söndag 11 februari 2024

Böter till kriminellt nätverk

Jag har inga starka åsikter om visitationszoner eller andra åtgärder för att stävja gängkriminalitet. För mig verkar det lite tandlöst, men jag vet inte och ska därför inte säga något om det. Alla politiker låter som att just de har universallösningarna, men inget händer och under tiden kan vi läsa om ”en välbärgad familj i Stockholms innerstad” som betalat hundratusentals kronor i ”böter” för att deras tonårsson vägrat att försvara narkotika åt sin ”kompis”.

Det var ett drygt år sedan som Johan och hans kompisgäng utökades med en person, en kompis till en kompis. Men den nya killen visade sig ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholm.

Kompisgänget upptäckte det när han plötsligt bad sina nya medelklassvänner om att förvara narkotika åt dem, berättar Amanda [mamman].

– De sa nej såklart. De är inga killar som attraheras av en kriminell livsstil, säger Amanda.

Men då fick killarna höra att de skulle tvingas böta istället. Ge pengar som kompensation för att de sa nej till att förvara droger.

De fick veta att om de inte gjorde det riskerade de misshandel, kidnappning eller till och med döden. De fick bilder skickade till sig som påstods föreställa andra pojkar som sagt nej till gänget, barn som då hade torterats och förnedrats.

Hur hade ni agerat? Jag hoppas att mina föräldrar i detta läget sålt vårt hem och flyttat långt därifrån, men då kanske en kusin eller faster sprängts i bitar. Sånt var inte aktuellt när jag var tonåring. Något som borde ha varit aktuellt är att redan tidigare vara återhållsam med att utöka kompisgänget med ”en kompis till en kompis”. Om Johan fortsatt att hänga med sina barndomsvänner hade han antagligen inte riskerat livet av att säga nej till att förvara knark i pojkrummet.

Amanda tror att hon i egenskap av ”välbärgad” har bättre förutsättningar än andra att tackla problemen:

Jag tänker på de som lever i utsatta områden och inte kan språket, vad händer dem när deras barn råkar ut för samma sak, det måste vara ännu värre. Men inte ens jag, som är svensk och välutbildad, hittar någon tydlig hjälp att få.

Här tror jag att mamman är helt fel ute. Varenda familj i ”utsatta områden” har en bättre krisberedskap, för till skillnad från Amanda vet de att de måste bygga sina egna nätverk. Ännu ett exempel på aningslösheten:

Jag delar verkligen Carin Götblads åsikt att det behövs en folklig gemensam protest mot gängen och allt de står för och förstör.

Vad ska ni göra, starta en Facebookgrupp? Civilsamhället tar redan avstånd från beskyddarverksamhet, på vilket sätt har familjen gagnats av det? I övrigt tycks protesten bestå i att familjen inte betalar sexsiffriga belopp med glädje. Det spelar ingen roll, så länge ni fortsätter att betala.

75 kommentarer:

 1. Ytterligare ett exempel pa lama myndigheter i Sverige. Gör de överhuvudtaget nagonting för att stävja gängkriminaliteten? Det lär ju inte hjälpa att stänga in nagon ungdom pa ett hem när de inte far nagon hjälp att bryta sitt beteende. Och jag fragar mig igen och igen, var är föräldrarna som inte kan halla koll pa sina ungar?

  När jag drack mig full pa öl första gangen vid 13 ars alder (en vecka innan konfirmationen, som jag motsatt mig men blev övertalad till för att jag skulle fa presenter), tvingade min mamma mig att dagen efter ga ut och plocka ölburkar i naturen. Nagra av mina kompisar sag det. Det var skämmigt. Ska inte ljuga och säga att jag aldrig varit full efter det, men jag lärde mig en läxa.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att kalla boende på SIS-hem för "stänga in" tror jag är lite av en överdrift.

   Jag lärde mig också några sådana läxor. Tacksam nu, inte då.

   Radera
  2. "Och att kalla boende på SIS-hem för "stänga in" tror jag är lite av en överdrift."

   Det är en kraftig överdrift. De förvarar till och med knark och vapen inne på sina rum på SIS-hemmen.

