fredag 23 februari 2024

Register över ekonomiska klyftor

De ekonomiska klyftorna ökar och anledningen sägs vara att människor med ett sparande blir rikare medan människor utan kapital inte blir det. Ja, det låter väl rimligt, både att det är så och det ska vara så. Lever jag på mindre pengar och sparar mer vill jag att de pengarna ska komma mig tillgodo, inte att de ska delas ut till människor som hellre spenderar allt de har och lite till.

Men så får det naturligtvis inte vara. Det är ”ekonomisk ojämlikhet” och måste till varje pris bekämpas. Bl a med hjälp av ett föreslaget register över människors förmögenhet. Tänk att den politiska lösningen på alla problem, verkliga eller påhittade, alltid är ökad kontroll och registrering av medborgarna.

Självklart är ett sådant register förstadiet till en ny förmögenhetsskatt, och/eller en annan straffskatt på sparande eller varför inte indragning av barnbidrag för de rikaste. Eller en kombination. De politiska möjligheterna är många, både för nuvarande och framtida styren, såväl nationellt som lokalt och regionalt.

Tillbaka till grundfrågan. Är det ett problem att människor lever olika? Någon jobbar jämt och sparar allt, andra konsumerar innan inkomsterna ens nått lönekontot och de flesta av oss lever någonstans mittemellan. Insatserna är olika och det blir utfallet också. Kan det inte få vara så?

81 kommentarer:

  1. Och det är ju extra jättemycket synd om till exempel stackars Malmö, som skottar ut bidragspengar som andra, skötsamma kommuner tvingas bidra med. Det är nästan så att man kan bli litet irriterad.

    Och ett sådant förhållningssätt sipprar antagligen ner i befolkningen. Slut på kontot? Det kommer nya pengar, helt automatiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt när man läser hyllningsartiklar med Malmöpolitiker som slår sig för bröstet över balanserade budgetar. Himla mycket lättare att balansera budgeten när man duschar i bidrag.

      Radera
    2. Hehe... "Balansera budgeten". Dvs. "oj, det saknas lite pengar här, bäst att fylla på med lite mer från staten, så det blir +/- 0".

      Radera
    3. Nja, pengarna för det året har väl kommit redan innan. Annars blir det ju omöjligt att misslyckas och det har ju Malmö trots allt "klarat" att göra vid upprepade tillfällen.

      Radera
  2. Det är som vanligt, de nationalekonomer som sitter och utreder de här frågorna är gamla gråsossar och i vissa fall renodlade kommunister. För övrigt är det rena stasifasoner med register av det här slaget, särskilt i ett land där kriminella använder informationen för att bötfälla "rika".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fel på så många sätt.

      Radera
  3. Register över människors förmögenhet? Men det är ju en jättebra idé. Då behöver kriminella inte slösa bort sin tid på offer som inte är lönsamma. Bara att gå på de som ger bäst avkastning på insatt våld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så kan Expressen variera sina "De tjänar bäst i din kommun, vi har listan"-artiklar med "Hon är rikast och här bor hon".

      Radera
  4. Det kommer iaf leda till att kontanter kommer bli mycket populärare i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men det är svårt att använda kontanter i stor omfattning. Jag vet inte ens om det är möjligt att t ex köpa en bil kontant. Vad ska säljaren göra med de pengarna liksom.

      Radera
  5. Ar inte deklarationer offentliga sa att vem som vill kan ta reda pa vad andra tjänar? Karl Bertil Jonsson använde ju taxeringskalendern för just det.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men jag vet inte hur mycket förmögenheten redovisas där i och med att Sverige saknar förmögenhetsskatt, än så länge.

      Radera
    2. Litet skillnad på att sitta och tröska igenom några miljoner deklarationer en och en, jämfört med att få ut ett Excel-ark som är lätt att sortera efter belopp.

      Radera
    3. Förmögenhet redovisas inte, däremot inkomst av kapital (räntor, utdelningar, reavinster mm).

      Radera
    4. Det är stor skillnad. Det är dessutom inte all förmögenhet som leder till avkastning.

