lördag 10 februari 2024

Två hyresfel gör inte en hyresrätt

Av alla erbarmliga ursäkter till bostäder jag hört talas om kan detta vara det allra jävligaste. Eller vad säger ni om den här kreativa vvs-lösningen?

Under reportaget (se det gärna, det är underhållande) kommer hyresvärden som låter som en röstförvrängd version av den trälige närkingen som gör reklam för ketchup (”Det kanske jag sa, man kan väl ändra sig...”). Jag ska inte säga att han blåljuger, men jag hade inte föreslagit honom att bli professionell pokerspelare.

Så varför tar jag upp detta, jag är väl för fri marknad? Jag noterar att alla jag sett länka till den här nyheten i sociala medier har tydlig vänsterprofil så till den grad att de antagligen vill förbjuda privat företagande. Jag förstår att de anser sig få vatten på den kvarnen här.

Själv tror jag att det är helt möjligt att hindra oseriösa aktörer från att hyra ut dessa svinstior som bostäder, säkerligen redan med gällande lagstiftning. Men då måste det hända något när man anmäler. Hyresvärden stödjer sig på att det är en utredning igång och han är säkert helt nöjd med att den går i samma tempo som när Morgan Johansson krossar gängkriminaliteten. Hade hyran deponerats i väntan på domen hade det nog låtit annorlunda.

Samtidigt konstaterar de boende att de hade flyttat därifrån om de kunnat. En av dem säger sig ha betalningsanmärkningar och det skulle inte förvåna mig om det gäller alla i huset. Man ska behandlas människovärdigt även som skuldsatt, men i verkligheten är det alltid lättare att hävda sin rätt om man inte först levt över sina tillgångar. Och det handlar inte om politiker och ideologier, det är en naturlag.

33 kommentarer:

 1. Jag har ju inte bott i Sverige pa väldigt länge, men jag läser nyheter och det förvanar mig ofta hur lama myndigheterna verkar vara. Sadana bostäder borde inte finnas. Sedan tror jag inte att alla levt över sina tillgangar medvetet, en del har nog bara inte klarat att planera och heller inte haft de bästa förutsättningarna.
  Om jag vore en företagare i Sverige skulle jag lata bygga mindre boenden, typ friggebod fast större, utrusta dem med det nödvändigaste som kök, toa och utrymme för sovplats, och hyra ut till mindre bemedlade, studenter och andra som lever pa marginalen. Ingen ska behöva bo som de i reportaget.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, finns det myndigheter och lagar borde det inte vara så himla svårt att förbjuda avarter.

   Jag vet inte var gränsen går för medvetet. Jag behöver inte sätta på mig så starka fördomsglasögon för att gissa att det i vissa fall finns missbruksproblematik. Men som sagt, det innebär inte att man ska bli av med sina rättigheter.

   Radera
 2. Ha ha.

  Tänk vilken mysfaktor det måste vara att sitta och kolla på teve och samtidigt höra hur grannens diskmaskinsvatten pumpas ut genom de tunna plaströren. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vara rädd för att grannens diskmaskin kommer och hälsar på genom hålet.

   Radera
 3. Där blev uttrycket "slumlord" visualiserat :)

  SvaraRadera
 4. Bra idé Annika - att bygga enklare bostäder - men byggnormer och regler sätter stopp för det, bostäder i Sverige måste nå upp till en viss standard, därför stoppas dessa initiativ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, inte ens dedikerade studentbostäder tillåts byggas med lägre standard.
   Vilket gör reportaget ovan ännu mer absurt.

   Radera
  2. Ibland skulle jag önska att myndigheterna var lite mer pragmatiska. Det är fint med målsättningar, men om resultatet blir som i det här reportaget måste man få tänka nytt.

   Radera
  3. Som exempel så måste ALLA nybyggda studentbostäder (som alla nybyggen) vara handikappanpassade! Inte 5% eller hälften utan precis alla!
   Det gör att badrummen nästan blir större än övriga utrymmen, för du måste kunna köra in en stor rullstol där. Hiss måste också finnas i alla hus. Även fast inte alla studenter har det behovet.