   "HVB-hem vittnar om hur unga kriminella säljer droger, gömmer vapen och rymmer från boendena – utan att personalen kan agera."
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hvb-hemmen-slar-larm-vi-kan-inte-stoppa-rymningar

   Det är för sent att göra människor av tungt kriminella tonåringar. Ett rimligt straff för en ung mördare är 100 års tvångsarbete i stenbrott i randig fångdräkt med järnkula fäst med kätting runt ena fotleden. Av respekt för alla laglydiga människor och av respekt för nuvarande och framtida offer.

   "Nio av tio med gängkopplingar som avtjänat sluten ungdomsvård återfaller i brottslighet enligt en ny undersökning."
   https://www.svt.se/nyheter/sis-chefen-om-dystra-statistiken

   Lägg resurserna på de som föds idag istället. Se till att de får en trygg uppväxtmiljö och goda förebilder istället för att dalta med tungt kriminella 15-åringar.

   För övrigt väntar jag på att kriminologen Jerzy Snickesnacki och alla andra svenska kriminologer ska förklara hur det kommer sig att El Salvador har krossat gängen med "hårda tag" när hårda straff inte hjälper enligt dem.
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-lyckades-el-salvador-krossa-gangen

   "Hårdare straff för våldsamma gänguppgörelser och flera straffskärpningar. Det meddelade Tidöpartierna under en pressträff på torsdagsmorgonen.
   – Det kommer krävas ny lagstiftning som låser in människor mycket mycket längre, som utvisar människor ur riket, och som på olika sätt förekommer de olika brottslingarna, säger statsminister Ulf Kristersson (M)."
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/100-dagar-vid-makten-tidopartierna-haller-presstraff

   Tack, gode Gud för att SD finns. Annars hade vi aldrig sett lagändringen.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. "Tack gode Gud för att SD finns" var inte heller en dålig överdrift. Det återstår att se om de gör någon skillnad överhuvudtaget.

   Radera
  4. Du har rätt. Jag överdrev. SD är relativt seriöst. Men allt är som bekant relativt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Att SD framstår som relativt seriöst är inte konstigt. Konkurrensen är inte bitande hård direkt. Med risk för att låta fördomsfull men jag är inte säker på att den man som Liberalerna presenterat som "gängens värsta fiende" är rätt man för jobbet.
   https://www.gp.se/nyheter/sverige/gangens-varsta-fiende-jan-jonsson-l-klar-sig-i-drag.15508069-bd4c-4503-b6ff-05c9200d1ddc

   Tom-Hjördis

   Radera
  6. Apropå konkurrens. Tom-Hjördis har fått en konkurrent i Johan Jenny.
   https://sverigesradio.se/avsnitt/johan-jenny-ehrenberg-trans-och-tjugo-ar-for-tidig

   Den såg nog inte Sparo komma när han föreslog Tom och Hjördis. Verkligheten överträffar dikten.

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. Jag tror ändå på Jan Jönsson. Chansen är stor att de kriminella helt enkelt skrattar ihjäl sig när de ser karln.

   Jag föreslog väl egentligen Tom ELLER Hjördis, men mig kvittar det lika. Det förenklarar kommentarsfältet att alla har ett namn och därmed inte blandas ihop med andra kommentatorer. Beträffande Johan-Jenny är jag så gammal att jag faktiskt kommer ihåg det där från 80-talet.

   Radera
  8. Hade en arbetskompis som bytte kön på åttiotalet då var det riktigt jobbigt. ETC gjorde ett reportage och intervjuade transpersoner i flera artiklar. Några gånger klädde han ut sig, men Johan vågade inte löpa linan ut då, utan fegade ur! Dåtidens transvärld kände sig oerhört sviken. Nu verkar han ändå ha tagit mod till sig, när det har blivit lättare.
   Jag är nog en hel del vänster, men också lite höger politisk.
   Tycker att ETC är en tidning för akademisk vänster som rider på sina höga hästar, lägg ner tidningen./M

   Radera
  9. Jag har inte hört något om projektet Jenny sedan mitten på 80-talet, men jag uppfattade det inte som ett genuint intresse av att byta kön från Ehrenbergs sida, det var väl mer ett jippo?

   Radera
  10. Jo visst var det ett jippo men en del i den världen tog det seriöst och var besvikna. Nu verkar han ju ändå göra allvar av det./M

   Radera
  11. Det enda bestående allvarliga i Ehrenbergs liv tycks vara beslutsamheten i att alltid optimera möjligheterna till skattefinansierade bidrag, men det lär väl visa sig.