      Radera
    5. Behållningen (förmögenheten) på Kapitalförsäkringar och pensionskapital (tex de som arbetsgivaren betalar in) är inte registrerade på dig utan på försäkringsbolaget. De syns alltså inte i deklarationen (-sunderlaget).

      Det är naturligtvis möjligt för riksdagen att ändra genom ett pennstreck, så det är inte självklart att det kommer att forsatt vara så.

      När det blir stora underskott i de statliga och kommunala budgeterna, och intäkterna sinar (skatterna minskar), ja då ligger fältet i princip öppet att göra vad som helst. "Vad som helst" beror bara på hur djup och lång krisen blir.

      Radera
    6. Det låter helt klart som att det är sådana pennstreck man är beredda att göra. Och jag förstår dem, pengarna ska in till varje pris.

      Radera
  6. Det här registret kommer så klart att införas, det är ju mumma för staten.

    Sen är det en politisk fråga vad det kommer att användas till.

    Jag gissar på att oavsett hur det går i nästa val, så kommer någon form av förmögenhetsskatt att införas.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Grejen med mer makt eller insyn för politikerna är att när det väl är infört gillar alla det för mycket för att ta bort. Sedan är det ju inte så stor skillnad mellan blocken i Sverige, jag delar din framtidstro gällande förmögenhetsskatt. När allt färre ska försörja allt fler (och det är ju alla partier överens om i praktiken) måste statens intäkt upp, den matematiken kommer ingen undan.

      Radera
  7. Inkomstklyftor behövs för att det ska vara värt besväret att utbilda sig till något svårt och därmed välbetalt.

    Det kanske vore värt att utreda hur klyftorna kan ökas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland skulle jag önska att någon i debatten vände på det på det viset. "Var och en efter förmåga till var och en efter behov" är en vacker tanke, men fullständigt orimlig.

      Radera
  8. Tack för det, snälla staten. Ännu ett argument för att emigrera. Ha det så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, själv betalar jag åtminstone redan förmögenhetsskatt :-)

      Radera
  9. Ja, det är verkligen stötande att de som sköter sig ska alltid straffbeskattas ännu hårdare medan de som slösar ska för ännu mer stöd. Jag är så trött på denna mentalitet som har präglat landet i snart femtio år. Upplever du att det är samma synsätt i Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bestraffar man ansvar och premierar ansvarslöshet får man inte ansvarstagande människor, det är ganska logiskt.

      Norge har sina utmaningar och är långt ifrån perfekt, men jag har aldrig upplevt ett land så extremt som Sverige. Här är t ex en skillnad när det gäller ansvar. I Norge förväntas invandrare lära sig norska. Jag vet inte hur det funkar med tolkhjälp och sånt, men det finns en allmän syn att i Norge pratar vi norska, och jag upplever att det är stor skillnad på invandrares språkkunskaper i de bägge länderna. Idrottare som varit i Norge i ett par år pratar bättre norska än Ludmilla Engqvist, Isabellah Andersson och Meraf Bahta pratar svenska efter decennier. Rappare i Norge pratar bra norska oavsett ursprung, rappare i Sverige pratar dålig svenska även om de är födda i Stockholm av svenska föräldrar.

      Radera
  10. Den här utvecklingen kommer att fortsätta så länge svensken tar varje övergrepp med mössan i ena handen och näven hårt knuten i byxfickan. Det finns bara ett sätt att stoppa klåfingriga politiker: genom våldsamma protester. Titta till exempel på vad som hände när de europeiska bönderna fick spel nyligen - förslaget drogs tillbaka. Dags för oss att sluta vara så mesiga och leta fram högafflarna ...

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Jag ska träffa min lantbrukande granne idag och då tänkte jag fråga om inte de norska bönderna ska ut och vädra traktorerna på gatorna. Att det skulle ske i Sverige vågar jag inte ens hoppas på.

      Radera
  11. Men Sparo, visst borde Norge ha plats för 62 000 noga utvalda personer? Ni får dem gratis! Alla är driftiga entreprenörer.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gunnar-strommer-m-och-rikspolischefen-haller-presstraff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessa personer får ni gärna behålla. Eller skicka hem dem igen, men då får ni nog först välja in andra politiker än Gunnar Strömmer.

