onsdag 21 februari 2024

Vargavinter i bisamhället

Efter tre månaders ordentlig vinter är jag hjärtligt less på snö och kyla. Den enda fördelen med en riktigt kall och snörik vinter är att man sluppit höra mediala floskler om klimatförändringar. Det var några dagar med plusgrader i januari då de passade på att lätta på sitt lager av skrämselpropaganda, men sedan blev det lugnt igen. Häromdagen kallade Sveriges Radio fyra plusgrader i Småland för ”supervärmen”.

Den här vintern hade jag åtminstone gott om ved och även om det går åt mycket när det är -20 har det känts bra att veta att det kommer att räcka. Tack vare sommarens byggprojekt som resulterade i en massa spillvirke kommer jag ha närmare tio kubikmeter kvar. Årets ved är redan beställd och min förhoppning är att jag så småningom kan ligga ett år före, så att jag varje vinter eldar den ved jag köpt ett och ett halvt år tidigare.

Då är jag mer oroad över hur bina klarat vintern. De ska klara jämn och ihållande kyla om de dragit ner tillräckligt med vinterfoder och hittills har jag inte förlorat ett enda samhälle på vintern, men så har det också varit mycket kallare i år. När jag upplevde tio minusgrader som en värmebölja kan jag bara ana hur det var för bina att försöka hålla värmen dessförinnan.

Kupornas väggar är fyra centimeter tjocka. Där innanför sitter de samlade i ett klot med målet att ha rumstemperatur i mitten. Det ligger alltid döda bin utanför kupan på vintern, men i år fler än någonsin. Jag drog en pinne över flygöppningarna för att sprätta loss liken eftersom jag var rädd att det annars skulle bli helt tätt.

Senast om några veckor har jag facit. Då vet jag hur många av mina sju bisamhällen som fortfarande är i livet. Förutsatt att jag överlever själv alltså.

16 kommentarer:

  1. Har du nagonsin angrat att du valde att flytta till Norge i stället för till ett varmare land?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer definitivt sådana tankar ibland. Jag gillar idén med årstider, men just vintern gillar jag mest i teorin.

      Radera
  2. Det har ju varit mycket snö också, det ger lite extra isolering till de stackars bina.
    Vet inte vad du ser för media men jag tycker klimatflosklerna varit värre än nånsin. I norr är kyla och snö numera ett tecken på global uppvärmning. I alperna läste jag att 300 liftar fått stänga för att det var så snöfattigt. Fast när jag sökte reda på snödjupet visade sig att det var mellan 2 och fem meter på kända skidorter. Ingen brist där inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, snö på kuporna är bra.

      Det är det nya, nu när det är mycket snö i svenska fjällen, att i alperna är det minsann klimatförändringar. Och visst, från början pratades om global uppvärmning. Sedan bytte man namn till klimatförändringar så kan man hävda att alla typer av väder som sticker ut lite är tecken på extremväder, som i sin tur beror på att västvärlden kör bil.

      Radera
  3. Härligt att ha så mycket ved kvar.

    I min lilla vedbod ekar det tomt sedan januari, så nu är det slut på myseldandet på kvällarna.

    Borde beställa mer, men tycker att priserna är sjukt höga. Hur mycket kostar en kubikmeter i Norge?


    SvaraRadera
    Svar
    1. I Norge kostar en kubikmeter så mycket att jag de senaste två åren åkt till Sverige för att köpa ved.

      Radera
    2. Här i Dalarna kostar det ca 600:-/stjälpt kubik levererat hem av vedfirmor. Billigare om man beställer stora lass. Ännu billigare om man hittar någon som säljer privat. Jag tycker det är billigt med tanke på hur mycket jobb det är att få fram. Själv har jag egna träd så det blir gratis men får göra slitet.

      Radera
    3. Jag betalar något liknande, men då får jag lägga på kostnaden för att köra hem veden, men det blir ändå klart billigare än att köpa lokalt. Jag håller med, ved är en vara med mycket jobb bakom och det blir bra mycket billigare än alternativen.

      Radera
    4. 600 per kubik med hemkörning var billigt.

      De jag kollat med ville ha 1000 för fjolårsavverkad björkved. Och då skulle det vara kvittolöst och betalning med kontanter innan de stjälper av veden.

      Ville jag absolut ha kvitto var priset 2000 kronor plus moms, det vill säga 2500 kronor.