   Radera
  12. @Sparo

   "Det återstår att se om de gör någon skillnad överhuvudtaget."

   Anonyma vittnen, visitationszoner och preventiva tvångsmedel som Moderaterna och Socialdemokraterna numera står bakom kommer ursprungligen från SD. Utan SD hade dessa lagändringar knappast blivit verklighet. Det är SD som leder den kriminalpolitiska utvecklingen i Sverige. De andra partierna har inga trovärdiga lösningar.

   På gott och ont kanske man ska säga för jag är egentligen emot förslagen men rådande situation kräver extraordinära åtgärder. Invandringspolitiken splittrar inte bara samhället. Den gör i förlängningen befolkningen positivt inställd till en polisstat.

   Tom-Hjördis

   Radera
  13. HBTQ, feminism och miljöpolitik är trendigt i den moderna vänstern. Den gamle kommunisten Frank Baude såg det komma för flera decennier sedan: https://twitter.com/Ivarpi/status/1217843804839038976

   Tom-Hjördis

   Radera
  14. Anonyma vittnen känns fullständigt livsfarligt, men jag håller inte med om att det bara är pga SD det hade kunnat bli verklighet. Beträffande de övriga punkterna är jag inte heller säker på att det kommer att lösa någonting. Risken är att "vanligt folks" integritet blir allt mer naggad i kanten (polisstat, som du säger) medan gängkriminella aldrig kommer att drabbas av åtgärderna eftersom samhället och polisen inte vågar ge sig på dem.

   Radera
  15. Jag håller med dig om att det finns en oerhörd fara i anonyma vittnen. Jag befarar att vi riskerar att behöva välja mellan ett maffiasamhälle och en polisstat.

   Tom-Hjördis

   Radera
  16. Eller en kombination, ett samhälle där polisen jävlas med vanligt folk i hopp om att de ska gå på att polisen också jävlas med maffian, men det vågar de inte.

   Radera
  17. Ungdomarna på SIS-hemmen förvarar inte bara knark och vapen inne på sina rum utan tar även ut hyra för rum på hemmet.

   "En anställd berättar att det är vanligt att vissa bedriver indrivningsverksamhet, så som att tvinga andra att betala hyror för sina rum."
   https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/sis-larm-intagna-styr-ungdomshem

   Hur har Sverige kunnat bli så här tokigt?

   Tom-Hjördis

   Radera
  18. Det kallar jag entreprenörskap!

   Svaret på din fråga är att folk röstat för det.

   Radera
 2. Ja fy, så Sverige har blivit. Det är banne mig för jävligt! Vi ger skydd åt individer som behandlar oss som skit och gör oss skyddslösa. De enda som "gläder" mig är att friköpande bättre bemedlade och hycklande, inte heller undkommer de rasistkriminella typerna som gör vad som helst mot sin medmänniskor, gamla som unga. Hot, våld, bedrägerier och annan skit. Vi har varit naiva, tro fan det! Så vill de att vi ska integreras med risk för att få portar och trapphus bortsprängda eller blir hotade att vara knarkgömmor. /Eme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är märkligt att det alltid är någon annan som ska "integreras". Politikernas ungar bor i sina egna enklaver. Men som du är inne på går även det till en gräns.

   Radera
  2. "Politikernas ungar bor i sina egna enklaver."

   Höjden av politisk fräckhet är att Socialdemokraterna vill tvinga befolkningen att blanda sig. Ingen ska komma undan. Inte ens de som har råd att flytta från utanförskapsområdena ska komma undan. Om S hade kunnat hade de till och med tvingat på Sparo mångkultur ute på den norska landsbygden. Men där går gränsen. Bokstavligt talat.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Ja, de får hålla sina förhoppningar inom landet, och jag håller mina förhoppningar utom landet.

   Radera
 3. Njut av mångkulturen nu när den nått även er i den välbeställda medelklassen. Det gick tydligen inte att gömma sig för evigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter lite skadeglad ;-)

   Radera
  2. Mer bitter.

   Det här fallet tvivlar jag dock på, hur kan 9 personer i samma krets utpressas på 100 000 tals kronor utan att ngn går till polisen? Låter mer som att barnen hittat ett sätt att blåsa sina föräldrar.