   Det är anledningen till att Attefallshusen fick öka sin yta från 25 till 30 kvm. De extra 5 ska gå till badrummet, har du inget badrum så är det fortfarande 25 som gäller (har jag för mig).

   Om man ändå måste ha samma höga standard för ”billiga” bostäder så blir de inte billiga. Byggherren tjänar mer på att bygga lyx.

   Spargrisen

   Radera
  4. Det där med handikappanpassningen är onekligen märkligt.

   Radera
 5. Vad är det för fakenews de far med? I Sverige finns väl en mycket bra fungerande hyresmarknad och byggnation av hyresrätter just tack vare att partiet med stor S stenhårt förvarar en svart marknad och hyressättningen, sen decennier. De med rätt partibok måste dessutom kunna fortsätta erhålla subventionerade hyresrätter i Stockholms innerstad via kontakter och hyresrätter i arv. Här ska ingen norrman komma och påpeka sanningar? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog vara rätt säker på att de hyresrätter politikerna ger till varandra håller klart högre standard än i reportaget. Förmodligen också till klart lägre hyra.

   Radera
  2. Det är väl i så fall den här delen av hyresmarknaden man är kritisk till, med hyresvärdar som inte är avdankade politiker i det kommunala bostadsbolaget.

   Margot Wallström betalade 32 kr/månad för den hyresrätt hon fick från Kommunal.

   Radera
 6. Något som gör mig (röstar höger) ledset arg är när bättre förmedlade kommuner skeppar människor i socialgrupp fyra till en nedgången lägenhet i fattigkommuner, som sedan får stå för bidragspengarna i princip resten av livet.

  SvaraRadera
 7. Behöver bara titta på Storbritannien för att förstå att det där med fri marknad är ännu sämre. Stödjer gladeligen HGF. Har precis blivit av med en hyresvärd som är en total galenpanna, det finns hur många privata hyresvärdar som helst som skiter i underhåll men gärna roffar åt sig pengarna. Vi hade ett kommunalt bolag förut, tusen gånger bättre än en penninggalen tok som gjorde galna affärer och satte sig själv bankrutt p g a sin egen idioti samtidigt som han ville att vi skulle stå för kalaset.
  Även om hyresgästföreningen inte är det ultimata vägen att gå, så hellre det än en fri marknad./Eme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min inställning är att man kan ha otur med en hyresvärd. Hyresgästföreningen är mer av en helgardering för att bli blåst.

   Radera
  2. Kan hända att jag både är blåst och blir blåst men skulle aldrig lita på en fri marknad och privata värdar./Eme

   Radera
  3. Jag har hyrt av en privat värd, mina föräldrar var privata värdar under hela min barndom och min granne har varit privat hyresvärd i fem decennier och jag hade inte tvekat att hyra av honom. Men visst finns det as där ute, det kan vi vara säkra på.

   Radera
  4. Sjukt udda att många vägrar inse att företagare måste driva sina företag bra för att bli framgångsrika i längden. Kapitalism är således något bra och det som skapat allt välstånd idag. Sen kan avarter skapas av det med, som tex när riskkapitalister köper upp allt i London. Men det kan de göra just pga ryska oligarker och att det är en internationell metropol till skillnad från pyttelilla Sverige.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Jag tror inte att en sån här hyresvärd är framgångsrik företagare på något sätt. När böterna väl kommer är pengarna borta, åtminstone som utmätningsbar tillgång, men jag tror inte att han får ihop några förmögenheter.

   Radera
 8. Herrejävlar… Inte orfta jag inte finner ord men bara… …herrejävlar…

  Har aldrig trott eller tänkt annat, men mina hyreslägenheter innan jag tog klivet in i husmarknaden har varit helt ok och värda den rimliga hyran.

  Den sämsta, men ändå fullt ok, lägenheten var min första, en etta med sovalkov o köksvrå på nedre botten, minns inte hur stor, men ca 10m2 plus moms skulle jag gissa.

  Från 40-talet och inte renoverad ett dugg sedan dess. Man fick stå i badkaret o duscha, men dit med ett halkskydd o duschdrapreri så var väl det inga problem. Allt var urgammalt men fullt fungerande. Badrummet hade vad man behövde. Vatten, värme o avlopp funkade som det skulle.