      Radera
    2. Annie Lööf på Twitter: "En gedigen kompetensreserv av idel ingenjörer och läkare som bara längtar efter att få jobba och betala skatt."

      /s

      Radera
    3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/BWoXve/oisin-cantwell-nej-vi-har-inte-62000-gangkriminella
      /Annika

      Radera
    4. Oj! Jag var inte säker på att det stämde, men en dementi från Oisin Cantwell väger tungt. Han har ju i princip inte talat sanning i hela sitt liv så säger han att det inte stämmer kan man nästan vara säker. Om man nu tycker siffror är viktiga.

      Radera
    5. Annika lusläser Aftonbladet, en av de främsta grindvakterna genom tiderna. "Om sanningen ska fram" som de ståtade med på överst på förstasidan förr om åren. Är det inte just det "Pravda" betyder i översättning till svenska?

      Radera
    6. Vet inte om jag vågar svara på det. Då får väl någon för sig att jag är Putinist och jag orkar inte den diskussionen flera gånger i veckan :-)

      Radera
    7. Alla ni inklusive Sparo som gnäller pa gammelmedia (fast Sparo ofta länkar till svt), och sablar ner sa manga journalister, vilka medier läser ni själva? Det undrar jag.
      /Annika

      Radera
    8. Jag läser alla möjliga, inklusive "gammelmedia". Att jag ofta länkar till SVT är för att de inte låser artiklar i efterhand och diskussionen på bloggen sällan mynnar ut i åsikter för eller emot källan.

      Radera
    9. Nu var ju detta ett sidospår, men här är en röst till:
      https://sverigesradio.se/artikel/kriminologen-polisen-underdriver-antalet-unga-gangkriminella
      "Kriminologen: Polisen underdriver antalet unga gängkriminella"

      Jag vet som sagt inte om siffran egentligen är så viktig. Fakta: Det finns en massa gängkriminella. Åtgärd: Inte mycket.

      Radera
    10. Svenska Yle, The Guardian, Die Presse.

      Radera
  12. Problematiken ligger i att kapitalinkonster har dragit ifrån lönerna väldigt mycket de senaste åren, med följden att det blivit allt svårare för folk att genom hårt arbete och sparande uppnå sina mål och drömmar. Jag tar mkn första lägenhet som exempel. När jag köpte min första 1a i Stockholm betalade jag 2,7 msek för denna. Han jag köpte den för hade betalat 0,9 msek ca 10 år tidigare. Idag värderas lägenheten till runt 4 msek. Det tar helt enkelt längre och längre tid för folk att uppnå samma standard som föregående generation, trots hög såarkvot och hårt arbete. Det här är givetvis ingen positiv utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, klyftor växer inte av hårt arbete. Att vara ansvarstagande, lönar sig bättre för de som redan har samlat en del kapital.

      Radera
    2. Menar du att ökade bostadspriser är ett exempel på att kapitalinkomsterna ökar? En bostad köper man ju för att bo i, och medan man äger den kostar den bara pengar. Man kan möjligen få en reavinst när man säljer, men de pengarna lär ju gå åt för ett nytt boende. Allt annat har ju också stigit i pris.

      Eller menar du att bostadspriserna har gått upp på grund av att vissa har så höga kapitalinkomster? Det handlar väl snarare om att folk har kunnat låna extremt mycket när räntorna har varit låga. Plus att den allmänna politiken skapar en brist på bostäder på många håll, och gör det dyrt att bygga nytt.

      Jag ser inte logiken i ditt inlägg.

      Radera
    3. Jag sliter också lite med att hänga med. Att man kan göra "bostadskarriär" i storstäder omöjliggör väl inte att tjäna pengar på hårt arbete?

      Radera
    4. "Problematiken ligger i att kapitalinkomster har dragit ifrån lönerna väldigt mycket de senaste åren, med följden att det blivit allt svårare för folk att genom hårt arbete och sparande uppnå sina mål och drömmar".

      De flesta kapitalinkomster kommer ju för böveln från "hårt arbete" från början, oavsett om vi talar om aktieinvesteringar eller boilagsbyggande. Tror du som alla andra sossar att kapitalinkomster bara uppstår?