   Radera
  3. Vad är det som säger att:
   1. Fler än denna familj utpressas?
   2. Fler än denna familj betalar?
   3. De inte gått till polisen?

   Radera
  4. Det står i texten

   Men då de bara i sin egen närhet vet om nio andra familjer som drabbats av liknande utpressningar, och sett vad som hände med den pojke vars familj faktiskt polisanmälde, vågade de inte.

   Den pojken utsattes för en grov misshandel och flyttade efter händelsen till ett annat land.

   Radera
  5. Se där ja! Jag hade läst för dåligt.

   Radera
  6. Det kan hända den bäste.

   Oavsett om denna berättelse är sann eller ej så händer det här familier och går du till polisen kan hela familjen tvingas upprota sig och flytta och leva med skyddad identitet. För att svenskt rättsväsende inte kan hantera den invandrade klan/gängbrottsligheten. Så stort tack alla som varit mer intresserade av att blunda, dygdsignalera och skrika rasist till alla som försökt påpeka problemen.

   Håller med kommentaren här nedan, Sverige är kört och välfärdssamhället kan vi vinka adjö till. Andelen som arbetar kommer vara (är?) för liten.

   Radera
  7. Jag är ändå förvånad över mammans tilltro till samhället. Om hon hade haft den innan är en sak, men hon märker rimligen hur mycket hjälp hon får.

   Radera
 4. Det var väl Aftenposten som skrev att Norge numera har Europas mest generösa invandringspolitik och Sverige den kanske mest restriktiva. Samtidigt ser norska fängelser ut som vackra retreats i natursköna miljöer. Är du inte rädd att du flytt Sverige för ett land som bara ligger några år efter i utvecklingen och som är minst lika naivt som Sverige var till för bara några år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Sverige skulle ha Europas mest restriktiva invandringspolitik låter för galet för att ens Aftenposten skulle ha sagt det. Sverige och dess högerregering har möjligen varit skickligare på att fördela mellan flyktingar, anhöriga och arbetskraft, men totalen är alltid hög, inte minst när högern styr.

   Radera
  2. Se bara på norsk respektive svensk inställning till Palestrunternas folkmordsanfall mot Israel. Norge vägrar sluta betala bistånd till terrorstödjarna i UNWRA. Det är Palmenivå på norsk utrikespolitik. Nä, det kommer sluta i Norge som det gjort i Sverige.

   Radera
  3. Israels mål är att rensa palestinierna från Palestina och förflytta överlevare till västvärlden.
   Den svensk som är kritisk till folkutbytet i norden men hejar på israelerna i Gaza-konflikten är en nyttig *host*.

   Radera
  4. Imponerande att ni lyckats få detta att handla om Israel/Palestina.

   Radera
 5. Det där måste väl ändå vara ett skämt. Har de hitta

  SvaraRadera
 6. Har de hittat en komplett idiot? Råkar man ut för sånt, och det inte går att få stopp på legalt. Då måste man överväga lämna Sverige. För då är landet helt enkelt helt kört.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att få stopp gör det säkert, men frågan är om familjen har några pengar kvar i det läget.

   Radera
 7. OK, om man bortser från indignerade ledarskribenter i välfärdsmedia och jättejättearga kommunister som är emot allt, vad går att göra rent praktiskt för att för att förändra situationen i Sverige? Gängkriminaliteten är ju bara det som syns; kriminella klaner infiltrerar med stor framgång redan nu kommunala verksamheter, och driver företag helt utan insyn från myndigheter.

  Och skulle det finnas effektiva åtgärder, vilket jag inte ser på kartan, så finns det ingen som helst politisk samsyn. Det är bara nästa val som gäller. Inte ens mutinfekterade städer som Göteborg och Malmö har särskilt mycket att oroa sig för. De har inget som helst incitament att få ordning på ekonomin, för utjämningspengarna kommer helt automatiskt (från andra kommuner). Och när exempelvis Södertälje faktiskt anstränger sig för att agera får de bara skäll.

  Sedan, som demografin utvecklar sig, kommer det inte att finnas särskilt mycket pengar till pensioner i framtiden. Då faller också bidragssamhället i stort.

  Jag ser ingen lösning. Sverige är ett förlorat land, som sakta sjunker. Återstår att ta med familj och företag till ett annat land, och sörja över de som blir kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser mörkt ut, inte bara på avbytarbänken.

