söndag 18 februari 2024

Mannen som förstört Sverige

Det är sällan rättvist att hålla en enda person ansvarig för stora tragedier och ödeläggelse. Att Sverige är objektivt fulare nu än för exempelvis hundra år sedan beror på landskapsarkitekter, byggnadsnämnder och bostadsministrar, men ska man framhålla en person lite extra måste det bli arkitekten Gert Wingårdh.

Ser du en riktigt anskrämlig byggnad som trots att det är en kontorslokal, bostad eller förskola ser ut som en steril fabrik eller ett östeuropeiskt kärnkraftverk är chansen stor att Wingårdh ritat skiten. Han är t ex mannen bakom Malmö Arena, Emporia Köpcentrum, och Turning Torso, bara för att nämna några skräckexempel.

Och han gör det inte gratis! Trots att det låter osannolikt får han faktiskt betalt för sitt arbete. Wingårdh Arkitektkontor AB omsätter över tvåhundra miljoner om året och det är bara ett av nio bolag han äger helt eller delvis. Bara tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall i Stockholm som i folkmun går under namnet ”Betonglådan” kostade nästan en halv miljard.


Å så snyggt!

Vi har väl alla läst om och sett exempelvis på människor som fått nej när de velat bygga eller till och med bara måla om sina hus eftersom någon småpåve på kommunkontoret hävdat att det stör landskapsbilden, men står det Gert Wingårdh på ritningen är det tydligen trumf. Jag har aldrig sett honom rita något som varit det minsta rimligt, men det spelar tydligen ingen roll – är det Wingårdh så ska skiten byggas, kosta vad det kosta vill!

49 kommentarer:

 1. Turning Torso är ritad av en spanska arkitekt. Santiago Calatrava. Kanske Wingårdh hade något med det att göra? Håller med om att han gör fula hus. Själv bor han i rena idyllen, typ i en större "röd mestuga"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, då läste jag en felaktighet (https://xn--konstnrsnytt-lcb.se/gert-wingardh-ar-en-av-sveriges-mest-framstaende-arkitekter-och-har-lamnat-ett-betydande-avtryck-i-den-svenska-byggnadsvarlden/ "Turning Torso – Denna skyskrapa i Malmö är en av Wingårdhs mest kända och spektakulära skapelser."). Synd och onödigt, för Wingårdh har sannerligen gjort tillräckligt mycket skit på egen hand.

   Radera
 2. Santiago Calatrava är arkitekten bakom Turning Torso.

  SvaraRadera
 3. Blev lite hoppilopp på skärmen där, ska stå, typ i en större "röd stuga"/Eme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan skriva fel, tydligen även jag.

   Radera
 4. Mina f.d. grannar fick ocksa nej pa ett ombygge, som jag tyckte var riktigt smart. De ville ha en gangbro fran gatan in till de översta vaningarna, och isolera de tva understa (med egen ingang) att hyra ut. De börjar bli till aren och alla trappor skulle bli för mycket. Stadsdelsarkitekten hade sagt ja och de satte igang och betalade mycket för ritningar och planeringen. Sen blev det nej i motsvarande Byggnadsnämnden. Gangbron skulle bli för lang sa de. Men det är bara att ga längre upp pa den gatan sa ser man flera broar och de stör inte alls.

  Men ex-grannarna ruttnade och salde och nu har de flyttat till en nybyggd lägenhet (snyft, jag gillade att ha dem i närheten). Far hoppas att de nya grannarna är lika trevliga.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns det som att byggnadsnämnder jobbar mer med principer än rimliga argument.

   Radera
  2. Verkligen! Jag har nöjet att ha hus i olika färger i min närhet, det är gröna, gula, rosa, bruna, röda och jag tycker det livar upp med lite färg i tillvaron och det stör inte alls att alla inte är likadana, tvärtom faktiskt.
   /Annika

   Radera
  3. Framförallt känner jag att med tanke på hur många extremt fula hus som fått tillstånd är det märkligt att de stoppar andra.