      Jag är ekonomiskt oberoende, men har för tusan 3 universitetsexamen, har arbetat dagar, nätter och helger sedan 2011, och de senaste 5 åren 7 dgr i veckan och varit helt ledig endast 20 dgr på dessa 5 år. Så vad snackar du om!?

      /Christoffer S.

      Radera
    5. Ja, vinster på bostäder är en typ av kapitalinkomst. Vinsten genereras vid försäljning. Jag tog det som ett exempel eftersom det nog är den vanligaste kapitalinkomsten som folk i allmänhet har. Glöm inte att brinnande aktieintresse fortfarande är en minoritetssport.

      Givetvis förhindrar inte ökade tillgångapriser att man kan jobba hårt. Men lönen blir så att säga mindre värd om det gemene man i regel sparar till stiger i pris snabbare än löneökning och i många fall spartakten.

      Jag tror att det är viktigt att det i samhället ska gå att lyckas oavsett bakgrund, arv eller kapitaltillgångar. Hårt arbete ska löna sig. Därför kan man se det som ett problem när kapitalinkomster/tillgångar drar iväg.

      Radera
    6. "Men lönen blir så att säga mindre värd om det gemene man i regel sparar till stiger i pris snabbare än löneökning och i många fall spartakten."

      Så om andra tjänar mycket pengar är det mindre vits för dig att tjäna pengar? Hårdrar man det ligger det såklart något i det, men jag tycker nog fortfarande att det går att tjäna pengar på både det och det andra, och genom att dra åt svångremmen räcker de pengarna längre tid.

      Radera
    7. Anonym: hårt arbete lönar sig, om man inte konsumerar till sista kronan utan sparar och investerar. Du gör här en tankevurpa. Att kapitalinkomster drar ifrån beror på den exponentiella tillväxten, genom ränta-på-ränta-effekten. Och den kan alla ta del av som lägger undan en del av sin lön. Ja
      g har arbetat ihop mitt kapital, så det lönar sig att arbeta tycker jag, även om skatterna fortfarande är för höga.

      Radera
    8. Jo visst,jag förstår vad ni menar och det är fortfarande så att Sverige är ett land med goda möjligheter att uppnå sina drömmar. Så visst, det går att spara ihop till ett boende. Men poängen är att det har blivit svårare. Förr kunde en nyexaminerad lärare, civilingenjör eller ekonom köpa en lägenhet i några av våra svenska storstäder direkt efter examen. Det går inte på samma sätt idag. Det faktum att ungdomar bor hemma längre och längre är ett annat symptom på att lönerna faktiskt har halkat efter prisutvecklingen på tillgångar de senaste decennierna. Är det en stor kris? Nej inte än, men att utvecklingen under så lång tid har gått åt fel håll är illa nog.

      Angående frågan om förmögenhetsregister tycker jag absolut att det ska införas. Visst kan vänstern använda det för politiska argument, men det kommer även högern kunna göra. Att försöka bibehålla ett system genom att undanhålla fakta är sällan positivt, oavsett om det rör förmögenheter, invandringen kostnader eller vad der nu kan handla om. Politiken blr alltid ha bästa tillgängliga beslutsunderlag. Helt enkelt för att inte fatta felaktiga beslut på helt ovetenskaplig grund.

      Eller som vår riksbankschef säger:"Det ligger i Sveriges intresse att Riksbanken och andra ekonomisk-politiska beslutsfattare kan basera sina beslut på så bra information som möjligt".

      Radera
    9. Eller också är det ett tecken på att folk stirrar sig blinda på att bo i storstäder. Det går fortfarande att köpa en villa för några hundratusen i Sverige. Kanske är det där politikerna borde sätta in stöten, att se till att deras floskler om att "hela Sverige ska leva" blir verklighet, t ex genom att fixa bredband och rimligt pris på drivmedel.

      "Visst kan vänstern använda det för politiska argument, men det kommer även högern kunna göra."