   Radera
  2. Lycka till att Hitta något bättre!

   Radera
  3. @Anonym

   "Gängkriminaliteten är ju bara det som syns; kriminella klaner infiltrerar med stor framgång redan nu kommunala verksamheter, och driver företag helt utan insyn från myndigheter."

   Långt ifrån all gängkriminalitet syns. Skjutningarna och sprängningarna beror ofta på att samarbetet mellan de kriminella skitit sig. När samarbetet fungerar hör och ser vi ingenting av gängkriminaliteten heller.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. "Lycka till att Hitta något bättre!"

   Om du menar trevligare bostadsort än Malmö, Göteborg och Södertälje så är vi en del som anser oss ha lyckats.

   Radera
  5. Det är inte svårt att hitta länder som fungerar bättre än Sverige. Bara inskränkta svenskar tror väl fortfarande att Sverige är bäst?

   Radera
  6. 13.26, jag brukar läsa lokaltidningen i staden jag flyttar till när jag kan (näst största staden i det aktuella EU-landet). Häromdagen handlade förstasidesnyheten om fyra ungdomar som supit till och gjort inbrott i ett par varuautomater en natt. Ställ det till som tidningarna skriver om i Sverige varje dag.

   Vi är inte längre en förebild, vi är ett exempel på hur riktigt illa det kan gå när man vare sig har insikt, vilja eller förmåga att styra ett alltmer maskätet land.

   Kolla på Sparo, han drog en slutsats om framtiden, och flyttade. Det är ett stort steg, men allt fler får ökade incitament att göra likadant.

   Radera
  7. Jag kommer ihåg när det var två mord samma vecka i Norge och VG:s Krimpodden sände extra. Morden hade inget med varandra att göra, men bara det faktum att det var hela två mord nästan samtidigt gjorde det extraordinärt. Då tänkte jag på att morden hänt i en svensk småstad (inte ett helt land) hade reaktionen antagligen blivit mindre, för i Sverige har man vant sig. Och jag vill inte vänja mig.

   Radera
 8. Artikeln låter i mina ögon som ett påhitt. Och skulle det nu vara sant, så hade en normalbegåvad familj inte agerat så. De hade köpt tämligen mycket säkerhetshjälp för de pengarna istället. Sen hade de riggat en fälla och satt snorvalparna bakom lås och bom. Lektion ett är att aldrig ge efter för utpressning av något slag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är helt lätt för en vanlig familj att ta sig an ett kriminellt nätverk.

   Radera
  2. "Jag tror inte att det är helt lätt för en vanlig familj att ta sig an ett kriminellt nätverk."

   Det är inte helt lätt. Särskilt inte när vi har ersatt våra släkter med en stat som sviker oss. Då har man varken släkt eller stat på sin sida. Illa.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Det är det som fascinerar mig mest, att mamman känner att hon sitter på något slags trumfkort i egenskap av svensk med god utbildning.

   Radera
  4. Jag tror att hon har gått på myten att om hon bara utbildar sig och jobbar heltid så sköter samhället skolan, äldreomsorgen, rättsväsendet osv. Hon har nog inte fattat att hon har blivit lurad.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Och jag kan förstå det, men bara fram till skarpt lägen. Nu sitter hon i skiten och lyckas ändå på något vis intala sig att det kunde ha varit värre om hon inte haft samhället i ryggen. Vilket samhälle och på vilket sätt då?!

   Radera
  6. Ja, det är egendomligt. Själv förstod jag hur verkligheten ser ut efter att ha blivit helt oprovocerat misshandlad utan att polisen ryckte ut trots att personalen på akutmottagningen ringde och anmälde att en bindgalen, narkotikapåverkad man precis misshandlat mig på öppen gata. Där och då lärde jag mig den hårda vägen att vi inte har en fungerande Polis. Sedan dess har jag fått det bekräftat flera gånger om. Jag lärde mig alltså även om det krävdes en hjärnskakning för att bitarna skulle falla på plats.

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. Det har lyckligtvis inte drabbat mig. Själv anmälde jag ett bilinbrott och allt polisen ville prata om var försäkringar. Att själva brottet kunde beivras verkade de inte ens förstå när jag berättade för dem att jag som medborgare/brottsoffer trodde att stöld var förbjudet och gjorde att man riskerade något slags straff i Sverige. Och ja, tyvärr gott om nya exempel efter det.

