måndag 5 februari 2024

Tjäna pengar på uthyrning – sponsrat av Stugknuten

Passiva intäkter, att tjäna pengar på något annat än att hyra ut sin arbetstid till en arbetsgivare, är en dröm för många. Jag brukar föreslå att man ska hyra ut eller sälja sånt man inte använder, och något alla har är en bostad. Hyr ut huset, lägenheten och inte minst sommarstugan när ni inte själva behöver dem.

Det har jag själv tänkt göra på sikt, men det känns lite osäkert. Att hyra ut verktyg eller till och med bilen är en sak, men mitt hem är min borg. Vad händer om hyresgästerna skräpar ner, inte flyttar ut eller vägrar betala?

Och så är det pappersarbetet. Mina föräldrar hade hyresgäster och skrev egna kontrakt med dem. Det tog tid, men de flesta stannade i flera år och då kan det vara värt lite administration. Men om man ska hyra ut sommarstugan en vecka, eller sin lägenhet i stan under den veckan man själv är på landet – är det värt att krångla?

Jag tror att den frågan får många att tveka, i kombination med att man inte vet hur man ska gå tillväga och var man hittar bra hyresgäster. Svaret på allt detta är Stugknuten.

Det är en sajt där du kan annonsera ut ett hus eller lägenhet och slipper det mesta av jobbet. Kommunikationen med intresserade hyresgäster sker på företagets plattform där det också finns avtal och en kalenderfunktion så att du kan hålla reda på dina bokningar. Det ingår en försäkring och eftersom även betalningen sker via Stugknuten kan kunden betala med kort och därigenom få ett extra försäkringsskydd.

Allt det kostar dig som uthyrare är 12 procent av hyresintäkten, så hyr du ut för 5000 kr får du behålla 4400 kr. Billigt, tycker jag, men håller du inte med höjer du ditt pris med motsvarande. Det kostar inte en krona att annonsera på Stugknuten.com, du betalar bara när du hyr ut

Det går också att vända på sajtens funktion. Behöver du själv någonstans att bo under semestern eller tjänsteresan kan du hitta boende billigare än hotell. Jag hyrde själv stugor och bostäder några gånger när jag som ung åkte runt och spelade schackturneringar och behövde tak över huvudet i en vecka på ställen som Norrköping och Lessebo. Jag tyckte att det var klart bättre än hotellboende eftersom man får tillgång till ett kök med köksgeråd, men det behöver inte stanna där. På många av Stugknutens boenden finns tvättmaskin, bredband och eventuellt cyklar att låna. Eller en båt.

Kanske testar jag själv. När jag surfade runt hos Stugknuten för att kunna skriva det här inlägget slog det mig att jag ska till Sverige ett par dagar i påsk och har inte fixat boende, men där hittade jag ett Attefallshus ett par mil från stället jag ska till, med billigare dygnshyra än både hotell och vandrarhem på orten. Sparade pengar är som bekant lika värdefulla som tjänade.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Stugknuten uthyrning AB, men åsikterna är mina.

42 kommentarer:

  1. Som du skriver så kan det bli mycket administration. Att i detalj behöva skriva i kontraktet vad som ingår är lätt att missa.
    Hur skulle vi kunna gissa oss till att hyresgästen som vi hade förutsatte att vi skulle byta glödlampa, för det hade denna medelålders dam aldrig gjort själv? Eller att denne blev sur för att vi klippte gräset (det störde tydligen) trots att vi skrivit i kontraktet att del av trädgården får användas men att även vi använder den.

    När det gäller fritidshus så är jag ännu mer skeptisk till att hyra ut. Kommer de att fatta vad som menas med "vi är i skärgården, det är vattenbrist här"? Förstår det hur toalettsystemet fungerar?

    Kort sagt, kommer det ge mig mer jobb än det är värt för pengen jag får in?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag sålde en lägenhet för några år sedan upptäckte jag att det jag tycker är självklart inte är det för alla och tvärtom.

      Fördelen med fritidshusuthyrning är att det är tillfälligt. Även om man skulle tycka att hyresgästen är en jobbig människa går det fort över. Och här väljer man själv vem man vill hyra ut till. Känns det inte bra går det att låta bli.

