Under 00-talet kunde jag inte vara sjuk
på jobbet. Eller det är klart att världen överlevt det
också, men jag bokades långt i förväg in för att underhålla som
komiker på firmafester och comedyklubbar. Företagen hade ingen
backup-plan och klubbarna skickade ut reklamannonser till tidningarna
långt i förväg. Om jag insjuknat hade jag gått miste om arvodet,
men ändå tvingats betala för hotell, tåg eller flyg. Men det
hände aldrig. En gång stod jag på scen i 45 minuter med 39 graders
feber.
Det var mycket som var skönt med att
avsluta den karriären, men detta kan ha varit den största fördelen.
Före och efter den perioden har jag inte haft det problemet. När
jag jobbade på kontor kunde jag bara ringa och sjukanmäla mig samma
dag och sedan fick andra ta problemen. Allt det kostade mig var en
karensdag.
Men nu är jag där igen. I november
och december är jag inbokad på marknader för att sälja honung 2-4
dagar i veckan. Blir jag sjuk säljer jag ingen honung och förutom
att jag redan betalat för att stå där går jag miste om många
tusen kronors försäljning för varje sjukdag. Då behåller jag
visserligen honungen och kan sälja den senare, men det finns inga
julmarknader i januari, och vid nästa års julmarknader har jag ny
honung att sälja.
Jag har inte tänkt så mycket på
detta eftersom jag lyckligtvis har ett väldigt bra immunförsvar. Om
jag någon gång blir förkyld brukar den vara över på några
timmar. Men den här veckan för jag en kamp mot bacillerna. I
söndags hade jag en svag huvudvärk jag tänkte berodde på konstiga
sovtider (som kvällsmänniska är det tungt när väckarklockan
piper kl 6 för att jag ska åka på marknad) och efter det har jag
känt mig allmänt seg och haft en irriterande klåda i halsen.
Plötsligt tänker jag tillbaka på hur
det var när jag åkte kors och tvärs mellan julborden och på
hypokondrikers vis hostade och harklade medan jag funderade på om
rösten skulle hålla över nästa föreställning.
I eftermiddag ska jag på marknad och lördag-söndag är det en ny marknad där jag för ovanlighetens skull ska stå inomhus, men det är ändå slitsamt att släpa på honungslådor och smila åt kunder, och jag kan tänka mig bättre säljpitchar än att stå och hosta samtidigt som jag säljer matvaror. Jag får väl glädja mig åt alla de dagar väckarklockan inte ringer eller gör det en vettig tid som jag bestämt själv. Om fyra veckor är jag där igen.


Sälja i bulk till någon som knallar?
SvaraRaderaJag har precis börjat göra det till en som inte säljer på samma marknader som jag. Tror inte att det kommer bli några jättevolymer, men det är i alla fall ett test på om det är en framkomlig väg.
RaderaHar du provat med en hemsida/"internetbutik" där du säljer din honung? Om inte, varför?
SvaraRaderaNej, det har jag inte. Två skäl:
Radera- Om man inte köper ganska stora volymer blir fraktkostnaden väldigt hög per kilo.
- Honung är en sådan produkt många vill köpa lokalt, lite grann som färska jordgubbar på sommaren. Därför tror jag ändå inte att jag skulle sälja några större volymer till någon på distans.
Kanske kunde vara en idé för att publicera var du kommer finnas för den som vill köpa (eller köpa mer) även om du inte har webbutik?
RaderaKrya på dig...
Det gör jag i sociala medier.
RaderaTack!
Hur mycket honung har du i år som ska säljas
SvaraRaderaJag hade 570 kilo. Jag har inte vågat räkna efter hur mycket det är kvar, men gissningsvis närmare 400 än 300. Flyter det på kanske jag kan komma under 200 innan jul.
RaderaMen hosta eller kliande i halsen botar man ju med sprit (wishkey eller vodka) och så kan man ta tex viks blå extra starka. Har alltid fungerat för mig. Sprit är en mirakelmedicin när det gäller det. I för sig äter jag lågkolhydratmat ("lcfh"), så jag blir i princip aldrig sjuk förutom att det kan klia lite i halsen och någon enstaka hostning... går över fort. Som jag ser det är det ett "icke problem"...
SvaraRadera