      Jag är rädd för bägge och inget av dem är en tröst. Jag skulle inte säga att det är att undanhålla fakta att inte ha ett register över privat förmögenhet, men kanske är det viktigare att veta vilka som bor i Sverige än att börja registrera förmögenheter. Politiker ska inte registrera vad folk äger helt enkelt för att de inte har med det att göra.

      Radera
    10. Hur man bryter urbaniseringen är en annan både stor och svår fråga. Men I sak instämmer jag i dina förslag, även om ytterligare åtgärder säkert behövs. Kanske upprustad infrastruktur, samhällsservice mm.

      Jag förstår dock inte varför staten inte skulle kunna ha med din och min förmögenhet att göra. De tittar redan på vad folk har för lön, var man är folkbokförd, vad man ska betala i årlig skatt och har dessutom historiskt kontrollerat förmögenhet (fram till 2007 om jag inte minns fel). På sätt och vis känns det som att många uppgifter redan finns, men att de inte sammanställs ordentligt? I och med att en av den moderna statens huvuduppgifter är att inbringa skatt och sedan fördela pengarna i olika sektorer så vore det inte konstigt att också ha koll på ackumuleringen, inte bara pengaflöden.

      Radera
    11. Att de redan vet en massa tycker jag är ett väldigt dåligt argument för att de ska fortsätta att sticka näsorna i saker de inte har med att göra, och/eller att sammanställa dem i register. Men du låter som att de gör det mest av intresse, kanske till och med av omsorg om medborgarna, inte för att de planerar att dra in ännu mer skatt på nya sätt.

      Radera
    12. Som jag har förstår det är en av anledningarna till staten önskar ha vetskap om medborgarnas tillgångar och skulder att exempelvis riksbanken och finansinspektionen ska kunna fatta smarta beslut med hänsyn till bland annat finansiell stabilitet. Men visst, det vore naivt att tro att politiker inte kommer nyttja informationen med. Vänsterpartiet kommer absolut använda det i sin argumentation. Men å andra sidan har jag svårt att tro att vänsterpartiet skulle bli ett stort parti bara av den anledningen. Dessutom har vi en demokrati med möjlighet att rösta bort llt för klåfingriga politiker var fjärde år om så vore fallet.

      Radera
    13. Så säger de alltid. Högern påstår sig vilja övervaka folket för att kunna sätta dit kriminella och vänstern för att de vill skydda folket. Men det slutar alltid med att de ger sig på vanligt folk.

      Hur tusan ska man välja bort klåfingriga politiker? Klåfingrighet är ju nästan en definition på politiker. Enda sättet att hålla nivån av klåfingrighet så låg som möjligt är att inte ge dem chansen att styra våra liv. Men det är svårt när gapet mellan en höger- och en vänsterpolitiker är mycket mindre än mellan valfri politiker och en vanlig människa som så långt det är möjligt vill styra sitt eget liv.

      Radera
    14. Jag tror vi tycker olika i frågan helt enkelt. Jag tycker att det bästa är om politiken och myndigheter kan fatta beslut utifrån bästa möjliga faktaunderlag, även om det inkluderar befolkningens förmögenhet och skulder. Det ökar också möjligheten för media, opposition och akademi att granska och sakligt kritisera regeringsmakten.

      Samtidigt, jag respekterar din åsikt. Medborgares integritet är också en viktig aspekt att beakta. Såklart går det inte att "vaccinera" sig mot politisk klåfingrighet eller dåliga beslut.

      Radera
    15. "Det bästa är om politiken och myndigheter kan fatta beslut utifrån bästa möjliga faktaunderlag".

      Det låter ju bra, men drar vi inga gränser för detta kan politiker hävda att de ska veta ALLT om dig, vad du gör och vilka tankar du har. Överdriver jag? Jag hade önskat att så vore fallet, men allt fler bitar av Orwells 1984 blir verklighet, och alltid under förevändningarna att politiker inte alls vill begränsa vår personliga frihet, de vill hjälpa oss och för att kunna göra det är det bra om vi vet så mycket som möjligt. Ingen politiker har någonsin sagt: "Jag vill bestämma mer än nu för då blir besluten bättre än om folk själva får styra sina liv." Ändå jobbar de målmedvetet åt det hållet.