   Radera
 5. Jag har sett ett hus han ritat som jag tycker om - hans egna hus nära havet som går i falurött. Tror till och med de återanvänder gammalt tegel från den gamla stugan som stod där för att få allt att smälta in.
  Jag såg någon skrivelse (kan kanske varot på arkitekturuproret) att den genomsnittlige arkitekten bor i gamla byggnaderm sekelskifts hus o sånt, väldigt sällan nybyggnation.
  Dehär med att leva som man lär..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som straff för att man byggt betonglådan här uppe borde det allra minsta man kan begära att han får bo i något liknande.

   Radera
 6. Kan tipsa om den intressant sajten https://www.arkitekturupproret.se/
  Ibland kan man där se före/efter bilder, vilka ibland kan göra mig lite ledsen då en del riktigt vackra gamla byggnader rivits till förmån för de mest groteska skapelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Det tröstar lite att veta att det finns motkrafter.

   Radera
 7. Han har ritat Lisebergs nya hotell men då blev han befordrad att utföra det i klassisk stil. Ser helt okej ut och smälter väl in i Lisebergsmiljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man ha ett snyggt hus som smälter in skulle jag ha ringt någon annan.

   Radera
  2. Han har ritat en massa snygga byggnader. Universeum t ex. Eller hans egen privatbostad i Bohuslän. Du har hakat upp dig på Liljevalchs och tror allt han är inblandad i ser ut så.

   Radera
  3. Nej, jag har absolut inte hängt upp mig på ett par exempel, jag har irriterats över Wingårdhs skapelser i tre decennier.

   Radera
  4. Hans privatbostad ja, då går det bra att gör sådant som de flesta skulle trivas i och tycka om. Det missunnar han alla andra och ger sedan utlopp för de mest fula kreativa lösningar han kan hitta på bara för att han tycker det är kul när han får utlopp för sitt udda jag. Som vi andra måste stå ut med, arkitektoniska våldtäkter av vår omgivning./M

   Radera
  5. Ja, jag tror att det är ett skämt från hans sida, att han kollar hur fula byggnader det är möjligt att få folk att betala för.

   Radera
  6. Det är ju subjektivt vad som uppfattas som ett snyggt hus men att använda Universeum som exempel på en snygg byggnad håller verkligen inte jag med om.

   Radera
  7. Inte jag heller, men möjligen är det en av Wingårdhs snyggaste. Fast det är ju lite som att diskutera den snyggaste bilden på Märta Stenevi.

   Radera
  8. Blev riktigt förvånad över att höra att han ritat nya hotellet vid Liseberg. Vi bodde där när de öppnade, reagerade på att de passade så bra in bland de andra gamla husen in o var så snyggt. Även fint interiört. Men det är väl mer prestigefyllt att rita betongklossar. Han har ju verkligen lyckats i detta med att väcka känslor i alla fall.

   Radera
  9. Kanske lyckades han för en gångs skull. Eller så är det som någon annan skrev, att Wingårdh har anställda som ritar grejer han inte påverkar.

   Radera
 8. Wingårdh är en sån där som kindpussar när han hälsar. Vet inte om pussarna går rakt ut i tomma luften eller om de nuddar kinderna, lite äckligt. De är väl så de gör på franska? Har han basker? Vill han vara tjusig och världsvan månne. Han äter i alla fall inte på traditionellt franskt vis, det är han för tjock för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara en fråga hur många sniglar och baguetter man trycker in.

   Radera
 9. Det är kul att man kan tycka så olika o ha så skilda smaker ändå. Jag måste nog vara något av en allätare men med dragningar åt det extrema vad gäller arkitektur, byggnaden du ironiskt gillar på fotot tycker jag på riktigt är skitsnygg, men uppskattar minst lika mycket det gamla o gistna med överdrivet mycket snickarglädje!

  Ingenstans får jag utlopp för mina arketektoniska böjelser som på heldagspromenader genom Tallinn, med lämpliga avbrott för en god öl och en bit god mat. Här finns allt jag gillar, från modernism och monumentala brutalistiska byggen av ryssarna till pikanta tallibanska trähus och antika byggen med många hundra år på nacken.

