och nu när det varit 20-30 minusgrader har jag haft en filt, en skoteroverall och en burk värmeljus i bilen. Det har inte kostat mig en extra krona.

   Radera
 10. Precis, det är oförmågan till planering och framförhållning som är problemet. Är det ens något att bekymra sig över, att det kan bli krig, när man inte ens har löst grundläggande behov när det är fred? Jag kände någon som sa om sina ekonomiska problem att "det händer något hela tiden". Han menade att varje gång han skulle kunna fått pengar över så hände det något nytt som måste betalas. Allting var oförutsedda händelser. Men har man en rishög till bil så är det inte oförutsett att den kommer behöva lagas, och om man är en människa så är det inte oförutsett att man kommer bli sjuk ibland, och att man då kommer stå helt utan inkomst om man jobbar svart. Surprise, surprise.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jävla oflyt hela tiden!", som Pölsa sa när han knuffade sin bil nedför en backe och inte kom ihåg att han skulle ha suttit bakom ratten för att styra.
   https://youtu.be/3h3iWMGBaaE?si=onK1ssD5jnIzy2Li&t=34

   Radera
  2. Det påminner mig om när han skulle sälja båten som han hade köpt på kredit. Sen skulle han köpa en fyrhjuling istället. Då frågade jag om det verkligen var en bra idé. Kunde han inte bara spara pengarna istället? Min kompis sa till mig att jag skulle föreslå att han köper en jättesköldpadda istället. "Så kan ni rida på den."

   Radera
  3. Haha! Antagligen hade du lika gärna kunnat föreslå det. För en del människor är sparande lika orimligt som att köpa jättesköldpaddor för pengarna.

   Radera
 11. Jag bor som tidigare sagt inte i Sverige, och jag har inte preppat alls. Däremot har jag torrvaror som säkert skulle räcka en vecka, potatis, spaghetti o.dyl. men inga konserver, sa att koka skulle jag fa göra i öppna spisen. Det skulle säkert funka. Dessutom en massa mat i frysen som ju förstas skulle tina om elen försvann, men den kan ocksa tillagas efterhand.

  Täcken har väl alla människor hemma, jag har dessutom ett gäng filtar och fällar till katterna. Cash har jag alltid hemma, eftersom det är mitt betalningsmedel i butiker. En gammal radio pa batteri har jag ocksa fran tiden när jag var mycket pa sjön.

  Jag är säker pa att jag skulle klara mig fint i mer än en vecka. Dessutom har jag trevliga grannar sa vi skulle hjälpas at.

  Jag har lite svart att första hysterin i Sverige, en vevradio t.ex. kan man väl dela pa med grannar? Och även ett stormkök, eller?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget självändamål att kalla förberedelser och marginaler för prepping. Jag är inte heller prepper, men jag har mat för månader hemma, liksom filtar osv.

   Jag skulle inte vilja vara beroende av grannars välvilja även om jag hoppas på gott samarbete om det blir krig eller kris.

   Radera
 12. Jo det är väl lite synd om dom som inte har råd med en vevradio, men behöver alla ha en var då?
  Man kan gå in till en granne eller så finns det väl någon bil.

  Men blir det krig, då kommer det bli många sårade. Och med den skit vården som vi har idag så kommer det gå illa.

  När man inte ens kan få ett ordentligt möte men riktigt läkare när man haft ont i knän och leder i över 1.5 år och det bara bli värre om man ska skicka in ett kort på sin stortå för att man vill veta om det kan vara gikt, då kan man konstatera att det inte är det, men jag har ju fortfarande ont i resten av kroppen. Nej, du är 40 år och en man , du ska jobba. Jobba för att man ska alla dom som vill ha bidrag men själv får man inget tillbaka.

  Ja, synd för dom som inte kan köpa en vevradio, men dom kan nog springa när ryssen kommer för de kan inte jag min mina knän.
  Mor åt gröt far åt helvete
  Inte du sparo 😅

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tycka synd om människor, men aldrig för att de saknar vevradio. Meningslösare egendom får man nog leta länge efter.

   Då är det betydligt värre att vara sjuk och beroende av svensk vård. Jag kan bara rekommendera dig att leta utomlands. Eller privat, för knän och leder skulle jag söka hos Idrottskliniken i Solna.

   Radera
 13. Är väl ingen prepper precis, men någon säck med ris, linser o pasta, en handfull dussin konserver, en dunk olja, salt o kryddor, värmeljus, fotogenlampa, fotogenkök, , fotogen, en exta bal toapapper, isborr o pimpelgrejjer för vatten o fisk från källsjön samt den heliga vevradion har jag iaf lagt ut för så jag kan leva rätt bra en månad och överleva i minst tre.

  Bra grannar är nog ändå det viktigaste tillgången jag har, folk med den kamin som jag saknar, och med plats för mig o det förråd av förnödenheter som jag misstänker de saknar.

  Då har jag tagit i rätt rejält ändå inser jag när jag listar det. Klara sig en vecka behöver inte kosta många hundra, ens med vevradion…
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är väl ingen prepper, men har [tusen grejer]". Låter preppigt ;-)

   Håller med om att bra grannar är viktigt, betydligt viktigare än vevradio.

   Radera
  2. Ja, nu när jag listar det så så låter det rätt mycket.
   Kanske gått lite överbord o är en liten prepper iaf…
   Men allt kan ju ha sin användning i det normala livet också, förrutom då kanske just vevradion… 😂
   /JB

   Radera
  3. Ja, aldrig en vevradio. Då är man förlorad.

   Radera
 14. I jämlikhetens namn är allt bra, bara alla har det lika djävligt. Det är sen gammalt i Sossarnas Sverige. Påminner inte så lite om Kremls resonemang förresten, det med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ropen skalla, vevradio åt alla!

   Radera
  2. Anders på landet har gjort en rolig video om vevradio.
   https://www.youtube.com/watch?v=N6xZHMSzNDY

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Nu har jag inte sett hela, men han tycks dela min syn på vevradioapparater. Så fullständigt onödiga.

   Radera
 15. "Omkring 460 hushåll på Gotland lever med försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag."

  Det är ungefär 3 % av befolkningen som lever på försörjningsstöd. Det är inte en större andel än att samhället eller alla som har råd att preppa ger lite åt de som inte haft råd att preppa. Samhällets krisberedskap står och faller inte med denna lilla grupp. Men för att folk som har råd att preppa ska kunna dela med sig måste de som har råd preppa i god tid. Det leder oss in på det riktiga problemet. Att för få som har råd att preppa har gjort det. Det leder till att ingen har krisberedskap eftersom de som inte har preppat kommer ta av de som har preppat tills ingen har så det räcker.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt tror jag att vissa av Gotlands socialbidragstagare har större förmåga att klara kriser än den genomsnittlige gotlänningen har. Tänk dig en narkoman som har erfarenhet av att göra "snabba stålar" och som har kontakter i undre världen. I en kris är det nog värt mer än en vevradio i alla fall.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. Att få en krisbroschyr av Dan Eliasson kanske inte precis skrämde skiten ur folk.

   Intressant invändning. Att leva ofrivilligt fattigt tar säkert fram rutiner man kan ha nytta av i en kris.

   Radera