  Köksskrubben hade ett inplåtat handfat, en lös spishäll eller vad det heter, minns inte om det var en eller två plattor, ett halvhöjds kyskåp men ingen frys, det hade ju varit bra. En tillräckligt stor bakyta i perstorpsplatta o lyxen av ett litet fönster. En köksfläkt måste ju funnits men den minns jag inte.

  Walk In Closet (!), det var ju kanon fast inreningen var påver med avsågade kvastskaft i ståltråd att hänga galgarna på. Funkade utmärkt.

  Tapeterna o golvytorna tänkte man bort stilen på men allt var hyfsat helt o rent.

  Sovalkov, pja, den fanns där o gjorde sitt jobb. Hängde aldrig upp något draperi utan sängen nyttjades som extrasoffa då jag hade vänner över.

  Stor fördel där, behövde aldrig känna mig ensam, som den enda i klassen (2:an gymnasiet) med eget boende så hade man så mycket sällskap man orkade o önskade. Aldrig något rent sjöslag även om det kunde bli lite livat. Inga klagomål varken från grannar eller polis, de hade väl upplevt värre. 😊

  Trots nedre botten en egen fullstor balkong ut mot gården. Där kunde jag sitta o lapa sol, tjafsa på skoj med ungarna i den nära lekplatsen och höra på de invandrade tanterna som stod och skrev åt varann från varsin sida av det långa, halvmåneformade huset.

  Trots att allt luktade 50-tal, både en smula på riktigt samt bildligt så trivdes jag finfint. Hyran en knapp tusenlapp, perfekt för en fattig student.

  Nej, kan fanimig sakna den lilla kvarten, uppgång 2F i kvarteret Korven, Hallsberg. Nostalgi! ❤️😊
  /JB


  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 kvm plus moms. Det låter som det som mäklarna skulle kalla yteffektiv. Om någon orkar med norsk standup kom jag att tänka på denna:
   https://www.youtube.com/watch?v=dAM9V7G3YdM

   Radera
  2. Nä, det håller ju inte, jag tänker 10 + moms för ”stora rummet”. Säg närmare 20 totalt ink allt då!
   /JB

   Radera
 9. Jag tycker att om privata aktörer inte sköter sitt åtagande så får staten helt enkelt ta över verksamheten och konfiskera egendomen. Det kanske skulle sätta lite press på oseriösa aktörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt hur det ska göras vet inte jag, men något i den stilen måste till. Det stora problemet är väl att det går så lång tid från anmälan till konsekvens att det går att räkna på det.

   Radera
 10. "Hyresvärden stödjer sig på att det är en utredning igång och han är säkert helt nöjd med att den går i samma tempo som när Morgan Johansson krossar gängkriminaliteten."

  Nu tycker jag att du är orättvis mot utredarna. Utredarna kanske lyckas med uppdraget någon gång i framtiden.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det var lite hårt och kantigt.

   Radera
  2. Jag tycker även att du var orättvis mot hyresvärden. Vad har den hyresvärden varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den hyresvärden växt upp under? Vad är det för trauma som hyresvärden bär med sig?
   https://www.youtube.com/watch?v=oQ-X78nMhjE

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Ja, har man växt upp i en jordkula, mitt ute i skogen, med läckande tak, utan dörr, och med stampat jordgolv. En trasig fotogenlampa som enda ljuskälla, som man aldrig hade råd att använda, och 15 kilometer enkel väg till skolan, i 2 meter djup snö, som alla födda före -60 verkar påstå att de gjort... Då kan jag förstå att man inte ser något problem med skicket på de där lägenheterna.

   För oss födda efter 1960, som vuxit upp med bekvämligheter såsom uppvärmda rum (i plural) och elektiskt lyse, är felen och bristerna desto mer uppenbara. Tur att det inte var grannens bajsvatten som leddes genom vardagsrummet ändå. Men ändå rätt trist med ett avloppsrör över skallen.

   Radera
  4. Jag bodde en gång med rivningskontrakt med egenheter som att det saknades kallvatten på toa och varmvatten i köket och bara två plattor funkade på spisen. Men då var hyran därefter, det var tillfälligt och dessutom i en övernattningslägenhet. Detta var något helt annat.

   Radera