      Radera
  2. Det later som en svensk version av Airbnb, som jag använde mig av under nästan tre ar. Skillnaden var att jag själv bodde här och gästen/gästerna hade eget sovrum och badrum, men förstas tillgang till kök, vardagsrum och balkong. Jag drog in grymma pengar pa det och de som ville stanna en längre tid gjorde jag en privatdeal med efter att ha gatt via sajten som en första kontakt. Man märker ju snabbt om man kommer överens och att det är rekorderliga människor.

    Själv behövde jag aldrig befatta mig med betalningen, den kom som ett brev pa posten (ja, när posten funkade alltsa) automatiskt in pa mitt konto. Det enda jag krävde var att de skrev pa ett papper att de fick betala sisadär en 10 tusen sek om de förlorade nyckeln, vilket jag ocksa skrev i min profil. Ingen tappade bort nyckeln.

    Pa de aren hade jag 37 besök, ibland en, ibland tva personer. Flera av dem stannade i manader. Nagon bodde här bara pa veckorna för jobbets skull. Alla utom ett besök var trevliga människor.

    Vill man tjäna pengar kan jag verkligen rekommendera att hyra ut, och att använda en tillförlitlig sajt som Stugknuten verkar vara.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dålig koll på Airbnb, men jag har kollat på det ett par gånger och tycker att Stugknuten verkar enklare. Fast avgift om man hyr ut, inget krångel.

      Mitt problem är att jag inte kommit så långt att jag kan börja hyra ut, men jag gillar tanken på lite extrapengar.

      Radera
  3. VI har hyrt ut vår stuga på Gotland via gotlandsstugor.com, fungerar ungefär som stugknuten. Man gör ingenting (förutom att beställa akut-tömning av tanken eller ringa akut rörmockare för att pumpen gått sönder), men det händer sådant även när vi är där själva. Stugan köptes med syftet att yras ut när vi inte är där, så det är bara möbler, husgeråd etc som vi köpt på loppis, second hand etc. Har fungerat bra hittills, men räntorna har ju stigit så mycket så vi säljer nog stugan inom ett år.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett par släktingar som hade sommarstuga på Gotland och det verkade vara ett väldigt tryck där, jag uppfattade det som att den nästan alltid var uthyrd när de inte skulle vara där själva.

      Radera
  4. Vettig sida.

    Har själv under några år hyrt ut och optimerat min rätt stora o sällan utnyttjade ”matsal” för kontors- och mötesbruk och hyrt ut till förening för möten o arbete. Perfekt, nyttjades några gånger i månaden och nästan 40k extra skattefritt in per år är ju verkligen inte kaffepengar.

    Skulle hyra ut delar av kåken på studs även till privatpersoner, har mer boyta än jag behöver, en toalett med badkar o dusch o handfat plus två medelstora rum på ovanvåningen som jag inte behöver.

    Hade jag en källare med denna uppsättningen samt egen ingång så skulle jag inte tveka en sekund, nu lyckas jag inte komma på någon smidig o billig lösning där jag skulle kunna hyra ut utan att det skulle kännas som det påverkade min, vad ska man kalla det, personliga integritet, lugn o ro, egentid, what have you, för mycket negativt…

    Kanske finns någon lösning jag inte tänkt på?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bra pengar!

      Där jag själv bor skulle jag inte vilja ha fler, definitivt inte en lösning med del i kök eller badrum. Att hyra ut ett fristående hus eller förrådsyta i ladan skulle jag däremot gärna göra.

      Du kanske skulle kunna sätta in badrum i källaren? Det funderar jag på här. Egen ingång till källaren är kanske svårare att fixa om det inte redan finns.

      Radera
    2. Jag är duktig på att skriva tvetydigt, jag har ingen källare.
      Nej, det nog så att jag både vill ha kakan och äta den, är nog omöjligt om jag inte en vore en hypersocial individ som skulle uppskatta livet o springet i kåken mera än att ge upp möjligheten till lugnet som solokvist, det är jag rakt inte.
      /JB

      Radera
    3. Skattefritt? Jag trodde att man skattade för inkommande hyrespengar, det gjorde jag. Mina f.d. grannar gjorde sa i sitt hus, de installerade ett badrum i källaren och hyrde ut, eller ja snarare hyresfritt du dumma jä....... Egen ingang. Men JB, nog har du egentid om du inte jobbar och dessutom gnäller över att du inte har tillräckligt med pengar?
      /Annika

      Radera
    4. Då är jag med. Jag är likadan på den punkten. Jag har inget emot grannar, men jag vill inte höra när de harklar sig :-)

      Radera
    5. Annika, ringde o kollade med skattemyndigheten två gånger så jag inte missförstod något, och upp till 40k är det skattefritt o behöver ej tas upp någonstans.

