söndag 25 februari 2024

Somna med pengar

Henrik Ståhl verkar vara en trevlig kille. Vi har visserligen jobbat ihop i Bolibompa, men jag känner honom inte. Jag tänkte att det kunde vara bra att inleda med det eftersom det här inlägget riskerar att se ut som ren reklam.

Det Henrik gjorde när han blev för gammal för barn-tv (utan björndräkt är Bolibompa en återvändsgränd när man fyllt 40) var att ta sitt öde i egna händer. Han turnerade med en enmansshow om sin barndom kallad ”Henrik – en tönt” och så småningom hittade han på konceptet Somna med Henrik, en podcast att somna till. Kan det finnas en marknad för det, undrar du? Det kan det. Varje månad har han sexhundratusen nedladdningar av tvåhundratusen människor. Jag har testat när jag hade svårt att sova och hann höra 2-3 meningar innan jag somnade.

Vid sidan av detta poddar och vloggar han för en helt vaken målgrupp. Jag har hört det med och detta är anledningen till inlägget. Genom åren har jag träffat på så många ”kulturmänniskor” som, till skillnad från Henrik, är helt oförmögna att tänka kommersiellt. De kan vara hur kreativa som helst när det kommer till att spela eller måla, men nästa steg är alltid att hitta en kultursamordnare eller filmkonsulent som ska paketera och betala för deras alster.

Henrik Ståhl berättade i ett av sina vakna program att han är less på ”gatekeepers”, människor satta att bedöma ens projekt, men som själva oftast är helt ointresserade och nog egentligen bara försöker hitta skäl att tacka nej. Hans lösning – gör det själv. Producera den där texten/boken/filmen/podden så bra du bara kan, och hitta publiken så kommer resten att ordna sig. Eller vänd på det – ingen kommer att be dig att göra det där, eller något annat smart karriärdrag.

Nu jobbar Henrik hemifrån, från en studio på tomten, företrädesvis med att producera en podcast utan manus som lyssnarna ska somna till. Det låter helt galet, men jag gissar att han aldrig tjänat så mycket som nu, han bestämmer sina egna arbetstider och verkar trivas med livet.

18 kommentarer:

 1. Vem finansierar honom? Han har ju en studio och sitter och har tid att göra det här. Var kommer pengarna ifrån? Min fråga är bara vem finansierar honom?
  Ryssar har alltid varit duktiga på påverkansoperationer, och påverkan av det undermedvetna - tex när människor sover - är en av många specialitet som Putin excellerar i.

  Hälsar ordförande
  Magdalena Andersson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tänkte tanken. När någon kommer till Staten eller Partiet och vill ha betalt för att spela in en podd "krävs" säkert jättebelopp för det. Vi andra inser att en bra mikrofon och ett eventuellt mixerbord går lös på ett par tusenlappar.

   Radera
  2. Nja...
   Jag tror att de är våra stora ledare som finansierar detta.
   De vill att vi ska tro att ryssen ligger bakom, men egentligen är det svenska staten som vill att folket ska fortsätta sova....

   //Fattigbonddräng

   Radera
  3. Då tolkar de inte in de frihetliga budskap jag uppfattade, men det vore i och för sig inte första gången staten betalar för något utan att följa upp vad de (eller egentligen vi) får för pengarna.

   Radera
 2. Skall testa denne Henrik efter att tidigare med framgång ha använt mig av Aktieanalytikern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag hade en svensk film som inte var jättedålig, men av någon anledning somnade jag varenda gång, så jag fick börja på den säkert fem gånger innan jag kom till slutet. Borde kanske ha sparat den som sömnpiller.

   Radera
 3. Kan även rekommendera kurslitteratur inom pedagogik. Aldrig somnat mitt i en mening men där fick jag läsa om samma sida många gånger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig. Själv ägnade jag gårdagen åt att korrekturläsa en tysk hemsida maskinöversatt till svenska och det var inte heller dumt för ändamålet.

   Radera
 4. Sånt där som det skulle skapas mer av, och långt billigare och bättre för skattebetalarna, om vi avvecklade mediastöden och public service.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det helt klart så att en bärkraftig affärsidé dör pga den ska konkurrera med en något sämre, men uppbackad t ex av Vinnovas skattepengar.

   Radera
 5. Ett litet trick han verkar använda sig mycket av är långa pauser och relativt monoton ton. Så om man någonsin skulle få för sig att göra en pod så borde man undvika just det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert smart om målet är att lyssnarna ska somna.

   Radera
 6. Haha, en san ide hade jag aldrig kommit pa, men sa har jag heller inga problem med att somna. Det räcker med ett par sidor i en bok (oavsett hur bra den är) för att mina ögonlock ska falla ihop. Men bra för Henrik, han verkar ha hittat en nisch som uppskattas av manga.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också impad av idén, att göra pengar på en podd vars mål är att ingen ska lyssna :-)

   Radera
 7. Hade en klockren replik på det hela, men första kommentaren sade nästan ordagrant vad jag hade på hjärtat.

  The early bird gets the worm! 😊
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i ärlighetens namn vet vi vem som finansierar både Henrik Jönsson och Henrik Ståhl - marknaden. Människor som gillar en produkt och betalar genom att skicka över en slant eller lyssna på reklam. Som det bör vara.

   Radera
  2. Exakt. Som det bör vara.
   /JB

   Radera