      Och detta gäller inte bara dagens politiker. De friheter vi överlåter från oss till dem idag kommer att gälla även för morgondagens politiker, med åsikter och ideologier vi inte ens kan ana.

      Radera
  13. Har lång stubin och lång väg till att bli ilsk, men detta inlägg fick bomben att brisera!

    Håller givetvis med dig om varje ord, du utrycker dig föredömligt lugnt, pedagogiskt och balanserat. Mitt egna inlägg i ämnet skulle innehålla alldeles för mycket ”*#%$+%£#%*€”… 🤬

    Har så svårt att fördra idiotier.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halva skrivtiden går ut på att sitta på händerna och andas lugnt :-)

      Radera
  14. Du måste väl hålla med om att personer som har jobbat hela sitt liv i ett lågbetalt yrke får alldeles för låg grundpension. Vi har ju en regering som vill sänka skatten för dom rikaste i samhället. Garantipensionen ökade med 1% 2023. Vet inte vad icahandlarna ökade med ,troligtvis mera. tycker man det är bra så är man troligtvis en galen psykopat,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller enbart ej socialdemokrat.
      /JB

      Radera
    2. Jag tycker att både denna och föregående regering varit ganska dåliga på sänka skatter även om de gärna pratar om det, och hittills har jag inte hört någon säga att de vill sänka skatter exklusivt för de rika.

      Radera
  15. bevare mig för en ny sosseregering där allt går ut på att konfiskera så mycket som möjligt från dom sk. rika.Det kommer knäcka entrepenörskap och arbetslust .Har själv en 5årig akademisk utbildning där jag under dom åren missat 5 års arbetsinkomst och dragit på mig studieskulder istället.Tror fasiken att jag vill ha några kronro mer i plånboken än latmasken som inte ids göra något utan hellre lever på bidrag.Väl därför vi har bland världens högsta skatter och mer pålagor så tar jag mitt pick och pack och drar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker som sagt inte att det spelar så stor roll vilka partier som sitter i regering, resultatet brukar bli ungefär detsamma oavsett - mer kontroll av människor och mer pengar till politikerna att leka med.

      Radera
  16. Våra politiker, de vi alla gemensamt röstar fram i demokratiska val, både kan och vill lösa alla våra problem och då menar jag samtliga mänskliga problem.
    Jag tycker det är helt uppenbart att vi försöker och försöker, och är det så det inte går, så försöker vi igen. Antingen på samma sätt igen, eller så på något annat liknande sätt. För det går! Det ska gå! Det vet jag, eller iallafall tror jag det!

    Jag försöker och försöker. Det ska jag ha bra betalt för, och jag vill ha uppskattning för mina idoga försök. Om jag inte får det, ja då får vi väl lagstifta om det, alltså att folket är det oss skyldiga och att folket ska visa oss politiker respekt i alla dess former.
    Vi sitter på lagstiftande makten och vi besämmer över våldsmonopolet, inklusive vårt allra bästa och främsta övertygelsemedel: skatteverket.
    Det finns mycket, mycket kvar att göra så vi politiker kommer att ha fullt upp. Allt kommer att bli så mycket bättre när vi får bestämma, det är därför vi har demokrati.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, de säger det. Och ibland lyssnar de på vad folk tycker. I alla fall om folket tycker rätt.

      Radera
    2. Jag förstår politikerhatet, finns många anledningar till det, har själv varit en del av det sedan jag började förstå hur samhället fungerade!

      Var nöjd i att hata o knyta näven i fickan till åren runt 40, då gav jag mig in i träsket själv, blen kommunpolitiker o ordförande i ny politisk kommunförening jag startat upp.

      Nu kommer det sjuka. Jag arbetar givetvis inte för mig själv, de små ersättningar som ändå finns för möten är patetiska även jämfört med den lägsta lönen för vitt jobb i landet.

      Det har kostat mig jobb, familj o vänner. Varför ångrar jag mig inte, nu när jag förlorat så mycket?

      Jag tror på det jag står upp för.

      Det sjuka är att det gäller för mina politiska motståndare också, skillnaden är att de får en klapp på axeln och upphöjda istället för att behandlas som leprasmittade.