      Ja, jag har en massa egentid, för mycket, och därför skulle det bara vara ännu mera störande tänker jag.

      Ja, har inte pengar in som täcker mina mycket slimmade stående utgifter, inte ens innan vi pratar mat o drivmedel så ja, jag har inte tillräckligt med pengar in just nu, och ibland ynkar jag nog när det svider extra mycket.

      Men jag sitter inte inaktiv. Hade en intervju (nr 2) på 2.5 timmar som bara skulle ta 1.5 h angående en anställning härom veckan och väntar besked närsomhelst, vågar inte hoppas för mycket men har en positiv känsla.

      Sedan har jag även gått vidare i en utgallring gällande ett annat jobb, där ska jag göra fyra olika webtester som jag tänkte sätta mig med ikväll.

      Bättre läge o hopp än på länge, så jag kämpar på!
      /JB

      Radera
    6. JB, ja kassaflöde är viktigt, speciellt när det är negativt.
      Men visst finns det väl fortfarande hopp för dig - tror mig över tid läst att du har ett hus som numer är obelånat samt att du har ett trevligt sparande om knappt en miljon. Om du är arbetslös får du väl a-kassa? Och har du sparande i utdelningsaktier borde du väl få in i runda slängar 50tkr eller mer där.
      Eftersom det är problem på kassaflödesfronten får man väl anta att dina utgifter är stora, även fast det som brukar vara störst är bostadens räntor och amortering?

      Radera
    7. Anonym 13:09, det du skriver är helt korrekt, men har bara fonder, inga utdelningsaktier. Stora problemet är att jag bara har ca 3700 in som aktivitetsstöd, detta kräver sedan oersatta resor för 1200 var månad för att jag ska ha rätt till det. Ibland en slant in iom politiska uppdrag men det varierar mycket.
      Nej, skulle kalla mina utgifter slimmade, några hundra på ett mindre tvpaket och snus är mina uppenbara synder. Annars lever jag frugalt skulle jag säga.
      /JB

      Radera
    8. Annika: Ja, skatteverket tillåter uthyrning i privatbostad upp till 40.000 sek skattefritt.

      "När du räknar ut om du ska betala skatt på uthyrningen får du göra ett så kallat schablonavdrag på 40 000 kronor från hyresintäkten, alltså vad din hyresgäst betalar för att hyra din bostad. Det innebär att du bara behöver betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor."
      Källa:
      https://skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/hyrautprivatbostad.4.233f91f71260075abe8800033479.html

      Radera
    9. JB, det absolut enklaste borde vara att ta in en eller flera inneboende, på kortare eller längre tid. Om det är möjligt, dvs om ditt boende är sådant att andra kan tänka sig att betala för att bo där, oftast är det ju avhängigt hur långt det är till allmänna kommunikationer osv.
      Om förutsättningarna föreligger så skulle du säkert få in någon vettig person bara om några veckor, och så betals ju hyra i förväg. Med två inneboende skulle du säkert få in ca 10.000 kr i månaden.

      Radera
    10. Annika, det beloppet har gällt sedan inkomstår 2013, så det är drygt tio år nu. Det är inte lätt att hänga med i svängarna när man är utlandssvensk.
      När var du på besök i Sverige senast förresten?

      Radera
    11. JB, dras det skatt på aktivitetsstödet? Hur mycket då? Det kan vara läge att begära skattejämkning, du vet hos Skatteverket.
      Med så låg ersättning låter det som om det på helårsbasis du inte kommer över grundavdraget, dvs i så fall blir det ju ingen skatt alls. Visst kan du vänta på att få tillbaka skatten men du har ju kassaflödesbrist nu - och pengar betals ju tillbaka först nästa år, 12-18 månader senare.
      Men du kanske redan har full koll och gjort detta?