      Det är ett dyrt nöje att elda med ved. :-)

      Radera
    5. 2500?! Visserligen för björk, jag pratar blandved (men en bra blandning), men då rekommenderar jag att du håller koll på Blocket eller Facebook Marketplace för att hitta billigare leverantörer. Jag brukar dock inte ta kvitto, jag kommer ihåg vad jag handlat ;-)

      Radera
  4. I min lilla by strax ovanför vätterns topp så var jag med om något nytt för första gången på 25 vintrar. Blev (fysiskt) insnöad tio dagar. Någon hade lagt rabarber på min snöskyffel, men det hade inte spelat någon roll i praktiken då det under natten o något dygn framåt snöat brutalt mycket samt yrt som sjutton från taken och byggt upp runt en meter snö mellan ytterdörr o garage samt runt kåken. Även altandörren var insnöad och omöjlig att få upp.

    Ingen panik, hade kunnat hoppa ner i drivorna från ett fönster eller ringt en vänlig granne som säkerligen grävt fram mig.

    Men med mat i både skafferi, kyl o frys så tog jag det lugnt tills moder natur fann det lämpligt att öppna mitt fängelse, för lite så kändes det ändå, även en gedigen hemmaråtta som jag behöver ut o socialisera o få lite luft. 😉
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enda gången jag råkat ut för det var när jag för 25 år sedan åkte till jobbet en söndag kväll eftersom jag (helt riktigt) gjorde bedömningen att jag inte hade kommit fram måndag morgon. På morgonen fick de andra på kontoret skotta fram dörren medan jag satt på insidan och drack kaffe.

      Radera
  5. Här i Västernorrland föll första snön 21:a oktober och den låg kvar. Så här har vi haft 5 månader med snö på backen. Vi har haft -28 som kallast, men även haft värme på +7 under denna period. Om 10 år när grabben är myndig och jag är FIRE kommer jag inte spendera 12 månader om året i Sverige.. MVH Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore lättare att stå ut med vintern om den åtminstone höll sig till vintermånaderna. Och gärna utan polartemperaturer, åtminstone inte mer än något dygn i taget.

      Radera
  6. Snörik eller kall vinter gör inte så mkt för bina, så länge de har gott om föda, helst inverterat socker, som är lättsmält, t.ex. Bifor.
    (Man ska aldrig vintra in bin på honung, ty den innehåller mineraler som ger dem förstoppning.)
    Något som är mkt viktigt är att sörja för god ventilation. Du måste se till att flustret är fritt från snö. Var dock försiktig då du borstar bort snön, så du inte stör dem.
    Om det blir några plusgrader och det är vindstilla flyger bina ut och tömmer tarmen. Du kan se gul-oranga prickar i snön.
    Öppna inte kupan förrän det är minst +12 grader, sol och vindstilla.
    Var uppmärksam på stackmyror. De kan ta kål på ett bisamhälle inom ett par dagar. Jag har byggplast under kuporna som skydd.
    Svältrisken är som störst i april. Därför lägger jag alltid in en pollekaka under täckplasten innan vårgenomgången, för säkerhets skull.
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sägs att de ska klara kylan om de har foder. Värst är väl egentligen snabba temperaturkast, men det här var ju även utan det en vinter utöver det vanliga.

      Jag kör vanligt raffinerat socker blandat med vatten. Det är lite bökigare än att köpa en färdig blandning, men med sju samhällen är inte arbetet så betungande.

      Jag har ventilerade bottnar, så jag tror egentligen att det ska mycket till för att de inte ska få tillräckligt med luft och en del hävdar att de kan andas genom ett snötäcke också, men jag har ändå skottat framför kuporna. Man vet ju heller inte när de får för sig att flyga ut och lätta på trycket och jag gissar att det är mycket bättre att några flyger ut för tidigt och fryser ihjäl än att de tömmer sig inne.

      Jag har biodlarkollegor som lyfter på locket långt innan +12 och det kanske inte är så farligt om man öppnar några sekunder, men så länge jag inte kan göra något för dem ser jag inte poängen annan än för att stilla min egen nyfikenhet.

      Jag köpte på mig pollenfoder och foderdeg med kolhydrater i höstas och om inte vintern vänder tillbaka kraftigt blir det säkert behov för både det ena och det andra. Pollen skulle jag inte våga ge dem än utifall att det får drottningen att börja lägga ägg för tidigt.

      Radera