      Man blir inte SDare för att det är lätt utan för att alternativen bevisat sig livsfarliga.
      /JB

      Radera
    3. Sluta att vara som alla andra partier så ska jag hata er lite mindre ;-)

      Radera
  17. Nu är man blivit 65 år och ska in i pensionssystemet men TYVÄRR så har jag gnetat o sparat med mina pengar så tyvärr blir det inget bostadsbidrag för boendet,jag har pengar på kontot och aktier.varför ska man sköta sig!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju risk att det är så folk börjar tänka om man bara får nackdelar av det.

      Radera
  18. Alla personer som har en inkomst eller bidrag måste ju ta sitt eget ansvar för sin ekonomi
    Om man tycker det är dyrt efter att man skaffat barn så borde man tänkt på det innan.
    Eller varför inte gå till banken och fråga om Hur sitt kapital kan växa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr att banken skulle vara ointresserade, om de ens släpper in dig. Mitt svenska SEB-kontor slutade till slut att ta emot privatkunder utan tidsbokning och det undrar jag om man skulle få med mindre än att man tar ett lån, för sånt gillar de.

      Radera
    2. Jo, jag kan hålla med dig, lite svårt att få kontakt med banken.
      Men min bank skickar lite gratis Biljeter på teatrar och lite bio o sånt.
      😄

      Radera
    3. Det är i och för sig en fin gest, men jag skulle uppskatta mer om de gick att få tag i för kärnverksamheten. När jag var ung bokade jag tid med en bankman för att bolla idéer om hur jag skulle investera, jag gissar att jag var 16-17. Det känns jättemärkligt nu när man knappt får komma in och betala en räkning eller sätta in sina egna pengar.

      Radera
    4. Fan trot, men vi skattebetalare kanske behöver ett detaljerat register över hur politrukerna slösar bort alla pengar först? Och därefter en skarp limit, dvs att tex Malmö får finna sig i begränsningar det innebär att leva på de egna medel de får in. Som vanligt folk.
      Men nej. Det skulle inte gå för sig.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Det där registret försöker ju Jens Nylander bygga nu:
      https://sparosverige.blogspot.com/2024/01/vad-koper-kommunen.html

      Att sätta gränser för politiker blir nog svårare.

      Radera
  19. Så de funderar på att införa ett förmögenhetsregister? Samtidigt har det pratats om att göra det lättare att köpa sin första bostad. Tyvärr har jag inte sett något förslag på att lösa den dysfunktionella bostadsmarknaden.

    Är det bara jag som ser följande framtidsscenario med detta register:
    1. Folk kommer köpa mer smycken och konst, som inte kommer synas i några register
    2. Och det blir fler hus än det där Göteborg där det göms guldtackor (glöm inte att meddela dina arvingar var tackorna finns)
    3. Små lägenheter kommer att köpas upp ”för säkerhets skull” i god tid till barn och barnbarn.
    4. Man fördelar familjens kapital till nästa generation, egna stiftelser och in i familjeägda företag

    Så det där förmögenhetsregistret (som säkert kommer att undanta vissa familjer, så att de inte flyttar ut ur landet, tex HM-Persson) kommer bara drabba dem som inte planerar för framtiden.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Norge räknas inte konst in i förmögenhetsvärdet som förmögenhetsskatten baseras på. Kanske blir det liknande kryphål i Sverige.

      Radera
    2. Antagligen. Det finns ju en anledning till att tex lyxyachter är väldigt smala (under 6m bredd så är det en båt och inte ett fartyg i många länder).
      Och för varje ny regel så försöker människan alltid hitta kryphål för att klara sig undan.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det är det som är det fina med regler, att ju fler de blir, desto fler kryphål blir det. Inte för att ja tror att jag kommer att skaffa mig en lyxjakt, men om andan faller på är det bra att veta.

      Radera
  20. "Klyftorna" i Sverige är ju i princip obefintliga jämfört med andra länder. Varför ska alltid skillnader beskrivas som "klyftor" av svenska journalister?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog max 3-4 länder i världen som har lika små eller mindre löneskillnader än Sverige.

      Radera