      Radera
    12. Jag vill minnas att jag var i Sverige senast 2010, det var pga en mosters födelsdag (salig i aminnelse). Har inga planer pa att nagonsin atervända.
      /Annika

      Radera
    13. Anonym 14:12, jo, har koll på detta men orkar inte krångla, knaprar på bufferten och tar så många extradagar i tingsrätten som jag kan sålänge o räknar med att få tillbaka en slant efter deklarationen.
      Den smidigaste lösningen är ju att lyckas landa ett jobb några år tills jag kan nå en, inte jättetidig men ändå, FIRE…
      /JB

      Radera
    14. JB, i fallet jobb är det främst någon annan som bestämmer om det ska bli något anställningsavtal dvs det är arbetsgivaren som bestämmer, det är inte du som bestämmer.
      I fallet inneboende är det du som bestämmer om det blir något avtal.
      Det är skillnad på att vara den som bestämmer eller att vara den som får stå med mössan i hand, skrapa med foten, buga och tacka och ta emot.
      När du väl landat ett jobb behöver du ju inte ha inneboende längre och kan då gå tillbaka till ditt ett bekvämt liv, så det är ju ett övergående arrangemang.

      Det skulle ju även vara så att om du hade fler inneboende skulle du kunna skippa dina träffar med utomstående konsult med tillhörande resor om 1200kr, som om jag förstått dig rätt bara tar tid, kostar pengar och ger absolut ingenting.

      Radera
  5. Tonvikten är stugor men även lägenhet anges som objekt som kan hyras.
    Med just lägenheter kan det bli problem om du inte ser upp, för en hyreslägenhet som hyrs ut utan värdens tillstånd så innebär det sannolikt att du kan bli av med ditt förstahandskontrakt. Är det i en BRF så är det inte heller lika roligt, även om det är flera steg innan det blir "vräkning".
    Om du däremot själv är hemma samtidigt som dina "gäster" bor hos dig, ja då är det en annan femma, då det närmast är en inneboende-liknande situation. Men för många innebär semester just att det är du som är på semester och även att man är just någon annanstans än hemma.
    Men om du ändå tänkt flytta, och alltså ändå tänker säga upp ditt hyreskontrakt - ja då är det bara att köra på. Grannarna kanske inte blir så glada av allt spring och oro och otrygghet, men dem träffar du ju aldrig mer ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en känsla av att bostadsrättsföreningar numera nästan inte kan neka en kort uthyrning. Däremot kan de ta ut en avgift (om man väljer att fråga dem).

      Radera
    2. Ja, med tillstånd, antingen från värden i hyresfallet, eller från BRF-styrelse i BRfallet är det inga problem. Sedan att få tillstånd, ja det är en annan femma. De flesta går på godtagbara skäl och det brukar innebära längre hyresperioder. Ett slags Bread-and-Breakfast-uthyrning på någon dag eller två, återkommande till olika utomstående har jag inte sett, men det kanske är något nytt nu sedan bolåneräntorna har gått upp från en procent till fem procent?
      Du kanske har någon länk som vi intresserade kan fördjupa oss i Sparo?

      Mitt inlägg ovan beskrev läget att hyra ut utan tillstånd och då kan det bli problem som man kanske inte tänker på. Med tillstånd, inga problem som sagt

      Radera
    3. Nej, jag har ingen länk och tänkte nog i första fall på hus när jag läste om detta. Fast om jag hade hyrt ut min lägenhet i 1-2 veckor medan jag själv är på semester hade jag inte blandat in bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Det är ju praktiskt taget omöjligt för dem att upptäcka det, särskilt som det inte är någon eftersändning inblandad med andra namn på brevlådan.

      Radera
    4. Oj, nu maste jag tillsta att jag pa 90-talet satt i styrelsen för en svensk bostadsrättsförening och var med om att besluta att vi inte fick hyra ut i andrahand mer än sex manader. Därefter lämnade jag Sverige och hyrde ut i andrahand i ca 10 ar. Jag löste det med att prata med nya styrelsen och ta med en flaska dutyfree whisky ibland. Det maste vara preskriberat nu!
      /Annika

      Radera
    5. Sparo, det beror nog på i vilken förening eller hyreshus man bor i. De jag bott i har grannar haft järnkoll på människor som rört sig i fastigheten, bla därför att det varit incidenter och oroligheter, och det är en otrygghet som de flesta kan vara utan.