   Radera
 9. Bara bedrövligt hur detta land sjunker allt djupare ner i kvicksanden vi själva fixat och röstat för.
  You can`t un-ring a bell…
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svenska folket är handlingsdugliga när de sätter den sidan till.

   Radera
 10. Vem har sagt EN familj? Det stod ju om en kompisgrupp. De får väl gå ihop. Framstår ju som om de är helt tappade bakom en vagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta vad de har för slags förhållande, men klansamarbete är ju inte precis den svenska modellen.

   Radera
  2. Steg ett torde väl vara att hantera den nya i bekantskapskretsen?
   I övrigt hade jag själv vart beredd lägga en mindre förmögenhet på att hantera läget, om det hade drabbat mina nära. Därefter hade tydligt svar getts att, vi vet exakt vilka ni är då ni är kartlagda. Händer något oväntat, så kommer hårt svar av samma slag, fast avsevärt hårdare. Sånt kan köpas för pengar. Drägg förstår bara sånt språk tillbaks.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Det är svårt för en ickekriminell vanlig familj att plötsligt börja spela det spelet. Särskilt om man inte haft en tanke på att behöva göra det.

   Radera
  4. Självklart hade det naturliga varit att kontakta polisen. Nu är det ju så att det alternativet har politikerna avvecklat. Så vad göra tycker du? Låta sig utnyttjas och gråta ut i media?

   Radera
  5. Det är det som är så svårt. Första steget tycker jag vore att flytta, har man tonåringar i ett sånt område måste det ju ändå göras förr eller senare. Är det ett gäng med 5-6 killar som utpressas kanske man slipper undan om man drar direkt, för de andra bor garanterat kvar.

   Radera
  6. Det vi kan konstatera är att förfallet i Sverige har nått punkten där riket lag inte längre räcker över hela landet. I vissa delar styr klanerna allt mer öppet. Det har blivit allt mer viktigt var du bor, tyvärr. Det konstaterade jag förvisso redan för 15 år sedan, då när Moderaterna var fullt upptagna med Reinfeldts planer på att skapa kaos.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
 11. Grattis, Sparo! https://omni.se/svenska-kriminella-natverk-i-alla-norska-polisdistrikt/a/zEaoow

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det r väl snarare Löfven och Reinfeldt som ska gratta sig själva till denna nya svenska export? Så skämmigt att man inte tror det är sant att omvärlden måste bygga en mur mot Sverige ungefär.

   Radera
  2. Jag såg det där och har min lösning klar:

   Bygg den mur'n!
   https://twitter.com/bittermicke/status/1754778524911607829

   Radera
  3. Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen. Jag tror inte du har flyttat tillräckligt långt bort. Men som ett första steg på resan är Norge ett alternativ. Om dina nya landsmän håller gränsen kanske du hinner dö innan det svenska tillståndet drabbar Norge med full kraft.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. Det återstår att se. Jag hoppas att du har fel, men i annat fall är jag inte sämre människa än att jag kan riva upp mina bopålar och flytta vidare. Pratade nyligen med en gammal kompis som valde Chile istället. Det lär visst gå flyg dit :-)

   Radera
  5. Om inte annat kostar en flygresa från Chiles huvudstad Santiago de Chile till El Salvadors huvudstad San Salvador bara 2 000 SEK. El mickey amargo. Den bittre Micke.

   Tom-Hjördis

   Radera
  6. Jag vet inte om du med det menar att El Salvador är en bättre plats att bo på. Jag får erkänna att jag har dålig koll på Sydamerika. Det har inte känts aktuellt än, det var bara ett exempel.

   Radera
  7. Nä, jag skojar bara. Det lär dröja innan El Salvador är ett bättre land att bo i än Sverige eller Norge.

   Jag hade valt ett land i Nordamerika eller Europa. Eller Japan.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Nordamerika är inte aktuellt för mig och jag har väldigt svårt att tro att det skulle kunna bli det (plus detaljen att jag antagligen inte kommer få flytta dit med mindre än att jag hittar en amerikansk eller kanadensisk kvinna som förbarmar sig över mig så att jag kan sneaka mig in som anhörig).

   Radera