  Sedan kommer jag aldrig ens utsatt för tortyr att ändra min benhårda uppfattning att mannen som förstörde Sverige, det är Bengt Westerberg.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig JB, Bengt Westerberg en riktigt ruggig typ!/Eme

   Radera
  2. I estniska industriområden finns det antagligen byggnader är Wingårdhs andra. Värre mitt i Tallinn.

   Bengt Westerberg förstörde Sverige på ett helt annat sätt.

   Radera
  3. Ja, Paldiski var…. …intressant.

   Antitesen till god arkitektur måste ändå vara min egna kåk. En standard 1 1/2-plansvilla från -78 uppförd av AB Skånska Cementgjuteriet (Skanska).

   Det finns inget som är fult.

   Det finns inget som är vackert.

   Kåken bara är.
   /JB

   Radera
  4. Vad menas med Bengt västerberg ???

   Radera
  5. "Den pittoreska förorten" som Percy Nilegård säger i Torsk på Tallinn :-)

   Vad som menas med Bengt Westerberg? Jag förstår inte riktigt frågan, men någon mening har han säkert.

   Radera
 10. Om man tycker att Liljewalchs tillbyggnad är ful nu, så vänta bara tills fasaden utsatts för avgaser, andra luftföroreningar och regn en tid. Alla har vi väl sett hur smutsrandig betong ser ut och det är ingen skönhetsupplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se hur den kan förlora.

   Radera
 11. Nej. Nummer ett kommer alltid vara Goerge Soros. Jag hoppas pissa på hans grav en vacker dag. Den mannen bör ha flera tragedier på sitt samvete. Hans manipulation på 90-talet av diverse valutor ledde till enorm lidande för väldigt många människor som tvingades sälja sina hus. Vissa sitter fortfarande hos kronofigden. Andra tog den enkla vägen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte välja en. Men förtydlighets skulle menar jag inte att Wingårdh förstört Sverige på det sätt som politiker och andra gjort.

   Radera
  2. Anonym 13:47. Visst håller jag med dig om Soros. Men nu tänkte jag Quislings inom landet.
   /JB

   Radera
  3. Hade Soros "manipulationer" varit möjliga om den inte förts puckad socialistisk politik, med överbelåning och annan form av ohållbar ekonomi?

   Radera
 12. Det är verkligen för hemskt med dessa otroligt fula och vedervärdiga arkitrktritade byggnader. Hade det varit nån ordning hade kommunerna inte tillåtit sådana förfulande bebyggelse, men när senil-dementa idioter sitter på snart varje viktig ssmhällspost i landet går och blir det så här, ja allt medans vanligt hederligt och hårt arbetande människor tror att diverse saker sköts med omsorg, noggrannhet, insikt och vett. Tragiskt är bara förnamnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag undrar hur de kan godkänna hus som ser ut som baracker gjutna i betong samtidigt som de gnäller på någon stackars sate som målar sitt hus gult eller vill ha ett snyggt staket i trä runt sin veranda.

   Radera
 13. Nu är det ju inte Wingårdh själv som ritar allt. Han har 100-tals anställda, och ger knappast personligt godkännande åt alla projekt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lätt kommer han inte undan, när det är hans arkitektkontor som producerar håller jag honom personligt ansvarig.

   Radera
 14. Jag säger bara Kihlströms kaj i Karlskrona, ett bygge av Gert Wingårdh i stort sett mitt bland små fina båtsmansstugor. Fy f-n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ser ut som en betongkoloss i Gerts anda:
   https://www.sodra.com/sv/se/byggsystem/vara-projekt/kilstromskaj/

   Radera
 15. Och nu skall han förstöra Stallmästaregården. Tragiskt.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tråkigt att höra. Den minns jag som fin.

   Radera
 16. Jag håller med dig om att Gert Wingårdh har riktat många fula byggnader. Jag tycker han är överreklamerad som arkitekt.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt överreklamerad! Jag förstår Arkitekturuppropet. Hade jag varit arkitekt hade hatet antagligen varit än mer intensivt.

   Radera