      Hur det är i stora fastigheter med över 100-lägenheter och där folk av legitima skäl flyttar in och ut känner jag inte till.
      Så kontentan är väl: ska du hyra ut utan tillstånd, se till att läsa på och vet vad du ger dig in på, och väg fördelar mot eventuellt kommande nackdelar. För juridiska tvistemål tär på en, även om de verkar vara små och i förståne relativt obetydliga.

      Radera
    6. Annika, det lär definitivt vara preskriberat. Jag har i alla fall för mig att reglerna ändras lite grann början av 2010-talet och gav BRF:er mycket mindre möjlighet att vägra, däremot att ta ut en avgift. Jag hade själv en tanke att hyra ut min bostadsrätt när jag skulle flytta utomlands, men bestämde mig för att inte krångla till det.

      Min BRF var just en sådan med många bostäder, totalt över 600 och nästan trettio bara i min portuppgång, så där tror jag ingen hade brytt sig eller upptäckt det.

      Radera
    7. I "mitt" hus var det bara 28 lägenheter och jag kände de flesta. Dessutom hade jag tur med uthyrningen, först en kollega som bara bodde där under veckorna, och sen hans brorson som deltog i sant som trädgardsstädning och annat gemensamt.
      /Annika

      Radera
    8. Jag visste inte ens vad någon hette i förnamn, eller om efternamnet på dörren stämde med vilka som bodde där.

      Radera
  6. Det är alltid en risk att hyra ut till okända.

    Som ung hyrde jag ut min studentlägenhet under en sommar till en ung och skötsam tjej som hade finfina referenser, men när jag kom tillbaka visade det sig att hon i sin tur hade hyrt ut den till två män som levt rövare dygnet runt.

    Det var en hårsmån från att jag hade blivit vräkt, så det blev första och sista gången jag lekte hyresvärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just sånt där som gör att det känns bra att ha ett företag med som hjälper till med kontrakt och regelverk.

      Radera
  7. Önskar det hade funnits då. :-)

    Lite komiskt var det att jag av någon anledning gav henne rabatt (!), dvs hon betalade mindre i hyra än vad jag gjorde.

    Och sen hyrde hon ut i tredje hand till ett riktigt ockerpris.

    SvaraRadera
  8. Jag har antagligen haft tur med mina hyresgäster. Under 7-8 år hyrde jag ut sommartid till personer som skulle vikariera/jobba på vår vårdcentral och det var bara rejält folk.
    Ett par gånger var det till personer som skulle skiljas men inte hittade någon egen lägenhet snabbt nog och som ville flytta ut snabbt.
    Jag har varit jättenoga med kontraktskrivning och en uppläxning innan de flyttat in om vad som gäller i just min lägenhet och det står också skrivet i kontraktet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske lättare just för att de hade jobb. Mina föräldrar annonserade i Pingstkyrkans tidning med samma tanke, att det antagligen är skötsamt folk och i alla fall inte fyllon. Det gick bra för det mesta.

      Radera
  9. Som norrman måste du väl ha en sån där "hytte" på tomten nu, Micke? Alla har det på norska landsbygden noterade jag när jag reste genom landet längs med kusten en gång.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du med hytte menar ett gammalt timrat stabbur så har jag det. Men inte riktigt beboeligt:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/11/man-kan-alltid-fraga.html

      Radera
  10. Lästips:

    https://www.dn.se/kultur/privatpersoners-skyhoga-skuldberg-ar-rena-skammen-for-sverige/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Många sanningar där.

      Radera
  11. Om läget passar så kan du ju hyra ut ställplatser för husbilar men även till tält. Inga stora intäkter men alla intäkter är ju bra 😅.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lite dåligt med platser. Tomten är liten och endast en port i ladan är tillräckligt hög för att passa till husbilar. Tält tror jag inte alls, man kan ju lika gärna slå upp det i skogen tio meter bort där det är gratis.

      Radera